Gospodarstvo

Zahvaljujoč razprodajam beležimo deflacijo

Ljubljana, 31. 07. 2014 11.02 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Julija smo v Sloveniji zabeležili 1,1-odstotno deflacijo, kar pomeni, da so se za toliko znižale cene življenjskih potrebščin. Seveda, večinoma na račun razprodaj.

V Sloveniji so se cene življenjskih potrebščin julija na mesečni ravni znižale za 1,1 odstotka, k temu pa so najbolj pripomogle poletne razprodaje obleke in obutve. Cene življenjskih potrebščin so medtem na letni ravni v povprečju ostale nespremenjene, povprečna 12-mesečna rast pa je bila 0,9-odstotna.

K deflaciji so po ugotovitvah statističnega urada najbolj prispevale poletne razprodaje obleke in obutve.
K deflaciji so po ugotovitvah statističnega urada najbolj prispevale poletne razprodaje obleke in obutve. FOTO: Reuters

K deflaciji so po ugotovitvah statističnega urada najbolj prispevale poletne razprodaje obleke in obutve - oblačila so bila cenejša za 16,6 odstotka, obutev pa za 14,2 odstotka. To je mesečno rast cen znižalo za 1,2 odstotne točke.

"Znižanje cen je za julij običajno, saj je to mesec sezonskih razprodaj oblek in obutve," je na današnji novinarski konferenci v Ljubljani pojasnila generalna direktorica statističnega urada Genovefa Ružić.

Po 0,1 odstotne točke so k nižji inflaciji prispevali še cenejša zelenjava (-4,6 odstotka), sadje (-3,9 odstotka) ter pohištvo in talne obloge (preproge in talne obloge so se pocenile za 1,9 odstotka, pohištvo in oprema pa za 1,8 odstotka).

Na drugi strani pa so - podobno kot v prejšnjem mesecu - k zvišanju mesečne inflacije prispevale največ, 0,4 odstotne točke, dražje počitnice v paketu, ki so se podražile za 12,7 odstotka.

Letna rast cen je bila medtem ničelna (julija lani 2,6-odstotna), povprečna 12-mesečna rast pa je bila 0,9-odstotna (julija lani 2,3-odstotna). Statistikov ničelna letna rast cen ni presenetila. "Glede na precej nizko inflacijo in glede na sezonska znižanja je to zelo pričakovano," je dejala Ružićeva in dodala, da je bila letna rast cen ničelna tudi oktobra 2009.

Storitve so se v enem letu povprečno podražile za 1,3 odstotka, blago pa se je povprečno pocenilo za 0,6 odstotka. Pocenile so se vse vrste blaga: trajno blago za 1,9 odstotka, poltrajno blago za 1,2 odstotka, blago dnevne porabe pa za 0,1 odstotka.

Najizraziteje so se dvignile cene v skupini alkoholne pijače in tobak (za 3,5 odstotka), raznovrstno blago in storitve (za 1,6 odstotka), gostinske in nastanitvene storitve (za 1,1 odstotka), prevoz (za 0,8 odstotka) in stanovanje (za 0,2 odstotka).

Medtem so se znižale cene v skupinah komunikacije (za dva odstotka), stanovanjska oprema (za 1,6 odstotka), hrana in brezalkoholne pijače (za 1,1 odstotka), zdravje (za 0,7 odstotka), obleka in obutev (za 0,5 odstotka), rekreacija in kultura ter izobraževanje (v vsaki za 0,3 odstotka).

Po 0,1 odstotne točke so k letni stopnji rasti cen prispevali še dražje zavarovalne storitve (avtomobilsko zavarovanje se je podražilo za 4,6 odstotka), prevozne storitve (cene letalskega prevoza so bile višje za 10,4 odstotka, železniškega potniškega prevoza pa za 5,9 odstotka) ter dražje mleko, mlečni izdelki in jajca (v povprečju za 4,2 odstotka).

Med letnimi podražitvami so izstopale še višje cene kanalščine (+24,2 odstotka), žganih pijač (+6,2 odstotka), drugih storitev za stanovanje (+5,9 odstotka), drugih storitev v prometu (+4,5 odstotka) in tekočih goriv (+4,2 odstotka).

Cene življenjskih potrebščin so na letni ravni v povprečju ostale nespremenjene.
Cene življenjskih potrebščin so na letni ravni v povprečju ostale nespremenjene. FOTO: Reuters

Letno rast cen so najbolj znižale nižje cene zelenjave (za 0,2 odstotne točke), električne energije (prav tako za 0,2 odstotne točke) in stanovanjske opreme (za 0,1 odstotne točke).

Zelenjava je bila glede na julij lani cenejša za 13,6 odstotka, električna energija za 4,1 odstotka, gospodinjske naprave in aparati pa za 4,7 odstotka.

Na letni ravni so se opazneje pocenili še oprema za šport (-17,1 odstotka), telefonski in drugi aparati (-15,3 odstotka) in tkanine (-8,6 odstotka).

Povprečna letna inflacija, merjena s harmoniziranim indeksom cen življenjskih potrebščin, ki se uporablja za primerjavo rasti cen v EU, je julija znašala 0,3 odstotka (julija lani 2,8 odstotka). Povprečna 12-mesečna rast cen je bila 0,9-odstotna (lani 2,7-odstotna), medtem ko je bila na mesečni ravni enoodstotna deflacija.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.