Gospodarstvo

Tot: Prejšnja uprava ni razlog za podražitev gradnje Teš 6

Šoštanj, 03. 06. 2013 13.18 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Investicijska vrednost Teš 6 bo za 144 milijonov evrov višja, sporoča uprava iz Šoštanja, ki dodaja, da se bo gradnja zavlekla. Nekdanji direktor Tot pa pravi, da je prejšnja uprava zagotovila vse, da bi lahko projekt izvedli po dogovorjeni ceni 1,3 milijarde evrov.

Potem ko je v petek prvi mož Holdinga Slovenske elektrarne (HSE) Blaž Košorok povedal, da pri gradnji šestega bloka Termoelektrarne Šoštanj (Teš 6) ne bodo zmogli izpolnjevati zaveze, dane v zameno za državno poroštvo, so danes tudi iz Teša sporočili, da obstaja možnost, da gradnja Teš 6 ne bo zaključena v "zastavljenih finančnih okvirih", kar pomeni, da bo višja od 1,3 milijarde evrov.

Gradnja pa se bo verjetno tudi zavlekla in ne bo zaključena do 27. novembra 2015. In kakšen je razlog? "Spremenjeni pogoji poslovanja ter nova dejstva, ki v zvezi s projektom doslej niso bila znana," je odgovor s strani Teša, kjer sicer dodajajo, da si bodo prizadevali, da bo projekt zaključen čim hitreje in s čim nižjimi stroški.

Finančen zalogaj se je po ugotovitvah Teša povečal, ker "so se v preteklosti sprejemale razne neprimerne odločitve (sklepanje aneksov k osnovni pogodbi, suspenz, poviševanja vrednosti, potrebe po premostitvenem financiranju)."

TEŠ
TEŠ FOTO: Miro Majcen

Teš in HSE sta zavezana, da bosta vložila vse, kar je treba in mogoče v to, da bosta projekt zaključila čim hitreje in s čim manjšimi stroški. V okviru tega že potekajo priprave na pogajanja, kjer se bomo prvenstveno posvetili nižanju stroškov. Direktor Teš Peter Dermol

Ugotovitve novega vodstva pod direktorjem Petrom Dermolom kažejo, da trenutno investicijska vrednost projekta znaša 1,44 milijarde evrov, pridobitev uporabnega dovoljenja pa je po zadnjih terminskih projekcijah predvidena v mesecu avgustu 2016.

Da bo vrednost investicije presegla 1,3 milijarde evrov, se je po mnenju Teša vedelo že ob podpisu pogodbe o poroštvu, birokratski postopki (okoljevarstveno in obratovalno dovoljenje …) pa nujno podaljšajo postopek.

Iz Teša še sporočajo, da so se dela na nadomestnem bloku šest prevesila v drugo polovico. Po njihovih besedah je zgrajenih več kot 70 odstotkov elektrarne, podpisanih je bilo več kot 90 odstotkov vseh pogodb, realiziranih plačil pa je bilo za 919 milijonov evrov. Število delavcev na objektu se dnevno povečuje in naj bi v kratkem doseglo maksimalno številko, več kot 1500.

Po koncu pogajanj z Alstomom bo znan nov terminski plan izgradnje, na podlagi katerega bo končna investicijska vrednost projekta lažje določljiva. Na podlagi teh ugotovitev bo pripravljen noveliran investicijski program rev. 6 (NIP 6), so še sporočili iz Teša.

Tot: Projekt bi lahko končali v zastavljenih okvirih

Nekdanji direktor Teša Simon Tot je prepričan, da bi bilo projekt izgradnje šestega bloka Teš mogoče že januarja zaključiti v okviru danih zavez. Zato pričakuje, da se pristojni poglobijo v dokumentacijo in ugotovijo, kako in zakaj je prišlo do nastale situacije.

Tot je zatrdil, da je ekipa Teša pod njegovim vodstvom in ekipa projekta Teša 6 pod vodstvom Mirana Žgajnerja do 18. januarja izvajala vse aktivnosti za potek investicije v začrtanih okvirih in se intenzivno izpogajala z dobavitelji za nižje cene. Sam zavrača Košorokove in Dermolove trditve, da so bili stroški financiranja in drugi stroški prenizko ocenjeni, niso bili ali pa so bili premalo upoštevani. V petem noveliranem investicijskem programu (NIP 5) so po Totovih pojasnilih zajeti vsi stroški, tudi tisti, ki so bili posledica podpisanih aneksov z Alstomom.

Stroški financiranja so v NIP 5 ocenjeni na 82,1 milijona evrov do konca leta 2014. "Ker je bilo predvideno obratovanje Teša 6 že v letu 2015, so stroški financiranja v letu 2015 v NIP 5 že del rednega poslovanja Teš in so upoštevani v višini 41,6 milijona evrov," je poudaril Tot in dodal, da je bilo skupaj v NIP 5 za stroške financiranja do konca leta 2015 predvidenih 123,7 milijona evrov. To po njegovi oceni pomeni, da Teš za to ne bo potreboval dodatnih finančnih sredstev.

Nekdanji direktor Teša Simon Tot
Nekdanji direktor Teša Simon Tot FOTO: Blaž Garbajs

"Upoštevati je potrebno trditev, ki sta jo navedli sedanji vodstvi HSE in Teš, da se je zaradi zamud pri izdaji državnega poroštva zamaknil tudi začetek obratovanja Teša 6, in sicer v leto 2016. To posledično pomeni, da so stroški financiranja v letu 2015 po novem v celoti del investicije in ne več rednega poslovanja," je navedel in dodal, da to ne pomeni, da bo Teš za to potreboval 51,3 milijona evrov dodatnih sredstev, kot želijo prikazati.

Po Totovih pojasnilih je obveza Teša, da zagotovi lastni delež pri financiranju projekta – stroške financiranja je doslej in bo tudi v prihodnje moral Teš zagotavljati iz lastnega poslovanja. "To pa pomeni izboljšati stroškovno učinkovitost poslovanja in to predvsem na stroških dela in storitev," je dodal.

"V tem kontekstu lahko razumemo virtualno povečevanje stroškov financiranja sedanjega vodstva Teša kot alibi za neaktivno vodenje stroškovne politike," je poudaril nekdanji prvi mož Teša. Prepričan je, da morajo strokovne komisije ministrstva narediti analizo poročil "predhodnikov in teh danes, pa bo slika jasna, kaj je s projektom in zakaj so težave".

"Glede na delo in napore, ki smo jih vložili prejšnji vodstvi družb HSE in Teš, projektna ekipa Teša 6 ter inženir HSE Invest v izgradnjo Teša 6, predvsem pa, da smo stroške projekta spravili v okvire, ki jih je od nas zahtevala država, pričakujemo in zahtevamo, da se pristojni resno poglobijo v dokumentacijo in ugotovijo, kako in zakaj je prišlo do nastale situacije," je še zapisal Tot.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (83)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

goveja juha
04. 06. 2013 12.30
narod nima plače, nimajo osnovnih življenjskih potrebščin novinarji pa utrujajo z takim članki da te srat prtisne
Boris Gabrijel 1
04. 06. 2013 10.45
+0
Me zanima kdo nas tu vleče za jajca' Kakor vem, je bilo STRIKTNO dogovorjeno-preden je vlada podpisala pogodbo, DA SE STRINJAJO Z PODPISOM Z POGOJEM,DA SE CENE STROŠKOV NE BODO VZDIGNILE!!!! Torej...treba je ne samo kaznovati prejšnje vodstvo, ki je vidno lagalo...tudi zapreti je treba kompleten projekt in se obrniti na druge vire, ki so cenejši ... Tako je moje mišljenje, pa verjamem, da se še kdo strinja z menoj.Boris iz Zidanega Mosta
Joker3
04. 06. 2013 07.20
-1
S projektom TEŠ6 je potrebno nemudoma prenehati.S svojimi izpuhi bi onesnažil celo Šaleško dolino in še preko.Iz tega sledi toliko več bolnih in uničen biotop. V tujini je aktualno pridobivanje energije iz obnovljivih virov energije. Tako bi moralo biti tudi pri nas.Bojte se, da bo iz vsega tega nastalo novo Trbovlje. Politiki odgovorni za ta projekt, na vesti boste imeli številne mrtve in uničeno naravo. Da ne govorim o klimatskih spremembah,na katere tudi ne boste pozitivno vplivali.
goveja juha
04. 06. 2013 07.36
+1
Bojan-F
04. 06. 2013 06.20
+3
Poduk desnosučnim: - rudeča nit zadeve Patria in TEŠ6 je g. Zagožen Jože, pospeševalec pa g. Šircelj Andrej
Bojan-F
04. 06. 2013 06.22
+3
Ko sem pred 4 leti za projekt nevšečno pisal na enem drugem portalu so me ... glej ga vraga! ... popljuvalai izključno samo desnosučni. Govejega še ni bilo.
Bojan-F
04. 06. 2013 06.45
+4
Pa tudi našega bliskovitega tovariša Luke...eca ni tukaj. Le-zakaj, le-zakaj?
Bojan-F
04. 06. 2013 05.45
+4
Človek ne more verjeti svojim očem in ušesom. Ko se je projekt vreden (kao) 450.000.000 EUR prebil v javnost, je bila za ROFL samo cena za ponudbo nekaj več kot 20.000.000 EUR. Da nebi dolgovezil: - PMI bi moral doživljensko odvzeti nazive PMP (ako ga sploh kdo ima) vsem vpletenim ... delajo sramoto stroki! - niso čuli za stakeholder management - niso čuli za risk management Mimogrede 1: "... smo stroške projekta spravili v okvire, ki jih je od nas zahtevala država ..." od kdaj pa je država za vodstvo TEŠ6 sploh postala neki činitelj? Mimogrede 2: zakaj je zadnja "dogovorjena" cena 1.300.000.000 EUR prišla v javnost šele sedaj ... a ni bila samo kao 1.200.000.000 EUR
Bojan-F
04. 06. 2013 06.01
+3
V avtocestnem programu je težje definirati vzroke vseh mogočih prekoračitev predračunov. Partnerica skrbnice slovenskega avtocestnega programa NSi je namreč vešča kreativnega računovodstva in se da v analize skriti razne prestavitve lokalnih vodovodov, cest, odkupov in prekupov zemljišč in nepremičnin, postavljanje kužnih znamenj in kapelc ter osvetljevanje Zidar Ivana cerkva na gričkih v cilju kupovanja glasov lokalnih SLS-NSi hierarhov po vseh občinah, kjer so potegnjene avtoceste ... ampak pri TEŠ6 to ne pije vode. Manipuliranje s številkami je samo na vodstvu projekta in je lažje izsledljivo. Mimogrede: pri avtocestnem kolaču so še najmanj izvlekli gradbinci
Bojan-F
04. 06. 2013 06.10
Če uporabimo GMP (Good Manipulation Practice) bežigrajske politične stranke SDS: - postaja jasno zakaj je moral kot golob odleteti iz političnega življenja g. Golubić Gregor in s njim še ga. Radić Darja ... predvsem slednja je postavljala o TEŠ6 neugodna vprašanja in zahtevala jasne odgovore. Mimogrede: razliko v teži neresnic g. Golubić Gregorja in g. Janša Janeza se lahko meri samo v dB.
goveja juha
03. 06. 2013 22.00
+0
tot ni kriv za dajanje denarju PRIMORJU, pa še komu.....ulalalalala
thinkP
03. 06. 2013 21.01
+1
zemljemerec
03. 06. 2013 20.57
+2
Vsekakor smo rekorderji v količini gospodarsko političnih analfabetov. Pa kaj vi zlate palice polagate v beton ?
Super1337
03. 06. 2013 20.46
+3
Razlog je v tem, da je preveč ljudi pri tem koritu... in ni za vsakega dovolj denarja... zato je treba podražit, da še bodo vsi siti...
urshey123
03. 06. 2013 20.03
+4
Razlog za podražitev so novi in novi gospodi pri napajalniku za katerega skrbi skrumpirani gospod Meh...................
urshey123
03. 06. 2013 20.04
+7
Koga farbajo, večji projekti v svetu so narejeni pa znatno cenej !!!!!
OtabE
03. 06. 2013 20.27
+6
mi pa nismo v svetu..mi smo oaza kriminalcev!
covjek_
03. 06. 2013 19.03
+3
pa saj to vec NI NORMALNO!!!! pa kje zivimo???? Razumem da so stroski ampak 1.44 MILIJARDE €??!!! Kar naenkrat se podrazi za 144 mio €,ceprav je bla zadnja cena recena vrtoglavih 1.3 milijarde €??? Zato pa gre davek pa ostale cene v Sloveniji gor,da si nekateri napolnijo zepe....kako jim ni dost 1 mio €? Men bi blo 1 mio € dost za celo zivljenje da zivim kot kralj,nekateri bi se vec od tega.... Treba bo uvest zakon za krajo v slo
konstruktor
03. 06. 2013 18.16
+4
Pa kaj bo še potrebno, da bo raji enkrat poču film???
trilobitorozar
03. 06. 2013 17.49
+4
Korupcija na slovenski način!
KlubPravilnoPretepenihŽena
03. 06. 2013 17.35
+5
v tej investiciji je najbrž Cosa Nostra računovodja
Jimi1
03. 06. 2013 17.40
+11
Tudi običajna italijanska mafija je v primerjavi s slovensko politično navezo dobrodelna organizacija.
gostgozd
03. 06. 2013 16.46
+4
fletno je pa (med vsem drugim), ko naši palitiki računajo in računajo, se potijo, premetavajo številke in po treh letih pregovorov in padlih vladah in odstopljenih ministrih pretepi s sindikati in bohvedčemvse, le iztisnejo iz sebe nek hudo bistroumni varčevalni ukrep (katerikolikakršnkoli že je) in povejo, da s tem % tega ukrepa bomo prištedili recimo 80miljončkov ... z višjim ddvjem nam bo kapnilo 50 miljončkov več itditd.. pol pa pride en tešek, ki poleg tiste miljardice in pol pravi, da bo rabil (zankrat) še 140miljončkov. pa jih damo (ker itak jih mormo - in tega se vsi zavedajo- - od naročnika do izvajalca) .. i nikome ništa* (*in nikomur nič) .. pa pršparamo 100 miljončkov. pa jih stran vržemo miljardico ... in teče življenje dalje... in se oglje draži....
lombroso
03. 06. 2013 16.28
+9
Koliko vodnih elektrarn bi za ta denar postavili ?
Hrvatski_Ponos
03. 06. 2013 16.27
+15
"Zakaj se je gradnja Teš 6 podražila za 144 milijonov evrov?" Ker to je slovenija!
Bruhalnica24
03. 06. 2013 16.25
+9
V trenutku je podražitev presegla celotno vrednost patrije, samo zadnja podražitev, a se da to razložit.
kleopatra-1
03. 06. 2013 17.21
+7
V Sloveniji je korupcija 97%. Preprosta obrazložitev. Vsem znana.
kleopatra-1
03. 06. 2013 17.22
+4
Hilda jim je rihtala poceni delavce, pa so jo zaprli. So takoj stroški narasli ...
Jimi1
03. 06. 2013 17.42
+5
Hildino skupino bi brez problema lahko na TEŠ6 do konca razklinkali in polovili. Hijene so se od samega začetka pasle na tem projektu...
majonezko132
03. 06. 2013 16.13
+1
Saj res Janša je kriv... tako kot za patrio in vse drugo... smešni rdečkoti :)
Jimi1
03. 06. 2013 16.04
+11
Projekt na katerem so načrtno slovenska podjetja,univerze,svetovalne institucije in vse kar premoremo do zadnjih šloserjev varilcev brez dela ostali. Stroke politika sploh ni ničesar vprašala, brezposelnih se ni zaposlovalo. Projekt, ki je že za 3x presegel denar primerljivo postavljene zadeve v tujini. Projekt, ki se v normalni državi ne bi smel nikoli zgoditi..... Skratka projekt namenjen izključno bogatenju lopovov in ostalim "mučkam" na nivojih politike in energetskega lobija. Zaradi te zadeve bomo še najdražjo elektriko na svetu plačevali... Čisto vsak od nas bo to koruptivno barabijo še desetletja do smrti plačeval....
Pingo199
03. 06. 2013 16.23
+1
Zadeva se je podražila zaradi zavlačevanja... in tle ne govorim zavlačevanja izvajalcev in investitorjev. ;) Če bi šlo po prvotnem planu bi cena ostala taka, kot je bilo prvotno določeno.
Jimi1
03. 06. 2013 17.36
+4
Prvotna cena za katero so posel podelili je bila 600 MILJ EUR. Po tem pa razne pod mizo dogovorjene "mučke" do 3 kratnika cene. A te to na kaj asocira ?
Pingo199
04. 06. 2013 09.54
Že sam generatorji naj bi zaradi časovnega zamika dobili dvakratno prvotno ceno... itd.