VW priznal krivdo v ZDA, plačal bo dobre 4 milijarde dolarjev

Ameriško pravosodno ministrstvo se je z nemškim proizvajalcem avtomobilov Volkswagen dogovorilo, da bo podjetje priznalo krivdo in sprejelo kazen 4,3 milijarde dolarjev (4,1 milijarde evrov) za zavajanje na testih izpušnih sistemov avtomobilov z dizelskimi motorji.

Volkswagen

Škandal z izpušnimi plini je izbruhnil septembra leta 2015. (Foto: Reuters)

Volkswagen je po poročanju BBC priznal krivdo v ZDA in bo plačal 4,3 milijarde dolarjev (dobre 4 milijarde evrov) za zavajanje z izpušnimi plini. Gre za eno največjih poravnav v zgodovini ameriškega pravosodja. Podjetje bo moralo plačati 2,8 milijarde dolarjev (2,65 milijarde evrov) kazni v kazenskem procesu in 1,5 milijarde dolarjev (1,4 milijarde evrov) v civilni tožbi. Poleg tega pa je Volkswagen že pristal na okrog 17,5 milijarde dolarjev (16,5 milijarde evrov) odškodnine lastnikom vozil in prodajalcem ter za popravilo škode okolju.

Matthias Müller, izvršni direktor VW, je dejal, da nemški avtomobilski velikan iskreno obžaluje svoja dejanja. "Nič več nismo isto podjetje, kot smo bili 16 mesecev nazaj," se je posipal s pepelom Hans Dieter Pötsch, predsednik nadzornega odbora.

Volkswagen je konec leta 2015 priznal, da je imelo okrog 11 milijonov avtomobilov na dizelski pogon vgrajen poseben računalniški program, ki je na uradnih izpušnih testih pokazal nižje emisije škodljivih plinov, kot je dušikov oksid, kot pa so bile dejanske med normalno vožnjo na cesti.

Vozilo Volkswagen

VW bo v ZDA plačal dobre 4 milijarde evrov. (Foto: Reuters)

Kljub škandalu VW dosegel nov prodajni rekord

Škandal z izpušnimi plini je izbruhnil septembra leta 2014, ko je EPA (Evropska agencija za zaščito okolja) odkrila, da so številni Volkswagnovi avtomobili imeli vgrajen sistem za zavajanje na testih izpušnih plinov.  Nemški avtomobilski koncern je nato priznal krivdo oz. goljufijo v ZDA in številnih drugih državah po svetu, tudi v Veliki Britaniji.

V ponedeljek je prišlo na dan, da so najvišji predstavniki Volkswagna vedeli za sporne sisteme že dva meseca preden je afera izbruhnila. Odločili so se, da ameriškim inšpektorjem tega ne bodo povedali. ZDA bodo obtožile dodatnih šest zaposlenih v podjetju zaradi zarote pri zavajanju ZDA in strank podjetja, kršenja okoljevarstvenih zakonov in prevare, med njimi tudi Oliverja Schmidta, ki je bil v podjetju zadolžen za okoljske regulative. 

Kljub škandalu, ki je v ZDA lani povzročil padec prodaje v primerjavi z letom 2015 za 7,6 odstotka, je Volkswagen na globalni ravni dosegel nov prodajni rekord. Lani je prodal okrog deset milijonov vozil, kar je štiri odstotke več kot leta 2015.

Prenesi v

Glasuj

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:
 

Komentarjev: 17
 
BŠK 16.01.2017 10:08:19
Pri nas pa lepo vsi še vedno kupujejo te krntije in molčijo...
Več komentarjev