Gospodarstvo

Vlada sprejela usmeritve za spremembo zavez za NLB

Ljubljana, 30. 11. 2017 15.17 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Vlada se je seznanila z usmeritvami alternative za neprodajo hčerinskih bank NLB, ki sta jih v sredo začrtali ministrica za finance in evropska komisarka za konkurenco Margrethe Vestager. Ministrico je pooblastila, da takoj sproži uradne postopke za spremembo zavez za NLB v zameno za leta 2013 dano državno pomoč.

Več videovsebin
  • Iz SVETA: Vlada dala na mizo še možnost upravljanja NLB
    02:13
    Iz SVETA: Vlada dala na mizo še možnost upravljanja NLB
  • Iz 24UR: Odlog prodaje NLB
    01:42
    Iz 24UR: Odlog prodaje NLB

Alternativa za neprodajo hčerinskih bank NLB, ki bi jo morala država sprožiti, ker do konca leta ne bo prodala vsaj polovice banke, temelji na predlogu o imenovanju upravljavskega zaupnika za NLB v povezavi z določitvijo novega roka za privatizacijo.

"Vlada je določila izhodišča, iz katerih naj izhajamo pri pripravi izhodiščnega pogajalskega predloga in nam dala pooblastilo, da lahko dogovorimo tudi kombinacijo različnih kompenzacijskih ukrepov. Če bi bili ti strožji od tistih, ki jih je vlada že obravnavala, moram o njih ponovno poročati vladi," je po današnji seji vlade povedala ministrica Mateja Vraničar Erman.

Vlada je sprejela usmeritve za spremembo zavez za NLB.
Vlada je sprejela usmeritve za spremembo zavez za NLB. FOTO: Damjan Žibert

Pri iskanju kompromisne rešitve z Evropsko komisijo je po njenih besedah pomembno, da se zagotovi, da NLB posluje brez velikih tveganj ali pretresov. Začetek usklajevanja podrobnosti znotraj določene poti do kompromisa se bo na strokovni ravni začelo prihodnji teden. "Cilj je, da možne spremembe uskladimo do konca leta," je dodala.

Predlog neodvisnega upravljavskega zaupnika naj bi bil po nekaterih informacijah sprejemljiv kot začasna, ne dolgoročna rešitev. O tem je Vraničar Ermanova povedala, da izhodiščni predlog predvideva, da se mu podelijo pravice upravljanja banke, ne pa tudi pravice razpolaganja. "Te, torej prodajne pravice ostajajo državi in Slovenskemu državnemu holdingu," je zatrdila. Kakšen bo mandat zaupnika, pa je stvar pogajanj.

Stvar pogajanj je tudi privatizacija. Že znan izhodiščni predlog vlade je odlog prodaje za tri leta. "Ocenjujem pa, da bo to ena ključnih točk nadaljnjih pogajanj," je izpostavila ministrica in opozorila: "Daljše kot bo dogovorjeno prehodno obdobje za privatizacijo, ostrejši kompenzacijski ukrepi bodo potrebni."

Po neuradnih informacijah je dvo- ali triletni odlog nesprejemljiv za Bruselj. Za dober razplet pogajanj naj bi namreč bil potreben realističen in jasen časovni okvir za uresničitev prodajne zaveze v "dogledni prihodnosti". In sicer tudi v luči prvotnih zavez, da Slovenija vsaj polovico banke proda do konca leta, preostalih 25 odstotkov minus eno delnico pa do konca prihodnjega leta.

S predlogom imenovanja upravljavskega zaupnika želi Slovenija okrepiti zaupanje komisije v neodvisno upravljanje največje banke v državi. "To je predlog, ki je dobil načelno podporo v smeri iskanje kompromisa. Z njim smo prišli korak naprej v primerjavi z ostalimi doslej predlaganimi predlogi," je pojasnila. Če bi spremembo zavez uskladili do konca leta, bi lahko zaupnika dobili v treh ali štirih mesecih, je dodala.

Zaupnika oz. skrbnika bi vlada izbrala in imenovala na podlagi mednarodno izvedenega javnega razpisa, po predhodni potrditvi Evropske komisije in predhodni oceni bančnega regulatorja Evropske centralne banke. Ta bi presodil upravljalsko stanje v banki in se odločil, ali so potrebne kakšne spremembe ali ne, je sklenila.

V koaliciji so zadovoljni, da je Slovenija z Evropsko komisijo našla pot, ki lahko vodi do kompromisa. Veliko stvari je sicer še odprtih, zato jih vodje poslanskih skupin po današnjem sestanku koalicije še niso mogli komentirati.

Odzivi poslanskih skupin

Vodja poslanske skupine SMC Simona Kustec Lipucer je dejala, da je prva odgovornost vlade ta, da deluje kot odgovoren gospodar. Ponovila je, da za vsako ceno do prodaje NLB ne sme priti. Dogovor je, da se v dialogu išče sprejemljivo rešitev.

Vodja poslancev DeSUS Franc Jurša je povedal, da zagovarjajo odlog privatizacije, a da o prodaji NLB čez tri leta na organih stranke še niso govorili. Glede skrbnika je poudaril, da zagovarjajo to, da se ga poišče z mednarodnim javnih razpisom. Sicer pa banka uspešno posluje in država od tega dobiva lepe dividende, je dodal.

Po besedah vodje poslancev SD Matjaža Hana je o podrobnostih možnih rešitev za NLB preuranjeno govoriti. Če bo prišlo do imenovanja upravljavca, je to stvar pogodbe, ki mora biti dobro zasnovana, in vprašanja, kakšne obveznosti bo imela država in kakšne pooblaščenec. Tudi on je pokazal na dobro poslovanje banke in ocenil, da sta "sedanja uprava in nadzorni svet naredila zgodovinski rezultat".

NLB ob koncu leta napoveduje rekordno visok dobiček

NLB je v sredo objavila, da je skupina v devetih mesecih ustvarila 184 milijonov evrov čistega dobička, prispevek balkanskih bank pa je znašal 73,8 milijona evrov oziroma 52 odstotkov več kot v istem obdobju lani. Prispevek se kaže tudi v rezultatu matične NLB iz naslova izplačanih dividend iz teh bank.

Te rezultate banke, ki ob koncu leta napoveduje rekordno visok dobiček, nekateri razumejo kot znamenje, da je zdaj pravi čas za prodajo. Slišati je tudi opozorila, da so v dobrih časih tveganja manjša, v slabih pa je več skušnjav za posredovanje države v poslovanje banke, zato je uresničitev prodajne zaveze ključna.

Vlada se zanjo sredi leta ni odločila, ker se ni strinjala s ponujeno ceno in ker je ocenila, da so tveganja v povezavi s prenesenimi deviznimi vlogami na Hrvaškem previsoka. V povezavi s tem vprašanjem se še vedno omenja rešitev t.i. modela earn out, ki predvideva, da se v primerih, ko prodajalec zahteva ceno, ki je za kupca previsoka, oba dogovorita, da bo kupec plačal manj, prodajalec pa bo pod določenimi pogoji še nekaj let prejemal del prihodkov ali dobička prodanega podjetja.

Če do dogovora med Slovenijo in Evropsko komisijo ne bo prišlo, bi morala Slovenija do danes imenovati skrbnika za prodajo bank NLB po Balkanu. Ministrica je komisarko v sredo seznanila, da vlada ocenjuje, da imenovanje prodajnega zastopnika ni primerno, strani pa sta se po njenih navedbah tudi dogovorili, da pogovore nadaljujeta še letos.

Doslej se je zelo redko zgodilo, da podobne zaveze niso bile izpolnjene. Eden od primerov je latvijska banka Parex, ko je morala komisija zaradi zamud sprožiti postopek zaradi nezakonite državne pomoči, vendar je bila zaveza nato izpolnjena, postopek pa je komisija ustavila.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (20)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Ferdo Crni
02. 12. 2017 08.54
izjemno : "odzivi poslanskih skupin" potem pa citiranje treh vladnih strank. BREZ OPOZICIJE. Demokracija po sistemu samoupravnega socializma. Levaki so sami sebi pozicija in opozicija. Ne rabijo nikogar drugega.
dipe
01. 12. 2017 15.37
+1
Najbolj da spet spremene ime,problem rešen.
Absolutist 1
01. 12. 2017 14.28
Novo v NLB - vse po starem.
kiboko
30. 11. 2017 21.41
+4
Nočemo prodati, ker so časi za prodajo dobri. Ko bodo časi slabi, ne bomo prodali, ker so časi slabi. Tako se vrtimo v krogu, da bi v SD in DeSUS imeli dostop do našega denarja.
staridida
30. 11. 2017 18.34
+3
Potem še upravnega zaupnika na tožilstvo in sodstvo, pa smo rešeni leve bande,,,
Absolutist 1
30. 11. 2017 18.31
+7
Državljanka Vraničar Mateja in državljan Cerar Miro s svojimi državljanskimi sateliti hočejo po hrvaško zaobiti zavezo EU iz leta 2013 glede prodaje propadle banke NLB.
ooResnicA
30. 11. 2017 17.53
+7
....čim prej prodat mafijski bankomat....
mijavci
30. 11. 2017 17.40
+6
Prodaja bankeNLB je tko kot da te boli zob, dlje odlašaš bolj boli. Ko bo prišel nekdo od zunaj pogledat v arhive banke bo pa granulom.
ev55
30. 11. 2017 17.02
+3
Ta svet je NOR.
Verbena
30. 11. 2017 16.41
+10
A ni takratna vlada rekla , da trojke ne rabimo , da bo država sama uredila zadevo ? , no , potem pa smo zvedeli na kakšen način bo vlada sama , nas davkoplačevalcev pa kot da ni , rešila banke pred bankrotom zaradi podeljevanja nekritih posojil !! ...se je pač obvezala , da se banke proda , tudi največjo državno NLB ...in je sedanja vlada zavezo požrla , dobili pa smo zopet en strošek več ... plača posebnega nadzornika se bo najbrž dvignila v nebo , banko pa bo vseeno treba 1x prodati , če se že tako hvalimo , mislim , vlada se , da smo del EU ...ja, sedanja vlada si bo samo kupila čas na naše stroške , koristi pa ? ..kot vedno tistim , ki s prstom ne mignejo !!!
Absolutist 1
30. 11. 2017 16.40
+7
Hrvati ne priznavajo arbitražne razsodbe,Slovenija ne priznava zaveze iz leta 2013 za dano pomoč davkoplačevalcev v višini 3 miljarde evrov,da mora zato prodati NLB v roku treh let.Torej nespoštovanje zaveze.
Absolutist 1
30. 11. 2017 16.31
+8
NLB je državna banka,hvali se z 300 miljonskim dobičkom,ki so si ga privatizirali,izgubo pa so socializirali.Zaradi rekordnega zadolževanja te vlade je denar razvrednoten,kar nas bo stalo hujše krize kot je bila grška.
kiboko
30. 11. 2017 21.42
+2
Izgubo so socializirali večkrat, in še bodo.
ooResnicA
30. 11. 2017 16.19
+7
...čim prej prodat na odgovorne za razsulo na raport....
vertex
30. 11. 2017 16.10
-5
brabusednet
30. 11. 2017 15.56
+4
Je to namest tiste zloglasne trojke sam skoz stranska vrata.
prašek
30. 11. 2017 15.56
-11
Strinjam se s prodajo NLB, vendar pa ne takrat, ko je cena najnižja ! Naj se počaka, naj vlada poizkusi dobiti nekakšen odlog .....
prašek
30. 11. 2017 15.57
-4
preverjen55
30. 11. 2017 17.00
+9
No rdeči fantje prinesite denar nazaj ne bo potrebe za prodajo.
ecnarf
30. 11. 2017 18.26
+7
medo< za tole komunajzarsko zapufano banko ne boste nikdar nič dobili ,kvečejmu če daste zraven kako miljardo.......