Za inovativna podjetja na voljo nove subvencije

Nova inovativna in hkrati tehnološko naravnana podjetja bodo prihodnje leto spet imela priložnost, da si pridobijo subvencije podjetniškega sklada. Za prvo leto bodo lahko dobila do 20.000 evrov, za naslednji dve leti pa še 54.000 evrov.

Sončne celice

(Foto: Thinkstock)

Slovenski podjetniški sklad bo v začetku leta 2013 znova ponudil subvencije za zagon podjetij, namenjene spodbujanju ustanovitve in zagona inovativnih, tehnološko naravnanih podjetij. Novoustanovljeno podjetje lahko za prvo leto delovanja dobi 20.000 evrov, za naslednji dve leti pa skupno še 54.000 evrov.

Kot so sporočili iz sklada, je namen razpisa razvoj podjetja in uspešen prenos razvojnih idej podjetnih posameznikov in skupin v tržno uspešne podjeme in ustvarjanje novih inovativno naravnanih podjetij s potencialom rasti.

"S tem se podpira ciljno skupino podjetij, ki je v najbolj občutljivi razvojni fazi. Njihov razvojni potencial je sicer velik, brez zagotovitve ustreznih finančnih sredstev in ustreznih podjetniških kompetenc pa je lahko hitro izgubljen," pravijo na skladu.

Na razpis se bodo lahko prijavila podjetja, ki so vključena v subjekte inovativnega okolja (SIO). Podjetja svojo vključenost dokazujejo s pisnimi potrdili in izjavo SIO, v katerem ta poda mnenje o usposobljenosti podjetniškega tima za zagon podjetja in kakovosti poslovnega načrta.

Dogovor

(Foto: Thinkstock)

Najvišja višina subvencije za novoustanovljeno podjetje za prvo leto delovanja je 20.000 evrov, za naslednji dve leti pa lahko podjetje pridobi še 54.000 evrov.

Sklad subvencije za zagon podjetij (P2), s katerim želi spodbuditi mlada in inovativna podjetja, ponuja od leta 2006.

Med letoma 2006 in 2011 so prek razpisa podprli 341 podjetij, mlajših od 18 mesecev. Doslej so podjetja, ki so dobila podporo, ustvarila 512 novih delovnih mest, poleg tega povečujejo dodano vrednost na zaposlenega. Sklad ugotavlja, da podjetja v večini primerov uspešno zaženejo zastavljene podjeme in tudi po treh letih zagona nadaljujejo z razvojem in rastjo.

V letu 2012 so odobrili 100 vlog v skupni vrednosti dva milijona evrov. Od tega je bilo 40 mladih podjetij, ki so kandidirali prvo leto, in 60 takšnih, ki so sredstva prejela drugo leto zapored.

Prenesi v

Glasuj

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:
 

Komentarjev: 30
 
Spawn 02.01.2013 21:49:12
A ma kdo kešno žajfo, ki ne peče oči, da si lohka tale pesek ven sperem?
Več komentarjev