Gospodarstvo

Zakon za zaščito Mercatorja sprejet, vlada lahko v družbo pošlje izrednega člana uprave

Ljubljana, 25. 04. 2017 18.50 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Poslanci so sprejeli zakon o zaščiti Mercatorja. Vlada bo tako lahko v družbo poslala izrednega člana uprave in tako uvedla dodaten nadzor. V času mandata izrednega člana uprave bodo prepovedani posli, kot so dajanje garancij, poroštev, posojil, blagovnih kreditov in podobnega večinskemu družbeniku.

Državni zbor (DZ) je s 47 glasovi za in 20 proti sprejel zakon o pogojih imenovanja izrednega člana uprave v družbah sistemskega pomena za državo, s katerim želi vlada zaščiti Mercator. Vlada bo lahko v družbo poslala izrednega člana uprave, večinskemu družbeniku v težavah pa se bo odvzel privilegij dajanja škodljivih navodil svoji hčerinski družbi.

Z zakonom se v družbi sistemskega pomena za državo uvaja dodaten nadzor, je na začetku obravnave povedal minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek. V družbo se bo lahko poslalo izrednega člana uprave, ki bo odgovoren izključno za vodenje poslov z njenim večinskim družbenikom ter z njim povezanimi osebami, je pojasnil.

V zakonu je tako zapisano, da lahko vlada v primeru, da je večinski družbenik družbe sistemskega pomena v postopku zaradi insolventnosti, predlaga sodišču v imenovanje začasnega izrednega člana uprave. Njegova naloga je družbo ščititi pred denarnimi in blagovnimi tokovi v korist večinskega lastnika, ne sme pa se vpletati v redno poslovanje.

Poleg imenovanja izrednega člana uprave zakon obvladujoči družbi, kadar je ta v finančnih težavah, odvzema privilegij dajanja škodljivih navodil svoji hčerinski družbi, ki so v običajnih razmerah dovoljena ob predpostavki, da se bodo posledice tega škodljivega navodila na dolgi rok odpravile. "Nimamo namreč nobenega zagotovila, da bodo sredstva povrnjena na dolgi rok, saj je mama insolventna," je dejal Počivalšek, ki se je izogibal omembi Mercatorja.

Poslanci so s 47 glasovi za in 20 proti sprejeli zakon o zaščiti Mercatorja.
Poslanci so s 47 glasovi za in 20 proti sprejeli zakon o zaščiti Mercatorja. FOTO: POP TV

V času mandata izrednega člana uprave bodo torej prepovedani posli, kot so dajanje garancij, poroštev, posojil, blagovnih kreditov in podobnega večinskemu družbeniku, je naštel. Prav tako bo prepovedano prevzemanje dolgov od večinskega družbenika v težavah.

"Predlog ni ustavno sporen, saj je poseg v lastninsko pravico minimalen," je dejal Počivalšek. Zatrdil je tudi, da se z njim ne posega v svobodno gospodarsko pobudo.

Drugače so menili v SDS in NSi. Predlog zakona pomeni poseg v zasebno lastnino in je neustaven, sta opozorila Marko Pogačnik (SDS) in Matej Tonin (NSi). "Ta zakon Mercatorja ne more rešiti," je dejal Tonin, Pogačnik pa je menil, da trenutna zakonodaja o gospodarskih družbah v zadostni meri ščiti družbe pred obvladujočimi družbami.

Vendar pa zakon o gospodarskih družbah pod določenimi pogoji dovoljuje tudi škodljiva navodila obvladujoči družbi, je spomnil Uroš Prikl (DeSUS). "Če pride do hitrega izčrpavanje Mercatorja, lahko brez predhodnega ukrepanja le obsedimo, gledamo v zrak in iščemo krivce," je dejal in menil, da mora biti Slovenija zaradi 10.000 zaposlenih in njihovih družin ter velikega števila dobaviteljev pripravljena na vse, da bi preprečila morebitne negativne posledice za Mercator.

Podobno je dejal Jan Škoberne (SD). "Naša ustava posredno priznava, da ima svoboda meje in da zasebni podjetniški poizkusi v imenu iskanja dobička ne smejo povoziti interesa javnosti," je podprl predlog zakona. "Delujemo preventivno," se je strinjala tudi Andreja Potočnik (SMC).

Agrokor, ki je Mercator kupil leta 2014, je zahtevo za imenovanje izredne uprave naslovil na hrvaško vlado v začetku aprila, potem ko je zaradi za šest milijard evrov nagrmadenih dolgov zašel v težave z likvidnostjo, dobavitelji pa so prenehali dobavljati blago njegovi trgovski družbi Konzum.

Poslancem ZL se zdi zakon nepotreben, a mu niso nasprotovali. "Gre za promocijsko potezo vlade, ki si želi oprati roke nad izjemno težkim položajem, v katerem se je znašel Mercator," je dejal Matej T. Vatovec. Scenarij je bil namreč jasno zapisal že pri prodaji Mercatorja Agrokorju pred tremi leti, je spomnil na dejstvo, da se je že takrat vedelo za veliko zadolženost hrvaškega kupca.

Vlada je predlog zakona pripravila po vzoru hrvaškega zakona za Agrokor, na podlagi katerega lahko sistemsko pomembno podjetje za Hrvaško zaprosi za pomoč države, ta pa tja pošlje izredno upravo. Ne gre sicer za identičen zakon, je poudaril Počivalšek, s hrvaškim se namreč posega v lastniško strukturo Agrokorja, s slovenskim pa se ne posega v lastniško strukturo Mercatorja.

Počivalšek je prejšnji teden na seji matičnega odbora za gospodarstvo zatrdil, da je Mercator za zdaj zdrava družba in posluje normalno, danes pa je bilo slišati opozorila, da se mu že dela škoda. "Mercatorjeve nepremičnine na Hrvaškem brez plačila uporablja Konzum, sam pa v drugih nekdanjih jugoslovanskih republikah plačuje drage najemnine Agrokorju," je opozoril Tonin. A tega tudi obravnavani zakon ne bo rešil.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (19)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Uporabnik113189
25. 04. 2017 22.56
+1
Član uprave, ki ga bo poslala vlada, bo imel veliko srečo, če mu bo dana možnost, da vidi en sam dokument..To prakso že poznamo..Država res lahko napiše zakon, kakšmo kazen pa bo doletela ostale člane uprave, če bo zmanjkalo papirja točno za določenega. Ne bo obveščen o vseh sestankih, mnogokrat bo "nehote" odsoten, ker ne bo vabljen oziroma prepozno, nič od tega seveda ni kaznivo. Skratka, to so igrice, v katerih bo "imenovani" član uprave vedno potegnil krajši konec. Poleg tega, da bo zelo težko dokazal, kdaj je upravičen do kake informacije. Če sploh.. Zelo težka služba..Nisem prepričan, da bodo kakega kandidata sploh našli..
Mil?007
25. 04. 2017 21.20
+7
Pred enim mesecem sem v Merkatorju v Ajdovščini slišal trgovca, ki se je v polomljeni srbohrvaščini med policami trudil nekaj razlagati hrvaškemu trgovskemu potniku al gazdi al karkoli je že bil. Od takrat me niso več vidli tam in me trudi ne bojo.
Borut Novak 1
25. 04. 2017 20.54
+3
Kaj?Dobavitelji še kar furajo blago ?
lilyallen
25. 04. 2017 20.34
+4
se prav da ga ne bodo drugi izčrpavali ga bodo raj naši
PropadLevice
25. 04. 2017 20.32
+1
Država z nadzornikom v zasebnem podjetju :)) A to smo prišli nazaj v SFRJ ? Zdaj bomo torej še za Merkator državljani plačali ?
delvin
26. 04. 2017 09.56
Nadzornik bo tam za to, da državi ne bi bilo treba plačevati (npr. za izčrpavanje --> propad --> odpuščanje) in ne zato, da bodo davkoplačevalci plačevali.
BildiTheEmperor
25. 04. 2017 20.09
-1
Tja so poslali svojega človeka, ker so doslej dokazali da znajo dobro upravljat podjetja. Predvsem dobičkonosno. Merkator so konec koncev oni potopili že davno nazaj. Ti isti, ki ga sedaj rešujejo kao.
srebrnibreg
25. 04. 2017 20.33
+5
LAŽEŠ stonickni. Potopil ga je tvoj koruptivni idol s podaritvijo delnic Bavčarju in Šrotu zaradi maščevanja Jankoviču in to sem takrat povedal, da je ta podaritev konec Mercatorja.
srebrnibreg
25. 04. 2017 20.39
+6
12. avgust 2005 – Takratni premier Janez Janša in državna sekretarka Andrijana Starina Kosem sta se na sestanku s takratnima predsednikom uprave Istrabenza Igorjem Bavčarjem in namestnikom direktorja Pivovarne Laško Boškom Šrotom dogovorila o privatizaciji Kadovega in Sodovega deleža v Mercatorju. Sodeloval naj bi tudi Matjaž Gantar iz KD Group.......(Objavljeno v enem drugem mediju).
Sršen
25. 04. 2017 20.04
+3
Najprej razprodaja slovenskih firm nekdanjim revežem potem pa še podpora prodanim!!Pa kaj se gredo naši veleumi?Naj že končno na Mecator-jeve poslovalnice zahtevajo napis Agrokor in verjamem,da nas vsaj polovica Slovencev ne bo prestopilo praga teh prodajaln.Jaz in nekateri,ki smo enakega mnenja že ne!!!!!!!
mackon08
25. 04. 2017 21.06
+0
Ne bluzi Mercator je še vedno Mercator, Agrokor je pa lastnik, kaj ti ni jasno. Ti pa pojdi v Špar, če ti kaj ne paše.
kiboko
25. 04. 2017 19.59
+4
Očitno imamo zakonodajo, ki ne ščiti podjetij ... zato je potreben poseben zakon za prav vsako podjetje, ki ga država želi zaščiti pred uničenjem. Za večino podjetij "državi" dol visi.
retro77
25. 04. 2017 19.59
+10
Jst sploh ne razumem kaj se mešajo v poslovanje neke firme v privatni lastni. Pa ne mi govorit zarad zaščite dobaviteljev in podobne neumnosti. Če bom hotel slovensko mleko, ker ga v mercatorju ne bo, bom pač šel v Špar ali pa Hofer, če bo predrago bom pač isto šel drugam. Če mercator propade, bodo pač drugi trgovci imeli toliko več dela, prometa in zaposlenih. Sploh ne zastopim kaj se dogaja.
Absolutist 1
25. 04. 2017 19.51
+5
Oblastniki,sedanji in prejšnji,kdaj se kaj iztožili in dobili pokradeni denar iz prejšnjih republik.NIKOLI.Samo izgubljamo vse tožbe in plačujemo ogromne kazni ostalim republikam in kazni za neurejene zadeve z EU.Sedaj bomo pa še plačevali najemnine za trgovine Konzum od Agrokorja v Srbiji in BiH.Objavljeno danes zjutraj po radiju.
trgft
25. 04. 2017 19.49
+11
Kaj za vraga se imajo zdaj za mešat? Merkator ni več v lasti države!!!
PS2Xministri
25. 04. 2017 19.35
+15
Sedaj pa počakajmo kdo je srečnež ki bo mešal meglo za velik denar....PA BREZ UČINKA........ NAŠI DOBAVITELJI ČE STE PAMETNI ŽE JUTRI NE ZALAGAJTE VEČ MERKATORJA KJER POLAČILA NIKOLI NE BO.
marija.marn@gmail.com
25. 04. 2017 19.21
+7
Drzava ne more tu nic.