Gospodarstvo

Agrokorju zmanjkuje časa

Ljubljana, 16. 06. 2014 16.52 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Predstavnikom Agrokorja zmanjkuje časa, saj se rok za prevzem Mercatorja izteče že čez 14 dni. Njihovi predstavniki zato slovenske banke prepričujejo, naj pristanejo na njihove pogoje reprograma Mercatorjevega milijardnega dolga.

Vlada bo o prodaji Mercatorja znova razpravljala na četrtkovi seji.

Dogajanje okoli Mercatorja je vse bolj vroče, saj se rok za hrvaški prevzem izteče že čez 14 dni. Predstavniki Agrokorja so zato danes slovenske banke prepričevali, naj pristanejo na njihove zahteve, saj jim zmanjkuje časa.

Ivan Crnjac, desna roka Ivice Todoriča mora bankirje v le nekaj dneh prepričati, naj pristanejo na njihove pogoje reprograma Mercatorjevega milijardnega dolga. Ti so: vračilo denarja čez 9 in ne 6 let, kot se je dogovoril Mercator, nižja obrestna mera in drugačno zavarovanje kreditov. Poleg tega obljubljajo, da bodo 125 milijonov predčasno vrnili z odprodajo nepotrebnega premoženja, kamor po mnenju Hrvatov sodijo tudi Pekarna Grosuplje, Modiana, Intersport in Emba. Načrt je torej jasen, enako tudi roki - časa je 14 dni.

Po 30. juniju bodo stvari namreč spet na začetku, saj bi morali dovoljenje za novo podaljšanje dati vse uprave in nadzorni sveti vseh prodajalcev. In tu se vedno lahko zaplete.

Alternativni odkup in preoblikovanje Mercatorja

Če slučajno kdo v tretje reče ne, pridejo na vrsto pobudniki za alternativni odkup in preoblikovanje Mercatorja v potrošniško-delavsko-dobaviteljsko kooperativo.

Podporniki pobude za alternativni odkup in preoblikovanje Mercatorja v potrošniško-delavsko-dobaviteljsko kooperativo Naš Mercator so na današnjem srečanju sklenili, da pripravijo potrebne akte za ustanovitev zadruge. Vzpostavili bodo tudi spletno stran, prek katere bodo s procesom seznanjali potrošnike, zaposlene in dobavitelje.

"Danes smo na srečanju podpornikov sprejeli sklep, da pripravimo ustanovne akte za zadrugo in vzpostavimo spletno stran, na kateri konkretno ustanavljanje zadruge predstavimo potrošnikom, zaposlenim in dobaviteljem," je po srečanju podpornikov pojasnil generalni sekretar Slovenskega foruma socialnega podjetništva Tadej Slapnik. Kot je dodal, bodo prihodnji teden pripravili posvet, na katerega bodo povabili tudi tako domače in tuje ugledne ekonomiste ter strokovnjake s področja zadružništva. Iniciativo je namreč po besedah Slapnika potrebno s pomočjo strokovnjakov nadgraditi na obeh omenjenih področjih.

Mercator
Mercator FOTO: Reuters

Upajo, da do roka Mercatorja ne prodajo

Pobudniki alternativnega odkupa sicer upajo, da prodaje Mercatorja hrvaškemu Agrokorju do postavljenega roka ne bo in da bodo lahko materializirali svojo alternativo. "V kolikor temu ne bo tako, bomo z našo iniciativo nadaljevali, v tem primeru z ustanovitvijo potrošniške kooperative," je napovedal Slapnik. Ta naj bi neposredno povezala slovenske potrošnike in dobavitelje z namenom zagotoviti kakovostno in cenovno dostopno hrano in izdelke.

Pobudnik iniciative je Slovenski forum socialnega podjetništva, ki sta se mu takoj na začetku pridružila poslanca Andreja Černak Meglič in Brane Golubović. Sicer je podporo prek spleta izreklo tudi že več kot 100 posameznikov in posameznic.

V Slovenskem forumu socialnega podjetništva se sicer zavedajo, da so z alternativo za Mercator nekoliko pozni. Kot je pojasnil Slapnik, so o tem prvič razmišljali že spomladi leta 2012, ko so se v Španiji seznanili z modelom tamkajšnje potrošniško-delavske kooperative Eroski. Vendar pa so takrat od zadeve odstopili, predvsem zaradi nezainteresiranosti španskih partnerjev, ki naj bi v procesu sodelovali.

Kljub temu se je v postopku prodaje Mercatorja po besedah Slapnika "z vsakim mesecem v javnosti našlo več argumentov, zakaj ta prodaja ni dobra". V forumu so se osredotočili predvsem na delovna mesta, sicer pa je trenutno cena največjega slovenskega trgovca "najnižja možna" in je tudi alternativni odkup zato sedaj najbolj dostopen, je pojasnil Slapnik.

Podpornike pobude za alternativni odkup in preoblikovanje Mercatorja je trenutno mogoče podpreti kot peticijo. Tisti, ki bodo nakazali, da želijo sodelovati tudi kot člani zadruge, pa bodo vabljeni na njeno ustanovno skupščino. V prvem koraku bodo sicer med zadružniki nabirali množično podporo, zato bodo vložki simbolični in bodo v primeru, da bo postopek ustavljen, v celoti povrnjeni. Če bo v tej fazi odziv zadosten, pa se bo v naslednjih korakih lahko ponovno vsak deležnik odločil, ali bo pri dokapitalizaciji svojega deleža sodeloval ali ne.

V stranki DeSUS zaskrbljeni

Vodstvo DeSUS se je na temo prodaje Mercatorja danes sestalo s predstavniki ZSSS in nekaterih drugih sindikatov. Predsednik DeSUS Karl Erjavec je pojasnil, da so v stranki zaskrbljeni, ker se proces prodaje ne premika v pravo smer. Na četrtkovi seji vlade pričakuje nadaljevanje razprave o Mercatorju, pri čemer je prepričan, da ni še nič zamujenega.

Če bo prišlo do realizacije prodaje Mercatorja, se Erjavec glede na trenutno dogajanje boji, da bi lahko imelo to negativne posledice za zaposlene v Mercatorju, za tiste, ki sodelujejo z Mercatorjem, in nasploh za gospodarstvo, zlasti tisti del, ki je vezan na kmetijstvo in živilsko-predelovalno industrijo.

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9

KOMENTARJI (37)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ferencz 1
18. 06. 2014 18.01
+2
Ne zmanjkuje mu časa, ampak denarja!Blesonje.
Vse strokovnjak
17. 06. 2014 07.31
+3
Še mal počakamo, pa bo Merc vreden samo še kak miljonček. No potem bomo pa že zbral vsak po en euro in ga kupil.
TITSTILLIDIE
17. 06. 2014 07.29
-1
Po toči zvoniti je prepozno!:)))
SMRDIsmrdiSMRDI
17. 06. 2014 06.48
+7
Komu zmankuje časa??? Agrokorju al Mercatorju???!
Krta?a 21
17. 06. 2014 11.01
Wurz
17. 06. 2014 01.56
+10
Če pravilno razumem vse skupaj, sem jaz bogatejši od firme Agrokor, ker sem samo par jurjev v minusu. Morda bi jaz kupil Mercator?
proofreader
17. 06. 2014 00.53
+14
Agrokor bi ga kupil, če mu uspe banke nekako prepričati, da nakup plača Mercator. Noro dobra ideja.
98758
16. 06. 2014 23.19
+6
ko gledam in poslušam, kaj se dogaja ob prodaji najboljšega soseda, mi je kar slabo......zdaj oni njega čakajo, da bo pokazal denar.... vse to se že vleče predolgo, če misli naj kupi, ne pa da se čaka, mislim, da ga bo dobil še zastojn....spet smo pokazali da smo eni navadi hlapci Slovenci,,, oni zdaj se neke z njim pogajajo, če bi in po kaki ceni, pa on bi postavil pogoje, prosim Vas lepo......To se postavi cena in boš ali ne boš.... Tudi sam sem zaposlen pri najboljšem sosedu in mi gre to že malo na jetra vse, ko to poslušam........ Samo upam, da se nam nebo zgodilo, kot se je kar dosti firmam v Sloveniji.......Kot zgleda so tu višji interesi, da se Slovenija uniči,,, zdaj pa prosim, da ljudje premislite o vsem in da naredimo neke spremembe,,, prve so lahko državno zborske volitve.... vsi na volitve in volit vse kaj je proti... to ne smem napisat,, hahhahah,,,,, Gremo volit nove obraze,,,
mišekmali
16. 06. 2014 22.25
+12
zaradi nesposobnih politikov in apetitov posameznikov po zaslužkih imamo to gospodarstvo. Desničarji vpijejo in EU nas izsiljuje, da prodamo državna podjetja. Če je to pametno, naj se proda Krka, ki prispeva 1/3 dohodka, ki ga prejme državni proračun. Krka je odličen primer, da lahko tudi državno podjetje več kot uspešno posluje!
joze drugi
16. 06. 2014 23.43
+5
Krka je d.d., država pa delni lastnik kot v ostlih družbah, ravno toliko, da lahko svoje ljudi nastavljajo na vodilne položaje in so razpredeni po celotni državi kot podgane po kanalizaciji. :) Seveda si vsi ti poslovneži zelo radi pomagajo med seboj kakor tudi določenim politikom ko je potrebno vračati usluge.
mišekmali
16. 06. 2014 22.20
+17
Mercator je Slovenska sramota. Zdaj nas Todorovič že prav izsiljuje s ponudbo. Prav prosimo ga, da kupi Mercator pod ceno in pod njegovimi pogoji, Agrokor bo pa uničil podjetje in ga prodal naprej za dober denar. Sramota!!!!!
mate08
16. 06. 2014 22.00
+10
Tale ideja z ko-operativo je vsekakor boljša od tiste da bi mečkatror šenkali najbolj zapufanemu podjetju na balkanu!!!!! v Italiji je že nekaj takih trgovin
antayla
16. 06. 2014 21.45
+4
Prodati ali pa bomo mi odplacevali. Upornike pa je malo strah, ker ne bodo mogli vec sesati evrckov pod pretvezo nacionalni interes. Ali bomo se enkrat nasedli kot naivne ovcice?
srebrnibreg
16. 06. 2014 21.38
+11
Pa ja ne boste dovolili še eno uničenje domače firme in s tem tudi edinega kupca slovenskih proizvajalcev pa naj bodo to kmetje ali druge gospodarske družbe.
murate
16. 06. 2014 20.35
+16
Mercator le naj ostane naš(slovenski), tiste je treba zamenjat in poslati nazaj v Kumrovec ,ki bi morali prepoznati korupcijo in gospodarski kriminal in ga seveda tudi znali primerno kaznovati.Sam sem pripravljen v takšno zadrugo vložiti 500€ ,za katere sem prepričan ,da bi šli v korist zaposlenih in dobaviteljev.Takšna zadeva se mi zdi bolj pametna kot filanje žepov bankirjem.
caprioza
16. 06. 2014 20.22
+20
Če Agrokor prevzame Mercator,potem adio slo.proizvajalci in kmetje.Pobral bo kar je še ostalo.Naši prislkledniki pa samo gledajo kako bi jim čim več padlo v lasten žep.
karnjevka
16. 06. 2014 20.33
+4
karnjevka
16. 06. 2014 20.34
+4
Slovenski kmetje so že popušili v mercatorju, tako, da ali eden ali drugi ne bo boljše
t555
16. 06. 2014 20.15
+9
A je že ćas, da Agrokorju nekdo reče kupi ali nehaj zaj...ti?
TtheG**
16. 06. 2014 20.14
+19
Mercatorja ne damo! Vsa državna podjetja takoj v last naroda!
Lolik
16. 06. 2014 20.00
+3
najbiljši sosed nas ne najbolj nate**** ni čudno da je cela slovenija v *****
Bruhalnica24
16. 06. 2014 19.19
+8
Naj odločijo MODRECI kako še naprej krast...
nightangel
16. 06. 2014 21.40
+0
Kaj nas niso ti "modreci" že dovolj pokradli?
BANDA UŠIVA
16. 06. 2014 18.30
+11
Škoda, da smo pametni. V ozadju si igre, da bi nas glava bolela, če bi vedeli. Sicer nas bo itak bolela. Dejstvo, da bomo pokadili, peščica pa bo mastno pokasirala.
razocarani
16. 06. 2014 19.23
+13
z merkatorjem je nekaj narobe odkar je jankovic prestopil prag te firme ..i potem samo navzdol ..delni lazni vzpon je bil samo krinka da so ga okradli notranji povzpetniki ..nato pa se je zacel masovni rop merkatorja z strani tajkunov in politike ..kdo vse je namakal kljun v merkator .vsi zagovorniki nekega nacijonalnega interesa so imeli tudi svoj interes ..vze za lastno blagostanje z prevarami --to je merkator ..no tudi tale cudna prodaja smrdi do neba ..zakaj se samo hrvatje potegujejo za ta nakup .. cudno res cudno ..a so prodajalci tako neposteni da se jih drugi kupci izogibajo ..smrad se siri in siri ..
spoštovanje
16. 06. 2014 18.21
+22
v sloveniji se namerno povzroča gospodarska škoda samo zato, da bi peščica pokvarjencev v politiki pokasirala provizije in poceni prodajala državna podjetja tujcem domače ljudi pa zmetala na cesto in v bedo.....pa kje so sodišča...a ni namerna povzročitev gospodarske škode kaznivo dejanje
razocarani
16. 06. 2014 19.27
+4
ja to je sedj vrlina elitnikov ..kako skodljivi so ti osebki za dezelo in narod ..vprasam se kdaj bodo ti elitniki zaceli z kalasniki ropati kar je ostalo .. ko ne bo kaj ropati pa upam da se med seboj potolcejo ..ali bo morala ulica to urediti ..a cim prej da ne pobegnejo z naropanim premozenjem ..pa nam vedno slikajo neke teroriste v arabskih dezelah .a nasi teroristi ..o teh pa tisina