Gospodarstvo

Zadnja možnost je gladovna stavka

Rogaška Slatina, 06. 10. 2009 10.35 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Delavci Steklarske nove še vedno čakajo na obljubljeno poravnavo neplačanih prispevkov zadnjih petih let. Pričakujejo tudi izplačilo odpravnin, kar jim je premier Pahor septembra obljubil.

Delavci Steklarske nove napovedujejo tudi gladovno stavko, če Pahor ne bo izpolnil obljub.
Delavci Steklarske nove napovedujejo tudi gladovno stavko, če Pahor ne bo izpolnil obljub. FOTO: POP TV

Delavci Steklarske nove, ki je od maja letos v stečaju, so na premierja Boruta Pahorja naslovili pismo, v katerem ga pozivajo, naj izpolni svojo obljubo o tem, da jim bo država poplačala neplačane prispevke za invalidsko in pokojninsko zavarovanje, ki niso bili poravnani že od leta 2004.

Kot je povedal predstavnik zaposlenih Stjepan Miklaužić, jim je Pahor na septembrskem srečanju obljubil tudi izplačilo odpravnin, ne glede na to, koliko denarja se je nabralo v stečajni masi. Za obljubljeno poplačilo prispevkov bi sicer država, ki je bila prek Kapitalske družbe (Kad) večinska lastnica Steklarske nove, morala zagotoviti okrog 2,5 milijona evrov.

Pahorjev kabinet: Premierjeve obljube niso bile tako konkretne

V Pahorjevem kabinetu pravijo, da je premier septembra obljubil le, da se bo "znotraj pokojninske reforme preučilo možnost, da se v osnovo za izračun pokojnine za posameznike vključuje tudi obračunane prispevke za Zpiz".
V Pahorjevem kabinetu pravijo, da je premier septembra obljubil le, da se bo "znotraj pokojninske reforme preučilo možnost, da se v osnovo za izračun pokojnine za posameznike vključuje tudi obračunane prispevke za Zpiz". FOTO: POP TV

Miklaužić je za petek sklical zbor delavcev, na katerega je povabil tudi premierja Pahorja in predsednika uprave Kad Boruta Jamnika. Če do takrat delavci ne bodo dobili odgovora, zakaj država neplačanih prispevkov še ni poravnala, se bodo na omenjenem zboru dogovorili o odhodu v Ljubljano, kjer bodo pred vladnim poslopjem pripravili protest, nekateri delavci pa napovedujejo celo gladovno stavko.

V kabinetu predsednika vlade so pojasnili, da je Pahor predstavnikom Steklarske nove na septembrskem srečanju obljubil, da se bo "znotraj pokojninske reforme proučilo možnost, da se v osnovo za izračun pokojnine za posameznike vključuje ne zgolj plačane prispevke Zpizu, ampak tudi obračunane". Pristojne službe pa naj bi pripravile osnutek oziroma proučile "možnost novele zakona o stečajnem postopku, kjer bi se določile nove prioritete za izplačila stečajne mase za terjatve iz neplačanih prispevkov za Zpiz", je povedala svetovalka za odnose z javnostmi v kabinetu predsednika vlade Špela Vovk.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (14)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Avel Goltnik
08. 10. 2009 06.27
če bi gladovno stavkali bi se tajkunska blagajna nafilala
titovka
07. 10. 2009 19.13
kdo je zamočil naj popravi!!!!!!!!a ve se kdo je zamočil...janšisti!!!!!
Buena Vita
07. 10. 2009 19.05
TONČEK ULTRA-TURBO NAKLADAČ,POČNEJO TE SVINJARIJE SAMO TVOJI,HE,JHE,HE,HE
Buena Vita
07. 10. 2009 19.03
UVA,KAJ VSE SE LOPOVI SPOMNEJO ALLA ŽVAN IN DRUŠTVA NOVARTIS
Tonček Balonček
07. 10. 2009 19.03
Vizjak bi vse rešil, gotovo ima vizijo!!
Buena Vita
07. 10. 2009 19.02
HE,HE,HE V BOLNIŠNICI V MURSKI SOBOTI PA KAR 400 000 € PREVEČ PLAČ RAZDELILI,IN NIHČE NI KRIV JOJ,VSE ME JE STRAH DA NI NIHČE KRIV--SEJ SO V SLOVENIJI LOPOVI IN KRIMINALCI DOBILI VELIKO BOTRO PAHORJEVO VLLADO,BOTER PA VEMO KAJ POČNE ,,,ŠČITI -----ŽAL PRI NAS NE NEDOLŽNE IN NESPOSOBNE PAČ KRIMINALCE VSEH SORT ULTRA-TURBO POŠTENJE
Buena Vita
07. 10. 2009 18.58
PAHOR JE PORABU DENAR ZA 5 000 DELOBVNIH MEST KO JE POVEČAL PLAČE IN DAL NAGRADE DRŽAVNIM APARITIČKOM SAMO DA IMAJO PARAZITI LEPO ŽIVLJENJE.VSE OSTALE PA V JAME,KOT 1945 LETA,HEJ,ZGODOVINA
Buena Vita
07. 10. 2009 18.56
ZA ROPA JE BILA GLADOVNA STAVKA DELOVCEV ZDEJ SE BODO VRSTILE DO KDAJ BOMO TE TERORISTE GLEDALI IN TRPELI NJIHOV TEROR IN UNIČEVANJE
b77
06. 10. 2009 15.44
pahor je zmeraj samo obljubljal dragi moji NAREDIL PA NOBEN KOMUNJAR ŠE NI NIČ RAZEN PODRŽAVIL ALI ZASEGEL (UKRADEL!!!!!). IN ZGODONINA SE PONAVLJA
kasij
06. 10. 2009 12.56
Seveda pa odslej pričakujemo, da bomo vsi lahko na Vlado naslovili neplačane terjatve iz zasebnih pogodbenih razmerij, le-ta pa jih bo plačala iz proračuna. Stečajnega postopka, v katerega bi se prijavljale zasebne terjatve sploh več ne rabimo - vlada lahko umakne ZFPPIPP. Samo tako bomo vsi enako obravnavani.
byteME
06. 10. 2009 11.43
ah... to kar vam pa g. Pahor oblubu pa nažalost lahk kr pozabite. Ta denar je že porabljen
Marija Krebs
06. 10. 2009 11.41
Ob vsem tem je najbrž veliko za to odgovornih oseb obogatelo. Najprej za poplačilo prispevkov odvzeti njim vse premoženje. Kot izgleda, da bo počasi čisto vseeno, ali si ali nisi plačeval prispevke v pokojninsko blagajno - ZPIZ bo večini izplačeval nek minimum. No nekaj jih bo pa še vedno priviligiranih.
Nad.oblaki
06. 10. 2009 11.25
Dobri so ti delavci, da tako mirno stavkajo, marsi komu bi se zrolal, ko bi ugotovil, da podjetje že 5 let ni plačevalo prispevkov... v katerem je delal za mizerno plačo.
Konrad 001
06. 10. 2009 11.14
S temi delavci bo pa Borat malce težje sklenil konsenz !