Vlada je odobrila pomoč za Cimos

Vlada bo Cimosu odobrila 35 milijonov evrov vredno posojilo, ki ga bo družba dobila, ko bo pomoč potrdila še Evropska komisija. Cimos mora zagotoviti ustrezno obliko zavarovanja.

Družba Cimos bo dobila državno pomoč za prestrukturiranje v višini 35.000.000 evrov. Gre za šestmesečno posojilo po obrestni meri, ki ne sme biti nižja od referenčne obrestne mere za izračun državnih pomoči, ki predstavlja vsoto izhodiščne obrestne mere, določene s strani Evropske komisije, povečane z diskontno stopnjo po pravilih za dodeljevanje državnih pomoči.

Cimos

(Foto: Dare Čekeliš)

Državna pomoč se dodeli pod pogojem, da bo državna pomoč odobrena na podlagi posamične priglasitve Evropski komisiji. Cimos pa mora zagotoviti ustrezno obliko zavarovanja, skladno z veljavnimi predpisi na dan pridobitve soglasja iz Bruslja.

"Cimos je visoko stečajno ogrožen, sama sprožitev stečajnega postopka in eventualno prenehanje družbe pa bi imela za več regij, v katerih družba posluje, obsežne negativne gospodarsko-socialne posledice. V družbi pa obstajajo zdrava proizvodna jedra, ki jih je smiselno prestrukturirati in ohraniti," je zapisala vlada na svoji spletni strani po končani dopisni seji.

Potrebna bosta tudi odpis dolgov in dokapitalizacija

Pretekli torek je uprava Cimosa z lastniki, bankami in ministrom za gospodarski razvoj in turizem Stankom Stepišnikom podpisala sporazum o finančnem prestrukturiranju. Sam sporazum je bil usklajen že 26. aprila, usklajevanje pa je koordiniral državni sekretar v kabinetu predsednice vlade Gašpar Gašpar Mišič.

V prihodnjih mesecih bo sledila še dokapitalizacija družbe v višini okoli 40 milijonov evrov, banke pa bodo morale v prihodnje s Cimosom skleniti tudi dogovor o reprogramiranju posojil in znižanju obrestnih mer.

Močno zadolžena koprska družba je lani ustvarila za dobrih 74 milijonov evrov čiste izgube, čista izguba skupine Cimos pa je dosegla skoraj 98 milijonov evrov. Obenem so upadli poslovni prihodki, ki so v lanskem letu za matično družbo znašali 388,5 milijona evrov, za skupino pa 445,6 milijona evrov.

Prenesi v

Glasuj

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:
 

Komentarjev: 15
 
kokojambo 27.05.2013 14:37:10
Država bo samo poroštvo dala za kredit, da v primeru propada podjetja puf vrne država.
Več komentarjev