Gospodarstvo

Zamudili let? Mastno vam bodo plačali

Berlin/Ljubljana, 15. 10. 2010 11.03 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Vrhovno sodišče v Nemčiji je odločilo – zakoncema Zietche mora letalski prevoznik Lufthansa povrniti vse stroške, ki sta jih imela, ter izplačati zajetno odškodnino.

Bi ji zamerili, da poskrbi za vas?
Bi ji zamerili, da poskrbi za vas? FOTO: iStockphoto

Za 57-letnega Dietricha in 56-letno Magdo je bilo potovanje na Karibe vrhunec leta, ki sta se ga veselila že kar nekaj časa. A usoda je hotela drugače, uslužbenka pri okencu ju je preusmerila na napačen izhod, tavala sta sem ter tja in posledično seveda zamudila let.

Tožba je padla, sodišče je odločilo, da je napačna usmeritev  nedvoumna napaka prevoznika oziroma njegovega osebja, za razliko od dosedanje prakse pa mora prevoznik plačati oziroma povrniti voznino z vsemi dodatki, ki med Berlinom in Karibi znaša kar 3.700 evrov, ker sta nesrečneža pač želela potovati v prvem razredu.

Tukaj se odškodnina ne neha, prevoznik je dolžen poravnati tudi stroške za hotel, ki znašajo 2.400 evrov, dosojena pa je bila tudi žepnina, ki znaša 250 evrov na osebo na dan dopusta, ki je odpadel.

Malomarnost sicer pregovorno natančno Lufthanso tako stane 13.100 evrov, ki bo potolažila nesrečna zakonca. Zanimivo pa je, da je sodišče prevoznika oprostilo sodne takse, kajti razumejo, da gospodarska kriza še vedno traja.

Kakšne so sploh pravice letalskih potnikov, ko pride do težav, odpovedi, morebiti le izgube prtljage. Veste, koliko odškodnine lahko pričakujete? Kam se lahko pritožite in kdo vse vas je dolžen zaščititi? Dobro je vedeti, kako iz neljube situacije iztržiti čim več denarja!

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Tonček Balonček
17. 10. 2010 09.27
Škoda, d atudi avtobusarji in železnice nimajo kakšne Varšavske konvencije. Ali pa DARS!
nomis1
15. 10. 2010 14.33
@ yugos kako bi se lahko v sloveniji to zgodilo, saj pa mamo na Brniku samo en izhod....nič ne moreš zgrešit :D
totnhem
15. 10. 2010 13.43
Kaj še imajo v Lufthansi stare šicngrabne da se lahko zgubiš?
cansy
15. 10. 2010 12.18
ne govorte, ce ne poznate detailov... sicer pa narod je tak prsmuknjen v teh casih - sam isce kje bi se kaj istrzil. Se zival je boljsa.
Yugos
15. 10. 2010 11.36
V sloveniji se to nebi zgodilo tukaj se ščiti firma posameznik je tlaka!