Gospodarstvo

Cerar po zbranih podpisih za referendum: Gre za nagajanje SDS in Janše, ne bomo odstopili od projekta, ki je nujen

Ljubljana, 22. 06. 2017 07.54 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

"Resnično je zelo očitno, da gre samo za nagajanje iz politikantskih razlogov, da bi se preprečil projekt, ki je dober za Slovenijo," se je po zbranih podpisih za referendum o drugem tiru odzval Miro Cerar. Za pobudniki stoji SDS in Janez Janša, katerega vlada je pred leti sama sprejela odločitev o večjem delu te trase, pravi.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Vlada bo spoštovala referendumsko voljo
    02:49
    Iz 24UR: Vlada bo spoštovala referendumsko voljo
  • Iz SVETA: Zbiranje podpisov zaključeno
    02:13
    Iz SVETA: Zbiranje podpisov zaključeno
  • Iz 24UR: Kdaj bo referendum o drugem tiru?
    02:08
    Iz 24UR: Kdaj bo referendum o drugem tiru?
Pobudniki referenduma so že v začetku tedna imeli 41.600 zbranih podpisov.
Pobudniki referenduma so že v začetku tedna imeli 41.600 zbranih podpisov. FOTO: Aljoša Kravanja

Pobudniki referenduma o zakonu o drugem tiru še zadnji dan zbirajo podpise za njegov razpis. Po besedah predsednika gibanja Davkoplačevalci se ne damo Vilija Kovačiča so število potrebnih 40.000 podpisov že presegli, a z zbiranjem nadaljujejo, da zagotovijo "varnostno rezervo". Podpise namerava Kovačič v DZ vložiti prihodnji četrtek.

Nasprotniki zakona o izgradnji, upravljanju in gospodarjenju z drugim tirom železniške proge Divača-Koper in pobudniki referenduma so imeli ob začetku tedna zbranih 41.600 podpisov. Rok za zbiranje se sicer izteče danes, nato pa imajo pobudniki sedem dni časa, da podpise vložijo v DZ.

Kovačič je na ponedeljkovi novinarski konferenci napovedal, da bodo podpise v DZ vložili na dan izteka roka, torej prihodnji četrtek.

Pobudniki pravijo, da bi šlo ceneje in hitreje, Cerar prepričan, da gre za novo "nagajanje" s strani SDS

Pobudniki referenduma ves čas opozarjajo, da gradnji drugega tira ne nasprotujejo, moti pa jih način, na katerega se je vlada lotila projekta. Sami se zavzemajo predvsem za drugo traso, po kateri bi bil projekt po njihovi oceni zgrajen hitreje in ceneje.

V zbiranju podpisov pobudnikom referenduma pomaga največja opozicijska stranka SDS, zato koalicije dejstvo, da so jih zbrali zadosti, ni presenetilo.

Zbiranje podpisov za drugi tir
Zbiranje podpisov za drugi tir FOTO: Aljoša Kravanja

Cerar: Ne odstopamo od projekta, ker je nujen za Slovenijo

Premier Miro Cerar kljub zbranim podpisom za referendum o drugem tiru od projekta ne odstopa in poudarja, da bo storil vse za njegovo uresničitev, saj je nujen za Slovenijo. Ob tem obžaluje poskuse blokade, pri katerih gre po njegovih besedah zgolj za "nagajanje iz politikantskih razlogov".

"Zakonodajni referendum je ustavna pravica, ki je ne bom skušal preprečiti," je poudaril premier ob prihodu na vrh EU v Bruslju. Če so pobudniki zakonito zbrali podpise, referendum bo in o tem ni dvoma, je dodal.

Ob tem se je po njegovih besedah treba zavedati, da referendum pomeni poskus blokade enega najpomembnejših infrastrukturnih projektov Slovenije, ki nas pelje v prihodnost in postavlja na svetovni transportni zemljevid ter omogoča dolgoročno preživetje Luki Koper in njeno konkurenčnost.

Slovenski premier Miro Cerar
Slovenski premier Miro Cerar FOTO: Damjan Žibert

Cerar: Ta želja po uničenju projekta, ki ga Slovenija res potrebuje, me nadvse čudi

Projekt po Cerarjevih navedbah podpirajo Evropska komisija, Evropska investicijska banka, pet zalednih držav in Španija. Poleg tega gre za projekt z optimizirano finančno konstrukcijo, ki v najmanjši meri bremeni davkoplačevalce.

Zato predsednika vlade "izredno čudi ta želja po nagajanju" in uničenju tako pomembnega projekta, ki ga Slovenija nujno potrebuje. SDS in Janez Janša se po Cerarjevih besedah skrivata za predsednikom gibanja Davkoplačevalci se ne damo Vilijem Kovačičem, kar je "skrajno čudaško".

O možnosti spremembe trase je Cerar dejal, da se je ta pripravljala dolga leta in da je bila celo Janševa vlada tista, ki je sprejela odločitev o večjem delu te trase, danes pa problematizirajo lastne odločitve.

"Resnično je zelo očitno, da gre samo za nagajanje iz politikantskih razlogov, da bi se preprečil projekt, ki je dober za Slovenijo," meni premier. Ob tem poudarja, da od projekta ne odstopa in da verjame, da jim bo uspelo.

V petek bo znano, če bomo dobili evropska sredstva za pripravljalna dela

Ob tem je premier spomnil, da je Slovenija v začetku leta kandidirala za evropska sredstva za pripravljalna dela ter izdelavo projektne dokumentacije za glavno traso drugega tira, in izpostavil, da bo v petek izvedela, ali je bila pri tem uspešna. Evropska komisarka za promet Violeta Bulc bo namreč v petek v Ljubljani sporočila izid procesa.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (589)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

MARJONKA
27. 06. 2017 22.05
Le kako je lahko on predaval na pravni fakulteti?
brezveze13
25. 06. 2017 18.07
+1
to je že znano , pred leti je uspel referendum o delu trgovcev ki bi naj ob nedeljah in sobotah popoldne ne delali, kaj od tega - stran vržen denar za referendum spet bo šlo nekaj milijonov za stroške nekaj se bo istočasno pokradlo in prenakazalo ker bo pač ravno prilika in to bo topa še mogoče zopet vse skupaj preloženo za kakšno leto da bo imela naslednja vlada zopet kost za glodanje
staridida
24. 06. 2017 19.04
+2
A ne vržete še dol tega mandžupa...
trdovrat
23. 06. 2017 21.35
+1
Zaprimo Luko Koper, pa ne bo referenduma, še manj pa drugega tira! Pridobimo pa obalo, ki je sedaj zasvinjana z razsutimi tovori, ki jih drugje ne marajo!
evasle
23. 06. 2017 17.20
+5
Hrvaška bo dobila za most na Pelješac 375 mio (investicija bo stala 420 mio), Slovenija za drugi tir 44 mio za projektno zasnovo in začetna dela (investicija čez milijardo). Naši sploh niso predložili dokumentacije za celoten projekt, ker že v osnovi hočejo, da se vsa svinjarija zgodi brez vednosti tujcev.
TistoPravo
23. 06. 2017 17.59
+4
Lažnjiv ego pač že ta trenutek ubija mnogekatere v hudih mukah, medtem kot sam živi preskrbljen navkljub laži!
staridida
23. 06. 2017 19.13
+2
ROMELS
23. 06. 2017 17.11
+6
Politično ne korektna izjava Cerarje. Po moje bo prej držalo, da cerar nagaja slovenskim davkoplačevalcem.
TistoPravo
23. 06. 2017 17.06
+9
Prvo predlagam po celotni južni meji postavitev solarnega zidu za pridobivanje čiste električne energije. Drugo nemudoma prvo zaposliti proti poštenemu plačilu vse avtohtone prebivalce iz časa pred osamosvojitvijo, če kaj del ostane razdelimo med preostale. Kar je viška, transport nazaj od kjer izvirajo. V tem primeru dodatnih hal in tovarn ne potrebujemo. V bistvu bomo nekatere trenutno prazne industrijske hale lahko preuredili v dome za starejše in rekreacijske centre za vse. Nove lakirnice si naj postavijo na trgih, kjer so tudi največji kupci teh okoljskih katastrof na štirih kolesih. Tudi drugi tir si naj speljejo pod zemljo, kdor ga potrebuje. Kdor si je Slovenijo zamislu kot tranzitno državo, bi ga morali obsoditi...in to zelo strogo!!
VSEZNALECno1
23. 06. 2017 14.31
+6
RINGA RINGA RAJA, JANŠA PA NAGAJA, CERAR PA PRITEČE IN VSE SE MU ZAREČE
staridida
23. 06. 2017 16.28
+7
Zima zima bela, vrh gore sedela, pa tako je pela, da bo Mirka vzela, ker on nič ne dela....
Darko32
23. 06. 2017 12.19
+6
Poslušam izjave CERARJA, LEBNA in tudi GAŠPERŠIČA. Izjave so naslednje: Cerar pravi, da bo zgradil progo po novi trasi in to enotirno. Pomožni tuneli se morajo ojačati z železom, da s ene podre. TOrej ostane nam samo še glavni predor, kateri bo samo za en tir. Ko bo delo končano pa bodo staro progo odstranili in ostal nam bo novi tir, kateri bo samo prestavljena trasa. ČE je res pisal to idejo tisti patron iz GROSUPLJA. DR. VERLIČ ga je potrebno suniti v rit in nagnati, saj kolikor slišim naj bi ta bil zaposlen na SLovenskih železnicah in gre za čisito kriminalno početje. Zato je potrebno sedaj razjasniti kdo je pisal to škodljivo traso.
staridida
23. 06. 2017 11.56
+7
Cmerko ne bo odstopil od projekta, ker mu je kučko zagrozil, če ne bo druzga tira, bo padla vlada....
staridida
23. 06. 2017 11.11
+10
Drugi tir-rezervni bankomat foruma 21....
Brabus
23. 06. 2017 10.23
+2
Madona, bodo spet pokradli enga dnarja.
Jožajoža
23. 06. 2017 10.05
-1
vemo, referendum ne bo uspel, ker je cerar tako naročil. v demokraciji kapitala so tudi referendumi farsa.
jonbonslon
23. 06. 2017 10.14
+3
kako se lahko človek spremeni,ko pride v politiko..ne moreš verjet,ko vidi polno denarnico je konc..
Explainator
23. 06. 2017 10.01
+9
in še to: krivdo za razpis referenduma in posledično plačilo le-tega (4 miljone al koliko je že) bodo sedaj naprtili nam, ki smo glasovali za, vendar bi se vlada vsemu temu lahko izognila brez težav, če bi le delovalo tako kot mora, tako da krivda za referendum je izključno posledica nespametnih potez vlade, ki je šla z glavo skozi zid
jonbonslon
23. 06. 2017 10.15
+8
Explainator
23. 06. 2017 09.57
+7
Še ena miselna..mi načeloma tira dva sploh ne rabimo, ker bi veliko več prišparali, če bi uredili zadeve v zdravstvu, recimo nabavo zdravil.
Explainator
23. 06. 2017 09.53
+4
Cerar je manip in lažneevec, to vidim sedaj, jaz sem recimo volil zanj in niti približno nisem za sds in lopova janšo, sem pa oddal glas za referendum, to pa zato, ker stvar enostavno ni transparentna, o projektu se nič ne ve, niti kaj bo zgrajeno, niti kdaj, še najmanj pa koliko denarja. Poleg tega da nekdo niti noče slišati za alternative, me še dodatno pogreje, in verjamem da ni samo mene, ki me niti od blizu ni nikjer videti desni opciji..grem stavit da je veliko ljudi oddalo glas za referendum prav zarai prej naštetih razlogov in ne zaradi pripadnosti. Se pa zdaj kaže kako omejeni so ti politiki, da takoj ko jim kaj ne gre, zvrnejo na neko opozicijo ali kaj takega, se nikoli ne pogledajo v ogledalo itd itd. Na začetku je cerar zgledal kot nek res nov obraz, ki je strokovnjak v pravu in nekaj se je pričakovalo od njega. Da pa takole na pamet uvršča ljudi nekam drugam, in to celo svojo volilno bazo, to je njegov pogreb.
Explainator
23. 06. 2017 09.56
+6
pa še to: projekt ni nujen, bi rekel cerar pred volitvami, bolj nujna je transparentnost, pravo in morala v državi, šele potem lahko gradimo dalje. Samo zgleda da dalj si v politiki, bolj se ti stvari pomešajo, tudi v glavi.
marston
27. 06. 2017 16.04
dobro povzeto mnenje večine, ki v tem ne vidimo politike, temveč odsotnost stroke
enakostzavse
23. 06. 2017 09.40
-6
Ja kaj pa drugega lahko pričakujemo od maščevalnega psihopata in še kriminalca povrhu ? janša lopovski dela proti vladi ker je to v njegovi bolani naravi in ne ker mu je mar za ljudi. Drugi tir, Magna, vse to je pokvarjeno napadanje s strani janše lopovskega, ker hoče umazat ime Cerarju in vladi in to iz hudobije. Tega zločinca, z njegovimi hlapci iz sdsa in nsija, bi bilo treba dat tja, kam spada. Ali v zapor, ali v kako drugo ustanovo, psihiatrične smeri.
Uporabnik981904
23. 06. 2017 09.47
+3
Pa bi vseeno tebe najprej pregledal .... Z tujim denarjem bi vsaka luknja razmetavala in žepe trpala - kolikor se dolgo da !
NEza2tir
23. 06. 2017 10.15
+5
enakostzavse Slovence, ki niso hlapci kot ti in tvoja familija, pa kar postreliti, kajne ? Marš svojat rdeča.
J.A.
23. 06. 2017 09.37
+5
Cerar ne zna zračunat smotrnost te naložbe. In noben v negovem krogu tudi ne. To je neka politična naložba v njih, da zgleda kot da so kaj delali, naredili, propaganda za prihajajoče volitve. Samo jasno je, da za tako majhno podjetje kot je Luka Koper tisoč miljonska (miljardna) investicija ne pride v poštev, zato tudi ne bodo tega financirali sami. Ampak prav nič. Zakaj je to pomembno za Slovenijo? Kaj nebi s tem denarjem rajši kaj koristnega naredili? Opremili bolnice, kot se spodobi, naredili kakšen nov rehabilitacijski center, povišali plače za 2000 evrov ubogim zaposlenim v Luki Koper, če jim že želimo pomagat, .... A nimajo res enega analitika, da ga nebi takole sračkali in brezveze razsipali denar? Potem, ko se grejo takele investicije, pa padajo višji davki, novi davki,... Ne rabim novih in višjih davkov za drugi tir. Ne. Ne rabim drugega tira.
CIGU MIGU
23. 06. 2017 09.36
+4
mene zanima samo kdaj se bomo iz kopra lahko peljali v lublano.ker se vsako jutro vozi okoli 1200 avtov v to smer in to med 7 in 8 zjutraj
misterbin
23. 06. 2017 09.30
+6
Cerar se na vse kriplje izgovarja in dela pametnega ,ker ve da ne bo več vladal .Končno pa volivci so krivi da nazadujemo za drugimi državami ,ker to kar so izvolili tako ne gre
enakostzavse
23. 06. 2017 09.43
-6
A ti bi raje imel janšo lopovskega, butlškovo prismojeno ali ljudmilo hlapčevsko ? Mogoče pa sluzastega korla ? Cerar je do sedaj še najboljši in pošten premie. Pa lahko sdsovci bluzijo koliko čejo, dejstva so dejstva !!
jonbonslon
23. 06. 2017 10.16
+2
NEza2tir
23. 06. 2017 10.16
+3
Res ja. Samo svoji sestri je zrihtal milijon državnega, da drugih sploh ne omenjamo. Pošten kot ti :)