Gospodarstvo

Ne bodo se ukvarjali z nacionalnim interesom

Ljubljana, 04. 02. 2010 07.13 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Vlada naj bi z varčevanjem prihranila 400 milijonov evrov letno. Odprodati želijo del državnega premoženja in zmanjšati javni dolg. Več denarja naj bi namenili za socialo in izobraževanje.

Minister Gaspari je s svojo skupino pripravil vladno strategijo za izhod iz krize.
Minister Gaspari je s svojo skupino pripravil vladno strategijo za izhod iz krize. FOTO: Dare Čekeliš

Vlada je na današnji seji obravnavala in tudi sprejela izhodno strategijo, ki naj bi zagotovila vzdržen razvoj države ob javnofinančni konsolidaciji.

Izhodna strategija se bo v prihodnjih letih osredotočala predvsem na konkurenčnost gospodarstva in socialno kohezijo, je povedal minister za evropske zadeve in razvoj Mitja Gaspari. Ukrepi bodo usmerjeni na uravnotežanje javnih financ z elementi trajnostnega razvoja. Gre za ukrepe na področju ekonomske politike in za strukturne reforme.

V ospredje je postavljena tudi konsolidacija javnih financ in v tem smislu zmanjšanje primanjkljaja državnega proračuna. Vlada namerava proračunski primanjkljaj s sedanjih 5,7 odstotka bruto družbenega proizvoda (BDP) zmanjšati na 1,6 odstotka BDP v letu 2013. Javni dolg pa naj bi se zmanjšal na od 39 do 42 odstotkov BDP. Z vsemi ukrepi pa bi vlada lahko privarčevala okoli 400 milijonov letno.

Odzivi strank na izhodno strategijo.

Racionaliacija javnega sektorja in odprodaja državnega premoženja

Med glavnimi ukrepi so izboljšanje učinkovitosti javnega sektorja, racionalizacija distribucijske vloge države (pokojnine in zdravstvo) in odprodaja družbenega premoženja v vrednosti dveh odstotkov BDP.

V okviru izboljšanja učinkovitosti javnega sektorja bo država varčevala pri zaposlenih. Letno naj bi bilo okoli 1600 manj zaposlitev – to je odliv zaposlenih, ki se upokojijo, je pojasnil Gaspari. Obenem pa nameravajo v javni upravi racionalizirati postopke in optimizirati procese.

Ministrica za javno upravo Irma Pavlinič Krebs
Ministrica za javno upravo Irma Pavlinič Krebs FOTO: 24ur.com

Predvsem gre tu za racionalizacijo v sektorju zdravstva, sociale, kulture, znanosti in izobraževanja. Ta sektor porabi za okoli štiri miliajrde proračunskih sredstev, zato je tu racionalizacija nujna, pravi Gaspari.

Država bo tudi odprodala za dva odstotka BDP državenga premoženja in s tem javni dolg zmanjšala pod 40 odstotkov BDP. Katere naložbe bodo odprodali, se bodo odločili kasneje, pri tem pa se ne bodo ukvarjali z nacionalnim interesom, temveč z ekonomskim, ki je tudi edini upravičen, je poudaril Gaspari.

Več za promet, konkurenčnost, izobraževanje, socialo in zdravstveno varstvo

En sklop ukrepov bodo tudi razvojne prioritete 2010–2013. Država bo okrepila predvsem področje konkurečnosti gospodarstva, od sedanjega 0,8 odstotka državnega proračuna bo za to področje namenila en odsototek. Na področju visokega šolstva bo delež povečala s 1,3 odstotka na 2 odstotka, na področju prometne infrastrukture bo povečala delež z 0,5 odstotka na 1 odstotek. Delež na področju socialnega in zdravstvenega varstva pa naj bi ostal na sedanjih 6,8 odstotka, a bi področje racionalizirali. Na področju prometa in energetske infrastrukture pa bi s sedanjega 1,7 odstotka povečali delež na 2 odstotka državnega proračuna.

Minister za delo Ivan Svetlik in Borut Pahor
Minister za delo Ivan Svetlik in Borut Pahor FOTO: Blaž Garbajs

Vsa področja skupaj predstavljajo okoli 21 odstotkov izdatkov državnega proračuna, ali okoli šest odstotkov BDP. Na račun porasta omenjenih sredstev za omenjena področja bi deleži za ostala področja bodisi stagnirali ali pa celo upadli, je še dejal Gaspari.

Vlada bo sredstva iz kohezijskih skladov EU primarno usmerila v prioritetna področja. Gre za področja podjetništva in konkurenčnosti gospodarstva, varne prožnosti (spremembe načina zaposlovanja) in prometne infrastrukture. Poleg tega namerava povečati sodelovanje med različnimi državnimi institucijami, kot je SID banka, in razni skladi.

Državna poroštva

Gaspari je poudaril, da je SID banka letos namenila okoli 50 odstotkov kreditov, tako da je bila njena vloga pomembna, je zaključil. V letošnjem letu pa nameravajo preko SID banke podeliti okoli 1,2 milijarde kreditov, še okoli 155 milijonov sredstev pa prek različnih skladov inagencij. Sprememba pa bo tudi na področju javnih razpisov, ki bodo na razvojnem področju odprti skozi vse leto.

Za izboljšanje razmer v bančnem sistemu se med drugim predvideva prilagoditev in dopolnitev jamstvenih shem in državnih poroštev. Glede sanacije slabih naložb bank sicer vlada meni, da ukrepi trenutno niso potrebni, pač pa so potrebna jasna izhodišča za ukrepe, če bodo kdaj potrebni. Osnovno vodilo pri tem ne bo zaščita lastnikov, ampak institucij in njihovega portfelja.

"Če bo prišlo do slabih terjatev in jih bo toliko, da bo potrebno ukrepati, se bodo najprej porabile rezervacije in oslabitve v bankah samih, potem njihov lastni kapital in če bo denarja še zmanjkalo, potem bo država vstopila v take banke pod pogojem, da postane tudi normalen delničar v takih institucijah," je dejal Gaspari.

Pahor zadovoljen s strategijo

Predsednik vlade Borut Pahor je dejal, da je z izhodno strategijo zadovoljen in da so jo sprejeli pravočasno. Predsednik državnega zbora Pavel Gantar pa naj bi mu zagotovil, da bo državni zbor lahko opravil diskusijo o stategiji na marčevski plenarni seji. Tako bi najpomembnejše zakone lahko vlada sprejela že do poletja, v drugi polovici leta pa bi sledila implementacija.

Strategijo za izhod iz finančne in gospodarske krize, ki je zasnovana kot kombinacija ukrepov javnofinančne in ekonomske politike ter strukturnih in institucionalnih prilagoditev, je pripravljala posebna koordinacijska skupina vlade pod vodstvom ministra za razvoj in evropske zadeve Mitje Gasparija.

SORODNI ČLANKI

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (125)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

laufer
05. 02. 2010 17.38
S strategijo je lahko zadovoljen tisti, ki ničesar ne razume!!
Brabus
05. 02. 2010 09.30
Ko sem imel otroke v oš, sem plačeval polno malico.Sedaj so v srednji šoli,bom spet plačeval polno malico.Kaj, se kdo dela norca iz mene?Bom kdaj še jas upravičen do soc. transferja? Ne, nekateri smo na tem svetu samo zato , da delamo za ravno toliko plače, da izpademo iz vseh subvenjci. Pa pravi Lukšič, da bo sedaj bolj pravično za vse. Za koga? Spet samo za ene in iste, ki že dolgo doma uživajo, mi jim pa šolamo otroke in jih preživljamo. Kaj pa je moj otrok več ali manj vreden, da mora plačat hrano, sosed pa ne.Kje je tukaj pravica, Lukšič? Sej niso otroci krivi za hišni proračun, ampak starši. Zakaj jih potem diskriminirajo, da lahko eni jedo brezplačno, drugi morajo pa plačat, zato se pa staršem ne zdi vredno delat, dokler bodo imeli POTUHO, namesto sociale Da pa ne govorim, kam vse gre moj denar od davkov, za kakšne brezvezne stvari, otroci so pa pri hrani diskriminirani.
petdan
05. 02. 2010 07.03
Ta izhodna strategija je skregana z realnostjo in dejanskim stanjem v Sloveniji. Namesto, da bi vlada gospodarstvo olajšala nenormalnih bremen, ga še bolj potaplja z nenehnim ustanavljanjem nekih novih agencij in direktoratov. Birokracije imamo že sedaj vsaj za 200% preveč, vlada jo pa nenehno povečuje.
lila2140
05. 02. 2010 06.35
In zopet gremo okrog....država poceni proda, zadevo novi lastniki izčrpajo in pokradejo, kar je vredno, potem pa država ( z našim denarjem ), ponovno kupi, seveda dražje. Takrat pa uveljavi nacionalni interes, ponovno zaslužijo vsi koritarji, mi pa colamo. Do kdaj še?
RADO62
05. 02. 2010 01.14
SIcer pa velja za največji dosežek veleumnega Gasparija proračun iz leta 96, ko je državne prihodke upošteval 12 mesecev in odhodke samo 11 mesecev in kljub temu pridelal grozljivo proračunsko luknjo... Pa da ne izgubljam besed kakko je kot guverner banke Slovenije umetno povzročal inflacijo s prekomernim tiskanjem denarja.... To je dvorski norček, ki se mu o sodobnih ekonomskih prijemih niti sanja ne.... heh
mac4_m
05. 02. 2010 01.03
in teli analfabeti se imajo za neke ekonomiste in strokovnjake??? Vse bojo zapravili in odprodali. Podjetja bojo v tuji lasti ali lasti parih oportunistov. Delo in denar se bosta preselila izven dežele. In potem bojo od tiste revščine, ki bo še ostala financirali slabe naložbe bank? Če je to izhodna strategija. Če so že prenesposobni karkoli pametnega narediti bi lahko vsaj kaj skopirali - to pa ja znak vsak osnovnošolec. Zakaj nemci trmasto držijo državne deleže v najboljših podjetjih? Nemara penzije in sociala mora od nekod priti. Se imajo za pametnejše od nemcev?? Temu kar počno se lahko reče samo - veleizdaja. Uničili bojo vse možnosti slovenije za samostojnost in preživetje.
sandi101
05. 02. 2010 00.19
Po domače povedano zategovanje pasu, a ne zavedajo se s ćim bodo imeli na koncu posledice ... Banda pokvarjena!
x12345
04. 02. 2010 23.20
PA ŠE KAKO SE BOMO UKVARJALI Z NACIONALNIM INTERESOM. BANDA A BI RADI VSE UNIČILI IN POKRADLI !
P3lika
04. 02. 2010 23.12
Mhmm...gledam 24 ur... pa vidim ukrepe, pa mi nekaj ne štima in sicer; podaljšali bodo delovno dobo... in ukinili študentsko delo, češ da študentje začnejo prej delat. Problem pa je v tem KAM pa bodo dali vse delavce...torej takšne ko so že davno za v penzijo in mladi kader??? Ko pa itaq že zdaj služb primankuje! Ni to neke logike...vsaj za mene!
listje
04. 02. 2010 23.01
..tukaj enostavno ne bo več za živet, če se kmalu ta Pahor in njegovi nesposobni ministri ne bodo odstranili iz vlade. Pa kaj jemlje ta Pahor, da dela tako sranje?? Ga ni sram? Ga ni sram nesposobneža?
yarrick
04. 02. 2010 22.48
Me prav zanima kaj bo prodala naslednja vlada, ko ne bo ničesar več ostalo za prodat? poleg tega me pa zelo zanima kam gre ostalih 35 Bil € kolikor naj bi bil letni BDP....
furmank
04. 02. 2010 22.03
zlatko zavrsnik Prav imaš. Takoj po podpisu o totalitarizmu je turk odlikoval Ertla Lp
mailer
04. 02. 2010 21.39
resnica boli....
deloholik
04. 02. 2010 21.14
v bistvu je očitno čas za ODHODNO STRATEGIJO....
deloholik
04. 02. 2010 21.00
in to strategijo so pripravljali eno leto....saj ni res pa je....zdaj je uradno in mislim, da vsem jasno, da iz tega ne mora biti nič dobrega....to je dokument, ki so ga namesto strokovnjaki sestavljali politiki in komunikologi....počasi je dost...izgleda da bodo vodni top nazadnje vseeno rabili..samo eden je premalo
Drum
04. 02. 2010 20.54
voren Stinjam se, naj jih naženejo in naj jih tudi pošljejo v vrsto na borzi, da bi končno spregledali v realnosti, kako težko si je iskati službo brez poznanstev in zvez. Na njihova mesta pa zaposliti mlade nestrankarske ambiciozne ljudi. Razlika bi bila očitna prej kot v enem mesecu!
Klizma
04. 02. 2010 20.47
FOTOKOPIJA PREDVOLILNIH OBLJUB........................ DILETANTI !
Buena Vita
04. 02. 2010 20.46
heh,,kam bi potem dali žlahto,,vsako novo leto pet novih ljubic ali ljubčkov ,,,rata pet novih žlaht,,tet stricev ,nečakov-inj še dve vlade je treba narest,he,he
Buena Vita
04. 02. 2010 20.43
kdaj bo šlo pol ministerstev via,,a ni pahor to obljubil ali je bila spet ena njegova velika laž
mertseger
04. 02. 2010 20.43
Z odpuščanjem v javni upravi bodo moral samo še odškodnine dajat, najlažje in najmanj stroškov bi bilo da pač ne zaposljujeno novih