WTO znižal napovedi: tudi svetovna trgovina še naprej peša

Svetovna trgovina bo v letošnjem in prihodnjem letu imela manjšo rast, kot je bilo pričakovano. WTO je namreč tudi zaradi nerešene krize v evroobmočju, pešanja kitajskega izvoza in nevzpodbudnih napovedi o ameriški zaposlenosti znižal aprilsko napoved.

Pascal Lamy

Pascal Lamy (Foto: Reuters)

Letošnja počasna gospodarska rast bo letos in prihodnje leto prizadela tudi svetovno trgovino, pravi najnovejša napoved Svetovne trgovinske organizacije (WTO).

WTO-jevi analitiki so tako znižali napoved za rast svetovne trgovinske menjave v letošnjem letu s 3,7 odstotka na 2,5 odstotka, za prihodnje leto pa s 5,6 na 4,5 odstotka.

"V globalnem svetu se ekonomski šoki v eni regiji hitro razširijo še v druge regije. Zadnje napovedi ukrepov za ponovno utrditev evra in gospodarsko rast v ZDA so zato zelo dobrodošle," pravi generalni direktor WTO Pascal Lamy. "Vendar bo treba za konec krize storiti še več. Potrebujemo zavezo za oživitev multilateralnega trgovinskega sistema. Zadnja stvar, ki jo trenutno potrebuje svetovna ekonomija, je nevarno naraščanje protekcionizma," je prepričan Lamy

Svetovno gospodarstvo se je od zadnje WTO-jeve napovedi v aprilu spopadalo z več negativnimi udarci. Večkrat so razočarali podatki o izvozu in zaposlovanju v ZDA, prav tako vse bolj peša tudi kitajski izvoz. Tudi kriza v evroobmočju v tem času ni bila rešena, s tem pa se je nadaljevalo nezaupanje vlagateljev v regijo. Vsi ti podatki so vplivali na negativno razpoloženje v gospodarstvu.

Na vprašanje, ali je to letošnje zadnje znižanje napovedi svetovne trgovinske aktivnosti, pri WTO ne znajo odgovoriti, pravijo pa, da še slabša napoved ni izključena. Predvsem bi lahko na to vplivale slabe novice o reševanju krize v evroobmočju, nadaljnje krčenje kitajske proizvodnje in tudi zaostrovanje napetosti v Aziji.

Prenesi v

Glasuj

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:
 

Komentarjev: 3
porka.malorka 21.09.2012 12:22:47
Ta tip je obraz. Morilca gospodarstva v evropi.
Naj si zatlači svetovnii trg tam kjer sonce ne sije.
vzhod 21.09.2012 15:14:11
zakaj mas satansko sliko?
porka.malorka 21.09.2012 18:47:13
To je horusovo oko. Kdo je pa horus. Pa si malce preberi.
Pa bodi pozoren kaj ima skupnega z jezusom
Več komentarjev