Gospodarstvo

Ukrepi: energetski vavčerji v višini 150 evrov, nižje trošarine

Ljubljana, 29. 01. 2022 08.07 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Tadeja Voščun, STA, N.Š.
Komentarji
1381

Vlada se je popoldne sestala na seji, na kateri so med drugim obravnavali ukrepe za omilitev posledic zaradi vpliva visokih cen energentov. Najranljivejšim bo namenila energetske vavčerje, in sicer v višini 150 evrov. Sledi tudi začasno znižanje državnih trošarin na vse energente – bencin, plin in elektriko ter neposredne denarne pomoči za gospodarstvo, kmetijstvo in energetsko intenzivna podjetja.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Energetski vavčerji
    02:33
    Iz 24UR: Energetski vavčerji
  • Janez Janša o ukrepih za omilitev posledic visokih cen energentov
    04:20
    Janez Janša o ukrepih za omilitev posledic visokih cen energentov
  • Iz 24UR: Ukrepi za zajezitev energentov
    03:00
    Iz 24UR: Ukrepi za zajezitev energentov

"Vlada je na današnji seji sprejela dva zakona in dve trošarinski uredbi. S temi akti skušamo omiliti posledice visokih cen energentov za ljudi in gospodarstvo. Vlada je predlagala ukrepe, ki naslavljajo vse, in dodatne ukrepe za najbolj ranljive skupine," je uvodoma dejal premier Janez Janša

"Po desetih različnih t. i. koronskih paketih je zdaj prišel še poseben paket, ki se dotika energetske krize. Težek je okoli 200 milijonov evrov in gre za zajeten zalogaj, ki bo pomagal tako ljudem kot tudi gospodarstvu," je dodal Matej Tonin, podpredsednik vlade. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Državljani bodo ukrepe najbolj občutili z neposredno pomočjo gospodinjstvom oziroma z vavčerji. 150 evrov bo vreden posamezen, gre pa za enkratno pomoč. Upravičencev bo okoli 710 tisoč državljanov, enkraten solidarnostni dodatek se bo izplačal najkasneje do 15. aprila. Država bo za ta ukrep skupaj namenila 106 milijonov evrov, sredstva za izplačilo pa bo črpala iz podnebnega sklada.

Kdo so upravičenci?

- upokojenci, katerih prejemek je za mesec december 2021 znašal 1000 evrov ali manj,

- upravičenci do nadomestila za invalidnost za mesec december 2021 po zakonu, ki ureja socialno vključevanje invalidov,

- prejemniki denarne socialne pomoči ali varstvenega dodatka za mesec december 2021,

- upravičenci do otroškega dodatka od prvega do vključno šestega dohodkovnega razreda za mesec december 2021,

- upravičenci do dodatka za veliko družino za leto 2021,

- rejniki, ki so imeli v decembru 2021 sklenjeno vsaj eno rejniško pogodbo v skladu z določbami zakona, ki ureja izvajanje rejniške dejavnosti.

Upravičenci, ki so upravičeni do dodatka za veliko družino za štiri ali več otrok za leto 2021, so poleg dodatka v višini 150 evrov, upravičeni do dodatnega dodatka v višini 50 evrov. 

Med simetričnimi ukrepi je po premierovih besedah najpomembnejši ukrep oprostitev plačevanja omrežnine za tri mesece, in sicer od 1. februarja do 30. aprila. Skupaj z nižjimi trošarinami na elektriko na najnižjo možno stopnjo se bo znesek na položnicah znižal za od 30 do 35 odstotkov.

Na najnižjo možno stopnjo se z uredbo s 1. februarjem znižujejo tudi trošarine za pogonska goriva in kurilno olje. Del stroškov bo krit iz dobička podjetij, ki jim gre omrežnina za električno energijo, je pojasnil Janša. Del stroškov za omenjene simetrične ukrepe bo krit iz dobička podjetij, ki jim gre omrežnina za električno energijo, je dodal.

Energetski vavčerji v višini 150 evrov za več kot 700.000 Slovencev
Energetski vavčerji v višini 150 evrov za več kot 700.000 Slovencev FOTO: Shutterstock

Z izdano uredbo se tako trošarina:

- za bencine zniža s 0,37701 evra/liter na 0,35901 evra/liter oziroma za 0,018 evra/liter;

- za plinsko olje za pogon zniža z 0,38767 evra/liter na 0,330 evra/liter oziroma za 0,0576 evra/liter;

- za plinsko olje za gorivo za ogrevanje zniža z 0,15750 evra/liter na 0,07875 evra/liter oziroma za 0,07875 evra/liter;

- za zemeljski plin za gorivo za ogrevanje zniža z 0,0184 evra za kubični meter na 0,0092 evra za kubični meter oziroma za 0,0092 evra za kubični meter.

Vlada predlaga tudi začasno oprostitev plačila prispevka za zagotavljanje podpor proizvodnji električne energije v soproizvodnji z visokim izkoristkom in iz obnovljivih virov energije za gospodinjske odjemalce in za odjemalce na nizki napetosti brez merjenja moči.

Prav tako do konca aprila izenačuje pravice vseh gospodinjskih odjemalcev zemeljskega plina. Etažni lastniki posameznih stanovanj v večstanovanjskih stavbah, ki svoja stanovanja ogrevajo s toploto iz skupnih kurilnic na zemeljski plin za eno ali več večstanovanjskih stavb, pri čemer so gospodinjski odjemalci solastniki skupnih kotlovnic za eno ali več večstanovanjskih stavb, imajo tako pri nakupu plina za te skupne kurilnice vse pravice v zvezi z nakupnimi pogoji zemeljskega plina, kot jih imajo gospodinjski odjemalci zemeljskega plina, ki kupujejo zemeljski plin za svojo lastno rabo. Etažni lastniki pravic ne morejo uveljavljati individualno, temveč skupaj na skupnem odjemnem mestu.

Vlada je s sprejemom zakona naslavlja tudi problematiko visokega dviga cen energentov za gospodarstvo in kmetijstvo. Gre za okoli 70 milijonov asimetrične pomoči za najbolj prizadete gospodarske subjekte. V primeru pomoči gospodarstvu gre za enkraten ukrep, pri ostalih pa imajo ukrepi veljavnost tri mesece.Napovedi Evropske komisije so, da se bo po aprilu energetska kriza umirila. Če se to ne bo zgodilo, bo vlada predlagala podaljšanje ukrepov, je napovedal Janša. 

Vlada je obravnavo ukrepov za zajezitev vpliva visokih cen energentov začela na četrtkovi seji, zaključila pa jo je danes. 

Na ministrstvu ne razmišljajo o znižanju DDV

Med ukrepi pa – kot kaže – zaenkrat ni mogoče pričakovati znižanja davka na dodano vrednost (DDV). Znižanje DDV so kot odziv na rast cen v začetku januarja na posvetu s predsednikom vlade in nekaterimi ministri predlagali trgovci. Ukrep bi po njihovem mnenju veljalo uvesti za osnovne prehrambne proizvode, torej za osnovne vrste kruha, moke, testenin in drugih podobnih nujno potrebnih živil.

Živila so zdaj obdavčena po 9,5-odstotni davčni stopnji, po predlogu Trgovinske zbornice Slovenije bi jo lahko znižali na štiri odstotke. Na finančnem ministrstvu temu predlogu niso naklonjeni. "Znižanje DDV ne pomeni nujno znižanja cen," so pojasnili za STA. Kot so dodali, cen ne določa vlada z DDV, pač pa se oblikujejo prosto, v trgovski dejavnosti jih tako določajo trgovci. Enako stališče imajo glede obdavčitve električne energije, kjer se obračunava in plačuje DDV po splošni stopnji 22 odstotkov od davčne osnove. Pozivi vladi k ukrepanju, med drugim Zveze potrošnikov Slovenije in drugih nevladnih organizacij, se vrstijo že od lanske jeseni, prav tako je Evropska komisija že oktobra lani predstavila nabor ukrepov, ki bi se jih lahko države članice poslužile za spoprijemanje z visokimi cenami energentov.

Nekatere države so se že odzvale. Bodisi obdavčitev energentov bodisi davek na dodano vrednost so znižale Češka, Poljska, Ciper, Italija, Portugalska, Španija, Estonija, Irska, Belgija in Nemčija, so spomnili v zvezi potrošnikov. Nekatere države so se odločile za energetske vavčerje za najbolj ranljive, o kakršnih razmišlja tudi slovenska vlada. Med njimi so Italija, Francija in Avstrija, pripravlja jih tudi nemška vlada.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (1381)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

sambalatino
04. 02. 2022 18.11
+2
Vzameš tistim, ki pošteno delajo in daš lenuhom in prevarantom. Ni kaj, vlada obvlada! 🤪
Cuti 89
03. 02. 2022 10.02
Problem prevelikega trošenja se bomo rešili z večjim trošenjem. Vela za ceu svet
zibertmi
02. 02. 2022 10.10
+1
Madžarski poslovneži iz kroga Viktorja Orbana imajo novo tarčo v Sloveniji. Po tem, ko je podjetje Prestige Tourism iz Budimpešte v ponedeljek podpisalo pogodbo o nakupu 43-odstotnega deleža Save, največje slovenske turistične skupine, je zdaj Madžare zamikalo še za pol milijarde evrov premoženja Družbe za upravljanje terjatev bank (DUTB), bolj znane kot slabe banke.
zibertmi
02. 02. 2022 10.11
+1
Po naših informacijah se namreč v tišini pripravlja načrt za paketno prodajo velike večine terjatev, deležev v podjetjih in nepremičnin, ki so še v lasti DUTB. Daleč najresnejši kandidat za nakup so madžarski skladi, ki bi na ta način ob Savi prišli tudi do lastništva ostalih turističnih naložb: Istrabenzovih hotelov, laške Thermane in prestižnih zemljišč v Izoli. S tem bi izpeljali projekt slovenskega turističnega holdinga, kot si ga je pred leti zamislil minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek. Le da v tem primeru hoteli na Obali, Bledu, Ptuju, v Radencih in Moravskih Toplicah ne bi končali v rokah naše, ampak madžarske države.
Roxy79
31. 01. 2022 13.11
+2
Pa trošarina na nafto? v Traktor pa ja ne morem tankat bencina... bemti....
Zaboljšiju3
31. 01. 2022 20.28
Kostorog
30. 01. 2022 17.25
+3
Minkica kdaj si bila nazadnje dobro cepljena, zgleda da je že dolgo tega, potreba ti udarja na možgane.
Sig3
30. 01. 2022 15.28
+2
Boni so le kratkorocna resitev. Energija za gospodinjstva se mora cenovno regulirati.
stand van piesangs
30. 01. 2022 14.25
+4
Super! Kaj tistim, ko se grejejo na drva bodo tudi dali 150€? Samo vprašam???
stand van piesangs
30. 01. 2022 14.39
+3
Roxy79
31. 01. 2022 13.11
rabiš pa za plinsko jeklenko... za plinski šporget...... če pa imaš indunkcijo.... boš pa imel za elektriko...
El pi5tolero
30. 01. 2022 11.50
+4
Svede a ne! Miljonarjem gre v nos tale bon ogrevanje pa parvjo bomboncki, men k sem revez bo pa fajn pomagu!
minkica91
30. 01. 2022 11.47
-8
levičarji se bojijo za svoje previlegije, za svoje enoumje in laži, ki jih ves čas trosijo in nam hočjo solit pamet, malo morgen.
minkica91
30. 01. 2022 11.45
-7
zgleda, da z nekatrimi ni nekaj vredu, ker tako zmerjajo tega JJ, sprašujem se, ali se vprašajo kaj jim je naredil. edino kar bo za našo državo dobro, da se takih nestrpnežev znebimo. Itak so levičarji celo zgodovino hoteli vsem pamet soliti, upam, da je ljudi srečala pamet, da taki s takim sovraštvom pa res ne spadajo v SLO, mogoče so od bog ve kje prišli, ali pa brez dela dobivajo visoke plače, mogoče se bojijo, da bo bolj pravično razdeljen denar, zato pa taka gonja proti JJ.
4556
30. 01. 2022 17.48
+0
srebrnibreg
30. 01. 2022 11.37
+9
Bodičasti in šentiljka spet v vsem svojem lažnivem janšističnem elementu trosita laži za obrambo svojega Slowenische patienta.
srebrnibreg
30. 01. 2022 11.34
+3
zajebant2 30.01.2022, 11:24:43 0 To si opisal leve oni vse pokradejo upokojencem in ostalim ....Kdo že je izpraznil pred leti pokojnisko blagajno? Kot vedno pokvarjeni hinavski janšisti svoje svinjarije in lopovstvo mečejo ne levičarje. Prebrani ste častilci svastike iz Trstenjakove.
minkica91
30. 01. 2022 11.47
-6
spet neko natolcevanje, brez repa in glave. Skratka z eno besedo, sovraštvo do JJ.
srebrnibreg
30. 01. 2022 11.49
+6
Do vseh kriminalcev, lopovovov, lažnivcev, častilcev svastike, uničevalcev Slovenije...ne samo do njega.
Dark Knight
30. 01. 2022 12.22
-5
Se pravi najbolj sovražiš levičarje, dragi srebrni??
srebrnibreg
01. 02. 2022 17.33
Levičarje v glavi to so pa v glavnem janšisti.
minkica91
30. 01. 2022 11.34
-8
ko vidim te komentarje levičarjev, so pa res smešni, zmerjajo, lažejo, sovražijo na vse pretege, kar očitajo JJ, sami izvajajo. to je njihova narava, hvala takih pa res ne bom volila nikoli.
Dark Knight
30. 01. 2022 12.23
-5
Kot otroci se obnašajo. Si pa prav napisala, čisto vse kar očitajo drugim, počnejo sami.
plasticar
30. 01. 2022 11.33
+7
tele cene plina in elektrike ki letijo v nebo men niso cist jasne???ogrevamo se na zemeljski plin naj cenejsa varijanta do sedaj za cel mesec pri 22 st.za 65m2 veliko stanovanje 65e malo zelo malo.smo pri GEN-I kjer cen do poletja ne bojo dvignili samo da dam 300% vec za plin pol si ga naj nekam vtaknejo gremo mi po svoje na DRVA.
mungus
30. 01. 2022 11.30
+4
ja fajn se je ven metati z proračunskim denarjem .....naj lopov seže še v svoj žep pa se izprsi s tistim nakradenim denarjem ....jaja!!!!
plotter123
30. 01. 2022 11.29
+7
precej pozno je tole...
minkica91
30. 01. 2022 11.30
-3
rogla
30. 01. 2022 11.29
+7
Janša misli, da si bo s temi "bombončki" kupil glasove volilcev. Ne, izdajalec naroda lahko "ponudi" marsikaj, a ljudje niso neumni! Bolje, da se za vedno umakne in nam ne dela sramote v svetu!
minkica91
30. 01. 2022 11.31
-5
spet neki antijanša, s takimi komentarji pa res niste inovativni, kot neke papige se ponavljajo nekateri, ki so imeli večni previlegij pri levičarjih.
sky100
30. 01. 2022 11.34
-6
Rogla, levičarji ne morejo delati sramote v svetu, ker nihče v svetu sploh ne ve za njih.
minkica91
30. 01. 2022 11.28
-8
ni JJ in ta vlada najboljša, je pa stokrat boljša kot levičarji, oni sam sami sebe hvalijo, pa neke teorije zganjajo, od tega pa ni NIČ ZA LJUDI.
zajebant2
30. 01. 2022 11.28
-9
Kak se lewuhi grizejo, če ta vlada da kaj šipkejšim oni bi jim pobrali vse
brabusednet
30. 01. 2022 11.27
-10
Dokler še misli Janša lenuhe podpirat so pa ti največji nasprotniki njemu.Poznam enega lenuha,ki ima pol delovne dobe pol pa na borzi.V dveh letih je dobil vedno najvišjo podporo mislim,da že čez 1000 evrov.Je pa zagrizen Janšev nasprotnik,ki ga preklinja sto na uro.Lenuhom ne bo nikoli dosti pomoči.
sky100
30. 01. 2022 11.30
-7
Brabusednet, lenuhe podpirajo levičarji, zato delovno sposobnim dajejo socialne podpore, ki so večje od pokojnin marsikaterega upokojenca, ki je 40 let trdo garal in od delavca, ki dela na minimalcu. Podpirajo pa jih zaradi volilne baze. Zato pa se levičarji bojijo sprememb.