Gospodarstvo

Vodstvo in vozniki Arrive sedli za skupno mizo, a srečanje hitro tudi zaključili

Ljubljana, 05. 09. 2017 14.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Vodstvo in vozniki Arrive so se sestali za skupno mizo, a je bilo srečanja hitro konec, saj sindikati niso želeli z vodstvom klepetati o izvajanju minimalnega delovnega procesa. Zanimajo jih namreč izključno stavkovne zahteve.

Stavkovni odbor in vodstvo Arrive Slovenija sta se v torek sestala prvič po začetku stavke v ponedeljek, v kateri je po podatkih vodstva stavkalo 83 voznikov, a se razšla brez dogovora. Srečanja je bilo dokaj hitro konec, saj sindikati, kot so pojasnili, niso želeli z vodstvom "klepetati" o izvajanju minimalnega delovnega procesa.

"Delodajalcu smo jasno povedali, da nas zanimajo izključno stavkovne zahteve, ter da - ker do sedaj s to pogajalsko skupino nismo dosegli nikakršnega napredka - zahtevamo in želimo, da se v najkrajšem možnem času sestanemo z večinskim lastnikom Arrive Slovenije," je v izjavi medijem dejal generalni sekretar Obalne sindikalne organizacije KS 90 Damjan Volf. Večinski lastnik skupine je Deutsche Bahn.

Volf je pojasnil, da tokratno, že šesto srečanje, ne šteje kot pogajanja. Vodstvo je želelo razpravljati predvsem o izvajanju zakonsko določenega minimuma delovnega procesa, kar so med drugim šolski prevozi ter prevozi na in z dela, ni pa na mizo dalo nobenega približevalnega predloga njihovim stavkovnim zahtevam, je dejal.

"Izključno ga je zanimalo, kako izničiti osnovni pomen stavke z zelo razširjenim zakonskim minimumom," je poudaril.

Vodstvo jim je po Volfovih navedbah namreč v ponedeljek posredovalo cel spisek kršitev zakonskega minimuma, na katerega pa v stavkovnem odboru ne pristajajo. Po njihovem prepričanju vodstvo zakonski minimum izkorišča za prikaz, da stavka manj delavcev kot v resnici. "Lahko trdimo, da efektivno stavka med tretjino in polovico zaposlenih. Drugi večinoma podpirajo stavko, a so mnogi prestrašeni," je ocenil predsednik KS90 Slovenije Peter Majcen in ob tem zatrdil, da vodstvo delavce ustrahuje s telefonskimi sporočili.

Vozniki in vodstvo Arrive niso našli skupnega jezika.
Vozniki in vodstvo Arrive niso našli skupnega jezika. FOTO: iStock

Te očitke je direktor in predsednik uprave skupine Bo Karlsson po srečanju strogo zavrnil in poudaril, da gre za laži. Pojasnil je sicer, da so stavkovnemu odboru znova predlagali reševanje spora z mediacijo, ki pa je za nasprotno stran, kot je poudaril Volf, še vedno "popolnoma nesprejemljiva". Drugi predlog vodstva pa je bil, kot je dodal Karlsson, da se stavkovni odbor vključi v socialni dialog, ki že poteka z ostalimi sindikati po posameznih družbah skupine Arriva Slovenija.

V stavkovnem odboru so razočarani predvsem nad tem, da vodstvo že pred začetkom stavke ni sprejelo njihovega približevalnega predloga, v katerem so šest stavkovnih zahtev skrčili na dve, nanašata pa se na zamrznitev stavke in prenovo kolektivne pogodbe ter višje plače. Dokler obe strani ne dosežeta dogovora, se bo stavka tako nadaljevala. "Stavka poteka in ni nobenega razloga, da bi jo prekinjali," je dejal Majcen.

Ob stavki voznikov, po podatkih Arrive Slovenija jih je v ponedeljek stavkalo 83, se je Karlsson opravičil vsem potnikom za nevšečnosti, ni pa še mogel oceniti, kakšna škoda je pri tem nastala. "Upam, da večina naših potnikov stavke ni občutila, saj so včeraj skoraj vse linije obratovale nemoteno, ker se 86 odstotkov vseh naših voznic in voznikov ni udeležilo stavke," je dejal.

Ob tem se je tudi javno zahvalil tistim voznikom, ki delajo. "Razumejo sporočilo vodstva, da stavka ni primerno sredstvo za doseganje ciljev, ter da vodstvo na izsiljevanje in vsiljevanje nerazumnih in nerealnih zahtev stavkovnega odbora ne more in ne bo pristalo," je poudaril.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

zirco
05. 09. 2017 18.10
+5
V Arrivi Slovenija manjka preko 30 voznikov,vodstvo pa v stavki išče dlako v jajcu in vejice,po katerem zakonu stavka ni zakonita.Nič pa se ne ukvarja z zahtevami,da bi se stavka končala oz.omilila.
piko2263
05. 09. 2017 16.22
+11
Tega, da firme izkoriščajo delavce na polno v vseh panogah mora biti počasi konec. Le kje so sedaj razni vstajniki in drugi javni levopoliticni politkomisarji, ki venomer vpijejo, kako jim gre za ljudi?!!