Gospodarstvo

’Vztrajamo, da odstopijo vodstvi in nadzorni svet, te zahteve ne bomo umaknili’

Ljubljana, 21. 08. 2014 16.40 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

V SDH opozarjajo, da je nesprejemljivo, da zaposleni v Nafti Petrochem ne prejmejo plačila za opravljeno delo. Kot kratkoročno rešitev predlagajo prodajo industrijske čistilne naprave v Petišovcih. Stavkovni odbor pa vztraja, da morajo odstopiti vodstvi Nafte in Nafte Petrochem ter nadzorni svet.

Slovenski državni holding (SDH) od vodstva družbe Nafta Petrochem, kjer delavci že od začetka avgusta stavkajo, pričakuje, da bo v najkrajšem možnem času umirilo položaj in vzpostavilo razmere za normalno poslovanje. Z denarjem družbi ne more priskočiti na pomoč, saj bi to lahko pomenilo nedovoljeno državno pomoč.

Nesprejemljivo je, da zaposleni v Nafti Petrochem ne prejmejo plačila za opravljeno delo, so danes opozorili v SDH. Kot so dodali, v okviru svojih upravljavskih in zakonskih možnostih aktivno in z vso skrbnostjo sodelujejo pri reševanju problematike v družbi.

A niti SDH kot upravljavec Nafte Lendava niti država kot lastnica ne smeta in ne moreta dati posojila ali izvesti dokapitalizacije, da bi zagotovila likvidna sredstva za zagon proizvodnje in poplačila obveznosti do zaposlenih in drugih upnikov.

To bi namreč lahko EU razumela kot nedovoljeno državno pomoč in bi zahtevala vračilo 10 milijonov evrov, ki jih je država leta 2011 vložila v družbo Nafta Lendava (ta pa v družbo Nafta Petrochem). To pa bi posledično lahko pripeljalo do stečaja družbe.

Stavkovni odbor vztraja, da morajo odstopiti vodstvi Nafte in Nafte Petrochem ter nadzorni svet.
Stavkovni odbor vztraja, da morajo odstopiti vodstvi Nafte in Nafte Petrochem ter nadzorni svet. FOTO: Kanal A

SDH predlaga prodajo industrijske čistilne naprave v Petišovcih

V SDH zato kot kratkoročno rešitev predlagajo takojšnjo prodajo industrijske čistilne naprave v Petišovcih, za katero je bil 30. julija že objavljen javni razpis. Kot menijo, bi Nafta Petrochem s to prodajo dobila sredstva za obratni kapital in s tem za zagon proizvodnje, začela ustvarjati denarni tok in posledično začela poravnavati svoje obveznosti, tudi do zaposlenih.

Na ta način bi Nafta Petrochem lahko ponovno postala zanimiva za vstop zasebnih vlagateljev, kar bi ji prineslo tudi dolgoročnejšo rešitev, so prepričani v holdingu.

Težave izhajajo iz preteklosti

V SDH ob tem opozarjajo, da težave Nafte Petrochem izhajajo iz preteklosti, kar kažejo tudi kazenske ovadbe, ki so bile podane letos. Konec leta 2013 izvedena forenzična preiskava je pokazala na številne nepravilnosti s strani organizirane skupine, nekdanjih zaposlenih in poslovodstva, med drugim na krajo metanola, krajo naftnih derivatov ter prodajo izdelkov pod njihovo lastno ceno.

Finančno in poslovno prestrukturiranje Nafte Petrochem poteka vse od leta 2011, ko je bil potrjen načrt finančnega prestrukturiranja in je vlada zagotovila deset milijonov evrov za dokapitalizacijo družbe. V zadnjih treh letih je Nafta Petrochem zmanjšala dolg do bank 47 odstotkov, pomemben prispevek k zagotavljanju finančnih virov za prestrukturiranje družbe pa je predstavljala uspešna prodaja Nafte Strojna v letu 2012 in Nafte Geoterm v letu 2013, so spomnili.

Zanimanje za nakup so izkazale tudi večje korporacije, trenutno pa je postopek prodaje zastal, za kar je po pojasnilih SDH kriva tudi stavka, ki se je v Nafti Petrochem začela 4. avgusta.

V SDH so ponovno tudi pozvali zasebna investitorja, naj izvedeta dogovorjeno povečanje osnovnega kapitala Nafte Petrochem s stvarnimi vložki, kar bi morala izvesti že ob dokapitalizaciji s strani države.

V začetku leta 2014 so tudi izdali soglasje k noveliranemu načrtu finančnega prestrukturiranja Nafte Petrochem, ki je bil predhodno usklajen z vsemi petimi bankami upnicami. Aprila je bil SDH seznanjen z likvidnostnimi težavami, stanje pa je še poslabšala aprilska opozorilna stavka. Temu je sledila odpoved naročil enega večjih kupcev v Sloveniji zaradi negotovosti dobav.

Že aprila je SDH zaradi nastalih razmer priporočil prodajo čistilne naprave, poslovnega deleža v družbi Nafta varovanje in požarna varnost ter poslovno nepotrebnih nepremičnin. Konec julija je bil objavljen tudi razpis za prodajo poslovnega deleža v Nafti Petrochem, s pogojem predhodne dokapitalizacije v znesku 3,3 milijona evrov.

’Vztrajamo, da odstopijo vodstvi in nadzorni svet, te zahteve ne bomo umaknili’

Čeprav je vodstvo Nafte Petrochem danes stavkajočim poslalo predlog za prvi manjši dogovor, stavkovni odbor vztraja, da morajo odstopiti vodstvi Nafte in Nafte Petrochem ter nadzorni svet, saj jih ne priznavajo več. Šele potem so pripravljeni nadaljevati pogajanja.

Stavka v Nafti Petrochem
Stavka v Nafti Petrochem FOTO: Kanal A

Vodstvo je predlagalo, da za lažja pogajanja najprej dosežejo manjši dogovor, po katerem v okviru stavke takoj premaknejo vlakovne kompozicije, ki jih uporablja Zavod za blagovne rezerve za obnavljanje zalog goriv, ker da bo v nasprotnem lahko nastala nepopravljiva škoda za Nafto Petrochem in zunanje deležnike.

Predsednik stavkovnega odbora Nafte Petrochem Ladislav Šabjan je ob tem povedal, da je to le igra, ki si jo je izmislilo vodstvo, da bi jih držalo v šahu.

"Vztrajamo, da odstopijo vodstvi in nadzorni svet, te zahteve ne bomo umaknili. Sem človek besed in prej umrem, kot da požrem svoje besede," se je odzval Šabjan in dodal, da se bodo hitro dogovorili in izvajali storitve za blagovne rezerve, ko dobijo nove sogovornike, s katerimi se bodo normalno pogajali.

Vendar pa še vedno zahtevajo plače. "Strinjamo se, da so blagovne rezerve naš talec, vendar tega aduta ne moremo izpustiti iz rok," je dodal Šabjan.

Tako je bil danes v Lendavi neuspešen tudi obisk direktorja Zavoda Republike Slovenije za blagovne rezerve Antona Zakrajška, ki se je sestal s stavkovnim odborom, vodstvom podjetja in županom občine Lendava Antonom Balažkom.

Kot je povedal Zakrajšek, proizvodnje ne morejo reševati in lahko le pozivajo vodstvo, da zagotovi plače, sicer pa zavod za prestavljanje vlakovnih kompozicij za državne rezerve - trije ljudje to opravijo v petih urah - Nafti Petrochem letno plačuje med 35.000 in 40.000 evri.

Vodstvo Nafte Petrochem je danes tudi preklicalo opomine pred odpovedjo delovnega razmerja petim stavkajočim delavcem, ki nočejo več prevažati cistern za državne rezerve.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (8)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ONniON
22. 08. 2014 15.27
+1
naša država je totalna mačeha do svojih državljanov , sj je severna meja blizu !
rsv
22. 08. 2014 09.29
+3
Vsa poslovodstva Nafte bodo na osnovi forenzičnih preiskav verjetno prejeli prvi partijski opomin.
evasle
21. 08. 2014 22.27
+7
Je mogoče, da kravatarji nemoteno - mimo ljudi, ki jim dolgujejo plače, pridejo v podjetje? Še ne bo zaropotalo? Tole je pa živi in konkretni dokaz, kako naša država deluje: ropanje denarja v podjetju, zato ga tudi ni - menda ni izphlapel - delavci brez plače - in to javno, v časopisih in TV... inšpekcija, preiskovalci, tožilci, sodniki - nič od nič! Tudi tu ni nič komentarjev... kaj pa je to takega, če ne dobijo plač in kravatarji kradejo - groza me je ob malodušju in misli na to, na kakšen visok kriminal smo se Slovenci navadili - niti trzne nihče ob tem... Nekdo mi naj pojasni, zakaj je slovenski delavec v Sloveniji nekonkurenčen, s štipendijsko plačo ali pa še te ne dobi, v Avstriji je pa isti človek cenjen in zelo dobro pa pošteno plačan. Pa ne mi spet s temi davki in laparijami, tudi Avstrija nima dobrega stanja z ne vem kako nizkimi davki.
ONniON
22. 08. 2014 16.26
+1
avstrija je stabilna država z zelo nizko brezposelnostjo
.jest
21. 08. 2014 17.43
+8
Kaj pa je naredilo sodstvo s tisto organizirano skupino delavcev in poslovodstva, ki so kradli v preteklosti? So jih kaj ovadili ali so jim dali samo pohvalo in šli skupaj na kosilo?
spoštovanje
21. 08. 2014 17.21
+15
naterat to bando nesposobno pisarniško v PM
ROMELS
21. 08. 2014 17.03
+1
Saj niste zaposleni v javni upravi.
Amasakul
21. 08. 2014 16.56
-4
fertig je denarja ni ... še manj ga bo ..