Vlada odobrila poroštvo za posojilo za Mariborsko livarno

Vlada je MLM odobrila državno poroštvo za petmiljonsko posojilo. Če jamstva ne bi bilo, ne bi bilo kredita, s tem tudi likvidnostnih sredstev ne, to pa bi skoraj zagotovo pomenilo propad tovarne. Brez službe bi ostalo več kot 500 delavcev.

Trenutno uporabljate Adobe Flash Player verzije 8.

Za napredno uporabo našega novega predvajalnika priporočamo Adobe Flash Player 9, ki omogoča celozaslonski ogled in najboljšo kvaliteto videa.
Priporočamo najnovejšo različico Adobe Flash Player verzije 9, ki si ga lahko brezplačno naložite tukaj

Video

Stavka - 6

Stavka delavcev MLM (Foto: Mia Media)

Vlada je odobrila državno poroštvo za posojilo Mariborski livarni Maribor (MLM), je povedal gospodarski minister Stanko Stepišnik. Zato da se reši pred dokončnim propadom, potrebuje 5,1 milijona evrov svežih likvidnih sredstev, vendar banke za posojilo zahtevajo poroštvo države.

V MLM so te odločitve zelo veseli, je dejal predsednik uprave MLM Boris Šlamberger. MLM je od aprila v postopku prisilne poravnave. V minulih dneh so se vrstila opozorila, da bi zavrnitev ali nadaljnje odlašanje z državno pomočjo skoraj zanesljivo pomenilo stečaj družbe in izgubo nadaljnjih 550 delovnih mest za Maribor, ki se že zdaj sooča s številnimi težavami.

V Mariboru so tako današnje odločitve vlade, da odobri poroštvo za potrebno posojilo, zelo veseli. "S tem nas vlada zavezuje, da ves ostali del naše prisilne poravnave, ki teče po planu, izpeljemo, kot smo si zadali, in v zastavljenih okvirih," je dejal Šlamberger, ki sicer trenutno s podrobnostmi še ni seznanjen in ki se ob tem zahvaljuje vsem, ki so pri tem sodelovali.

Kdaj bodo sredstva na računu MLM, že ni znano, so pa banke po Šlambergerjevih besedah že sprejele vse ustrezne sklepe in čakajo, da bodo lahko sredstva aktivirale. V glavnem so to likvidnostna sredstva, en del sredstev pa je namenjen tudi podpori proizvodnje v delu, za katerega ima podjetje naročila za daljši čas. Šlamberger je povedal še, da ima podjetje večletne pogodbe za velike kupce v avtomobilski industriji.

Tudi župan Mestne občine Maribor Andrej Fištravec je z odločitvijo vlade zadovoljen. Kot upa, se bodo v podjetju v poletnih mesecih tudi prestrukturirali, kar bi pomenilo, da bo ''lahko MLM živel še naprej''.

Poslanec SD Matevž Frangež je tako denimo opozoril, da bi bila izdaja poroštva za državo tudi cenejša alternativa, saj bi stečaj povzročil neposredno izgubo v višini 14,5 milijona evrov zaradi ustavitev plačil prispevkov za socialno varnost, izgube davka na dodano vrednost ter stroškov nadomestil za brezposelnost.

Prenesi v

Glasuj

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:
 

Komentarjev: 23
 
zenskoros 06.06.2013 17:49:33
Zakaj pa 24ur.com ni dobil pomoč države in je tako moralo odditi več kot 50 ljudi??? o tem pa nič ne pišejo na tem portalu!!!
Več komentarjev