Gospodarstvo

Prioritete za prihodnji dve leti ostajajo varnost, infrastruktura, znanost in zaposlovanje ter zdravje

Ljubljana, 28. 09. 2017 17.21 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Vlada je sprejela paket proračunskih dokumentov, tudi predlog državnih proračunov za leti 2018 in 2019, ki ga pošilja v obravnavo in sprejem DZ. Nadaljuje s postopno javnofinančno konsolidacijo, večjih razlik glede na razrez proračuna pa ni. Prioritete ostajajo varnost, infrastruktura, znanost in zaposlovanje ter zdravje.

Vlada je pri pripravi proračunskega paketa upoštevala spremenjene makroekonomske rezultate, ki jih je prejšnji teden v jesenski napovedi predstavil Umar. "Izboljšane okoliščine sicer zagotavljajo državnemu proračunu precej višje prihodke od tistih, na katere smo sprva računali, vendar postavljajo tudi izziv hitrejše javnofinančne konsolidacije, da strukturno uravnoteženje financ dosežemo do oziroma v letu 2020," je po seji vlade poudarila ministrica za finance Mateja Vraničar Erman.

Vlada nadaljuje s postopno javnofinančno konsolidacijo, večjih razlik glede na razrez proračuna pa ni. Prioritete ostajajo varnost, infrastruktura, znanost in zaposlovanje ter zdravje.
Vlada nadaljuje s postopno javnofinančno konsolidacijo, večjih razlik glede na razrez proračuna pa ni. Prioritete ostajajo varnost, infrastruktura, znanost in zaposlovanje ter zdravje. FOTO: Thinkstock

Da bi lahko sledili temu cilju, vlada predlaga spremembo maksimalnega obsega odhodkov državnega proračuna s spremembo odloka o večletnem okviru za načrtovanje proračuna. Maksimalni obseg odhodkov državnega računa je zvišala za 50 milijonov evrov na račun močnejšega črpanja evropskih sredstev v prihodnjem letu, pri Zavodu za zdravstveno zavarovanje Slovenije pa predlaga dvig za 20 milijonov evrov, kar je posledica pričakovanih višjih prihodkov zdravstvene blagajne.

"Na ravni sektorja država predvidevamo dvig odhodkov za 132 milijonov evrov. To vključuje že omenjenih 70 milijonov evrov iz državnega proračuna in zdravstvene blagajne, hkrati pa ustvarjamo prostor za investicijska vlaganja," je pojasnila ministrica.

Za prihodnje leto so tako predvideni proračunski prihodki v višini 9,676 milijarde evrov, odhodki naj bi dosegli 9,625 milijarde evrov, presežek pa bo nominalno znašal 50,9 milijona evrov. Presežek, izražen v bruto domačem proizvodu (BDP), bo dosegel 0,1 odstotka.

Leto kasneje bodo po njenih besedah prihodki dosegli 9,750 milijarde evrov, odhodki 9,697 milijarde evrov, proračun pa bo imel 53,8 milijonov evrov presežka, kar je prav tako 0,1 odstotka BDP. Ta presežek bo, kot je odgovorila novinarjem, namenjen zmanjševanju ravni zadolženosti.

Vlada sicer na prihodkovni strani za prihodnje leto načrtuje za 205 milijonov evrov prihodkov iz naslova prejšnje perspektive črpanja evropskih sredstev. "Gre za zadržana sredstva, ki se sprostijo po opravljenih notranjih kontrolah in to naj bi se zgodilo v začetku naslednjega leta," je dodala Vraničar Ermanova. V predlogu zakona o izvrševanju proračuna je pa vlada med drugim določila, da bi povprečnine za občine za leto 2018 znašale 551 evrov, v letu kasneje pa 558 evrov.

Ministrica je ob predstavitvi proračunskih dokumentov še pojasnila, da se gospodarstvo po njenih ocenah še ne pregreva, prav tako še nismo blizu obrata gospodarskega cikla, vendar pa obstaja cela vrsta negotovosti. Zato na ministrstvu za finance pripravljajo javne finance na obrat v gospodarskem ciklu. "To pa počnemo z zniževanjem javnofinančnega primanjkljaja in pa dolga," je dodala.

V letošnjem proračunu je ob 8,8 milijarde evrov prihodkov in 9,5 milijarde evrov odhodkov proračunski primanjkljaj predviden pri 1,6 odstotka BDP. Na finančnem ministrstvu zaradi sanacije javnih zdravstvenih zavodov pripravljajo njegov predlog rebalansa, ki ga bo vlada obravnavala na prihodnji seji.

Vlada je predlog sprememb proračuna za leto 2018 in predlog proračuna za leto 2019 sprejela tik pred iztekom roka, saj mora proračunske dokumente vsako leto poslati v DZ najpozneje do 1. oktobra.

Izhodišča za pripravo proračunskih dokumentov za leti 2018 in 2019 je vlada sprejela sredi poletja, ko je premier Miro Cerar zatrdil, da so vsi resorji dobili dovolj sredstev za izvedbo ključnih projektov. Napovedal je, da bo vlada še naprej sproščala v krizi sprejete varčevalne ukrepe. Med drugim je denimo upokojence že razveselil podatek, da se bodo pokojnine v prihodnjem letu uskladile dvakrat - najprej na začetku leta, nato pa izredno še okoli aprila.

Predlog sprememb proračuna RS za leto 2018 (Splošni del)
Predlog sprememb proračuna RS za leto 2018 (Posebni del)
Predlog sprememb proračuna RS za leto 2019 (Splošni del)
Predlog sprememb proračuna RS za leto 2019 (Posebni del)
  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

proletarec1
02. 10. 2017 18.48
NE RAZUMEM, ZAKAJ DRŽAVA TEH KROKARJEV, KI POVIŠICO ,KI JO PAR CENTOV DOBIJO UPKOJENCI TAKOJ NAPADEJO ZAVAROVALNICE,PRODAJALCI ELEKTRIKE, TELEVIZIJSKI LOBIJI,ITD , TAKOJ NEZAUSTAVI IN KAZNUJE.UPOKOJENCI SO V EVROPI , SAMO V SLOVENIJI NAJNIŽJI SLOJ. SAMO LUSTRACIJA NAS LAHKO PRIPELJE DO PRAVIČNEJŠE DRŽAVE.
Tomvojo
28. 09. 2017 20.18
+7
Na račun obljubljenih višjih penzij - 99 centocv, ne €- že dvigujejo ceno v domovih, v ozadju pa čakajo še drugi mrhovinarji; komunala, voda, štrom itd