Več kot deset zainteresiranih za Adrio

Za 74,87-odstotni delež v Adrii Airways naj bi se zanimalo več kot deset investitorjev, kar je nekoliko presenetljivo, saj so poznavalci mnenja, da za Adrio, ki je v finančnih težavah, zanimanja ne bo.

Interes za vstop v proces prodaje 74,87-odstotnega deleža v Adrii Airways je izkazalo več kot deset potencialnih investitorjev, so danes sporočili iz Agencije za upravljanje s kapitalskimi naložbami (AUKN), ki skupaj z bankami in PDP prodaja delež. Imen ne razkrivajo, pravijo pa, da postopek prodaje poteka po načrtih.

 

Omenjene družbe imajo skupaj v lasti 17.689.955 oziroma 99,87 odstotka delnic Adrie Airways, predmet poziva pa je 13.261.885 oziroma 74,87 odstotka delnic letalskega prevoznika.

Ta novica je nekoliko v nasprotju s predvidevanji, da zaradi slabega finančnega položaja Adrie Airways ne bo zanimanja za nakup omenjene družbe ali pa da bodo ponudbe slabe. Časnik Dnevnik je v torek sicer poročal, da so ponudbe vse prej kot takšne, kot bi si jih želeli, saj med interesenti prevladujejo finančni investitorji.

Predsednik uprave družbe Klemen Boštjančič postopka prodaje ni želel komentirati, ker lahko to vodi v špekulacije, ki škodijo postopku. Je pa dejal, da Adria Airways strateškega partnerja potrebuje zato, ker je zelo majhna in ranljiva letalska družba in ne dosega ekonomije obsega, kar je v letalstvu zelo pomembno, bistveno lažje pa bo poslovala tudi, ko ne bo več v državnem lastništvu.

Slovenski letalski prevoznik Adria Airways že dlje časa išče strateškega partnerja. Zaradi finančnih težav je Adria potrebovala dokapitalizacijo, ki so jo s stvarnimi vložki v višini 19,7 milijona evrov – konverzijo terjatev bank – in denarnimi vložki v višini 50 milijonov evrov, kar je zagotovila država, uspešno izvedli septembra lani.

S tem so zaključili finančno sanacijo, zdaj pa so v procesu poslovne sanacije. Lani so zabeležili 12 milijonov evrov izgube, letos pa načrtujejo negativni poslovni izid v višini osem milijonov evrov. Prihodnje leto naj bi že dosegli pozitivno ničlo. S težavami se v luči zaostrenih razmer v letalski industriji spopadajo tudi druge letalske družbe.

Prenesi v

Glasuj

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:
 

Komentarjev: 26
zalijanc 14.09.2012 08:37:29
in najboljšemu ponudniko poklonite... falkona...pa hitro, da se ne premislijo.
Več komentarjev