Gospodarstvo

Voditelji članic EU brez soglasja glede visokih cen energije

Bruselj, 17. 12. 2021 06.46 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
STA, N.Š.
Komentarji
8

Voditelji članic EU na srečanju v Bruslju niso uspeli doseči soglasja glede visokih cen energije, saj so bila precejšnja razhajanja v pogledih pri dveh vprašanjih, trgu električne energije in taksonomije. Vrh tako ni sprejel sklepov o tem vprašanju, h kateremu se bodo voditelji vrnili na prihodnjih srečanjih.

Električna energija
Električna energija FOTO: Shutterstock

Visoke cene energije so bile ena od tem na dnevnem redu četrtkove razprave voditeljev sedemindvajseterice, ki so se sestali na enodnevnem zasedanju. Kljub večurnih razpravi, ki so jo vmes prekinili, dogovora o sprejetju sklepov na koncu niso dosegli.

Predsednik Evropskega sveta Charles Michel je po koncu vrha priznal, da so se kopja lomila okoli dveh vprašanj, in sicer trga električne energije, zlasti glede delovanja sistema EU za trgovanje z emisijami (ETS), in glede taksonomije.

V povezavi s prvim je Michel omenil nezaupanje v delovanje sistema ETS med nekaterimi voditelji. Neuradno je sicer slišati, da naj bi to vprašanje izpostavili Poljska in Češka, ki zahtevata reformo sistema, saj naj bi bila rast cen energije po njunem povezana z oblikovanjem cen ogljika.

Voditelji naj bi v sklepih pozvali k še temeljitejši analizi delovanja trga elektrike in sheme trgovanja z izpusti ETS, je razvidno iz osnutka sklepov.

Glede taksonomije, sistema označevanja trajnostnih naložb, pa je Michel dejal, da je na Evropski komisiji in ne na Evropskem svetu, da odloča o tem vprašanju. Ni skrivnost, da se mnenja med voditelji razhajajo, je dodal.

Voditelji so se na koncu strinjali, da potrebujejo več časa za to vprašanje, h kateremu se bodo znova vrnili, ko bo to mogoče, je povedal Michel.

Evropska komisija pripravlja predlog glede označevanja trajnostnih naložb, ki bi vključeval tudi plin in jedrsko energijo.

V Evropski uniji sicer že dlje časa teče razprava o tem, ali naj se naložbe v povezavi s plinom in jedrsko energijo uvrsti med trajnostne, pri čemer se mnenja med članicami precej razhajajo. Med zagovornicami sta ob Franciji denimo tudi Poljska in Češka, medtem ko več članic, med njimi Avstrija, Nemčija in Luksemburg, temu nasprotujejo.

O energetski politiki sta danes na skupni novinarski konferenci po koncu vrha govorila tudi francoski predsednik Emmanuel Macron in novi nemški kancler Olaf Scholz, pri čemer se je pokazalo, da se pogledi njunih držav pri tem vprašanju razlikujejo.

Nemčija je sprejela odločitev, da jedrska energija ne bo del energetskega prehoda, vendar pa je pri tem pomembno, da vsak nadaljuje svojo pot, ne da bi pri tem spodkopal enotnost Evropske unije, je povedal Scholz, za katerega je bil to prvi vrh EU po prevzemu kanclerskega položaja.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (8)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

dante
17. 12. 2021 11.48
-1
Kopja se lomijo, direktiva evropske komisije je jasna, emisije, ne samo obdavčit, temveč tudi zmanjšat in na koncu izničit, pa čeprav za ceno življenj
MladInPerspektiven
17. 12. 2021 08.26
+1
Električna energija se nebi smela prodajati prek borze, ker zaradi špekulacij se lahko cene dvignejo v nebo. Poleg tega, koliko večje plače bodo imeli zaposleni in proizvajalci električne energije?? Po moje nič ves ta dvig bo pobasal nekdo 3- ji. In tudi kako lahko imamo mi enako ceno čeprav je delovna sila in vse ostalo pri nas cenejše????
Generacija56
17. 12. 2021 08.31
+1
Malo si poglej cene el. energije... Na Norveškem plača uporabnik 2600 eur letno, v Bolgariji 500.... V sami ceni energije ni težav, težave so v taksah, ki jih želijo uvesti...
MladInPerspektiven
17. 12. 2021 08.35
Mi doma plačamo okoli 1600 eur letno pa je plača pri nas dosti manjša???
Generacija56
17. 12. 2021 09.11
+0
Torej ste nadpovprečen porabnik. Upoštevaj tudi to. Jaz plačam 600 eur, pa se še ogrevam z njo. Zgornji podatki so povpreček v državi.
Fery Zaka
17. 12. 2021 08.21
Od kdaj pa je plin trajnostna energija!? To je pa nekaj novega. Ampak če Nemci tako pravijo, potem tako bo. Dokler plina ne porabimo. Potem bo malo manj trajnostna. Ker gre za klasično fosilno gorivo.
JAJOMAJSTR
17. 12. 2021 08.18
REŠUJEJO ŽIVLJENJA
Generacija56
17. 12. 2021 08.09
Kot ponavadi, sta se ustvarila dva bloka, ki si nasprotujeta. Predmet spora je taksacija. Takse bi naj krile neumne odločitve Nemške vlade, medtem ko Francija, ki ne namerava ugasniti jedrskih elektrarn, ne namerava dvigovati cen el. energije zaradi Nemcev, ki svoje elektrarne ugašajo, kar je neznansko drago... To bo še zanimivo nadaljevanje.