Gospodarstvo

Za Telekom Srbija naj bi prispele štiri zavezujoče ponudbe

Beograd, 16. 11. 2015 15.42 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Na razpis za prodajo večinskega deleža v Telekomu Srbija so neuradno prispele štiri zavezujoče ponudbe. Med njimi naj bi bila tudi skupna ponudba investicijskega sklada Apollo in Telekoma Slovenije.

Štiri zavezujoče ponudbe naj bi prispele na razpis za prodajo večinskega deleža v Telekomu Srbija. Tako sicer še neuradno poroča srbski portal B92.

Po prvotnih napovedih naj bi ponudbe odprli že danes, po najnovejših pa šele do nedelje. Poleg slovensko-ameriške naveze naj bi bil med drugimi ponudniki tudi kitajski China Telecom.

Srbski premier Aleksandar Vučić je sicer že pred časom dejal, da bodo telekom prodali le v primeru ustrezne cene. Kakšna cena bi še bila primerna, uradno ni znano, neuradno pa naj bi država pričakovala vsaj 1,5 milijarde evrov.

Telekom Slovenije naj bi se v boj za srbski telekom kot omenjeno podal skupaj z ameriškim investicijskim skladom Apollo. Zavezujočo ponudbo naj bi formalno oddal Apollo, največji slovenski telekomunikacijski operater pa bo v zgodbi, ob zeleni luči s strani Slovenskega državnega holdinga, nastopal kot partner.

Telekom
Telekom FOTO: Reuters

V Telekomu Slovenije so tedaj pojasnili, da aktivnosti, ki se nanašajo bodisi na prodajo bodisi na nakup deležev v posameznih družbah, ne komentirajo. Obenem so ponovili, da so v začetku avgusta oddali nezavezujočo ponudbo za nakup deleža v Telekomu Srbija, kot eden izmed potencialnih kupcev pa so bili pozvani v drugi krog privatizacijskega postopka.

"Evropski telekomunikacijski trg se intenzivno konsolidira, skladno s tem in s strategijo Skupine Telekom Slovenije, ki temelji tudi na konsolidaciji trgov, na katerih smo prisotni, pa dogajanje v regiji pozorno spremljamo in iščemo nove strateške priložnosti. V telekomunikacijski panogi je pomembna ekonomija obsega, tako da verjamemo, da bi Telekom Slovenije in Telekom Srbija lahko uspešno izkoriščala medsebojne sinergije," so zapisali.

Združitev privlačna tarča za velikane

Poznavalci pravijo, da bi v primeru združitve Telekoma Slovenije in Telekoma Srbija nastal največji telekomunikacijski operater v regiji, ki bi nato v prihodnosti predstavljal privlačno prevzemno tarčo za največje telekomunikacijske velikane, kot je denimo nemški Deutsche Telekom.

Telekom Slovenije in Apollo naj bi po informacijah časnika Finance ustanovila posebno projektno družbo. V to naj bi Apollo prispeval kupnino za Telekom Srbija, slovenska država pa delnice Telekoma Slovenije. V družbi bi država ostala tri leta, nato bi se, skupaj z Apollom, iz Telekoma Slovenije umaknila.

Telekom Slovenije po pisanju Financ potrebuje navezo z Apollom, ker sam nakupa ne bi zmogel. Celotna vrednost podjetja, skupaj z dolgovi, je namreč ocenjena na približno 1,6 milijarde evrov, ob tem ima okoli 400 milijonov evrov dolga.

Prodaja se 58 odstotkov srbskega telekoma, k temu pa je treba prišteti še 20 odstotkov lastnih delnic družbe. Preostalih delnic partnerjema ne bi bilo treba odkupiti, saj Srbija prevzemnega praga po pisanju Financ ne pozna.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (8)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

tron3
20. 11. 2015 08.23
Brez veze so se šli, Telekom Srbije je prodan po zadnjih novicah, za milijardo 470 milijonov, sigurno ne Telekomu Slovenije in skladu he,he.....
ROMELS
18. 11. 2015 08.46
+0
Najdražji operater za svojo kakovost.
žlikrofi
17. 11. 2015 18.17
+2
bravo telekom korajžno naprej
grumf
16. 11. 2015 20.00
+4
a se samo meni zdi ali gre tukaj v resnici za prodajo Slovenskega Telekoma po ovinkih?
Frane Šajn
16. 11. 2015 19.10
+4
Držim pesti , DA BOMO TUDI MI KAJ KUPILI NE SAMO RAZPRODAJALI!
rde?kar
16. 11. 2015 18.34
+1
Odlično sami smo delali kopali jame postavljali drogove vlačili kable no sedaj pa srbijancem prodajte barabe.
korintos23
16. 11. 2015 19.07
-3
Nismo več v Jugi, trio Adijo nas je zrihto a?!?
Aijn Prenn
16. 11. 2015 18.16
-3
Z mojim denarjem ga ne bodo kupili.... ;-))