Gospodarstvo

'Z ogorčenjem nemočno opazujemo, kako postajamo talci popolnoma zgrešene politike našega lastnika'

Maribor, 30. 11. 2015 16.20 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Zaposleni v Dravskih elektrarnah Maribor opozarjajo, da so postali talci "popolnoma zgrešene politike" Holdinga Slovenske elektrarne. Na zboru delavcev so zato državo pozvali k odgovornemu ravnanju do energetike in njihovega podjetja.

Zaposleni v Dravskih elektrarnah Maribor (DEM) opažajo, da postajajo talci "popolnoma zgrešene politike" njihovega lastnika, Holdinga Slovenske elektrarne (HSE). Najbolj jih vznemirja napovedani prenos vseh funkcij na HSE. 

"Delavci Dravskih elektrarn Maribor smo upravičeno zaskrbljeni nad vlogo in pomenom DEM v skupini HSE in elektroenergetskem sistemu Slovenije. Z ogorčenjem nemočno opazujemo, kako postajamo talci popolnoma zgrešene politike našega lastnika, HSE," so zapisali v skupni izjavi, sprejeti na današnjem zboru delavcev v Mariboru, ki se ga je udeležilo okoli 200 od skupno 270 zaposlenih v DEM.

Od ministrstva za infrastrukturo, Slovenskega državnega holdinga (SDH) in vlade zahtevajo, da "podprejo in izvedejo take ukrepe, ki bodo DEM, kot celoviti in pravno samostojni družbi, omogočali varno in zanesljivo proizvodnjo za nacionalni energetski sistem v prihodnje". "V primeru, da bodo naša pričakovanja prezrta, bomo zahtevo primorani iskati skozi oblike sindikalnega boja, ki se v okviru sindikata delavcev energetike že napovedujejo," so dodali.

Preiskava na HSE - 4
Preiskava na HSE - 4 FOTO: Miro Majcen

'Na realno zniževanje stroškov dela smo sicer pripravljeni'

Zaposlene po besedah predsednika sveta delavcev Vlada Šege najbolj vznemirja napoved HSE o prenosu vseh podpornih in poslovnih funkcij DEM na HSE. "Prej ko slej to pomeni v Ljubljano. DEM takrat ne bo več samostojna pravna oseba in temu se moramo upreti tudi kot lokalci. Predvsem pa zato, ker DEM tako ne bo mogel več zagotavljati varne in zanesljive oskrbe," je povedal.

"Na realno zniževanje stroškov dela smo sicer pripravljeni," je poudaril. Izpostavil je, da so v DEM od ustanovitve skupine že zmanjšali število zaposlenih za četrtino, podpisali pa so tudi aneks h kolektivni pogodbi, s katerim se bistveno zmanjšujejo njihovi prejemki in ugodnosti.

Sedaj pa je po Šegovih besedah v načrtu še dodatno zniževanje stroškov dela za 31 odstotkov do leta 2018. "Tega ne moremo doseči z rednimi upokojevanji, čeprav smo star kolektiv. Okoli 40 ljudi še vedno ostaja preveč. Pri tem se pa nihče ne sprašuje, ali smo sploh zmožni obratovati s 190 ljudmi. Po moje ne," je še povedal.

"Zavedamo se nujnosti sinergije slovenskih proizvajalcev električne energije za celovito varno in zanesljivo oskrbo z električno energijo, vendar ne odobravamo načina in smernic, ki ga uvaja krovna družba. Veriga elektrarn, ki napaja več kot četrtino slovenskih potreb po električni energiji, nikakor ne sme postati peskovnik za upravljavske eksperimente," so med drugim še zapisali v skupni izjavi.

"Trdno stojimo za prepričanjem, da je slabo vodenje skupine in neobvladovanje ter nereševanje težav dodobra pripomoglo k nezavidljivemu stanju v skupini HSE. To dokazuje tudi zadnji predlog reševanja finančnih obveznosti do Teš 6, kjer so predlagani ukrepi ekonomsko povsem nevzdržni in nerealni. Zavoljo centralizacije se nivo odločanja prav o vsem (čemur smo v praksi priča že kar nekaj zadnjih let) umika iz strokovnih sfer v neko krovno nadgradnjo, kjer ni potrebnega znanja in ustreznega kadra. Tako smo sedaj celo priča paradoksu, da se krovni družbi, ki je evidentno slabo opravljala svoje poslanstvo, dodeljujejo še večje pristojnosti," še piše v izjavi.

SORODNI ČLANKI

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (10)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

razocarani
01. 12. 2015 12.42
+9
se ned dokaz da so v drzavnih firmah vsi vodilni vekiki kriminalci ,le kdaj se nam bo res strgalo in vzamemo pravico v svoje roke ,,na sodiscih je tako ze dolgo ni ,,tudi ta so legla zlocinov
nitro557
30. 11. 2015 17.38
+3
Dravske elektrarne v MB so leglo nepotizma. Plače take da ti pamet stane notri pa ne prideš če nimaš vezo in pravega priimka. Iz prve roke vem. Tako da ne vem kaj bi radi....
lester1
30. 11. 2015 17.48
+10
rintitinti
30. 11. 2015 18.05
+15
nitro557, da nisi slučajno ti ta prva roka, kajti če nisi ji reci naj ti ne laže. Plače posameznikov so verjetno res visoke, vendar pa delavci na nižjih položajih niti slučajno ne zaslužijo da ti pamet stane, vem iz druge roke.
slovenc59
30. 11. 2015 18.24
+7
rintitinti , se strinjam, vem iz tretje roke....Sicer pa vsak postopač tudi ne more elektrarne upravljat ! Ni to kr neki.....
rintitinti
30. 11. 2015 19.11
+1
emilzapata
30. 11. 2015 17.24
+11
Politika v elektro gospodarstva mora biti tudi takšna, da ne bomo potrošniki žrtev elektrogospodarstva. Roko na srce, tam se še ni zgodil prepih kot tudi ne v JS v zadnjih 25 letih.
aristotel
30. 11. 2015 17.29
+13
pa ne misli da bo električna energija kaj bolj poceni kvečjemu dražja...
aristotel
30. 11. 2015 17.17
+30
to je na žalost vsesplošni pojav v Sloveniji zniževanje stroškov v korist elite-lastnikov,vodilnih v podjetju zmanjševanje zaposlenih ,nalaganje dodatnih bremen,šikaniranje,mobing in na koncu likvidacija podjetja ali prodaja za provizijo tujim lastnikom ki ga dokončno izčpajo kar je vrednega odnesejo nam pa zapuščajo nezaposlenost bedo neprespektivnost obup in na koncu uničenje naroda...že videno pa se še kar naprej ponavlja...do konca...cesar bo kmalu gol...
razocarani
01. 12. 2015 12.45
+2
nimam kaj dodati ,,zal je to v vseh drzavnih firmah ,,upam da dobimo zadoscenje za vse to ,,