Gospodarstvo

Zaposlenost se v zadnjih letih povečuje

Ljubljana, 28. 04. 2017 06.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Trenutno je v Sloveniji brezposelnih okoli 80.000 oseb, kar je najmanj v zadnjih šestih letih. Dve tretjini zaposlenih prejemata plačo, ki je nižja od povprečne. Ta znaša okoli 1581 evrov bruto. Plača ženske v Sloveniji je približno šest odstotkov nižja od povprečne plače moških, ker v bruto znesku pomeni sto evrov.

Stopnja delovne aktivnosti v Sloveniji je zelo primerljiva s stopnjo povprečja EU, stopnja delovne aktivnosti med mlajšimi (od 15 do 24 let) in starejšimi (od 55 do 64 let) pa je nižja od povprečja EU.
Stopnja delovne aktivnosti v Sloveniji je zelo primerljiva s stopnjo povprečja EU, stopnja delovne aktivnosti med mlajšimi (od 15 do 24 let) in starejšimi (od 55 do 64 let) pa je nižja od povprečja EU. FOTO: Thinkstock

V Sloveniji je bilo lani delovno aktivnih 45 odstotkov prebivalcev, zaposlenost pa se v zadnjih letih povečuje. V zadnjem obdobju je ta prirast celo hitrejši, kar je posledica izboljšanja gospodarskih razmer, ki se ugodno odrazijo na trgu delu, kažejo podatki Statističnega urada RS (Surs), ki so jih objavili pred letošnjim praznikom dela.

Trenutno je v Sloveniji brezposelnih okoli 80.000 oseb, kar je najmanj v zadnjih šestih letih, je povedala namestnica generalne direktorice Sursa Karmen Hren. Stopnja delovne aktivnosti v Sloveniji je zelo primerljiva s stopnjo povprečja EU, stopnja delovne aktivnosti med mlajšimi (od 15 do 24 let) in starejšimi (od 55 do 64 let) pa je nižja od povprečja EU.

Večina zaposlenih, več kot 80 odstotkov, je zaposlenih za nedoločen čas. "Po drugi strani pa so zaposlitve za določen čas bolj značilne za mlajšo populacijo. Med mladimi do 24. leta imata zaposlitev za določen čas dve tretjini mladih oseb. Po tem kazalniku smo tudi na prvem mestu v EU. Velik del razloga za tak delež zaposlitev mladih za določen čas so zaposlitve prek študentskega servisa," je pojasnila Hrenova.

Stopnja delovne aktivnosti po starostnih skupinah, EU-28, 2015:

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Lani se je tudi močno povečalo število prostih delovnih mest. Po podatkih Sursa so to največji prirasti v zadnjih 15 letih. "Tudi za naprej so podjetja zelo optimistična glede prihodnjega zaposlovanja tako v industriji, trgovini, storitvah in gradbeništvu. Glede prihodnjega zaposlovanja ob situaciji na trgu dela pa smo dokaj pozitivni oz. optimistični tudi prebivalci Slovenije," je še povedala Hrenova.

Največ, približno 20 odstotkov oseb dela v predelovalni dejavnosti, ki ostajajo glavni zaposlovalec (25 odstotkov), čeprav se njihov pomen postopno zmanjšuje. V letih, ki jih je kriza zelo zaznamovala, se je delež zaposlenih najbolj zmanjšal ravno v gradbeništvu in predelovalni dejavnosti, pridobile pa so nekatere storitve, zlasti strokovne, znanstvene in tehnične dejavnosti, izobraževanje ter zdravstvo in socialno varstvo.

Največ migriramo v Ljubljano

Več kot polovica zaposlenih dela v občini, v kateri ne živijo. Največ jih iz drugih občin na delo prihaja v ljubljansko, dnevno skoraj 117.000 oseb. Glavnina dnevnih migrantov, ki prihajajo na delo v Slovenijo iz sosednjih držav, je iz Hrvaške. V Sloveniji trenutno dela 2800 delovnih migrantov tujcev, njihovo število pa se v zadnjih štirih letih stalno povečuje, vsako leto za približno 200.

Delovni migranti, ki delajo zunaj regije prebivališča, statistične regije, Slovenija, 2016

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Nasploh se v zadnjem času krepi zaposlovanje tujcev. V skupnem prirastu zaposlenosti v Sloveniji je delež tujcev 20-odstoten. Zaposlovanje tujcev najbolj raste v predelovalni dejavnosti in prometu.

Kaj pa plače?

Dve tretjini zaposlenih prejemata plačo, ki je nižja od povprečne. Ta znaša okoli 1581 evrov bruto. Delež zaposlenih s plačami, ki so več kot dvakrat višje od povprečne, je v javnem sektorju 5,8-odstoten. Ta delež zvišujejo predvsem zaposleni v javnih podjetjih. V zasebnem sektorju je delež 4,6-odstoten.

Plača ženske v Sloveniji je približno šest odstotkov nižja od povprečne plače moških, ker v bruto znesku pomeni sto evrov.
Plača ženske v Sloveniji je približno šest odstotkov nižja od povprečne plače moških, ker v bruto znesku pomeni sto evrov. FOTO: Thinkstock

Kot je pojasnila Hrenova, je razmerje med minimalno in povprečno plačo v Sloveniji najnižje med vsemi državami EU, ki imajo zakonsko določeno minimalno plačo. Po grobi oceni Sursa minimalno plačo v Sloveniji prejema med 20.000 do 25.000 zaposlenih.

Plača ženske v Sloveniji je približno šest odstotkov nižja od povprečne plače moških, ker v bruto znesku pomeni sto evrov. Najmanjše razlike v plačah med spoloma so v dejavnosti poslovanja z nepremičninami, največje v škodo žensk pa v bančništvu, zavarovalništvu, zdravstvu in socialnem varstvu.

V gradbeništvu, prometu, skladiščenju, oskrbi z vodo ter ravnanjem z odplakami in odpadki, pa so plače žensk v povprečju višje od plač moških. V teh dejavnostih so ženske sicer zaposlene v manjšini, a opravljajo bolje plačana dela. Najbolj spolno neuravnotežene dejavnosti so rudarstvo in gradbeništvo, kjer je več kot 90 odstotkov zaposlenih moških, ter zdravstvo in izobraževanje, ki zaposlujeta več kot 70 odstotkov žensk.

Dohodki v Sloveniji so zelo enakomerno razporejeni. Po zadnjih podatkih so bolj enakomerno porazdeljeni samo še na Slovaškem. "Kupna moč dohodkov v Sloveniji se na dolgoročni perspektivi povečuje, se pravi, da lahko za svoje plače kupimo čedalje več," je pojasnila Hrenova, a opozorila, da to ne velja vsako leto.

Predvsem v zadnjih letih se je ta trend prekinil. Za kilogram črnega kruha moramo danes delati približno enako dolgo kot pred 20 leti, prepolovil pa se je potreben čas dela za nakup pralnega stroja. Povprečni prebivalec Slovenije pa si lahko privošči za 25 odtokov manj kot povprečni prebivalec EU.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (44)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

tellerkit
05. 05. 2017 11.16
Sama statistika vas skup drži.... In kaj je statistika??!! Statistika je \"*\"... Kaj to pomeni pa sami veste...
ochi
03. 05. 2017 12.03
zanimivo. danes, še ne en teden kasneje, je brezposelnih 93 tisoč.
Vabis
02. 05. 2017 14.06
+2
Sem opazil ja, da se zaposlovanje povečuje. V Ljubljani skoraj da ne slišiš več Slovenščine...
ONniON
03. 05. 2017 16.54
ONniON
01. 05. 2017 19.43
+2
seveda se krepi zaposlovanje tujcev saj se na leto povprečno izseli 8.000 državljanov in več to se nikdar po osamosvojitvi prej ni dogajajlo, rastejo pa predvsem prekarne zaposlitve ! to je realnost
Moros
01. 05. 2017 14.44
+4
hehe sej nevem kaj naj rečem tem našim "kvazi" novinarjem z 2500-3500€ plače pa niti pravilnih podatkov oziroma istih potakov neznajo uporabiti. 2dni nahaj je bil na istem portalu objavlen članek da se je brezposelosz zmanjšala na 95000 v tem članku pa navajajo da se je brezposelnost znižala že na 80 000 še kakkšno urco kasneje pa bodo napisali da v sloveniji primankuje 50 000 brezposlenih. Da imamo veliko pomanjkanje delovno aktivnega prebivalstva! HEHE teprave kure so tele "kvazi novinarčki" z osnovnošolsko izobrazbo ko pa jih pogledaš se pa nosijo kot da so boga za jajaca zagrabili.
tron3
28. 04. 2017 12.59
+11
Tej novici seveda ni za oporekati, vendar kaj pomaga večini na novo zaposlenih služba, če jih je pa večina na minimalcu in redko kdo dosega npr. 700 evrčkov, ko pride mesec naokoli so itak vsi brez denarja, tako kot prej ko so bili brezposelni.
Kollerik
28. 04. 2017 19.58
+5
++++, poleg tega tiščijo mladino v prekarna delovna razmerja. Najbrž je že marsikdo med nami doživel, kako lahko neki lokalni gostinec brez posledic zase zahebava neko mlado kelnerco-prekarko z izplačilom plač... to se lahko zgodi samo pri nas.
Moros
01. 05. 2017 14.47
+3
neto plača 850€ za tro izmensko delo v proizvodnji (za trakom) v gorenju. Kar je več kot lepa plača za nekoga z zgolj osnovnošolsko izobrazbo še posebaj če primerjamo to plačo z nekom katei ima univerzitetno izobrazbo pa zasluži zgolj 900-1000€
hotchilipoper
28. 04. 2017 12.27
+1
Ja,v Novi Zelandiji
jzkzfzmz
28. 04. 2017 11.32
+1
24 vi s ekar delajte norca. 1/3 Slovencev živi v revščini ostalih 99% se komaj prebija, da se lahko naši vrli politiki, sodstvo in vi bašete svoje r...I...
srebrnibreg
28. 04. 2017 12.32
+1
To, da objavijo javne podatke je norčevanje iz koga?
Frane Šajn
28. 04. 2017 10.58
+4
Pomnite Slovenci v uporu proti razčlovečenju je moč! Postanite jim podobni izkoriščevalcem vzamejo si vse kar ni zabetonirano. Vrnite jim z isto mero.
Frane Šajn
28. 04. 2017 10.50
+8
Zaposlenost v sloveniji in najmizernejše pokojnine v evropi za 80% ljudi pomeni bedno životarjenje iz dneva v dan. Sužnjelastniški red še ni umrl očitno se je vrnil v vsem svojem elementu, proletariat čaka ponovno dolga pot in celo krvavi upor do pravic , ki so nam jih izstrgali iz rok od 1991 do danes."Demokrati" Prav vam bodi božji volki! Še bolj upognite te vaše hrbte hlapčeta prestrašena. Upam da pridete do stopnje kot je napisal Prešeren; "Je koža poplat čez in čez postala ne straši več je trnovka bodeča!" in na koncu ; strah zbežal je z njim upanje goljfivo; naprej me sreča gladi ali tepi, me tnalo našla , boš neobčutljivo. Vi kar igrajte tnalca neobčutljiva moja uboga raja kar prenašajte tuji jarem jarem domačih valpetov in bič! Pa dober tek vam želim ob prazni skledi!
Frane Šajn
28. 04. 2017 11.12
+4
Tako kot prvi verz v tem sonetu nesreče , dva sem sem uporabil zgoraj je tale večna slika Slovenskega hlapčka; "Čez tebe več ne bo, sovražna sreča, iz mojih ust prišla beseda žala; navadil sem se naj Bogu bo hvala, trpljenja tvojega , življenja ječa.! Ja do kraja bedna slika udanosti v usodo. a imeli ste jo svojo usodo v svojih rokah in kako ničevo ste jo zavrgli vi kozli Lukeža Drnulje gledajoč zelje čez tuji plot . Niso pa tega spregledali tisti, ki so to prijeli z obema rokama ki vam vsak dan bolj kruto merijo, življenje kruh in vodo! ja čista slika tega verza zgoraj ste od začetka postoja dragi rojaki.
Frane Šajn
28. 04. 2017 11.18
+6
Pomnite vse kar doživljate danes ste naivni kot ste naravnost zahtevali sami. ne kažite sedaj s prsti na državo kapitaliste sindikate in nevem še na koga, pred ogledalo se postavite in videli boste v njem glavni vzrok svoje bede!
Frane Šajn
28. 04. 2017 11.41
+4
Ja tako je to dragi rojaki naivni do amena!
Uporabnik215111
28. 04. 2017 09.59
+6
Na svoje oci sem se preprical,da so na zavodu resnično samo še tisti,ki nočejo delati. Ok,pustimo težje zaposljive,govorim za tiste, ki so stari do 45 let. Pred enim tednom sem na zavodu predstavljal naše podjetje,ki je na dobrem glasu,redni in relativno dobri OD,max regres,božičnica itd. Od 31 kandidatov,je delo sprejel samo 1,vsi ostali se kao niso videli na teh delovnih mestih ali pa so kot izgovor podajali,da nimajo izkušenj,čeprav to ni bil pogoj,da so ravnokar poslali prošnjo v neko drugo podjetje in čakajo odgovor. Ko sem vprašal svetovalko,kaj lahko z njimi naredi,mi je enostavno odgovorila,NIČ.
Frane Šajn
28. 04. 2017 10.51
+2
mackon08
28. 04. 2017 11.20
+4
Svetovalka ne more nič, ker se ji ne da, glavno da ima lepo plačo.
Frane Šajn
28. 04. 2017 11.44
+1
Ne svetovalka sistem in skrb ljudi za same zase!
bakiras
28. 04. 2017 09.55
+8
Spet zavajate. Pristejte tudi tiste ki so jih izkljucili iz zavoda, pa bomo vidli.
290ktober
28. 04. 2017 10.15
+2
Frane Šajn
28. 04. 2017 10.52
+3
Fuck the system
28. 04. 2017 09.31
+3
Hahahahahahahahahaaaaaaa.........
Kollerik
28. 04. 2017 19.59
Neutrino
28. 04. 2017 09.13
+16
Saj so lepo povedali, dva od treh zaposlenih dobivata minimalca, s katerim ne moreta prezivet, kaj seke dostojno zivet. In tukaj so se otroci ki imajo ob startu vsa vrata zaprta. Tretjerazredna drzava z prvorazrednimi davki
Castrum
28. 04. 2017 09.39
+5
neutrino...eno je minimalec, drugo je manj od povprečja !
Frane Šajn
28. 04. 2017 10.56
+3
Neutrino ne z davki temveč s turbokapitalitično maniro novodobnih delodajalce, kriza na krizo ampak oni pa vedno bogatejši ne samo pri nas tudi v svetu ni to malo čudno. Glavni vzrok tega je v tem, ker imajo zaposlena navadna strahopetna pezdeta, ki se ne upajo vzeti to kar jim pripada.
jebalvisvoju
28. 04. 2017 09.12
+13
Seveda ja ce se uvaza poceni delovna sila albanska makedonska romunska seveda se povecuje.. slovenec v sloveniji je nula
Frane Šajn
28. 04. 2017 11.28
+0
Ni v teh revežih vzrok, vzrok je v vas. Strah je vaš vodnik . In vzrok strahu je v tem, da napadate našibkejšega tistega, ki nima opore ne v zakonu ne v ljudeh. Bojite se pa napasti tistega; za vas očitno sveti kapital , ki jih le ta uvaža to človeško bedo, ki je videla v Slovenskem zelju čez plot nekaj boljšega. Ja vsem skupaj domačim in uvoženim samo, to bog vam pomagaj reve uboge razčlovečene!
Frane Šajn
28. 04. 2017 11.34
+0
Na tisto trditev zgoraj, da je Slovenecv Sloveniji nula pa tole zato ker se ta ubogi Slovenček ne upa poskrbeti zase. raje kaže na prišleke, niso se sami povabili povabili so jih vaši pošteni delodajalci tisti katerih se bojite kot hudič križa reve uboge!
gongash
28. 04. 2017 09.11
+2
SURS kot vedno nima za burek
ochi
28. 04. 2017 09.09
+14
Padec beezposelnih še ne pomeni povečanje zaposlenih.
Frane Šajn
28. 04. 2017 11.36
+4
Ne nasedajte Slovenski statistiki; sja ste slišali tisto eni meso drugi zelje v povprečju segedin.
JbmTiMt
28. 04. 2017 08.46
-2
siva ekonomija je zakon
puspan
28. 04. 2017 09.02
+6
Imaš prav, ampak samo do trenutka, ko je prišel čas za penzijo, takrat pa se začenja kalvarija in razen lastne krivde so krivi vsi drugi, samo sam nič.
puspan
01. 05. 2017 19.43
+2
To, kar sem slišal ob 19h na SLO1, najprej nisem mogel verjeti. Mnogi pripadniki SV so dvignili prispevke zadnjih 15 let, ki so bili namenjeni za sklad njihovih kasnejših pokojnin, sedaj pa se razburjajo, ker jim je davkarija zaračunala visoke davke zaradi nenamensko porabljenega denarja. Popolnoma upravičeno, ampak tu je velika krivda države, ki je takšno transakcijo sploh dovolila. Na koncu mi ostane samo še eno vprašanje za tiste, ki so se za dvig omenjenega denarja odločili, kajti to je korak, ki ga lahko izvede samo nekdo, ki se mu je totalno obrnilo v glavi, posledice tega pa bodo občutili takrat, ko bodo vstopili v pokojnino. Grozljivo, druge besede za to ne obstaja.
Mejduš
28. 04. 2017 08.31
+17
To ni nobena zaposlitev če ima 2 do 3 mesece delo plača 300€,temu se ne reče da je zaposlen,če bi samostojno živel ni mogoče da bi preživel,lepo prosim ne takšne neumnosti pisati,napišite tiste ki se res samostojno lahko preživlja.
proofreader
28. 04. 2017 08.25
+4
Objavite še število zaposlenih.