Gospodarstvo

Mura v stečaj, 2635 ljudi na cesto

Murska Sobota/Ljubljana, 01. 10. 2009 13.20 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
P.J. /STA/M.M.
Komentarji
51

Družba Mura in hčerinske družbe so glede na računovodske podatke iz 31. avgusta razglasile insolventnost in pristojnemu sodišču predlagale začetek stečajnih postopkov. Na ulici bo pristalo 2635 ljudi.

Ministrstvo za delo, družino in socialne zadeve se zaveda stiske, v kateri so se ob napovedi stečajnega postopka znašle delavke in delavci v Muri. Na ministrstvu zagotavljajo, da bodo pristojne institucije kot so centri za socialno delo, zavod za zaposlovanje ter jamstveni in preživninski sklad v najkrajšem možnem času zagotovili pravice in njihova izplačila za vse, ki bodo do njih upravičeni. Več o konkretnih ukrepih si lahko preberete v spodaj pripetem dokumentu.

Kot so sporočili z Mure, so družba Mura in hčerinske družbe Mura – Moška oblačila, Mura, Ženska oblačila in Muralist – glede na računovodske podatke iz 31. avgusta razglasile insolventnost in pristojnemu sodišču predlagale začetek stečajnih postopkov. Pri preostalih petih hčerinskih družbah, Mura – EHM, M – Energetika, Mura in partnerji, Mura – Unikat in M-AIKS insolventnosti niso ugotovili, zato nadaljujejo redno poslovanje, so sporočili z Mure. Zaradi stečaja bo brez dela ostalo 2635 delavcev.

Predsednik uprave Bojan Starman meni, da je to edina možna pot za postavitev Mure na zdrave temelje. Dodal je, da v petek pridejo na pogovore predstavniki družbe Hugo Boss.

Razložil je, da bodo delo nadaljevali v štirih hčerinskih podjetjih, v katerih je ostalo 650 delavcev. Največje je Mura in partnerji, kjer bodo skoncentrirali vse delo in na katerem gradijo prihodnost Mure ter upajo na uspešno zgodbo nove Mure. Osrednjo pozornost v podjetju zdaj namenjajo nemški družbi Hugo Boss, saj je praktično edina, s katero še sodelujejo. Zato bodo jutri poskušali prepričati vodilne, da nadaljujejo sodelovanje.

Protest Murinih delavcev
Protest Murinih delavcev FOTO: Dare Čekeliš

Po Starmanovih besedah je zelo pomembno obdržati nemškega partnerja, saj delajo zanj praktično v 90 odstotkih. V petek bodo poskušali dati ustrezne garancije za nadaljevanje proizvodnje z njim, nato pa še z drugimi partnerji. Pri pogovorih bo sodeloval tudi član poslovodstva družbe Mura in partnerji Milan Mörec, ki delo uradno začne v ponedeljek. Če to ne bo uspelo, je zgodbe lahko konec, poudarja Starman.

Sicer pa po Starmanovih besedah ostaja prvi cilj poiskati delo za čim več ljudi. "Če nisi v stanju ustvarjati nove vrednosti dnevno, to pomeni, da niti približno ne moreš pokrivati svojih stroškov, plač in tako naprej. Mislim, da je ta postopek edina pot, da se začne širiti proces v novi družbi; za vse, ki jih je doletel stečaj, je to neke vrste varstvo, ki mu ga lahko da država skozi možnosti, ki jih ima," meni Starman.

Glede pripomb sindikalistov, da obljube delavcem, dogovorjene v delovni skupini na vladi, niso izpolnjene, je Starman dejal, da so "bile neke obljube, ki pa niso stoodstotno take". Slišal je za težave pri iskanju obljubljenih enkratnih socialnih pomoči na centrih za socialno delo, kjer naj bi brezposelni dobili pomoč, "a se je potem pokazalo, da zakon zahteva individualno obravnavo, vlaganje vlog, dokazila o premoženjskem stanju in da vsi potem ne pridejo na ta spisek in to nam je povzročilo nekaj težav".

Za dogovor, da naj bi denar, ki bi se stekal v Muro do uvedbe stečaja, skupaj z državno pomočjo delavci dobili kot del regresa ali plače, Starman ne pozna in dodaja, "da na vsak način tukaj ni nobenih možnosti za izplačilo teh plač" in kdorkoli je obljubljal kaj takega, ni vedel, kakšno je stanje v podjetju.

Predstavniki stavkajočih: S stečajem smo nezadovoljni

Družba NFD Holding, ki je z 18,57-odstotnim lastniškim deležem največja posamična lastnica Mure, o stečaju ni bila obveščena. Zato to odločitev vodstva družbe v NFD Holdingu ne morejo komentirati, so povedali v NFD Holdingu.

Razglasitev stečaja v Muri je bila sicer pričakovana, vendar pa, kot kaže, ne bodo izpolnjeni dogovori z delovno skupino na vladi, so se odzvali v panožnem sindikatu in v sindikatu Mure. Nezadovoljni pa so tudi predstavniki stavkajočih delavcev. "To je najslabša možnost in na to smo opozarjali, vendar je bila zadeva pričakovana in v tem trenutku človeka to toliko ne preseneča. Poudarjam pa, da je najslabša možnost za tiste, ki prejemajo najnižje plače," je dejal predstavnik sindikata v Muri Drago Forjan.

Po puču prejšnji teden so se zadeve obrnile v negativno smer, kar Forjan povezuje z dogovorom delovne skupine na sedežu vlade, kjer so se dogovarjali o scenariju, po katerem delavci noben mesec ne bi ostali brez dohodka. "Ali bo vlada to besedo držala ali snedla, tega pa ne vem," je dodal Forjan.

Po dogovoru naj bi del sredstev, ki bi se v času od zadnje plače do uvedbe stečaja natekla v Muro, skupaj z deležem države prek centra za socialno delo delavcem izplačali v drugi polovici oktobra, ko bi morali prejeti plačo.

Upoštevali naj bi se tudi vsi najkrajši roki, tako da bi delavci, ki bi se prijavili na zavod za zaposlovanje, že novembra ali decembra dobili nadomestilo. "Zdaj pa slišimo, da bodo prva izplačila šele v prvi polovici novembra. Tudi od obljub, da bodo odpravnine imele prednost pred terjatvami bank, očitno ne bo nič," je še povedal Forjan.

Predsednik Sindikata tekstilne in usnjarskopredelovalne industrije Slovenije Jože Turkl pa je dejal, da so bili pripravljeni na uvedbo stečaja, kot je bilo tudi dogovorjeno v okviru sestanka z vlado in vsemi socialnimi partnerji. Muralist je invalidsko podjetje in vlada je obljubila, da bo, v kolikor bo stečaj uveden, dala soglasja za uvedbo stečaja zaradi posebnega statusa, ki ga ima invalidsko podjetje.

Turkl je še dejal, da je bilo na delovnem pogovoru obljubljeno, da bi bil lahko, v kolikor bodo sredstva prispela na račune skupine Mura, izplačan tudi del regresa oziroma plače. "Vendar žal v tem trenutku tega ne bo in obžalujem, da delavci tega ne bodo deležni, tako kot smo se dogovorili," pravi.

Protest Murinih delavcev
Protest Murinih delavcev FOTO: Dare Čekeliš

Predstavnica stavkajočih delavcev Marija Kranjec je povedala, da so šele v sredo izvedeli za socialni scenarij, ki da ga je sindikat poznal že 10. septembra, a tega ni dal v javnost. "Dokler ne dobimo vseh zagotovil za zahteve, ki smo jih postavili, ne moremo biti zadovoljni. Vidimo, da se je stečaj pripravil, ostala bo le družba Mura in partnerji, kakšen bo nadaljnji scenarij, ne vemo," je dejala. "Prosili so nas, naj jim damo še teden dni časa, da bodo zadeve pregledali. Takšen je bil odgovor Starmana in nadzornikov, ki so tukaj," je pojasnila Kranjčeva in še dodala, da v bistvu ne vedo, kaj se dogaja.

Žerjav: Glede na neukrepanje Murinih lastnikov je bil stečaj žal le vprašanje časa

Predsednik SLS Radovan Žerjav globoko obžaluje današnji predlog začetka stečajnih postopkov družbe Mura, o katerem so javnost obvestili iz tega podjetja. "Obžalujem današnji predlog za stečaj Mure, čudi me pa ne, da je do tega prišlo," je poudaril Žerjav in dodal, da "je to bilo žal za pričakovati, glede na dogodke zadnjih mesecev in neukrepanje odgovornih, torej vlade in lastnikov družbe".

Žerjav je že januarja z javnim pismom in tudi s poslanskim vprašanjem predsedniku vlade opozoril na to perečo problematiko. "Ne bom niti omenjal, da sem v tem pismu predlagal tudi konkretne rešitve za Muro ter da sem tudi kasneje s poslanskimi vprašanji in pozivi še opozarjal na to socialno časovno bombo, a očitno tu pač res ni bilo interesa za kako boljšo rešitev. Sprašujem se le, kaj namerava Vlada RS storiti sedaj, da bo omilila posledice socialne katastrofe v Pomurju, ki sedaj ni več le grožnja, pač pa realnost," je kritičen prvak SLS.

Kako bodo pomagali?
  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (51)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Pincopalino
02. 10. 2009 09.04
Ali se smejejo Boss, Gucci, in ostali, ki so pobrali vso našo znanje in ugled. Vodje Mure v zapor takoj ne pa nagrade.
Black_Panter@mailinator.com
01. 10. 2009 22.16
zdaj se bo začelo.....
Black_Panter@mailinator.com
01. 10. 2009 22.15
+1
dzek.the.ripper
01. 10. 2009 21.38
Bravo. Drugič naj še malo bolj nabijejo ceno oblačil, pa jih bomo z veseljem podprli...
TOTALEN_KURAC
01. 10. 2009 20.34
Cestitam, biznis kot po navadi. Delavke in delavci na tlakovano cesto; direktorji na pesceno plazo. BRAVO!
blue05
01. 10. 2009 20.32
saj se je to že prej vedelo. Konec agonije. Ko bo večina slovenske industrije šla v maloro....bomo hodili na razgovore h kitajcem in milo prosili za službo.
bostjan@kocevje.com
01. 10. 2009 20.26
kokr so v 20 letih zmetal za muro, bi verjetno vsak delavec dobil enih 200000 € odpravnine...končno je konec, oddahnite si...smrt po 20 letih mučenja in bolečin...to je pravo olajšanje... itak pa bojo delavci več dubli od socjale, kot so znašale njihove plače.... mura je mrtva, naj živi mura!
cansy
01. 10. 2009 20.25
Delavci, postavmo se na noge in vsi na cesto. Ne vem kaj še sploh čakamo. Zapojmo si Krelsinov hit z goričkoga f Piran in rušite vse pred sabo.
hrcekmuri
01. 10. 2009 20.04
INTERNACIONALA
vida12345
01. 10. 2009 19.44
No sedaj bo pa navoljo polno sužnjev , ki bodo služili tajkunom.
gorc6683
01. 10. 2009 17.51
Če bi šla v stečaj 20 let nazaj bi blo prepozn. kokr je ta država vložila v Muro v 20 letih bi verjetno rešil 20 podjetij v Slovenij: i
alterego
01. 10. 2009 17.41
tale Mura samo potrjuje zakon reinkarnacije - moraš umreti, da bi se lahko ponovno rodil
M-teorija
01. 10. 2009 15.56
Če se že je treba na koga spraviti so to lastniki in ne ta vlada, ki je končno odstavila državne seske Valantu in podobnim teletom. S stečajem bodo končnoi lahko šli odvečni delavci na zavod za zaposlovanje, kjer bodo imeli vsaj neko perspektivo v primerjavi z dosedanjim sužnjelastniškim odnosom predpostavljenih. Upam samo , da bo res (edina obljuba za katero vem v zvezi z Muro) držala obljubo in denar, ki je z presekanjem gordijskega vozla ostal, šel za razvoj te regije in njenih prebivalcev. Lastniki pa naj končno poskrbijo zase in za svoje zaposlene in se naj več ne zanašajo samo na državno pomoč, kot so se do sedaj.
hrcekmuri
01. 10. 2009 15.54
PO PRICEVANJU NEKDANJEGA GENERALNEGA SEKRETATARJA ZELENIH ZIVI V OKOLICI BEOGRADA OKOLI 20 000 SLOVENCEV,VERJETNO SE BO STEVILO KMALU POVECALO
sicero
01. 10. 2009 15.53
mura since 1925 nova mura since 1925
Flomro
01. 10. 2009 15.47
Dejstvo je da smo se končno rešili Mure. Ne vem zakaj ni nihče tako kopliciral, ko je razpadal Primex, meblo itd. ta Mura, Mura.... Več kot 20 let je nekonkurenčna, neprivlačna... nič od niča in toliko prahu dviga. Če smo v preteklosti dovolili, da so "urla" veliko bolj perspektivna podjetja je čas da pustimo tudi to muro. Bogi delavci gor bogi delavci dol, če so si znali pomagat vsi ostali si bojo tudi Murini. Vlada ni nič kriva!
est
01. 10. 2009 15.44
Če bi to naredili pred 10-15 leti bi imeli sedaj že vrsto let zdravo jedro in "prestrukturirano" Prekmurje.Tako pa so se miljioni in miljoni vlagali v nekaj kar ni imelo možnosti preživerja.Koliko se jih je izgubilo na poti med Lj. in Soboto pa ne vem.
b77
01. 10. 2009 15.41
hvala bogu! mrtvak ki bi ga bilo treba pokopati že 20 let nazaj!
tron3
01. 10. 2009 15.28
Gospodje kovčke bo treba pripravit he,he... pa nikolii več se v Slovenijo vrnit, to se zgodilo vam bo, zanimivo bo kot še nikoli kje bodo šibico vrgli da požar se razširil bo, žarišč pa je v Sloveniji veliko
bukefal
01. 10. 2009 15.28
Ferdo, nisem tako redko na tem forumu. Morda si me zgrešil po nazivu, saj prej nisem imel avatarja. Se bova še slišala in brala, kajne!?! Sicer pa. Včasih pišem zafrkantsko, spet drugič v prispodobah, ko pa sem prav posebno razpoložen, prispevam resnejše komentarje in analize!!!