Gospodarstvo
Oglas

Vrhunski kuharji prisegajo na meso izbrane kakovosti

Ljubljana, 15. 12. 2017 12.50 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

V Hotelu Lev je v okviru kampanje »Naša super hrana« potekala kulinarična predstavitev sheme »Izbrana kakovost«, na kateri sta dva vrhunska kuharja predstavila svoje priljubljene mesne jedi in povedala, zakaj prisegajo na lokalno pridelano in predelano meso. Ivo Tomšič in Jorg Zupan sta pred očmi gostov, v živo, pripravila kreativne jedi, ki so temeljile na mesnih izdelkih, označenih z zaščitnim znakom »izbrana kakovost – Slovenija«.

Ministrstvo za kmetijstvo gozdarstvo in prehrano je v triletni kampanji »Naša super hrana«, ki promovira tudi lokalno slovensko hrano, označeno z znakom »izbrana kakovost – Slovenija«, združilo slovenske pridelovalce in predelovalce, kmetijske zadruge in državo v skupnem cilju: potrošniku ponuditi kvalitetne slovenske kmetijske pridelke oziroma živila z znakom »izbrana kakovost – Slovenija« in zaščititi lokalnega kmeta in živilskopredelovalno industrijo.

To je bil tudi povod za kulinarični dogodek s priznanima kuharjema, ki sta s svojimi jedmi dokazala, da je slovensko meso z znakom »izbrana kakovost – Slovenija« zares odlična izbira. »Nobena jed ne more biti boljša od sestavine,« je na dogodku strnil svojo kuharsko filozofijo Jorg Zupan, oba kuharja pa sta to tudi  dokazala s svojimi vrhunskimi krožniki. Ivo Tomšič iz restavracije Sorbara Steak House je goste presenetil s počasi kuhano potrebušino z omako iz govejega repa, s hrenovim pirejem in kremo iz kisle repe. Jorg Zupan iz restavracije Atelje pa je goste razvajal s hrustljavimi perutničkami, polnjenimi s piščančjimi jetrci in povaljanimi v hrustljavi piščančji koži, s sladkim zeljem ter z majonezo iz hrena in limone.

Izbrana kakovost - 9
Izbrana kakovost - 9 FOTO: Izbrana kakovost

Kaj pomeni zaščitni znak »izbrana kakovost – Slovenija«?

Zaščitni znak »izbrana kakovost – Slovenija« zagotavlja, da je proizvod v shemi »Izbrana kakovost«, in ga je decembra 2016 uvedlo Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano (MKGP). Z znakom »izbrana kakovost – Slovenija« se trenutno lahko označuje certificirano mleko in mlečne izdelke ter perutninsko in goveje meso. Proizvodi s tem znakom pa potrošniku zagotavljajo:

da so bili izdelki pridelani oziroma rejeni in predelani v Sloveniji;

višjo kakovost – zagotavljanje višjih zahtev glede krme, pridelave, transporta, kakovostnih parametrov, predelave itd.;

da je bila pridelava in predelava dodatno kontrolirana s strani neodvisnih certifikacijskih organov.

Ministrstvo želi z uvedbo znaka »izbrana kakovost – Slovenija« potrošnike spodbuditi k nakupovanju ter uživanju lokalnih kmetijskih pridelkov oziroma živil z znakom »izbrana kakovost – Slovenija«, saj s tem ne le sebi zagotovimo kakovostnejše proizvode, ampak tudi pripomoremo k razvoju podeželja in ohranjanju lokalnega gospodarstva (delovna mesta itd.).

Izbrana kakovost - 3
Izbrana kakovost - 3 FOTO: Izbrana kakovost

»Ministrstvo že vrsto let vzpostavlja tako evropske kot nacionalne sheme kakovosti, ki so priznane na celotnem evropskem območju (evropske sheme) ali v Republiki Sloveniji (nacionalne sheme). Za vse sheme kakovosti velja pravilo odprtosti, kar pomeni, da so odprte vsem proizvajalcem, ki so pripravljeni izpolnjevati pogoje določene sheme. Izpolnjevanje teh pogojev pa dokazujejo s certifikatom s strani neodvisnega certifikacijskega organa. Shema "Izbrana kakovost" je nacionalna shema, njen glavni namen pa je zagotavljati poreklo osnovne surovine in višjo kakovost, kar se preverja z dodatnimi letnimi kontrolami. Znak "izbrana kakovost – Slovenija" tako zagotavlja, da so proizvodi pridelani oziroma rejeni ter predelani v Sloveniji. Z uvedbo te sheme smo vzpostavili shemo, ki povezuje celotno prehransko verigo od kmeta, predelovalca pa vse do trgovca, in tako potrošniku zagotovili, da z nakupom proizvoda z znakom "izbrana kakovost – Slovenija" resnično kupi proizvod, ki je bil v celoti pridelan in predelan v Sloveniji,« je pojasnila Janja Kokolj Prošek, vodja službe za podporo živilskopredelovalni industriji in promocijo kmetijskih in živilskih proizvodov MKGP  

Kaj zagotavlja znak »izbrana kakovost – Slovenija« na mesnih izdelkih?

Mesni sektor že od začetka aktivno sodeluje v shemi »Izbrana kakovost«, v sklopu katere se certificirano sveže goveje in perutninske meso lahko označuje z znakom »izbrana kakovost – Slovenija«. Mesni izdelki, označeni z znakom »izbrana kakovost – Slovenija«, v prvi vrsti zagotavljajo slovensko poreklo (pridelavo in predelavo), hkrati pa tudi boljšo kakovost, ki jo omogočata kakovostnejša krma za živali ter kratke transportne poti.

Izbrana kakovost - 7
Izbrana kakovost - 7 FOTO: Izbrana kakovost

V shemo »Izbrana kakovost« lahko vstopijo le tisti pridelovalci in predelovalci mesa in mesnih izdelkov, ki zagotavljajo kakovostno prirejo in proizvodnjo mesa. Poleg zgoraj omenjenega porekla to pomeni, da morajo upoštevati še stroge kriterije glede krme in transporta ter prestati dodatne kontrole s strani neodvisnih certifikacijskih organov. Znak »izbrana kakovost – Slovenija« potrošniku zagotavlja, da gre za kakovostno meso slovenskih rejcev in proizvajalcev ter da je pridelano in predelano v Sloveniji.

»Za zanesljivo oskrbo s kakovostnim mesom je izredno pomembna dobro delujoča lokalna veriga, od rejcev, po mesnopredelovalnih podjetjih, pa do trgovine. Vsi členi te oskrbne verige morajo biti certificirani, kar pomeni, da so pogoji za vzrejo živali in postopki za proizvodnjo mesa podvrženi dodatnemu nadzoru. Ne samo rejci in mesno predelovalna podjetja, tudi trgovci, ki prodajajo meso z znakom "izbrana kakovost – Slovenija", so redno nadzorovani s strani neodvisnih certifikacijskih organov. Zato z gotovostjo lahko zatrdim, da znak »izbrana kakovost – Slovenija« potrošniku daje zagotovilo najvišje kakovosti in varnosti mesa,« je povedal Peter Polanič, predsednik sektorskega odbora za meso.

»V primerjavi s številnimi drugimi državami Slovenija izstopa s kakovostjo svoje hrane, kar je posledica tradicionalnih načinov pridelave in odgovornega odnosa proizvajalcev do domačih kupcev. Na kakovost mesa namreč pomembno vpliva način vzreje živali, kakovost krme, dolžina in čas transporta, učinkoviti biovarstveni ukrepi ter doslednost nadzora pred vstopom v prehransko verigo. Da pa bi potrošnik tem trditvam lahko zaupal, mora biti izpolnjena njegova temeljna pravica, da je meso na prodajnih mestih jasno in nedvoumno označeno. To pa je bilo tudi vodilo rejcev in proizvajalcev mesa, da so vstopili v shemo "Izbrana kakovost" in se zavezali k še zahtevnejšim pogojem vzreje živali, nadstandardnim postopkom v proizvodnji mesa in dodatnemu nadzoru. Z označevanjem mesa z znakom »izbrana kakovost – Slovenija« so slovenski rejci in proizvajalci mesa potrošnikom omogočili najboljšo izbiro,« je povedala Ana Ahčin, generalna sekretarka GIZ-a Mesne industrije Slovenije.

Znak »izbrana kakovost – Slovenija« pa ni le zagotovilo za potrošnike, temveč tudi za pridelovalce in predelovalce. S pomočjo te označbe namreč gradijo na večji prepoznavnosti ter zaupanju potrošnikov v njihove izdelke. Za slovensko gospodarstvo to pomeni ohranjanje delovnih mest, večjo stopnjo samooskrbe s hrano, večjo stabilnost prehranske verige in s tem manjšo odvisnost od zunanje trgovine.

Seznam certificiranih proizvajalcev lahko sproti spremljate na spletni strani http://www.mkgp.gov.si/si/delovna_podrocja/kmetijstvo/izbrana_kakovost/certificirani_proizvajalci/

Naročnik oglasa je GIZ Mesna industrija Slovenije

Zmagovalni recept
  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1