Gospodarstvo

Vlada se hvali pred kitajskimi investitorji: imamo zelo motivirano in izobraženo delovno silo

Ljubljana, 21. 11. 2014 13.28 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

220 slovenskih in 150 kitajskih predstavnikov podjetij se je udeležilo poslovnega foruma. Minister Židan je potencialnim investitorjem dejal, da si vlada prizadeva vzpostaviti privlačno poslovno okolje, podpredsednik kitajske vlade pa je dejal, da spodbujajo kitajska podjetja, naj sodelujejo v privatizaciji.

V okviru uradnega obiska podpredsednika kitajske vlade v Sloveniji Wang Yanga je danes v Ljubljani potekal slovensko-kitajski poslovni forum, ki se ga je udeležilo okoli 220 predstavnikov slovenskih in 150 predstavnikov kitajskih podjetij. Dogodek je bil priložnost za pogovore in navezavo stikov med slovenskimi in kitajskimi poslovneži.

Udeležence izjemno dobro obiskanega foruma so v uvodnem delu nagovorili podpredsednik vlade in minister za kmetijstvo gozdarstvo in prehrano Dejan Židan, podpredsednik kitajske vlade Wang, predsednik Gospodarske zbornice Slovenije Samo Hribar Milič in predsednik Kitajskega sveta za spodbujanje mednarodne trgovine Jiang Zengwei.

Minister Židan je dejal, da slovenska vlada usmerja velike napore v vzpostavitev privlačnega poslovnega okolja.
Minister Židan je dejal, da slovenska vlada usmerja velike napore v vzpostavitev privlačnega poslovnega okolja. FOTO: POP TV

Židan je kitajskim gospodarstvenikom sporočil, da Slovenija po nekaj letih finančne in gospodarske krize znova beleži pozitivne gospodarske kazalce. Gospodarska rast v letošnjem letu bo namreč 2,4 odstotka, beležimo pa tudi visoko rast izvoza.

Kot je poudaril, slovenska vlada usmerja velike napore v vzpostavitev privlačnega poslovnega okolja. "Želimo si kakovostne, partnerske tuje neposredne investicije in njihovega doprinosa k večji gospodarski rasti, prenosu znanja in tehnologij, skladnemu regionalnemu razvoju in sinergističnih učinkov povezovanja tujih investitorjev s slovenskimi podjetij," je dejal Židan.

Slovenija tujim investitorjem nudi pravo kombinacijo kvalitet, je zatrdil minister. Ima namreč kvalitetno in visoko izobraženo delovno silo z dobrim znanjem tujih jezikov in računalništva, ima tudi kakovostno infrastrukturo in je odlično povezana z državami v regiji ter nenazadnje visoko raven življenja.

Odnosi s Kitajsko, ki je za Slovenijo najpomembnejša trgovinska partnerica v Aziji, so po Židanovih besedah dobri in razvejani, letos beležimo povečanje blagovne menjave za šest odstotkov. "Verjamem, da je skupni cilj, da z usmerjenim naporom zmanjšamo razliko med uvozom in izvozom," je dejal Židan. Uvoz iz Kitajske namreč nekajkrat presega slovenski izvoz.

Židan potencial za krepitev gospodarskega sodelovanja z drugim največjim gospodarstvom na svetu vidi na področjih logistike in distribucije, investicijskega sodelovanja, bančništva in ostalih finančnih storitev ter igralništva, možnosti pa so tudi na področju nepremičnin, poslovnih storitev, turizma, kmetijstva in živilskopredelovalne industrije, gozdarstva in lesnopredelovalne industrije, energetike in proizvodnje gradbene opreme.

'Slovenska vlaganja niso velika, so pa dragocena'

Podpredsednik kitajske vlade je dejal, da trgovina med Kitajsko in Slovenijo raste hitreje kot celotna kitajska menjava s tujino, vse bolj aktivne so tudi investicije med državama. Slovenska vlaganja na Kitajskem sicer niso velika po obsegu, so pa dragocena, ker gre za visokotehnološka podjetja, je poudaril. Tudi kitajski investitorji počasi vstopajo na slovenski trg, pri čemer je omenil naložbo v mariborskega proizvajalca avtobusov Tam Durabus.

Kitajska delegacija se mudi na obisku v Sloveniji, v četrtek pa je delegacijo sprejel tudi predsednik Pahor.
Kitajska delegacija se mudi na obisku v Sloveniji, v četrtek pa je delegacijo sprejel tudi predsednik Pahor. FOTO: Twitter/Borut Pahor

Spomnil je, da sta državi v četrtek podpisali poslovnik o delovanju delovne skupine za sodelovanje v kmetijstvu, ki bo okrepil sodelovanje na tem področju. "Kitajska je pripravljena uvoziti več kmetijskih izdelkov iz Slovenije, ki so cenovno konkurenčni," je poudaril. Napovedal je, da bo Kitajska pospešila postopke za uvoz teh izdelkov iz Slovenije, da bi se čim prej znašli na policah kitajskih trgovin.

Wang je še povedal, da kitajske oblasti spodbujajo kitajska podjetja, naj sodelujejo v privatizaciji slovenskih državnih podjetij ter razvoju infrastrukture, pristanišč, železnice in energetike. Dodal je, da so kitajske finančne institucije pripravljene ponuditi fleksibilne načine financiranja. "Upam, da se bodo podjetja iz obeh držav čim prej povezala in se dogovorila za nekaj pomembnih projektov," je dejal podpredsednik kitajske vlade.

Logistika, trasport, privatizacija in turizem: področja, ki bi zanimala Kitajce

Direktor Centra za mednarodno poslovanje pri Gospodarski zbornici Slovenije Aleš Cantarutti je kitajski delegaciji predstavil Slovenijo z več različnih vidikov, poudaril pa tudi športne dosežke. Spomnil je, da imamo močno industrijo, ki je še vedno pomembna za gospodarstvo ter pri tem izpostavil Gorenje, Krko, Letriko, Akrapovič in Luko Koper. "Ni treba biti velik, da si uspešen. Potrebno je le znanje, pogum in nekaj sreče," je izpostavil Cantarutti.

Slovenija je locirana v srcu Evrope, gospodarstvo je zelo razpršeno in predvsem izvozno usmerjeno, je pojasnil v.d. direktorja javne agencije Spirit Tomaž Klemenc. Prepričan je, da je za sodelovanje na gospodarskem področju med Slovenijo in Kitajsko še veliko odprtih priložnosti. Ob tem je dejal, da je delovna sila v Sloveniji močno motivirana in visoko izobražena, z znanjem številnih tujih jezikov. Poudaril je visok življenjski standard in prijetno podnebje, ki nudi številne turistične možnosti.

Za sodelovanje med državama vidi veliko odprtih možnosti predvsem na področju logistike in transporta, avtomobilske industrije, zelenih tehnologij, energetike, IKT, farmacevtske, kemične in lesne industrije ter na področju turizma. Ob tem je poudaril, da je slovenska davčna politika privlačna za tuje investitorje.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (115)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Adolph
24. 11. 2014 15.49
+1
KDO VERJAME . . . . .
asusprime1900
24. 11. 2014 14.39
+6
a so predlagal kitajci svoj zakon za kriminalce in lopove v slo
ZOOrangutan
24. 11. 2014 13.01
+0
Tem lažem levakov verjame samo še, levaak.
asusprime1900
24. 11. 2014 14.36
+1
niso povedali kitajcem da imamo tudi lopova in kriminalca v dz ahhahhah
brank1
24. 11. 2014 12.48
+4
A smo povedali Kitajcem da pri nas lahko zaporniki čez dan sprejemajo zakone, prespat pa grejo v zapor.
gordo
24. 11. 2014 08.00
-1
a mislijo da bomo delal za pest riža. Tako kot pri njih doma
askralj
23. 11. 2014 11.41
+11
Kaj ti pomaga najbolj izobražena delovna sila ko vlada načrtno uničuje delovna mesta in prodaja vse tovarne dol v Balkan ki se nam čudi kako smo tak nizko padli. Še pa ne čudim temu kje bi v Beogradu ali Zagrebu lahko bil slovenski župan samo tu smo taki norci
Adolph
24. 11. 2014 15.50
+0
Kdor visoko leti nizko pada, Janezek . . .. . .
Krta?a 21
23. 11. 2014 10.03
+2
Zdaj vam bo kitajska nasula riza, kaksna propaganda. Ena stvar ni vec prav.
Jimi1
22. 11. 2014 21.22
+15
Res sem izobražen, vendar me je vladno-menežerska politika v zadnjih letih naredila popolnoma nemutiviranega, da bi znotraj meja te države še kdaj kaj koristnega naredil za te lopove....
Viktor Zobec
22. 11. 2014 18.52
+8
res je imamo izobraženo delovno silo nikaj ampak vlade pa nažalost ne.
tali?ni tom
22. 11. 2014 19.46
+14
nobena vlada do sedaj ni bila motivirana za to da najde delo za motivirano delovno silo! po drugi strani , sem bil v revozu na razgovoru za službo! jaz in nekje dvajset ljudi še ! 3 smo bili slovenski državljani od teh dvajset in nekaj ljudi! večina njih je bila iz bosne ali kaj vem kje! niti približno niso govorili po naše in , niti ni pomemben njihov jezik! zanimiva je bila reakcija gospe ki je ponujala in odrejala kdo dobi službo ali kdo ne! dva od nas slovenskih državljanov sva izpadla takoj , jaz , ker imam slabši vid , baje v revozu ni mogoče dobit dela zame in baje da tudi če imaš prevelik holesterol,otekla cohones in kaj vem kake finte še si kar se revoza tiče gotov! ni službe pa pika! ne dajo te niti na preizkus kjer bi lahko dokazal da pa nisem za v smeti če nisem zdrav kot astronavt ali pilot vsaj vojaški po njihovem izboru! je pa začuda vse oziroma veliko večino uvožene delovne sile dala na preizkus! skratka , v sloveniji si lahko motiviran kolk češ , firme oziroma delodajalci imajo zmeraj finto na razpolago da namesto domačega delavca vzamejo tujca pa če je hask od njega ali ne! po informacijah , najhitrejši ki je pustil šiht v revozu od teh "odličnih" delavcev je delal celih ŠEST MINUT! kaj ti pomaga potem motiviranost če te noben noče¨!! in kako potem oddelat do 65 leta ko naj bi bil pokojninski prag je fantastika! ministriica ali minister za delo , nevem kdo je , ta bi moral malo razmislit o tem kaj se dogaja natragu dela v sloveniji in kakšna šikaniranja doživljamo tisti ki pač imamo kakšno hibo ali bolezen!
tali?ni tom
22. 11. 2014 19.50
+8
mimogrede , za večino od tujcev lahko zagotovo rečem da sem napram njim bil visoko kvalificiran!
kosovarec
22. 11. 2014 18.48
+10
Naj raje prepričajo kitajce, samo da plačajo naše pufe, ki so že nastali in tiste, ki še bojo. Slovenjo zanima samo njihov denar ne njihov nadzor. Če se pri teh poslih ne more pokrasti 85% denarja država nima interesa..... Zato sanjajmo naprej o lepi prihodnosti
johndoe35
22. 11. 2014 17.07
+8
to je res motivirani smo vsi zel osaj že nekaj let smo brez službe večina slovencev. Pa tudi izobraženi saj na zavodu moraš vsak mesec hoditi na izobraževanje kako se pišejo prošnje
butalistan
22. 11. 2014 16.31
+7
ŽIDAN IN GOSPODARSTVO?????? A JE KAJ ŽE NARDIL V ŽIVLJENJU RAZEN DA JE PRAVA KOMUNJARA KI V TUJINI ŠOLA OTROKE IN ZAUPA V SLOVENSKO IZPRIJENEC
Slovenec-slovencu=pes
22. 11. 2014 16.12
+22
Napačen naslov! Glasiti bi se moral: "Vlada se LAŽE pred kitajskimi investitorji: imamo zelo motivirano in izobraženo delovno silo." Motivirani delavci niso z ničemer, razen v res nekaterih podjetjih. Izobrazba pa v sloveniji ni več sinonim dobrega. Dober kader je že davno zbežal iz slovenije.
damirg@email.si
22. 11. 2014 15.18
+5
v resnici je naša delovna sila zelo lena, neumna in raje živi na državni žepnini kot da bi delali.
Slovenec-slovencu=pes
22. 11. 2014 16.10
+9
Ni res. Naša delovna sila dela samo toliko kolikor je plačana in motivirana. Za to so pa krivi lastniki, ki so prepožrešni in se z delavci obnašajo kot s sužnji.
rossi66
22. 11. 2014 15.09
+7
V Sloveniji pridobljena dodiplomska in podiplomska TEHNICNA IN NARAVOSLOVNA izobrazba je ODLICNA! In potencialno zelo dobro vnovcljiva, ampak verjetno ne v domovini... V tujini smo pa inzenirji in fiziki npr., zelo cenjeni, spostovani in dobro placani... Koliko pa od vsega tega ostane tehnicni in naravoslovni delovni sili ki vztraja v Sloveniji, ne vem.
Jimi1
23. 11. 2014 01.15
+4
Povej kje si tako cenjen? Jaz npr. še dela za inženirja ne dobim v tujini....
white power
22. 11. 2014 15.04
+9
naj si ne mislijo da bomo delali za pest riža,pred nekaj dnevi je bilo na TV kako izkoriščajo črnce v afriki
Viejo cabron
22. 11. 2014 14.16
+3
Boljši Kitajec kot Šrot, Bavčar, Janša in ostali "kvazi kapitalisti" Titove šole!
Komunyereadio
22. 11. 2014 12.52
+5
Tile Kitajčki lahko samo sanjajo o Sloveniji, Mojškrina ekipa se je zadolžila pri bodočih lastnikih slovenskih javnih podjetij in to zagotovo niso bili Kitajci ........
Mario71
22. 11. 2014 12.52
+3
ha ha ha ha..jaoooo keri nakladači,najprej naj te komuniste zaprejo v kočevski rog
asusprime1900
22. 11. 2014 14.01
+2
Darth Sidious
22. 11. 2014 12.41
+2
Ja, nasa drzava poskrbi da so ljudje motivirani. Kako? Ja, ce ne bos naredu, bos se tiste 800 EUR drobiza na mesec zgubu.