Gospodarstvo

Vroče poletje v zdraviliščih: odlični obeti, tudi na račun številčnejših belgijskih in nizozemskih gostov

Ljubljana, 01. 07. 2016 12.57 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

V 14 slovenskih naravnih zdraviliščih letos pričakujejo vroče poletje. Praktično v vseh termalnih družbah namreč ugotavljajo precej boljše najave gostov v primerjavi z enakim obdobjem lani, ponekod pa so najave večje za kar 30 odstotkov. Več bo letos gostov iz Belgije in Nizozemske, za počitnice pri nas pa se zanimajo tudi lzraelci in Čehi.

V slovenskih naravnih zdraviliščih letos pričakujejo vroče poletje. Pregled rezervacij v 14 slovenskih naravnih zdraviliščih za glavna poletna meseca razkriva, da bodo prav vsa zdravilišča letos zelo dobro obiskana. Praktično v vseh termalnih družbah namreč ugotavljajo precej boljše najave gostov v primerjavi z enakim obdobjem lani, ponekod pa so najave večje za kar 30 odstotkov. Še posebej jih veseli dejstvo, da k temu največ prispevajo gostje iz Belgije in Nizozemske, ki na letni ravni niso glavni gostje s tradicionalni trgov. Za letovanje v zdraviliščih se letos znova bolj zanimajo lzraelci in Čehi, avgusta pa bodo zdravilišča številčneje obiskali italijanski gostje.

Tradicionalno ostajajo najbolj zvesti domači gostje, in to predvsem družine z otroki. Ob lepih sončnih dnevih pa pričakujejo tudi povečan obisk dnevnih gostov.

Tradicionalno ostajajo najbolj zvesti domači gostje, zlasti družine.
Tradicionalno ostajajo najbolj zvesti domači gostje, zlasti družine. FOTO: Thinkstock

V Termah Čatež polni optimizma

Kot vsako leto so tudi letos pričakovanja glede zasedenosti v poletnih mesecih velika. Namestitvene kapacitete na vseh lokacijah Term Čatež - Čatežu, Mokricah in slovenski obali - se polnijo v skladu s pričakovanji. Prednjačijo tuji gostje – predvsem Hrvati in Italijani ter v kampu Term Čatež Nizozemci. Vsakodnevno beležijo tudi veliko število enodnevnih kopalcev.
 
Podobno velika pričakovanja imajo tudi v Termah Dobrna

V Termah Dobrna se programi za poletne počitnice zelo dobro prodajajo. Trenutna zasedenost po posameznih objektih namestitve je boljša kot lansko leto v enakem obdobju. Pričakujejo rast nočitev tako v mesecu juliju in tudi avgustu.

Boljši obeti poletja v Termah Krka

Za poletne počitnice rezervacijska služba Term Krka že od zgodnje pomladi sprejema rezervacije. Obeti so dobri – glede na trenutne podatke bo zasedenost kapacitet v Dolenjskih in Šmarjeških Toplicah, v obmorskem Strunjanu in na Otočcu to poletno sezono višja kot v primerjalnem lanskem obdobju.

V Talasu Strunjan pričakujejo polno zasedenost kapacitet, v Termah Šmarješke Toplice pa si obetajo več obiska tudi zaradi atraktivne pridobitve - obnovljenega zunanjega kopališča in novega 50-metrskega vodnega tobogana, ki bo še posebej razveselil mlajše kopalce. Vrhunec poletne sezone sicer pričakujejo v začetku meseca avgusta, z začetkom italijanskih počitnic.
 
Kot so pojasnili v Termah Krka, poletni gostje počitnikujejo v povprečju 5 do 10 dni, večinoma na osnovi polpenziona. Zanimajo pa jih tako klasične poletne ponudbe kot programi aktivnega oddiha in krepitve zdravja. Glede na trenutno stanje rezervacij in izkušnje iz preteklih let pričakujejo, da bodo tudi to poletje gostili največ slovenskih gostov, v njihove enote pa bodo prišli na oddih tudi Italijani, Rusi, Nizozemci, Izraelci, Belgijci, Avstrijci in drugi.

Avgusta se v zdraviliščih veselijo predvsem številnih italijanskih turistov.
Avgusta se v zdraviliščih veselijo predvsem številnih italijanskih turistov. FOTO: Thinkstock

Tudi v Thermani pričakujejo boljši obisk

V Termah Topolščica v poletno sezono vstopajo pozitivno. Pričakujejo dobro zasedenost hotela in apartmajev, ob lepem vremenu pa tudi veliko dnevnih obiskovalcev na zunanjih bazenih.

Družba Thermana na začetku poletne sezone dosega zastavljene plane. Glede na to, da so že z vstopom v mesec julij skoraj dosegli lansko zasedenost, ob koncu meseca pričakujejo nekaj odstotno rast nočitev glede na lanskoletno realizacijo. Prvi vrhunec zasedenosti po zaslugi tradicionalnega laškega festivala Pivo in cvetje pričakujejo v drugem tednu julija, ko dosegajo 100-odstotno zasedenost hotelskih kapacitet. Nadaljevanje pozitivnega trenda nočitev pričakujejo tudi v avgustu, predvsem po zaslugi italijanskih gostov, katerih glavni del sezone šele prihaja v prvi polovici avgusta.

K deležu nočitev tujih gostov v poletnem času pomembno prispevajo tudi belgijski gostje, ki na dopust prihajajo julija in avgusta. Opažajo tudi porast nočitev na bolj oddaljenih tujih trgih, predvsem gostov iz Izraela. Zaradi velike pozornosti, ki jo v zadnjih letih namenjajo športnemu turizmu, beležijo porast tudi na področju športnih skupin. Čez poletno sezono tako na pripravah gostijo več športnih skupin, rokometne in košarkarske klube ter v avgustu priprave  mednarodnega turnirja v namiznem tenisu za športnike invalide.

Boljši obisk tudi v zdraviliščih Sava Turizma

Trenutne rezervacije za obdobje julij in avgust skupaj so boljše v primerjavi z enakim obdobjem lani. Na Bledu, kjer ustvarijo več kot 95 odstotkov tujih prenočitev, v glavni sezoni pričakujejo največ gostov iz Italije, germanskih trgov, Azije, Anglije, Češke in Madžarske. Letos pričakujejo tudi več gostov iz arabskih  držav.
V termalnem delu tudi v letošnji poletni sezoni pričakujejo, da bodo glavnino nočitev ustvarili domači gostje  ter gostje iz germanskih trgov, držav Balkana, Italije, Češke in Izraela.

Za 30 odstotkov več rezervacij v Termah Olimia 

V Termah Olimija za letošnje poletje napovedujejo odlično zasedenost namestitvenih kapacitet, in sicer tako v Termah Olimia kot tudi v Termah Tuhelj. V Termah Olimia beležijo namreč kar 30 odstotkov več rezervacij, kot so jih imeli v enakem obdobju preteklega leta. Struktura gostov glede na državo prihoda se je nekoliko spremenila in ta dvig rezervacij gre predvsem na račun najav gostov iz Belgije in Nizozemske. Skupaj predstavljajo kar 54 odstotkov vseh nočitev gostov iz trgov, kateri za Terme Olimia niso med prvimi petimi glavnimi emitivnimi tržišči. Pa tudi na nekaterih glavnih emitivnih tržiščih opažajo boljše najave, tako da je več rezervacij na primer iz sosednje Avstrije.

So se pa v zadnjih letih navade turistov pri rezerviranju dopusta precej spremenile, saj gosti rezervirajo svoje počitnice tik pred zdajci, kar je še posebej izrazito pri italijanskih gostih. Podobno spremembo pa v zadnjem času opažajo tudi pri domačih gostih, ki seveda upoštevajo pri odločitvah za počitnice tudi vreme.

V Termah Zreče v skladu s pričakovanji

Trenutno stanje zasedenosti ter napovedi za poletje se gibljejo v skladu s pričakovanim in načrtovanim. V Termah Zreče v poletnih mesecih gostijo pretežno družine, vrhunske športne ekipe in športne tabore. Tudi trenutni obeti so dobri.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

mutant 1
01. 07. 2016 14.33
+4
Super....še bančne mafijce in tajkune zapremo in jim vse poberemo kar je nakradenega....pa smo zmagali