Gospodarstvo

Vse več prijav zaradi neizplačil plač v gradbeništvu

Ljubljana, 03. 03. 2010 16.41 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
STA / P.J.
Komentarji
34

Na Inšpektoratu za delo so potrdili, da opažajo več prijav zaradi neizplačila regresa in plač v gradbenem sektorju. V SDS zato zahtevajo izredno sejo odbora DZ za delo.

Gradnja stadiona hitro napreduje.
Gradnja stadiona hitro napreduje. FOTO: Blaž Garbajs

Na Inšpektoratu RS za delo v zadnjih dveh letih opažajo več prijav domnevnih kršitev delovnopravne zakonodaje v gradbeništvu, ki se nanašajo zlasti na neizplačevanje plač in regresa. Pred približno dvema letoma so bile prijave tovrstnih prekrškov redke. Konec leta 2008 in v letu 2009 pa se je število prijav povečalo za 20 do 30 odstotkov, je povedal glavni delovni inšpektor za delo Borut Brezovar. Natančno število prijav pa bo razvidno iz poročila inšpektorata, ki ga bodo pripravili do konca marca. Nekateri mediji pa tudi v poslanskih skupinah SLS in SDS so na ta problem že opozorili, pri tem pa se pogosto izpostavlja gradnja stadiona v Stožicah.

Inšpektorji so ugotovili kršitve pri izgradnji stadiona

Brezovar je dejal, da je bilo na gradbišču v Stožicah ob začetku gradnje v ospredju zlasti vprašanje varnosti in zdravja pri delu. V novejšem času pa so se tako v Stožicah kot tudi na drugih gradbiščih pokazale posledice krize. "Delodajalci prihajajo v stiske zaradi denarja. Očitno je, da so žrtve tega tudi njihovi zaposleni, ki jim zavlačujejo ali pa celo sploh ne izplačujejo tistega, kar bi glede na podpisano pogodbo in zakonodajo morali," pravi Brezovar. Ker je gradbišče na Stožicah eno največjih v Sloveniji, pa so tam inšpektorji bolj pogosto.

Inšpektorat za delo je kršitve pri gradnji stadiona odkril pri podjetju Arming Operativa, ki je eden od podizvajalcev pri tem projektu. Kršitve so ugotovili pri izplačilu regresa, plač in nadurnega dela. Ukrepali so na dva načina. Z ureditveno odločbo zahtevajo nadaljevanje dela v skladu s predpisi, uvedli pa so tudi postopek o prekršku. Gradbišče Športni park Stožice je bilo v začetku po njegovih besedah sicer razmeroma dobro vodeno. Inšpektorat je zabeležil le eno hujšo poškodbo pri delu.

Na probleme v gradbeništvu sta opozorila tudi poslanca SLS Franc Pukšič in Janez Ribič (na sliki).
Na probleme v gradbeništvu sta opozorila tudi poslanca SLS Franc Pukšič in Janez Ribič (na sliki). FOTO: 24ur.com

Prijave s podobno vsebino kot v zadnjem času v primeru Stožic zdaj dobivajo tudi od delavcev gradbenih podjetij z drugih gradbišč, tako da je očitno, da gre za širšo krizo, pravi Brezovar.

V poslanski skupini SDS so zahtevali sklic nujne seje odbora za delo, družino in socialne zadeve

Nekateri mediji pa tudi SLS in SDS so sicer že opozorili na težave pri izplačilu plač v gradbeništvu. Vsi pa so pri tem tudi izpostavili gradnjo stadiona v Stožicah, kjer naj bi delavci delali v slabih razmerah, opravljali veliko nadur, za kar naj ne bi prejeli plačila.

Poslanska skupina SDS je danes sporočila, da zahteva sklic nujne seje odbora DZ za delo, na kateri bi obravnavali kršitve delovne zakonodaje v gradbeništvu, zlasti pri izgradnji stadiona v Stožicah. V SDS so izpostavili prekomerno in slabo plačano delo zaposlenih in pozvali h krepitvi inšpekcijskega nadzora in zvišanju kazni za kršitve.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (34)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

kawboy
05. 03. 2010 11.10
Delodajalec lahko plača tudi vse prispevke državi, vendar pri tem ni nobene garancije da bo delavec potem dobil plačo in ostale dodatke. Z družbo kot je d.o.o. ne odgovarja z svojim osebnim premoženjem kot pri s.p ju ampak samo z premoženjem družbe če jo ima, če jo pa nima se pa lahko pod nosom obrišete. Kajti delodajalec ima dovolj časa da vse prepiše na drugi d.o.o., ker jim zakonodaja tega posebej ne prepoveduje, da tega ne bi smeli početi. Tako izigravajo zakone in zlorabljajo delavno zakonodajo.
robba
04. 03. 2010 19.38
oh, kako se motijo. karkoli že mislite o južnjakih naše bivše yuge, nas imajo kao za delavne, disciplinirane, urejene, poštene. joj, kako me je sram,da sem del tega naroda,..., ampak ne južnega, temveč slovenskega....
bron
04. 03. 2010 19.18
PA KDO JIM JE DAL OBRTNO DOVOLJENJE SAJ JAMČIJO S SVOJIM PREMOŽENJEM. JAST NISEM MOGEL ZAPRETI DOKLER NISEM PRINESEL POTRDILA O PLAČANIH PRISPEVKOV.ENOSTAVNO BI MORALI UZETI V SVOJE ROKE.
odbogaposlan
04. 03. 2010 17.43
volite mene: za vsako utajo davkopv, neplačilo bom uvedel 10 letni arest za tajkune!
odbogaposlan
04. 03. 2010 17.42
če šmrklja ukrade parfum v trovini, delavec hlebec kruha v prodajalni: gre za tatvino! če ne plačajo delavcu plače, prispevkov s strani tajkiunov, in ostalih kapitalistov gre pa za finančno nedisciplino!
cokos
04. 03. 2010 15.08
graditi bi moral samo tisti ki bi imel zdravo podjetje,mišljeno finanično,hipotekrano,vodstveno itd!žalostno je pa to da un ki je spravil firmo taradi svoje nesposobnosti v bankrot,lahko čez par dni odpre drugo firmo!!jao če ta država ni gnila in vsi ki so tam gor na oblasti!!mi pa kot ovce plačujemo ddv in ostale prispevke!!NA CESTO BO TREBA IT,VZGLED NAJ NAM BODO GRKI!!
X-XY
04. 03. 2010 12.27
V Sloveniji ni več lahko živeti, ni več lepo živeti. Pred 20 leti smo bili vsi enotni, da hočemo boljšo Slovenijo. Prvo so propadala podjetja, so rekli, da tako mora biti, nato smo bili potrpežljivi, saj bo saj bo, med tem so si drugi polnili žepe. Noben ni povedal delavcem, da bodo morali delati še za nadzorne svete, za nagrade upravam, raznim svetovalcem, prevzemne kredite, ... novodobne managerje, pa tudi razne Engeeniringe. Nato je prišla Evropa, pa €, cene so skočle, plače pa nikakor, začeti je treba šparati za penzijo, začeti zdravo živeti, ... a nakar ugotovijo denarja ni v obtoku. 20 let je šlo v nič. Vse vedo, pa nič ne vedo. Klepec in Izvajalec zelo realno sta opisala.
nikana
04. 03. 2010 11.50
A bo že kdo v naši državi za kaj odgovarjal, ali bodo lovili samo tiste, ki v trgovini ukradejo čokolado ali kondome. Dajte se malo zamislit, a je mogoče kdo od teh vodilnih v gradbeništvu ubog in brez nepremičnin, dobrih avtomobilov in slabo oblečen. Mislim, da vsi vemo odgovor. Poberite jim malo nezakonito pridobljenih dobrin, razdelite med delavce, ki so prejemali 300 € plače in pokažite, da mogoče je še kaj socialnega duha v vas.
KLEPEC
04. 03. 2010 11.49
PLAČILNA NEDISCIPLINA RUŠI VSE OSNOVNE TEMELJE GOSPODARSTVA IN S TEM SOCIALNE IN ŽIVLJENJSKE VARNOSTI VSEH !! Ali je to res ?? NE ČISTO- pa poglejlmo zakaj: V glavnem plačuje gospodarstvo državi davke v naprej - DDV po fakturirani realizaciji, druge davke v akontacijah, itd... Da se bodo BIROKRATI MOREBITI PREMAKNILI je potrebno ZAČETI Z POSTOPKOM, da se davki državi za njihovo potrošnjo - predvsem mislim državne birokrate, javne službe - v glavnem tiste, ki živijo in delajo zato, da DENAR ZAPRAVIJO - NE DA GA USTVARJAJO !! - DA SE DAVKI PLAČAJO PO PLAČILU RAČUNOV. Kaj to pomeni: da bodo tudi birokrati dobili plačilo - beri plačo - šele takrat ko bo plačilo izvedeno. Če ne bo dovolj priliva v proračun bodo pa prav tako čakali na plačo kot delavci v podjetjih - ČE DENARJA NI !! In še drugo: - TAKOJ ZMANJŠATI ZAPOSLENOST V DRŽAVNI UPRAVI - v skladu z padcem BDP ali gospodarske rasti (če je za 40 % manj izdanih gradb. dovoljenj, lokacij itd... potem je potrebno za 40 % zmanjšati zaposlenost v teh službah in jih tako kot v gospodarstvu POSLATI NA ČAKANJE NA ZAVOD ZA ZAPOSLOVANJE !!). Tisti, ki to obvladate ZAČNITE AKCIJO ZA ZGORAJ PREDLAGANE UKREPE IN NAČINE in verjemite, da se vam bomo masovno PRIDRUŽILI !!! Komentarji:......
renib
04. 03. 2010 11.39
A ZDEJ PA NAJ KR CRKNEM A?????ZARADI FINANČNE NEDISCIPLINE NIMAM KEJ JEST ....
galiot
04. 03. 2010 09.57
Resnično je človeka sram v kakšni državi živi.Nobenih vrednot,daleč od pravne države in demokracije.Inšpekcijske službe samo za okras in to za dobre plače.Ko gre za delavca in njegove pravice inšpektor nima nobenih pristojnosti,seveda ker so vsi povezani z vodilnimi v firmah..
IZVAJALEC
04. 03. 2010 09.56
Obrtna zbornica (OZS), v katero NA SILO spadajo skoraj vsa IZVAJALSKA GRADBENA podjetja v Republiki Sloveniji, za tovrstna podjetja NI NIKOLI NIČ naredila. Vprašanje zakaj ne???. Odgovor: Zato ker se jim enostavno ne ljubi ukvarjati s to zadevo. Največ članarine pobirajo prav v tej panogi, ENOSTAVNO ZATO, ker jim to zakon dovoljuje. Od te članarine so sebi privoščili najboljše KLIMATIZIRANE poslovne prostore v katerih, po leti hladijo »riti«, po zimi pa jih lepo grejejo, organizirajo razne »PIKNIKE IN EKSKURZIJE«, ker je seveda treba ves ta denar, enostavno zapravit. NIMAJO NOBENEGA NADZORA NAD DELOM IN PORABO tako da si lahko privoščijo karkoli hočejo in kadar hočejo, več kot vse ostale državne inštitucije skupaj. OZS je vse ostalo kot to, kateri dejanski namen JE. Te probleme mora prav ona reševati a ne samo opozarjati sama sebe.
IZVAJALEC
04. 03. 2010 09.55
V REPUBLIKI SLOVENIJI JE NAJLEPŠE BITI »ENGINEERING« Kar bom v nadaljevanju napisal se nanaša na t.i. " gradbena ENGINEERING podjetja" (beri ENGINEERING) v Sloveniji. V narekovajih sem namerno napisal ker so ta ista podjetja vse ostalo kot gradbena.(Obstajajo tudi korektna tovrstna podjetja, sam teh je na žalost tako malo da jih lahko štejemo v promilih a ne v %). Vsa ta podjetja so skoraj enaka glede cen in pogojev plačil do IZVAJALCEV. Podizvajalci ne obstajajo, enostavno zato ker oni izvajajo dela a ne razni "ENGINEERINGI" ki jih je v Sloveniji dvakrat več kot izvajalcev. V Sloveniji je najlažje in najboljše biti "engineering", ne potrebuješ nobene investicije, nimaš večjih tekočih stroškov, ker investitorjem in vsem ostalim prodajaš meglo in zato ker drugi investirajo namesto tebe. Da bi to dosegel moraš biti vključen v enega od mnogih klanov v tej panogi oz. bolje rečeno klapi…
IZVAJALEC
04. 03. 2010 09.55
Splošna praksa je da se od investitorja (glavnega naročnika) do dejanskega izvajalca del v vrsto postavi 1-5 t.i. engineeringov ki izvajalcu že ponudbo samovoljno zmanjšajo za 30-50% in tako sebi zagotovijo najmanj 50% investicije. Ko jim izvajalci, končno po raznih »mešetarjenjih« s potrditvami situacij z edinim razlogom da podaljšajo rok plačila, izstavljajo račune jim omogočajo da preden plačajo, če sploh plačajo svoje obveznosti dobijo oz. refundirajo še 20% DDV-ja ki ga je izvajalec že pred pari-mi meseci plačal državi ali kot v večini primerov plačuje zamudne obresti zaradi nepravočasnega plačila, edino kar je dobro je to, da tega po novem ZDDV ne bo treba saj bo DDV plačeval »glavni izvajalec« kar že sedaj vem do bodo tudi to izkoriščali sebi v prid in zavlačevali s plačili še več saj se bodo sklicevali na to da »morajo plačevati davke« . Izvajalci plačujejo tudi zamudne obresti za prispevke, kredite, raznim dobaviteljem ter ostale stroške raznih opominov, izvržb in ne vem kaj vse. Od teh revežev ki delajo najtežja fizična dela tudi po 12 ur na dan, vse dni v tednu, poleti se kuhajo, po zimi premočeni zmrzujejo, in se do katerih še povrh, naročniki dejansko obnašajo kot do sužnjev, služi vsa elita tega društva. Kot prvo njihovi naročniki oz posredniki, bankirji, odvetniki in na koncu še država. Torej komu je od tukaj navedenih v interesu da se stvar poboljša - NOBENEMU.
IZVAJALEC
04. 03. 2010 09.54
TAKTIKA vseh teh engineeringov je, da je izvajalec zmeraj odvisen od njih in da ga mora zmeraj prositi za delo, denar in druge vrste »pomoči«. S tem jih držijo v ŠAH-u natanko kot dilerji odvisnike. Če izvajalec ne bi bil odvisen od takih potem enostavno ne bi mogli manipulirati z njim. Največ hudih poškodb s trajnimi posledicami ali celo smrtnih nesreč je prav v gradbeništvu, in ko se te zgodijo, kot da je nekje dogovorjeno, se temu posveča samo en prispevek v črni kroniki tistega dne, potem se to hitro pozabi. Po medijih se objavljajo raznorazne statistike, tudi koliko je živali poškodovanih v prometnih nesrečah, za št. poškodb ali smrtnih nesreč v gradbeništvo tega še nisem slišal, verjetno zato ker bi ta bila najbolj črna statistika. Občutek je da se vse koordinira iz kakšnih centrov moči katerih verjetno ni malo. Obrtna zbornica (OZS), v katero NA SILO spadajo skoraj vsa IZVAJALSKA GRADBENA podjetja v Republiki Sloveniji, za tovrstna podjetja NI NIKOLI NIČ naredila. Vprašanje zakaj ne???. Odgovor: Zato ker se jim enostavno ne ljubi ukvarjati s to zadevo. Največ članarine pobirajo prav v tej panogi, ENOSTAVNO ZATO, ker jim to zakon dovoljuje. Od te članarine so sebi privoščili najboljše KLIMATIZIRANE poslovne prostore v katerih, po leti hladijo »riti«, po zimi pa jih lepo grejejo, organizirajo razne »PIKNIKE IN EKSKURZIJE«, ker je seveda treba ves ta denar, enostavno zapravit. NIMAJO NOBENEGA NADZORA NAD DELOM IN PORABO tako da si lahko privoščijo karkoli hočejo in kadar hočejo, več kot vse ostale državne inštitucije skupaj. OZS je vse ostalo kot to, kateri dejanski namen JE. Te probleme mora prav ona reševati a ne samo opozarjati sama sebe. ZAKLJUČEK: Izvajalcem ni treba nič spremeniti, naj kar tako ostane, saj nam vse "rihtajo" zastonj, celo od njih služimo. Največji krivec v tem so seveda oni sami saj nič ne naredijo da bi se stvar poboljšala. Ne naredijo pa zato ker živijo iz dneva v dan v upanju da bo morebiti jutri boljše !!!! in v tem upanju po navadi tudi umrejo. Še tisti drobiž ki ga zaslužijo jim več kot 1/2 ostane tukaj ker morajo jesti, piti, spati nekje ... in vse se to plača. Drugi največji krivec je država ker to sploh dovoljuje. Dovoljuje pa zato ker je ta lobi toliko močen da diktira državi kaj naj naredi. Dejstva za to kar pišem so vse gradbene afere, od cene, rokov, odprave reklamacij, problemi z neplačilom dobaviteljev in izvajalcev, do javne bahatosti in ignorance. ENOSTAVNO PLENIJO KOT HIJENE IN JIM NOBEDEN NIČ NE MORE. JA, JA DRAGI MOJI TO SO DEJSTVA, TO JE REALNOST. Navada plačil najprej po 120-tih dnevih in več ali bolje rečeno neplačil je marsikatero družino spravil v obup, narazen ali pustil brez nobenega premoženja. Posebej, večja tovrstna podjetja, so si to pravico prilastila sama, brez nobene zakonske osnove in enostavno za to ker si to upajo in ker si lahko to sebi privoščijo. Primer, engeneering že v ponudbi daje dolge roke plačil enostavno za to ker sama nič ne vlaga v ta posel razen kakšnega "vodjo projekta, gradbišča ali delovodjo" če jih seveda sploh ima in to je edini njihov strošek. Glede na to da po navadi od investitorja že vnaprej »pokasirajo« 40-50% avans ta strošek ne predstavlja nobeno oviro. PRAV TAKO JE SPLOŠNO ZNANO DA, T.I. ENGINEERINGI LAŽEJO SVOJE IZVAJALCE DA INVESTITOR ŠE NI PLAČAL ČEPRAV SO DOBILI AVANSE IN DRUGA PLAČILA. Kot sem prej napisal t.i. engineeringi so zmeraj v najboljši poziciji, celo boljši od investitorja izvajalca, dobavitelja in države. Oni so celo v veliko boljši poziciji od bank, in drugih finančnih inštitucij. Lahko bi pisal do zjutraj pa verjetno ne bi napisal niti % od tega kar se dogaja sam KOMU ???: Izvajalcem, zakaj??? če jim je tako dobro ker se ne pritožujejo, njihovim naročnikom pa še bolj paše, državi, bankam, odvetnikom....TUDI.
IZVAJALEC
04. 03. 2010 09.54
EDINA IN TRAJNA REŠITEV TEH PROBLEMOV JE SICER ZELO ENOSTAVNA: Engineering ki prevzame posel mora biti tudi finančno sposoben za znesek investicije tudi če od naročnika nikoli ne dobi plačilo. To pomeni da če bo engineerin prevzel posel v vrednosti npr. 1.000.000,00 eur, bo moral toliki znesek sredstev zagotoviti na neodvisen račun in samo za potrebe tega projekta in sicer ali strani investitorja kot predplačilo ali avans, ali s strani banke kot kredit ali bančna garancija ali celo iz svojega osebnega premoženja. Če bi se to zgodilo bi potem v igro nastopali samo resni »igralci« in teh problemov bi bilo garantiram za 90% manj kar pomeni da bi tudi država imela veliko manj problemov saj bi t.i. mali podjetniki redno plačevali svoje obveznosti i v kar sem prepričan da bi se državna blagajna zelo dobro napolnila. Za cene storitev bi morala država določiti logičen minimum pod katerim ne bi smel nobeden izvajalec opravljati storitve kar prav tako pomeni da bi izvajalci dobili svoj realen znesek iz katerega bi potem plačevali vse obveznosti in bi se tudi investirali v tehnološki razvoj.
renib
04. 03. 2010 08.22
tudi nam so dolžne večje firme in se nam lepo smejijo...mi pa več nimamo kaj jest
franz1988
04. 03. 2010 08.15
Janković bo zabil zadnji cvek v krsto slovenskega gradbeništva. Samo opazujte kako bodo padale domine.
X-XY
04. 03. 2010 08.00
Zdaj se vidi kako država bluzi. Spodbujajo novo podjetništvo, samozaposlovanje, po drugi strani pa tiste, ki imajo že utečene firme, ki so sposobni vijugati med zakonskimi sranji, DDV-ji, plačilno nedisciplino, 90 dnevnimi roki plačil, ki jim je mar za delavce, ... ubijajo.
zulj001
03. 03. 2010 22.33
Zaradi slabe zakonodaje vsporedno s propadlim podjetjem propade še cel kup podizvajalcev,kar se pa v primeru urejene zakonodaje nebi zgodilo.Čudim se ,da "zmagovalci" v vladi niso sposobni narediti koraka naprej !