Gospodarstvo

Vsak sedmi državljan živi v revščini, brez pomoči pa bi bil revež vsak četrti

Ljubljana, 11. 09. 2014 13.03 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

V Sloveniji je lani pod pragom revščine živelo malo manj kot 300.000 ljudi. Če v ta izračun ne bi šteli socialnih transferjev, pa bi v revščini živelo okoli pol milijona slovenskih državljanov. Sindikati zato zahtevajo nov izračun višine minimalnih življenjskih stroškov.

Revščina
Revščina FOTO: POP TV

Stopnja tveganja revščine je bila lani za eno odstotno točko višja kot predlani, zvišala pa se je tudi stopnja tveganja socialne izključenosti, kažejo podatki Statističnega urada RS (Surs).

Lani je stopnja tveganja revščine znašala 14,5 odstotka, kar pomeni, da je v Sloveniji pod pragom revščine živelo okoli 290.000 ljudi. Letni prag tveganja revščine za enočlansko gospodinjstvo je znašal 7111 evrov, kar pomeni, da je bil razpoložljivi mesečni neto dohodek oseb, ki so živele pod pragom revščine, nižji od 593 evrov.

Štiričlanska družina z dvema odraslima in z dvema otrokoma, mlajšima od 14 let, je morala imeti vsaj 1245 evrov razpoložljivega mesečnega dohodka, dvočlansko gospodinjstvo brez otrok pa vsaj 890 evrov.

Prag tveganja revščine se je glede na leto 2012 znižal za 13 evrov na mesec, kar je že drugo znižanje od leta 2005, a stopnja se je kljub temu zvišala. Lani je sicer povprečni letni razpoložljivi dohodek člana gospodinjstva v Sloveniji znašal 12.706 evrov, leto pred tem pa 12.972 evrov.

A, pozor. Če v dohodek ne bi šteli socialnih transferjev, bi stopnja tveganja revščine znašala 25,3 odstotka, če bi od dohodka odšteli še pokojnine, bi se še dodatno zvišala na 42,3 odstotka. Po izračunih statističnega urada je bil vpliv socialnih transferjev na zniževanje stopnje tveganja revščine manjši kot v prejšnjem letu.

Brezdomka
Brezdomka FOTO: Reuters

Relativna stopnja tveganja revščine je le odraz porazdelitve razpoložljivega dohodka med gospodinjstvi, zato jih na statističnem uradu dopolnjujejo s kazalnikom resne materialne prikrajšanosti in nizke delovne intenzivnosti gospodinjstva, s čimer dobijo stopnjo tveganja socialne izključenosti.

Slednja se je lani najbolj zvišala zaradi višje stopnje tveganja revščine in večjega števila oseb, ki so živele v gospodinjstvih z zelo nizko delovno intenzivnostjo. Najmanj je k zvišanju prispevala stopnja resne materialne prikrajšanosti, ki ji je sicer izpostavljeno 6,7 odstotka oseb.

V letu 2013 je tako v Sloveniji živelo 410.000 oseb z visokim tveganjem socialne izključenosti, kar je 18.000 oseb več kot prejšnje leto.

V letu 2013 se je vrednost t. i. Ginijevega količnika zvišala za 0,7 odstotne točke in vrednost razmerja kvintilnih razredov za 0,2 odstotne točke, kar kaže na višjo neenakost porazdelitve dohodka med gospodinjstvi, so še zapisali na omenjenem uradu.

Sindikati zahtevajo nov izračun višine minimalnih življenjskih stroškov

V Zvezi svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS) so ob objavi novih podatkov o stopnji tveganja revščine novega predsednika vlade Mira Cerarja pozvali, naj pove, ali bo njegova vlada upoštevala njihov predlog o novem izračunu višine minimalnih življenjskih stroškov.

Kot namreč navajajo, so Cerarja avgusta pozvali, naj se v koalicijski pogodbi predvidi nov izračun višine minimalnih življenjskih stroškov. Nato naj se to upošteva pri izračunu osnovnega zneska minimalnega osebnega dohodka, pri čemer se "odmrzne" vezavo slednjega na gospodarsko rast, kakor je trenutno določeno v socialni zakonodaji.

Kljub temu pa, kot navajajo, v parafiranem koalicijskem sporazumu še vedno piše, da socialni transferji ostanejo na enaki ravni, kot so, vse dokler ne bo dosežena 2,5-odstotna gospodarska rast, razen višine minimalnega dohodka, ki se mora usklajevati z inflacijo.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (427)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

alko82
16. 09. 2014 11.26
Žena, avto, hiša to je luksuz. Ženina garaža, kjer notri mož parkira pa je zlata vredna! Boste že še spoznali.
alko82
16. 09. 2014 11.15
Vsi bi radi imeli hišo,ženo,otroka ki ga je potrebno živeti do 18.leta, in še psa ter avto za povrh. Noben pa ni pripravljen živeti ob kruhu ter vodi, ter z trdim v brez žene v postelji. Tako pač to ne gre, treba se navadit na trdo življenje, pa nebo revščine ter tudi ne toliko bogatih ki bogatijo na račun revnih.
POŠTENO JEBENO
16. 09. 2014 09.11
sedaj bo sadja in zelenjave v izobilju za lačne in manj priviligerane državljane....saj nas "tepe" embargi, ki smo ga podprli, da zlezemo Eu-ju v tazadnjo in da Alenka službo dobi.
Jožajoža
13. 09. 2014 21.53
+14
v sloveniji 2/3 slovencev živi v revščini. 1/3 je pa srečnežev, i, ki so preko vez dobili sanjske službe v javni upravi. ker pa hodijo ti srečneži v službo samo zaradi denarja, na silo, brez veselja, je ta naša javna uprava tako zelo neproduktivna , in mi davkoplačevalci, smo na njih zelo jezni, ker še delamo samo zato, da imajo ti redne in bajne plače. .
ONniON
13. 09. 2014 12.35
+9
V Sloveniji se še revež ne splača biti , ker ti država požrešna z davki in vsem vse vzame , še tistih bogih 500 evrov ali manj , Imamo dosti premalo socialnih stanovanj in trgovin , pa znižat bo treba tudi davke , ki veliko pripomorejo k nižji revščini pa spremenit dohodninsko lestvico in tiste z minimalcem in manj sploh ne obdavčit !!!!! S stroški življenja pa ne zaostajamo kaj dosti za Avstrijo naprimer..
cirenij
15. 09. 2014 08.17
+2
Predvsem pa izsledit vse kraje zadnjih 20+ let in vrnit denar v Slovenijo. Okrepit in usposobit organe pregona. Npr. usposobit carinike, davkarje itd. da ne bodo šteli artiklov po lokalih in ostalih simpl zadev ampak se s svojimi izobrazbami lotili velikih lopovščin.
POŠTENO JEBENO
13. 09. 2014 09.13
-1
tudi veliko je revežev, ki dobivajo denarno pomoč....ravno zato so tudi oni reveži!!!
janijankov
13. 09. 2014 20.41
+1
guruguru
12. 09. 2014 23.03
+24
Ja, žalost je tale Šetflorjanska dežela. Mi smo mlada družina s partnerico imava univerzitetno izobrazbo in oba sva bila zaposlena za nedoločen čas. Kljub temu si nisva mogla privoščiti kakršne koli nepremičnine (razen, če bi se zapufala za pol življenja). Živela sva kot podnajemnika z oderuško ceno najemnine. Vozila sva starega enoprostorca... Uglavnem bolj kot sva se trudila nekaj ustvarit, nekaj narediti na kvaliteti življenja, bolj so bili rezultati klaverni.. Nekega dne nama je dobesedno prekipelo! Prodala sva vso premoženje, spokala kufre in se vsedla na letalo za Indonesio. Sedaj tam živiva že 7. leto. Odprla sva družinsko podjetje, šolo potapljanja.Otroci se nama pridno šolajo. Pri pridobivanju dokumentacije sva imela manj težav kot pri nas, če bi želel pridobiti gradbeno dovoljenje ali podaljšati limit na banki!! Kvaliteta življenja se nama je dvignila na raven odličnosti. TRenutno sva tukaj na počitnicah (prvič po 3. letih) in ko poslušam ljudi okoli sebe kaj imajo za povedati me zmrazi. Malo smo še razmišljali, da bi se čez čas vrnili nazaj v Zlovenio vendar ni šans, raje crknem!!!!
an2000
12. 09. 2014 22.59
+13
Američan, Rus in Slovenec, pridejo pred Boga. Američan: 'Kdaj bomo mi prišli iz krize?' Bog: 'Čez 50 let!' Američan se začne jokati: 'Tega jaz ne bom dočakal...' Rus vpraša Boga: 'Kdaj bomo mi prišli iz krize?' Bog: 'Čez 70 let!' Rus se tudi začne jokati: 'Tudi jaz ne bom tega dočakal...' Slovenec vpraša Boga: 'Kdaj bomo mi prišli iz krize?' Bog se začne jokati in Slovenec ga vpraša: 'Zakaj se jočeš ti?' Bog odvrne: 'Ker tega jaz ne bom dočakal...'
Super Huey
12. 09. 2014 22.08
+18
Hja....imamo pa 240 000 glavi aparat!! Delavnega in poštenega človeka se dobesedno sili da zapusti tole zločinsko nadvlado javnih para-zitov.....ampak Slovenija je že preveč izropana da bi se dalo karkoli popravit. Najbolj pa ste seveda uničili delavce! V bistvu imamo slovenski delavci plače ZELO DOBRE, samo država, 240 000 javnikov nam jih pobere 80%!! Dragi nesposobni novinarji, malo se ozrite na naše javne uslužbence (birokrate, politike, bančnike, nesposobno elito)...le zakaj jim mirno lahko rečemo veleizdajalci? Odgovor je enostaven: DAVKI! Kot prvo, dragi mediji.... nehajte zavajat....pri nas ni samo 160 000 javnih, temveč jih je 240 000 in številka vsak dan raste! JS/JU rezat vsaj za polovico! Pa s tem ne mislim medicinke in policaje itd, ampa večino ostalih para-zitov.Na kratko....leta 91 smo imeli 60 000 državnih uslužbencev (sem štejem vse ki so plačani iz proračuna), nikjer interneta, računalnikov....država super prosperira. Davki normalni. Danes? 240 000 državnih uslužbencev (sem štejem vse ki so plačani iz proračuna), v vsaki pisarni internet, komp, klima....davki največji na svetu, država pa popolnoma nesposobna in v prostem padu...primerjajo nas z zimbabvejen. Delavca ste postavili pred vrata RKja in Karitasa, delavski otroci so lačni in stigmatizirani, vi jara gospoda pa bi še kr živeli od sadov dela nekoga drugega. Že sedaj imamo davke nabite med 80 in 85%, zato da se vi nesposobni prisesanci lahko 80% službenega časa šlepate na igricah in surfanju po netu v vaših klima pisarnah? Ste znoreli? Da utemeljim...samo malo je treba biti pozoren in se točno vidi kako je med vsakim delavnikom med osmo in šestnajsto uro popoldan, vsak portal, vsak FB, vsak chat, vsak forum NABITO POLN kjer se norca delate in bogu čas kradete. Koliko časa še? Živite v svojem svetu in ta vaš utopični svet je zgrajen na razčlovečenju delavca. In dokler ne bo aparat vsaj 50% manjši, ne bo nič bolje! Se boste pa kmalu začeli žret med sabo, no saj se že! Ko bo revolucija...bodo najprej odstranjene pijavke!
an2000
12. 09. 2014 22.44
+11
samo trenutek naj te nekoliko popravim. Se strinjam da je JU prevelika... vendar prosim ne mešaj delavcev ki imajo dejansko stik z upravnim delom z raznimi t.i. "svetovalci" in "vodji oddelkov" itd. Problem je tudi fragmentiranost in nepreglednost JU, kjer na koncu nihče ne ve katere so njegove pristojnosti. Primer? Nekdo je želel da se obreže drevesa v javnem parku, last MOL. Kliče na upravo,razloži situacijo. referent 1: nimam jst to čez vas vežem na upravo parkov. Referent 2: uprava parkov je tu ampak nimamo mi to čez vas vežem na urejanje parkov. Referent 3 mi imamo urejanje parkov vendar morate dobiti dovoljenje od prostorskega planiranja... GRRRRRRRR PA JAZ HOČEM SAMO DA MI ODREŽEJO PAR VEJ KI MI VISIJO NAD HIŠO!!!!! Referent 3: Pomirite se vas vežem k naslednjemu ki je res odgovoren za vašo težavo.... Referent 4: Oprostite napačno so vas vezali, jaz odgovarjam za urejanje trave v parkih..... Pa kdo ne bi znorel?! Včasih je bil za take stvari dovolj en telefonski klic v vrtnarsko službo v okviru MOL...
soba666
13. 09. 2014 06.45
+2
ROMELS
12. 09. 2014 20.54
+7
Nisem opazil, da bi kakšen ta levi tole revščino kaj pokomentiral. Verjetno jih je sram, ker nosijo odgovornost za tako stanje.
mikumi
15. 09. 2014 12.16
-1
Zdajšnje stanje je rezultat vladanja obojih zato ne pisat neumnosti prosim
an2000
12. 09. 2014 20.46
+7
in potem Pahor: z 3000 Eur se ne da preživeti! Veste kaj g. predsednik vsak slovenski delavec z družino z 700 EUR dohodka se mora prebiti čez mesec in čarobno nahraniti otroke iz nič! Vljudno vas vabim na 3 mesečni tečaj preživetja na minimalcu 3- članske družine da se boste naučili osnov ekonomije, ki jo oni v primerjami z vami obvladajo v nulo! Seveda je tečaj za vas brezplačen, ker si ga ob predsedniški plači ne morete privoščiti.....
kmg
12. 09. 2014 19.10
+8
Začnite se že enkrat zavedat, da je Slovenija del globalnega evropskega sistema in izkorišča vašo bedno situacijo v svojo korist. S pomočjo Bratuškove, ki nas bo totalno zasužnjila in izdala lasten narod bomo šele padli pod absolutno diktaturo. Vrh eu potrebuje takšne psihopate, saj ima namen naredil iz ljudi čimveč sužnjev!
ONniON
12. 09. 2014 19.25
+1
Js bratuškove in PS nisem volil in nimam slabe vesty
kmg
12. 09. 2014 20.55
+2
TolarTolarTolar****verjamem, da je nisi volil, ker jo je predlagal DZ. In ni rešitev v tem, da se delimo na razne strani, barve, ker prav s tem dosežejo svoj namen, saj jim je v interesu, da bi ljudi čimbolj skregali med sabo, medtem ko bi nam neopazno nataknili vrv okoli vratu! Rešitev vidim v tem, da ljudje začnemo med seboj sodelovati in se zavzamemo za svoje pravice, ter strikno rečemo NE kakršni koli vrsti izkoriščanja, ki je očitno trenutno še najbolj aktualna na področju zaposlovanja, saj tu lahko z ljudimi, med tem ko se borijo za preživetje, najlažje manipulirajo!
an2000
12. 09. 2014 17.42
+1
nekateri pravite da je JJ zdravilo za naše težave.... Bi bilo zelo zanimivo zavrtet čas nazaj do osamosvojitve da se Slovenija sooči z desnimi vladami, pa da vidimo kako bi bilo potem.... sam pomoje ni razlike al so levi al so desni....
izdelanc
12. 09. 2014 17.07
+10
FOLK, BOJITE SE LASTNEGA VODSTVA, KI VAS JE ZASUŽNJIL!! ODVISNI STE PA OD SPOSOBNIH, KI JIH VAŠI VODILNI ODGANJAJO IZ DRŽAVE!! NE RAZUMETE, OD KJE VAM PLAČA V DRŽAVNIH JASLIH!!! BREZ VEZE
volek
12. 09. 2014 16.59
+0
Če bi imeli še 5 Kučanov, bi bili že skoraj vsi v nebesih, samo člani FORUMA21 bi še trpeli na Zemlji.i
volek
12. 09. 2014 16.53
+1
Milan Kučan, naš odrešenik.
puspan
12. 09. 2014 18.43
+4
Volek a zdej bi pa se ti rad dedkovo penzijo?
volek
12. 09. 2014 16.52
+4
Kakšno srečo smo imeli da je Janša vladal samo 5 let od 23 in Kučan s kompanijo 18 let, ki so nas osrečevale z nacionalnim interesom. Daj Kučan, vrni se in odreši nas.
izdelanc
12. 09. 2014 16.32
+3
FOLK, BOJITE SE LASTNEGA VODSTVA, KI VAS JE ZASUŽNJIL!! ODVISNI STE PA OD SPOSOBNIH, KI JIH VAŠI VODILNI ODGANJAJO!! NE RAZUMETE, OD KJE VAM PLAČA V DRŽAVNIH JASLIH!!! BREZ VEZE
izdelanc
12. 09. 2014 16.40
+1
KUĆAN VAM JE NE DA, VAM JO LE VZAME!! ISTO S PENZIONI, ALI SOCIALAMI !!!!!!!!!!
Celaviblondinc
12. 09. 2014 16.29
+3
Ja pa egzistencni minimum ali prag revscine je postavljen cisto po JJ jevsko ali po banana republik standardu. Ce bi se prag revscine postavu po TITOVSKO ali civilizirani standard visoko demokraticne drzave, bi bilo 1,5 miljona ljudi pod pragom revcine.
izdelanc
12. 09. 2014 16.34
+1
JE PA PO KOMUNISTIĆNO KUČANOVSKO, VEZE IN POZNANSTVA ALI NESPOSOBNOST!!
izdelanc
12. 09. 2014 16.27
+0
KUĆAN PROTI JANŠI, TO JE VPRAŠANJE, PA SI NE PRIZNATE!! KONC JE IZKORIŠČANJA,ŽIVITE SE SAMI!!
Celaviblondinc
12. 09. 2014 16.31
+6
JJ jci vrnite vse pokradeno ker je to nase to so nasi dedje in ocetje ustvarili pod TITOTOM.
izdelanc
12. 09. 2014 16.36
+1
19LET LEVAKI IN 5LET DESNI!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!:)
Celaviblondinc
12. 09. 2014 16.46
+1
Ja levi so 19 let delali kljub polenom pod nogami od JJ jca desni ste pa 24 let samo kradli in tezili postenim ljudem