Za informacije o davčnih utajah dobil 104 milijone dolarjev nagrade

Ameriška davkarija je nekdanjemu bančniku pri švicarski UBS Bradleyju Birkenfeldu izplačala kar 104 milijone dolarjev nagrade za razkritje davčnih utaj ameriških državljanov.

Denar

Nagrada Birkenfeldu je slaba novica za utajevalce davkov. (Foto: Thinkstock)

Birkenfeld je bil zaposlen pri UBS v ZDA in je davčnim agentom prispeval notranje informacije o tem, kako je banka pomagala Američanom, da so se z računi v tujini izognili plačevanju davkov "stričku Samu", kot v ZDA pravijo zvezni vladi.

Zaradi Birkenfelda je UBS plačala ZDA 780 milijonov dolarjev kazni, Švica pa je sklenila novo davčno pogodbo ter ZDA posredovala imena 4900 imetnikov skrivnih računov ameriških davkoplačevalcev.

Američani imajo poseben center, ki zagovarja interese oseb, ki od znotraj razkrivajo nečednosti v podjetjih ali vladnih agencijah. Tako imenovani "National Whistleblower Center" je sporočil, da je Birkenfeldova nagrada največja v zgodovini tako imenovanih "etičnih upornikov".

Birkenfeldov primer ne obeta nič dobrega za banke, ki še zaostajajo pri sodelovanju z ameriško davkarijo. Odkar so ZDA sprejele amnestijo za ljudi, ki prostovoljno prijavijo pretekle utaje davkov in plačajo dolg do strička Sama v zameno za izognitev zaporni kazni, je prišlo s prikritim premoženjem na plano 35.000 ljudi, ki so v proračunsko blagajno prispevali skupaj pet milijard dolarjev.
 

Prenesi v

Glasuj

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:
 

Komentarjev: 19
 
bingo 18.09.2012 08:34:42
Za kwa delalajo davčni inšpektorji ,in je mal čudno za utaje da prvi ne izvejo o požeruhi z milijardah v bankah ker imajo edino oni dostop do bančnih računov in so za tole plačani----ps --vsaka čast uslužbencu za tole otkritje in je ta pravi inšpektor za utaje davkov in je zaslužil še večjo nagrado-------bingo x Ljubljana----------
Več komentarjev