Gospodarstvo

Svetovalci za zaposlovanje razkrivajo, kako do službe v tujini

Ljubljana, 06. 11. 2013 07.42 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 12 min
Avtor
Natalija Švab
Komentarji
297

Ob visoki domači brezposelnosti čez mejo res čaka kar nekaj delovnih mest. Tudi tekma za te službe je neusmiljena, zahtevana so številna znanja, spretnosti in tudi precej poguma.

Lufthansa - stavka - 1
Lufthansa - stavka - 1 FOTO: Reuters
Razmere na slovenskem trgu dela so za iskalce zaposlitve precej neprijazne. V evidenci republiškega zavoda za zaposlovanje današnja statistika kaže, da delo išče 119.416 ljudi, na drugi strani pa je razpisanih delovnih mest le 638.

In čeprav upanje menda umre zadnje, tudi napovedi kažejo, da se trend še zlepa ne bo obrnil. Evropska komisija Sloveniji za letos napoveduje 11,1-odstotno brezposelnost, za prihodnji dve leti pa 11,6-odstotno.

Slovenski iskalci zaposlitve imajo na trg dela držav članic EU prost dostop. Izjema sta Hrvaška in Švica. Od 1. julija 2013 do 30. junija 2015 slovenski delavci za zaposlitev na Hrvaškem potrebujejo delovno dovoljenje. Švica je s 1. majem 2013 podaljšala omejitev prostega pretoka za državljane EU-8. Omejitev velja do 30. aprila 2014.
Če k temu dodamo še neredno plačevanje plač nekaterih delodajalcev, vse več tistih, ki kljub zaposlitvi in redni plači zaradi bornega zneska stojijo v vrstah pred Rdečim križem, in tiste, ki delajo preko dvomljivih pogodb, ni presenetljivo, da vse več Slovencev pogleduje čez mejo.

Obljubljena dežela? Za številne zaradi bližine Avstrija. Spet drugi so s trebuhom za kruhom pripravljeni iti skoraj kamor koli.

A vzemimo tokrat pod drobnogled celino, kjer bi se večina počutila še najbolj doma – Evropo. Stara celina se še vedno šibi pod težo krize, a več kazalcev kaže, da je Evropa pred točko obrata. Črni piki ostajata Ciper in Slovenija. Evropska komisija Evropski uniji za prihodnje leto napoveduje 1,4-odstotno, v letu 2015 pa 1,9-odstotno rast.

Ta statistika pa ne zajame pomembnega podatka. Da nekaterim evropskim državam kljub krizi sploh ne gre slabo. In tam je delo mogoče najti, čeprav dobre službe vseeno ne padajo z neba.

Ko se je pred kratkim v Ljubljani odvijal zaposlitveni sejem, se je na predavanjih svetovalcev Euresa, evropske baze, v kateri najdete podatke o prostih delovnih mestih za 32 evropskih držav, trlo obiskovalcev. Večinoma mladih. To se sklada tudi z ugotovitvami slovenskega zavoda za zaposlovanje – Slovenci, ki si želijo na tuje, so predvsem mlajši, stari do 35 let, govorijo več tujih jezikov, so izobraženi in večinoma še nimajo družine.

Tudi v tujini so običajno med najbolj iskanimi delavci s tistih področij, na katerih jih je premalo že pri nas, odveč pa tisti, ki tudi pri nas težko najdejo delo.
A kot je na hitro mogoče razbrati iz pogovora z obiskovalci predavanj, ti mladi običajno nimajo dovolj delovnih izkušenj. Predavanje zato marsikdo zapusti razočaran. Nekateri se pritožujejo nad izobraževalnim sistemom, ki študente posede v predavalnice, pred računalniški zaslon, ko je treba pisati seminarsko nalogo, ne pa tudi "na teren“, kjer bi nabrali delovne izkušnje. Pa čeprav se je, odkar smo v Sloveniji začeli govoriti o povezovanju izobraževanja in gospodarstva, zamenjalo kar nekaj ministrov.

Kot smo izvedeli iz pogovorov z Euresovimi svetovalci iz tujine, tujina ponuja priložnosti, a treba je ohraniti trezno glavo. Čeprav se tudi Slovenija spopada s težavo, da nekoč pridni delavci zaradi hude denarne stiske spijo v avtomobilih, si seveda tudi v tujini ne želite končati pod mostom.

Kje so torej priložnosti, kje „zanke“ in nevarnosti? Za začetek smo izbrali pet držav, v katere se radi odpravljajo tudi Slovenci.

London
London FOTO: Thinkstock
Velika Britanija – pazite se goljufov, ki v zameno za službo, ki ne obstaja, hočejo denar

Od okoli 63 milijonov Britancev je delovno aktivna približno polovica. Marca letos so uradne evidence beležile 500.000 prostih delovnih mest.

Britanci pospešeno iščejo zdravnike, zobozdravnike, medicinske sestre, elektroinženirje in socialne delavce, pravzaprav pa vse v razponu od "možganskih kirurgov do grobarjev''. V državi je namreč precej delovnih mest, ki jih nikakor ne morejo zapolniti.

Tudi delodajalci v tujini običajno zahtevajo delovne izkušnje.

Vendar Euresovi svetovalci opozarjajo, da to ni država, kamor bi se odpravili "s culo na rami''. Življenjski stroški so visoki, če tam nimate znancev ali prijateljev, niti vnaprej dogovorjenega dela, potrebujete v žepu vsaj 2000 evrov.

Ker mnogi tega ne upoštevajo oziroma so številni prišleki zaradi ohlajanja ekonomije končali na cesti, domov pa se – zaradi ponosa, ker nimajo več niti za prevoz ali ker je tam še slabše – ne želijo vrniti, se država spopada z vse večjim številom migrantskih delavcev brezdomcev.

Velika Britanija je tudi v fazi spreminjanja socialne zakonodaje, s čimer se precej oži dostop do socialne pomoči, ki je prišlekom na voljo po šestih mesecih bivanja v državi.

Če iščete delo v Veliki Britaniji, strokovnjaki svetujejo uporabo uradnih spletnih strani agencij za posredovanje dela.

Pogosti so primeri zlorabe zaupanja iskalcev zaposlitve. Izstopajo primeri postavljanja lažnih spletnih strani hotelov, ki sicer res obstajajo, a ne iščejo novih sodelavcev. Goljufi preko lažnih strani iščejo delavce za različna dela v hotelih, potem pa od njih v zameno za dokončno ureditev zaposlitve, ki pravzaprav ne obstaja, terjajo denar. In ko se delavec na koncu poln delovne vneme res pojavi v hotelu, ugotovi, da zanj niso še nikoli slišali. Svetovalci zato opozarjajo – tudi če dobite potrditev delovnega mesta, "delodajalcu'' nikoli ne nakazujte denarja, saj to pri pravih zaposlitvah ni potrebno.

NAJBOLJ ISKANI KADRI: menedžerji nabavne in distribucijske enote družbe, računalniški programerji, finančni in komercialni strokovni sodelavci, menedžerji enote za trženje in prodajo v družbi, menedžerji manjših družb, kartografi, geodeti, tehnični in komercialni zastopniki, strokovnjaki za poslovanje, nadzor kakovosti, uradniki v računovodstvu in knjigovodstvu ...

STOPNJA BREZPOSELNOSTI: 7,8 %

POVPREČNA PLAČA: 1720 €

Stockholm
Stockholm FOTO: Thinkstock

Švedska – potrebno je znanje jezika in odpornost na precej specifične vremenske pogoje

Švedščina ni jezik, ki bi se ga učili v slovenskih šolah, a če želite na delo na Švedsko, bo treba znati vsaj osnove oziroma več, ko gre za delo z ljudmi. Izjema so multinacionalke, pri katerih bodo morda – vsaj na začetku – zadovoljni tudi z angleščino. Ali pa če ste strokovnjak na izjemno deficitarnem poklicnem področju. Med bolj zaželenimi kadri so računalničarji, rudarji, gradbeni delavci, zdravniki, vzgojitelji, mehaniki, kuharji in električarji.

V tujino se ne odpravljajte s povsem praznimi žepi. Velika Britanija med drugim ugotavlja velik porast brezdomcev med tujimi delavci, ki so delo izgubili ali so v državo prišli, preden so ga sploh dobili.

Država pojma minimalne plače ne pozna, so pa močni sindikati. Ti so tudi pravi naslov, preden z delodajalcem podpišete pogodbo. Novim delavcem namreč svetujejo o primerni višini plače in drugih pravicah, za državo so značilne stroge kolektivne pogodbe.

Običajno novega delavca čaka obdobje poskusnega dela, sicer pa v državi velja običajen 40-urni delovni teden.

Kako se lotiti iskanja dela na Švedskem? Ena od možnosti je Euresova spletna stran ali stran tamkajšnjega zavoda za zaposlovanje, čeprav je veliko služb razpisanih izključno na spletnih straneh delodajalcev ali (spletnih) časopisov.

Svetovalci še posebej priporočajo iskanje dela preko prijateljev, sorodnikov in znancev – torej po sistemu "zapolnite prosto mesto, še preden ga oglašujejo".

Švedski delodajalci od kandidatov večinoma pričakujejo elektronsko prošnjo, ki naj vsebuje največ eno stran dolgo predstavitev in največ toliko dolg življenjepis.

Švedi poudarjajo, da od delavcev pričakujejo, da so odgovorni in razumejo načelo, "ko se dela, se dela'', da spoštujejo formalna pravila in so sposobni skupinskega dela. Prav tako ne marajo prepirljivcev.

Kar sami pa priznavajo, da njihova domovina ni za prišleke, ki ne marajo oblakov in teme. Primeri ljudi, ki jih tamkajšnje vreme in dolge noči pahnejo v depresijo, niso redki, zato pred selitvijo premislite tudi o tem vidiku.

NAJBOLJ ISKANI KADRI: tehnični in komercialni zastopniki, pomočniki vzgojiteljev predšolskih otrok, prodajalci, osnovnošolski učitelji, medicinske sestre, načrtovalci računalniških sistemov in analitiki, osebni spremljevalec, kuharji, strokovnjaki za srednješolsko izobraževanje, poslovni sekretarji ...

STOPNJA BREZPOSELNOSTI: 8 %

POVPREČNA PLAČA:  2223 €

Amsterdam
Amsterdam FOTO: Reuters

Nizozemska – naj vas ne motijo tatovi koles in neposreden pristop

Medtem ko je Nizozemska dolgo veljala kot dober kraj za precej razuzdano nočno življenje, zdaj marsikdo razmišlja o tem, da bi si v tej državi poiskal kruh. Če nimate prav veliko "začetnega kapitala'', Amsterdam ne bo primeren kraj za začetek, ker so tam stroški življenja precej visoki. Za najemnino, ki vam v večini države prinese hišo, namreč v Amsterdamu dobite le ne ravno luksuzno sobo!

Če bo vaše prevozno sredstvo kolo, boste zaradi aktivnih tatov na leto najbrž potrebovali vsaj dve kolesi. Poleg tega pa se boste morali hitro navaditi na "nizozemski pristop'', pravijo Euresovi svetovalci. Nizozemci so precej neposreden narod, zato obstaja velika verjetnost, da vas hitro užalijo, pa čeprav v resnici niso mislili nič hudega.

So zgovorni, a priznavajo, da lahko delo včasih zaradi dolgega in počasnega procesa odločanja poteka počasi, ko pa pade odločitev, pričakujejo, da bo izvedena hitro.

Med službenim in zasebnim življenjem je potegnjena precej stroga črta.

Prav tako ne pričakujte posedanja v "službeni menzi''. Topla malica na delovnem mestu ni v navadi, zato obrok, običajno mleko, kruh in sir, prinesejo s seboj.

Ne le v Sloveniji: tudi v tujini svetovalci za zaposlovanje svetujejo, da izkoristite zveze in poznanstva prijateljev, ki oziroma če jih imate v državi, kamor želite. Najlažje naj bi bilo namreč zasesti prosta mesta, ki še niso oglaševana.

Iskanja dela se na Nizozemskem – potem ko ste se naučili jezika – lahko lotite preko katere od številnih zaposlitvenih agencij. Nekatere poskrbijo tudi za vašo namestitev. Lahko spremljate Euresovo spletno stran, za višje položaje pa poznajo dobro delujoči sistem "lovcev na glave''.

A kot pošteno priznajo – še najlažje je, če poznate koga, ki že dela pri vašem želenem delodajalcu.

Nizozemci sami sebe opišejo kot narod, precej navezan na internet, zato resnim iskalcem zaposlitve v tej državi svetujejo, da si najprej ustvarijo profil na portalu LinkedIn, pazite pa tudi na neumnosti, ki ste jih objavili na Facebooku. Tamkajšnji kadrovniki naj bi namreč natančno preverili informacije, ki so o kandidatu dosegljive na spletu. Prav tako imajo nizozemski kadrovniki radi prošnje po načelu "kratko in sladko''. Napisano (v nizozemščini, seveda) naj zato ne presega dveh strani, zaželena je fotografija.

Če ni jasno navedeno drugače, je običajna praksa, da za pošiljanje prošnje uporabite internet.

Euresovi svetovalci še svetujejo, da delodajalcu, za katerega bi radi delali, prošnjo pošljete, tudi če nima razpisanega delovnega mesta, izpostavite pa, kaj bi radi delali in kaj lahko doprinesete k uspehu njegovega posla.

Če vas bodo povabili na razgovor, se od vas pričakuje, da boste zelo dobro pripravljeni, saj so intervjuji kratki in temeljiti.

V državi je na voljo veliko sezonskih in začasnih služb. Če sklenete pogodbo do 3 mesece, lahko tam bivate kot "turist'', uradna registracija ni potrebna. Delavce, ki se izkažejo, če je možnost, obdržijo tudi po tem roku.

NAJBOLJ ISKANI KADRI: vodovodarji in monterji vodovodnih inštalacij, varilci, krovci, monterji elektronskih naprav, betonerji, pleskarji, mehaniki in monterji motornih vozil in koles, finančni in komercialni strokovni sodelavci, mehaniki in monterji kmetijskih, industrijskih in drugih strojev, nastavljavci, upravljavci strojnih orodij ...

STOPNJA BREZPOSELNOSTI: 7 %

POVPREČNA PLAČA: 2136 €

Dunaj
Dunaj FOTO: Mateja Klavs

Avstrija – iščejo "nekomplicirane, pridne delavce"

V prvi polovici letošnjega leta je Avstrija štela 8.488.511 prebivalcev. V državi je zaposlenih 3.448.951 ljudi, od tega 543.757 tujcev.

Največ delovnih mest so v zadnjem obdobju izgubili v proizvodnih dejavnostih in prometu, rast zaposlovanja pa se pričakuje na področju zdravstva, socialnega dela, gostinstva in hotelirstva, javne uprave, obrambe in socialne varnosti.

Še posebej veliko povpraševanje je po delavcih tehnične in zdravstvene smeri, kjer prednjačijo delovna mesta, za katera je zahtevana končana srednja šola. Iščejo tudi trgovce, bolniške negovalce in pomožno pisarniško osebe, v proizvodnji pa varilce, električarje, mehanike in strojnike.

Avstrijski delodajalci od prišlekov pričakujejo znanje nemščine, še posebej dobro je treba obvladati jezik, ko gre za delo z ljudmi, od osebnostnih lastnosti pa komunikativnost, fleksibilnost, marljivost, prilagodljivost, sposobnost skupinskega dela, odpornost na stresne situacije, pripravljenost na učenje in dobre socialne spretnosti, če gre za dela, ki zahtevajo stike z ljudmi.

NAJBOLJ ISKANI KADRI: natakarji, kuharji, prodajalci, gospodinjci, mehaniki in monterji kmetijskih, industrijskih in drugih strojev, frizerji, brivci, kozmetičarke, elektromehaniki, tehnični in komercialni zastopniki za prodajo, mizarji, pomočniki in čistilke v pisarnah, hotelih ...

STOPNJA BREZPOSELNOSTI: 4,9 %

POVPREČNA PLAČA: 1873 €

Evropski parlament
Evropski parlament FOTO: Dare Čekeliš

Belgija – ne iščejo le evropskih birokratov

Belgijo zaradi "središča Evrope" Bruslja marsikdo vidi kot državo, v kateri dobijo priložnost le tisti, ki si želijo v birokratske hodnike Evropskega parlamenta.

A dejstvo je, da Belgija ni le Bruselj in nikakor ne le Evropski parlament, pri čemer je treba poudariti, da tudi ta ustanova zaposluje ogromno "tehničnega osebja'' – kuharje, čistilke, vrtnarje …

Zunaj ustanov evropske povezave, ki so zaradi številnih mest za pripravništva pa tudi službe še posebej zanimiva za mlade, je Belgija država, v kateri rastejo predvsem sektorji storitev, gradbeništva, kemije, farmacije, IKT tehnologije, financ, transporta, logistike in energetike. Zadnja leta so v vzponu tudi turizem, gostinstvo in socialne storitve, v vseh naštetih sektorjih pa raste tudi število zaposlenih oziroma prostih delovnih mest.

Država pojma minimalne plače ne pozna, plača je odvisna od starosti delavca, sektorja in kolektivne pogodbe.

Belgijski svetovalec Euresa je po nekaj dneh bivanja v Ljubljani ocenil, da je življenje pri njih zelo podobno našemu, da pa se da tam najti celo cenejšo hrano. Za streho nad glavo je treba v Bruslju na mesec odšteti okoli 700 evrov, so pa dragi vrtci, ki naj bi na mesec iz družinskega proračuna odnesli okoli 500 evrov na otroka.

Zahtevana stopnja znanja jezika je odvisna od narave dela, koliko stika z ljudmi vključuje, pa tudi od tega, v katerem delu države delate. V grobem je Belgija razdeljena na tri dele: flamski del, valonski del in Bruselj. V flamskem delu, ki je na severu Belgije, govorijo nizozemsko, v valonskem pa francosko. Bruselj je na flamskem ozemlju in je dvojezično območje, čeprav večinoma prevladuje francoščina.

Enotnega mesta, kjer bodo navedena vsa prosta delovna mesta v Belgiji, pravzaprav ni. Prebirati pa je dobro za določeno področje specializirane časopise in spremljati spletne strani želenega delodajalca, saj številna prosta delovna mesta niso nikoli oglaševana zunaj podjetja.

NAJBOLJ ISKANI KADRI: uradniki za pisarniško poslovanje, tehnični in komercialni zastopniki za prodajo, prodajalci v trgovinah, demonstratorji, načrtovalci računalniških sistemov in analitiki, telefonisti, natakarji, strokovnjaki za zdravstveno in porodno nego, strokovnjaki za poslovanje, čistilke, gospodinjske pomočnice na domu, strokovnjaki za srednješolsko izobraževanje ...

STOPNJA BREZPOSELNOSTI: 8,9 %

POVPREČNA PLAČA: 1882 €

Vročina v Berlinu
Vročina v Berlinu FOTO: Reuters

Nemčija – Za Slovence obljubljena dežela, ki pa to pravzaprav ni?

Podatki statističnega urada pravijo, da se je lani iz Slovenije odselilo 8.191 državljanov. Skoraj polovica je bila stara od 20 do 44 let in približno vsak četrti je šel v Nemčijo.
Tam se lahko Slovenci zadnji dve leti zaposlujemo brez omejitev.

Če iščete delo v Nemčiji, največji nabor prostih delovnih mest ponuja Zvezna agencija za delo, pri kateri tujcem ponujajo tudi nasvete o tem, kaj vse je treba pred zaposlitvijo pri njih urediti na področju potrebnih dokumentov.

Čeprav znanje nemščine v vseh poklicih ni nujno pogoj, je vsekakor prednost. Tisti Slovenci, ki so se v Nemčijo že odpravili, pa opozarjajo, da država, ki ji gre v s krizo zaznamovani Evropi najbolje, ni obljubljena dežela. "1600 evrov se sliši lepo, a to je ponekod manj kot v Sloveniji 600 ali 700,'' pravi Slovenec, ki tam živi zadnji dve leti.

In čeprav država nima ravno visoke brezposelnosti, je vendarle nekaj poklicnih profilov, pri katerih imajo preveliko ponudbo celo med domačimi delavci. Največ presežnih delavcev je tako med oskrbniki živali, vrtnarji, teologi, organizatorji dogodkov, homeopati, čistilkami, frizerji, varuškami in gospodinjami.

NAJBOLJ ISKANI KADRI: finančni in komercialni strokovni sodelavci, monterji elektronskih naprav, prodajalci v trgovinah, demonstratorji, vodovodarji in monterji vodovodnih inštalacij, mehaniki in monterji kmetijskih, industrijskih in drugih strojev, poklici za zdravstveno, higiensko, socialno oskrbo, nego, mehaniki in monterke motornih vozil in koles, elektromehaniki, vozniki težkih tovornjakov in vlačilcev, strokovni sodelavci v moderni medicini ...

STOPNJA BREZPOSELNOSTI: 5,2 %

POVPREČNA PLAČA: 2234 €

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (297)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

BŠK
08. 11. 2013 12.32
+6
Spet prodajate in pišete nemogoče pravljice
ONniON
07. 11. 2013 18.26
+12
Toliko Slovencev ko dela v tujini ali so se tja preselili ni bilo nikoli od leta 1991 , se pravi da še nikoli od takrat ni bilo toliko brezposelnosti, zavod za zaposlovanje republike Slovenije pa fino zavaja javnost s podatki ki sploh niso realni
-BZ-
07. 11. 2013 13.17
+8
sicer pa po vsem svetu je trend, da naj delavec s plačo ne obogati oz. ne ustvarja prihrankov, zato so vedno manjše, in zadostijo pokritju mesečnih stroškov za prehrano, prevoz, bivališče (minimalni kredit) , zavarovanje in obleko ter obutev. za vse drugo pa se je treba odrekat in šparat, in tako je povsod pp svetu, samo številke dohodkov in stroškov so različne...meni je vseeno ali zaslužim 1500 ali 2500 eur, ker po odbitku vseh stroškov je pomebno kaj ostane in kaj si za to lahko privoščim v Sloveniji in kaj v tujini. v Skandinaviji boste zaslužili morda res lahko 3x več, ampak cene so pa ponekod tudi do 4x višje kot pri nas. :)
-BZ-
07. 11. 2013 13.19
+2
pa ne govorimo o navadnih športnih copatih, ali rabljenih avtih ki stanejo povsod enako ampak o najemninah, stroških ogrevanja, elektrike, hrani zunaj, športu, prevozu, vrtcu ali šoli, ...to kar daje kakovost življenju....
glej ovega
07. 11. 2013 17.44
+14
dokler mam gori 1700€ plače me boli k..če avstrija propade..ti pa lepo pridno dalje delaj nadure v sloveniji da boš prlezo na 850€ izplačila.. prav lepo je videt sred graza par 100 avtomobilov z mariborskim grbom na tablici ;) lp
ONniON
07. 11. 2013 18.08
+4
na norveškem v skandinaviji si dosti lahk privoščijo saj je zelo malo revščine, odvisno od države
-BZ-
10. 11. 2013 01.24
-3
dnar ni vse , veš jaguram?. ko boš zbolel boš pa slovenske bolnice iskal pa boš srečen tu in se ne boš nič čez čakalne vrste pritoževal...ker za zdravljenje ''gori'' ti bo tvojih patetičnih 1700 eur premalo, pa tudi za najemnino idr stroške. lahko je delat v tujini , srat pa doma, pa probaj preživet zgori, če si tak frik.
-BZ-
10. 11. 2013 01.31
-3
jaguram, aja kolk zagoniš za bencin v avstrijo? pa baje te pred sedmo zvečer ni doma, zjutraj pa moraš kar hitro po peti štatrta sicer je gužva. :)) pa da se z staro šatrgo voziš v graz, pa
Andrej Ficko 1
05. 09. 2014 21.26
+1
čaki da ti dohodnino odmeri slovenija potem boš jamru bol kot če bi doma delu...
-BZ-
07. 11. 2013 13.10
-2
Avstrija šteje 8,5 mio prebivalcev, zaposlenih pa je 3,5 mio ljudi, od tega pol milijona tujcev?in kaj dela ostalih 5 mio neaktivnih ljudi??? tudi če odštejemo otroke do 20 let in upokojence, je to absolutno veliko več kot pa 4,5% brezposelnost. tudi plače niso tako visoke kot v Nemčiji, Švedski ali Nizozemski, v bistvu nekje 1100-1300 eur neto s tem da pori njih pač ni malice in prevoza. iz zanesljivih virov pa so tudi Avstrijske banke tik pred zlomom, ker EU prikrivajo dejanske podatke...samo vprašanje dneva je kdaj se jim bo vse zrušilo, pol pa bo spet jok o novi Grčiji, zdaj Avstrijo na skrivaj forsira EU, da vzdrži razmere in in njihova izrazito liberalna politika ki temelji na uvozu tujih delavcevin odpiranju nočnih barov vzdolž slovenske meje. o kupni moči tam pa raje ne bi, lažen blišč na Dunaju, Avstrija je ekonomska enklava Nemčije. in kot taka bo propadla, ko je več ne bo rabila...
ONniON
06. 11. 2013 21.35
+2
preden se odpravite iskat službo v tujino in poiskati stanovanje, vam svetujem da najprej se odločite za ciljne države kajti države se med sabo močno razlikujejo in razmere niso povsod enake , zakoni so različni, ponekod imajo visoko brezposelnnost ponekod nizko....odsvetujem pa kakšno veliko britanijo, Irsko Združene države,Italijo,Španijo,Grčijo...ipd
LockheedMartin
07. 11. 2013 12.02
+2
odsvetuješ, ker si že vse od naštetih poskusil ali kar tako na pamet?
ONniON
07. 11. 2013 18.09
+0
ONniON
06. 11. 2013 20.33
-1
avstrija in Nizozemska sta socialne dežele z nizko stopnjo revščine
-BZ-
10. 11. 2013 01.32
+0
ti še sploh ne veš kaj sta 2 razreda in revščina , ne kvasi.
ONniON
06. 11. 2013 20.25
+4
Avstrija ima zelo nizko brezposelnost in stopnja revščina je dosti nižja kot v Sloveniji, imajo obvezno vojaško služenje !
pkorosec
06. 11. 2013 20.31
+4
in kaj hoces povedat s tem obveznim vojaskim sluzenjem? :)
ONniON
06. 11. 2013 20.33
+4
niso člani ameriškega nata , super se mi zdi, tudi slo bi morala imeti naborniško vojsko
pkorosec
06. 11. 2013 20.35
+6
to kar si ti nastel so samo simptomi. Bolj vazno se mi zdi dejstvo, da imajo bolj poenostavljen davcni sistem, ki je sicer med visjimi v evropi, vseeno pa manjsi kot v sloveniji, da imajo zelo poenostavljene zakone, ne pa zakomplicirane zakone z izjemam in amandmaji na amandmaje kot v sloveniji, pravtako pa je tudi sodni sistem bolj dosleden kot v sloveniji (no v slo o doslednosti ni niti sledu). Iz vsega tega rezultirat nizka brezposelnost in manjsa revscina, visji BDP. Sem ziher, da 80% vseh dozdajsnih ministrov RS tega niti v teoriji ne razume.
Tunzl
07. 11. 2013 01.05
+3
Avstrijci nimajo poenostavljenih zakonov(razen določenih procedur sprejemanja le-teh), samo razumejo jih boljše, ker so jim pisani na kožo, medtem ko pri nas temu ni tako, saj namesto, da bi se jih pisalo za ljudi, se jih nekako prevzame oz. "kopira" ravno od držav nemške narodnosti po katerih si naši pravniki najbolj jemljejo zgled, pri tem pa spregledajo dejanske potrebe ljudi in njim ustrezne zakone.
helvecijaner
06. 11. 2013 20.18
+21
Prej včasih so ljudje rekli,po-dgane zapuščajo ladjo, ki se potaplja. Sedaj to ni tako sedaj bo zlata generacija zapustila ladjo na kateri kapitanka in oficirji sečejo luknje v pod. Mladi idite v tujino naučite se delat in spoštovat delodajalce ki vas bodo sigurno plačali po učinku in znanju. Tudi sam sem bil 4 desetletja zunaj in sem danes srečen penzijonist.Pamet in mladostno vedrino pa veselo na delo v tujino. Nebo lahko a se bo isplačalo.
-BZ-
07. 11. 2013 13.13
-2
hja ni lahko ker te tujina izcuza do onemoglosti in vedno si gastrbajter...nikoli domačin. nikoli nikmaš enakih pravic, ne glede na to kako visoko te nosijo in tretirajo.
cirilk
07. 11. 2013 21.16
+1
-BZ-
10. 11. 2013 01.33
-4
ja jih imam, če si jih pa ne znaš vzet pa tvoj problem.
Vitorio Czech
06. 11. 2013 18.56
-2
slabo odkrivanje je to, lahko bi kakšne lnike pripopali gor kje najpogosteje objavljajo dela, agencije itd.. to je zgolj neka formalnost, teorija, meni to nič ne pove iščejo pridne bla bla nič posebnega
pkorosec
06. 11. 2013 20.36
+7
google jobs in austria germany ... internet je tvoj prijatelj, ne zavodi.
klopotaca33
06. 11. 2013 18.07
+4
Žalost...pa dejmo se no že upret tej levi in desni komunistični zalegi. Odnesejo naj svoje riti in pokraden denar pa obvezno še svoje komunistične potomce na tiste otoke. aaaaaaaa resetirat celoten sistem....pa vodenje države dati tistim, ki niso še nikoli bili v politiki oz. v kakršnikoli stranki. Zlato pravilo: če kradeš v Stožice - na stadion...sej veste kaj sledi....
Metulj?ica1304
06. 11. 2013 17.58
+8
Avstralija: medicinska sestra iz Slovenije zasluži 6000 € neto, 45 dni letnega dopusta.... stroški res nekoliko večji kot v Sloveniji, a kljub temu se da prihranit 2000 €/mesec.
ONniON
06. 11. 2013 21.38
+7
avstralija je zelo ugodna, vendar pa moraš izpolnjevati pogoje da ti sploh odobrijo delovno vizo in te sprejmejo , ker oni načrtno izbirajo katere kadre bodo zaposlili in sprejeli, ker imajo dosti svojih delavcev navadnih
Modrabluza
06. 11. 2013 23.18
+4
Ja,pajade kdo bo dal tako placo,ne seri metuljcica!
lidija12345
07. 11. 2013 16.23
+2
ja definitivno laz!!! nevem iz katerega planeta prijes ti :)
korintos1
06. 11. 2013 17.05
+7
Imam nekaj sosedov, večnih študentov, so šli v tujino in za dva-tri mesece domov dokurili in sedaj lepo delajo za 750 evrov in pravijo, nikoli več v Nemčijo za 1500 evrov. Stanovanje in hrana jim je vse vzela!
Verbena
06. 11. 2013 18.02
+11
,,če so večni študentje, pol se jim tudi delat ni dalo,,eni še danes lahko hodijo v službo sam da jim mine čas,ne zato, da bi kaj naredili,,,,jaz poznam nasprotno ljudi,ki so še danes gor in jim gre kar super,,
tequila 6969
06. 11. 2013 18.07
+11
Hahahgahah ta je dobra... problem je,ker v tujini moras delat,kar se v slo se lahko marsikdo izogiba... Hrana in stanovenje tako drago? Hm hrana cenejsa kot v Slo razen zelenjave...Cena stanovanj,pa je odvisno kje zivis.. Tujina za lenuhe ni..za marsikoga je lepse bit brezposelen,zivi pri mamici,katera mu lika,pere,kuha,...za cigarete in pircek pa se ze najde..
+10
Hehe, ja seveda je večnim študentom bolje doma, ko jim ni treba dajati za stanovanje, plačevat položnic, kuhat, prat, likat,.. niti v trgovino ne hodit.. In jim potem lepo ostane 500 eur za disko itd. pa 250 eur na stran za avto :)
lnterReflections
06. 11. 2013 16.58
+6
Pri nas je povprečna plača 3000EU, saj smo druga Švica, kot je nekoč izjavil Lojze Peterle leta 1991., da bomo 10 let po osamosvojitvi.
arthur1982
06. 11. 2013 23.09
+1
violeta12
06. 11. 2013 16.43
+22
kateri je pameten naj čimprej odide v tujino in se naj ne več ponižuje za 500 evrov, ko šmergla domotožje, če pa naša država ne da več kruha, sramota!!!!
violeta12
06. 11. 2013 16.39
+58
najboljše je, da se vsi odselimo v tuje države, vlado pa pustimo čisto samo in bomo videli od kje bodo pa potem kradli...paraziti
lnterReflections
06. 11. 2013 17.09
+36
A ni lažje zamenjati vlado, kot pa odseliti 2 milijona ljudi iz države?
wampl
06. 11. 2013 17.13
+13
sej je vseeno gdo vlada. samo metanje polen pod noge in valjanje krivde drug na drugega :) nahebemo pa mi navadni državljani
antonino
06. 11. 2013 17.53
+9
saj bo v slo ostal tudi JS,državna uprava,penzionisti, večni študentje, tako da večina tako ali tako ostane v slo - samo ne vem pa, kdo bo delal in od česa bodo živeli
lunatic_panic
06. 11. 2013 18.19
+5
Ne pozabte da so tudi tisti ki vladajo navadni Slovenci.. govorite pa kot da so neka posebna vrsta, ki se razlikuje od \'\'poštenih Slovencev\'\'. Odraščali v Slo, izvoljeni s strani ljudstva, zato ne mislite, da ste težki poštenjaki, če sam pljuvate čez njih na tej strani.
pkorosec
06. 11. 2013 20.11
+4
jap, to pa je tudi dejstvo. Politiki so prisli iz vrst naroda, zato pa odkrito priznam, da sem kar precej zadovoljen s tem, da delam z razlicnimi narodnostmi, a s slovencem mi k sreci ni treba.
glej ovega
06. 11. 2013 16.24
+58
delam že kar nekaj let v avstriji in tako bom nadaljeval do penzije..ni gnarja da bi se še kdaj zaposlil v propadli sloveniji..če bodo uveljavli zakon o drugem davku se pa nemudoma odselim gor..meni podobnih je trenutno uradno 13.000 neuradno pa blizu 20.000 :) dost večja plača..13 plača..regres..3 tedne kolektivnega ali celo 4 itd... v sloveniji pa? revščina..kdor zna malo nemško naj proba...zgubit v naši državi nimaš kaj več..lp
pkorosec
06. 11. 2013 16.34
+19
potem bodo pa nasi poslanci rekli, da namesto 2 potrebujejo 3 milijona € na leto za svetovalce, da jim bodo pojasnili, zakaj se je kupna moc na severu drzave zmanjsala, zakaj je manj DDV in kam so izginili vsi slovenski drzavljani.
violeta12
06. 11. 2013 16.41
+6
jaguram, pri nas je totalni konec, če nimaš uspešnega podjetja....niso niko i ništa
lodz68
06. 11. 2013 17.49
+4
znanec ga je sral do 40 leta doma,pred dvemi leti se je spokal v avstrijo in prav tako razmišlja da se bo odselil gor .....
-BZ-
10. 11. 2013 01.38
-2
daj pejte že no, adijo....ne rabimo takih, ki se tukaj ne znajo boriti, pa ne se vračat...bomo preživel brez vas....pri vsakem teamu, ekipi, si vedno zapomnim, kdo je bil najšibkejši člen, kdo je popustil, se vdal in izdal ekipo... ne pozabite pa , da državo boli en k**c za vas, dokler dobiva vašo dohodnino, dokler živite tukaj, še vedno služi na vas, še rajš ima če več zaslužite, ker več pustite tukaj, nima pa problemov z brezposelnimi. z vsako boljšo plačo več prispevate v svojo občino itd itd.
Pirdol
06. 11. 2013 16.15
+8
Uuuuu lj ko znajoo na 24ur dejansko napisat en članek ko neki pomeni pa ko neki zveš ne sam oono ka je mela ena nepomembna američanka dans oblečeno.
gospodkaplan
06. 11. 2013 16.02
+25
Itak pa povsod sam negativizem. Berem: mladi do 20 so izgublena generacija, nekoliko starejši,..od 30 do 40 so padli v prepad med generacijam,...če si pa nad 50 ti pa sploh ni pomoči, ker si star in komej še živiš in te oh in sploh noben ne mara. Kaj nam sploh še ostane?
gospodkaplan
06. 11. 2013 16.00
+2
Pejte vsi v Nemčijo, živite tam na 30m2 in delajte od jutra do večera. S par 100e več, k jih boste prnesli konc mesca domov si pa kupte starga BMW-ja, da boste potem, k boste pršli domov lahko otrokom razlagal kako je tamkaj vse kul in se vsi vozjo z BMWji. Folk kr misli, da če bo pa nekam šel, bo pa tam odkril drucga sebe in totalno zacvetel. Sprjaznite se, če ste kle že mesce brez joba in se vam nič ne da, se vam bo tam še manj,...
Draža
06. 11. 2013 15.45
+24
Slovenija propadla država,zadnja v Evropi.