Tudi poslanci podprli prodajo Peka hrvaškemu kupcu

Poslanci so podprli vladni predlog o prodaji 25,23-odstotnega deleža v družbi Peko hrvaškemu Osimpexu. Ta se je zavezal, da bo do leta 2017 ohranil vsaj 280 od 380 delovnih mest.

Vlada je na dopisni seji določila besedilo predloga sklepa o soglasju k prodaji 25,23-odstotnega deleža v družbi Peko hrvaškemu Osimpexu. Vlada DZ predlaga, naj soglasje k prodaji Peka, ki je v težkem finančnem položaju, sprejme, so sporočili z urada vlade za komuniciranje. Poslanci so se o prodaji Peka odločili na današnji izredni seji.

Po pričakovanjih jih je 42 glasovalo za prodajo, dva sta bila proti, preostali pa s tem, da niso glasovali, niso nasprotovali predlogu. Poslanske skupine so pred tem opozorile, da je ta prodaja tvegana, da pa je alternativa stečaj.

Kupnina za 100-odstotni delež v obutvenem podjetju bi znašala dva milijona evrov. Poleg tega se je Osimpex zavezal, da bo do leta 2017 ohranil vsaj 280 od 380 delovnih mest v družbah Peko in PGP Inde. Za dokapitalizacijo naj bi ob prenosu lastništva zagotovil dva milijona, do leta 2017 pa skupno šest milijonov evrov. Zavezal se je k investicijam za tehnološke posodobitve, razvoj izdelkov, modernizacijo prodajne mreže in krepitev blagovne znamke v višini dva milijona evrov ter k zagotovitvi dolžniškega financiranja za nabavo materiala in gotovih izdelkov za takojšno uveljavitev na prodajne police v višini dva milijona evrov.

Peko čevlji

Peko nujno potrebuje sveža sredstva. (Foto: Miro Majcen)

Kot je poudaril predsednik uprave Peka Janez Sajovic, Peko partnerja potrebuje, medtem ko ni želel komentirati soglasja vlade k prodaji družbe. Znova je tudi opozoril, da Peko potrebuje sveža sredstva nemudoma, tudi za poravnavo davkov in prispevkov. Sajovic upa, da jim bo uspelo poravnati dolgove do davčne uprave.

Peko se je znašel v zelo slabem finančnem položaju. Dokapitalizacija s strani države v višini šestih milijonov evrov v začetku leta 2012 je bila izvedena v manjšem obsegu, kot je bilo prvotno načrtovano (12 milijonov evrov in trije milijoni evrov s strani zasebnega vlagatelja), zato se načrt prestrukturiranja, ki ga je pripravila uprava družbe, ni izvedel v načrtovanem obsegu.

Prenesi v

Glasuj

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:
 

Komentarjev: 45
prosimjaz 03.05.2013 09:25:03
Zanima me, kaj bodo podprli čez kakšni 2 leti.
Izkušnje - slabe, povsod pri takšnih prodajah. Ta bo še vso železje prodal iz tovarne. Tako da 120 letna tradicija brez sledu izgine.
Štajerc
Več komentarjev