Gospodarstvo

FOTO in VIDEO: Šef Luke Koper protestno s sestanka z ministrom

Koper, 02. 07. 2016 09.19 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min
Avtor
D.L./N.Š./STA
Komentarji
2143

"Spoštujem delavce, vendar ne bom pristal na to, da bi delavci vodili državna podjetja in še manj, da bi vodili državo," je v odzivu na dogajanje v Luki Koper dejal premier Miro Cerar. Od vodstva podjetja je zahteval, naj poskrbi za to, da bo delovni proces nemoteno potekal naprej.

Več videovsebin
  • Cerar: Blokada povzroča ogromno škodo
    05:53
    Cerar: Blokada povzroča ogromno škodo
  • Cerar o tem, kdo bo plačal škodo
    01:49
    Cerar o tem, kdo bo plačal škodo
  • Cerar: Vodstvo Luke Koper mora nemudoma vzpostaviti delovni proces
    05:28
    Cerar: Vodstvo Luke Koper mora nemudoma vzpostaviti delovni proces
  • Iz 24UR ZVEČER: Nepokorščina
    02:12
    Iz 24UR ZVEČER: Nepokorščina
  • Iz 24UR ZVEČER: Kdo vodi Luko Koper, država ali ulica?
    06:00
    Iz 24UR ZVEČER: Kdo vodi Luko Koper, država ali ulica?
  • Iz 24UR: Luka Koper: Kdo bo koga?
    02:46
    Iz 24UR: Luka Koper: Kdo bo koga?
  • Iz 24UR: Protestniki že drugi dan vztrajajo
    01:50
    Iz 24UR: Protestniki že drugi dan vztrajajo
  • Iz 24UR: Delavci niso navdušeni nad Cerarjevimi besedami
    01:28
    Iz 24UR: Delavci niso navdušeni nad Cerarjevimi besedami
  • Iz 24UR: Milijonska škoda
    02:18
    Iz 24UR: Milijonska škoda
  • Iz 24UR: Kaj sledi?
    01:02
    Iz 24UR: Kaj sledi?
Gospodarsko škodo bo plačal oziroma bo zanjo nosil odgovornost tisti, ki jo povzroča. Vemo, da gre za dogajanje v okviru Luke Koper, vemo, da je za to odgovorno vodstvo Luke Koper. Premier Miro Cerar

Minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek se je danes v zvezi z aktualnimi razmerami v Luki Koper sestal z vodstvi Luke in Slovenskih železnic (SŽ), a sestanek ni prinesel uspeha. Kot je minister, ki se je zaradi sestanka - na poziv premierja Mira Cerarja - predčasno vrnil iz Milana, pojasnil po sestanku, je uprava Luke na čelu s predsednikom Dragomirjem Matićem sestanek protestno zapustila.

Kot je pojasnil Počivalšek, je vodstvi družb na sestanek povabil zaradi gospodarske škode, do katere prihaja na obeh straneh. Ker je želel govoriti le s predsednikom uprave oz. generalnim direktorjem, so vsi predstavniki Luke Koper sestanek protestno zapustili.

"Ker je s strani delavskega direktorja Luke Koper prišel ultimat, da predsednik uprave Luke Koper nima njegovega pooblastila za pogovor in ker je bilo to izraženo na meni nesprejemljiv način, že prej pa sem povedal, da želim govoriti z obema najbolj odgovornima, so se odločili, da se sestanka ne udeležijo," je pojasnil Počivalšek.

Ravnanje predstavnikov Luke je označil za nezaslišano, saj nastaja gospodarska škoda, ki jo čutijo tako v Sloveniji kot v tujini, "gospodarstvo pa ne more biti talec nekih nerazrešenih zadev med dvema stranema". Kot je poudaril Počivalšek, je bil pogovor sklican zato, da poskušajo razumno najti izhod iz situacije, vendar ne more pristati na grobe pritiske in izsiljevanja.

Na vprašanje, zakaj ni želel sprejeti celotne uprave, je Počivalšek odgovoril, da je povabil prva moža obeh družb. Navsezadnje imajo tudi SŽ veččlansko poslovodstvo, je dejal. "Moj namen je bil pozitiven in ne pristajam na to, da bo nekdo drug narekoval, na kakšen način se bomo pogovarjali," je poudaril.

Matića je ob tem znova pozval, naj prevzame odgovornost in stori vse, da se škoda ne povzroča več. Poudaril je, da v Luki Koper ne poteka nikakršna zakonita stavka.

O posledicah morebitne zaostritve razmer Počivalšek ni želel špekulirati. Dejal je še, da se njegova prizadevanja za rešitev razmer s tem niso končala.

Iz Luke Koper so medtem sporočili, da je minister na sestanku oporekal temu, da bi v pogovoru sodelovala celotna uprava družbe, ki je kolektivni organ vodenja Luke Koper. "Na vprašanje, zakaj ostali člani uprave ne smejo sodelovati, je minister dejal, da zato, ker se je on tako odločil. To je ustaljen način komuniciranja vladnih predstavnikov, ki se želijo pogovarjati le na štiri ali šest oči, brez zapisnikov in dokazov. Mislim, da je jasno, kdo v tej državi ne želi sodelovati", je po navedbah Luke poudaril Matić.

Cerar: Ultimati so nesprejemljivi. Spoštujem delavce, a ne bom pristal na to, da bi vodili državna podjetja

Premier Miro Cerar se je na dogajanje v Luki Koper danes odzval v zanj neznačilnih ostrih tonih. Dejal je, da se ne bo pustil izsiljevati in da so ultimati delavcev nesprejemljivi. "Spoštujem delavce, tako kot spoštujem tudi delo sindikatov. Ne bom pa pristal na to, da bo delavci vodili državna podjetja, in še manj to, da bi delavci vodili državo." Z njimi se ne namerava sestati, saj, kot je dejal, "delavci, ki na takšen način izsiljujejo oziroma ustvarjajo nemir, ne morejo biti sogovorniki nobene odgovorne vlade". "Ne bomo se pustili izsiljevati," je zaključil.

"Z blokado pristanišča se dela tako Luki Koper kot slovenskim in tujim podjetjem nepopravljiva škoda, ki se vsak dan meri v milijonih. Vse to škodi tudi ugledu Slovenije in bistveno poslabšuje možnosti za učinkovit proces izgradnje drugega tira," je še povedal Cerar, ki je pričakoval umiritev razmer, potem ko je SDH umaknil sporni predlog o menjavi članov nadzornega sveta. Vodstvo podjetja je pozval, naj nemudoma ukrepa in konča blokado, ministra za gospodarstvo Zdravka Počivalška pa, naj se vrne iz tujine in se pogovori z vodstvom Luke Koper in Slovenskih železnic.

"Gospodarsko škodo bo plačal oziroma bo zanjo nosil odgovornost tisti, ki jo povzroča. Vemo, da gre za dogajanje v okviru Luke Koper, vemo, da je za to odgovorno vodstvo Luke Koper, ki mora zdaj dokazati, da zna voditi to Luko, da jo zna spraviti v normalni poslovni proces," pa je Cerar odgovoril na vprašanje, kdo bo poravnal škodo zaradi blokade.

Miro Cerar
Miro Cerar FOTO: 24ur.com

Obstali vlaki, ladje in tovornjaki

Delavci Luke Koper od predsednika državnega zbora Milana Brgleza, ki je blokado pristanišča označil za atentat na luko in na slovensko državo ter dodal, da delavci ne vedo, zakaj sploh protestirajo, zahtevajo opravičilo.

Upor v pristanišču medtem še vedno traja, kar pomeni, da so delovni procesi še vedno onemogočeni. Prav tako so vsi vhodi in izhodi v pristanišče blokirani. Prehod dovolijo le tovornjakom s hitro pokvarljivim blagom, je sporočil predstavnik Luke Koper Sebastjan Šik. Dodal je, da je trenutno v pristanišču privezanih pet ladij, dve pa čakata na sidru. Zaradi včerajšnje blokade je v pristanišču ostalo tudi šest vlakovnih kompozicij, pripravljenih za odvoz blaga, medtem ko 40 vlakov ni moglo v pristanišče.

Iz Slovenskih železnic so sporočili, da je "zaradi nadaljevanja neizvajanja delovnih procesov v Luki Koper tovorni promet na slovenskem železniškem omrežju popolnoma ustavljen". 

Na slovenskem železniškem omrežju tovorni vlaki stojijo na več postajah. Vsak dan to za skupino Slovenske železnice (SŽ) pomeni okrog 700.000 evrov izgube, so sporočili iz SŽ.

Na SŽ so oblikovali krizni štab, ki redno spremlja razmere in skrbi za to, da drugi delovni procesi na železnici potekajo neovirano. Zaradi razmer na omrežju so omejili tudi dostop vlakov na slovensko železniško omrežje.

"Želimo si, da se razmere čim prej normalizirajo, saj nastaja velika gospodarska škoda," so zapisali v sporočilu za javnost.

Tovorna vozila se po potrebi izločajo na primorski avtocesti na počivališče Ravne ter od Črnega Kala proti Kopru na odstavni pas, pa sporoča prometnoinformacijski center.

Svet delavcev: Vlada laže!

Svet delavcev je razburilo elektronsko sporočilo, iz katerega je, kot so zapisali, jasno razvidno, da je minister za infrastrukturo Peter Gašperšič zavajal javnost, ko je v intervjujih trdil, da vlada ne razmišlja o ustanovitvi pristaniške uprave in o odpiranju koncesijske pogodbe ter o podeljevanju delov pristanišča drugemu koncesionarju. Sporočilo je poslal državni sekretar Metod Dragonja, kako je našlo pot do njih, pa v svetu delavcev niso pojasnili. 

V sporočilu med drugim piše: 

Predlagamo, da tovrstne problematike ne razrešujemo v okviru sprejema PRP (program razvoja pristanišča), ampak ob prenovi koncesijske uredbe in posledično koncesijske pogodbe, ki jo že dalj časa pripravljamo in jo nameravamo v kratkem poslati v medresorsko usklajevanje in vladi v sprejem. /.../ To vprašanje je možno razrešiti le s spremembo koncesijske pogodbe, kar pomeni, da bi za nove investicije podelili nove koncesije gradnje ob že obstoječi koncesiji storitev, vendar je pri tem zaradi enotnega vodenja pristanišča potrebno zagotoviti še posebnega upravljavca pristanišča (port authority).

 "Spričo neizpodbitnih dokazov, da je vlada že dalj časa pripravljala spremembo modela upravljanja koprskega pristanišča in hkrati lagala celotni slovenski javnosti, da to ni res, je nadaljevanje spontanega upora zaposlenih povsem razumljivo," je svet delavcev zapisal v sporočilu za javnost. 
Premierja Mira Cerarja pa je pozval, "da pride v Koper in zaposlenim razloži iskreno in enkrat za vselej, kakšne načrte ima vlada s pristaniščem". Cerar jim je, kot omenjeno, odgovoril na novinarski konferenci. Dejal je, da se z njimi ne bo sestal.

Naj se pogovori z delavci, sta Cerarja sicer z urgentnim dopisom pozvala tudi uprava in vodstvo družbe, ki trdita, da se zaposleni z njimi ne želijo pogovarjati, saj so njihove zahteve usmerjene izključno na predsednika vlade. 

Zahteve delavcev Luke Koper
Zahteve delavcev Luke Koper FOTO:

Spomnimo, delavci po odstopu predsednika uprave SDH Marka Jazbeca zahtevajo še odhod Gašperšiča in Dragonje.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (2143)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

bojseme
03. 07. 2016 12.34
+2
Jaz se tudi ne strinjam, da Cerar vodi državo pa jo!!!! S tem da so delavci dokazali da znajo voditi Luko Koper; Cerar pa ni dokazal da zna voditi državo................pre j nasprotno!!!!
Megaclite
03. 07. 2016 10.39
Bo moral priti Gašpar Gašpar pa red narediti :D
srebrnibreg
03. 07. 2016 10.36
+2
Cerar MORA to vodilno katera je hotela po korupcijski poti najeti kredit za drugi tir in jo zamenjati vendar Jazbec ni oseba katera si to zasluži, da jo menja.
srebrnibreg
03. 07. 2016 10.24
+5
Roseann 03.07.2016 10:17:19 -2 2 Leta 1990 se je na plebiscitu 96% državljanov odločilo za odcepitev od juge. Procent kaže, kako nevzdržno, brezperspektivno in obupno je bilo tedaj življenje tam. No in po samostojnosti, zadnjih dvajset let volilci spet večinsko volijo tisto in tiste, ki so življenje v jugi naredili tako neznosno in državo pognali v propad, razpad in bankrot, celo v državljansko vojno. Razumi sedaj kdor more ta bebav narod,....potem pa se še čudijo, da jim gre slabo....in da jih ideološki dediči juge kradejo na vsakem koraku....................-Zato je pa nekaj let po tem kar več kot 85% vprašanih kateri so živeli v obeh sistemih izjavilo, da je takrat bilo boljše. To je pa stonickni pozabil napisati. Hitro so dojeli napako.
PredsednikPepe
03. 07. 2016 10.45
+2
Stvar je šla predaleč. To, kar se sedaj dogaja v luki Koper, je posledica problematičnih ukrepov vlade in SDH. Res je, da delavci ne morejo voditi podjetja, res je tudi, da lastnik lahko menja upravo. Vendar lahko menja upravo na osnovi dejstev, slabih rezultatov, itd. Tu pa slabo in pristransko deluje SDH, pa še argumenti za menjavo so slabi in napačni. Vlada s Cerarjem na čelu naj počisti smeti pred svojim pragom, nato pa naj se dogovori z delavci. Za škodo so odgovorni vsi. Sicer pa tako slabe vlade še nismo imeli.
Kollerik
03. 07. 2016 16.10
+1
....počasi mi gratuje žal, da sem volil SMC, vendar sem še vedno mnenja, da je bila to še najmanj slaba od vseh izbir
ficfiric 1
03. 07. 2016 10.17
+1
Kaj se sploh sekirate...si ne upate priznat da ste drugorazredni drzavljani...navadni delavci ki ste tukaj samo za delat in tiho bit..za drek mesat in krast rabis vsaj tri kupljene diplome...sploh pa kot da koga prizadane ker ima slo gospodarstvo skodo...zarad mene ni treba da mamo pristanisce...niti zeleznice ne rabim...sploh pa mi je super ko slisim da se slovenskim parazitom krci denarnica...
Skunk Works
03. 07. 2016 10.17
-2
Leta 1990 se je na plebiscitu 96% državljanov odločilo za odcepitev od juge. Procent kaže, kako nevzdržno, brezperspektivno in obupno je bilo tedaj življenje tam. No in po samostojnosti, zadnjih dvajset let volilci spet večinsko volijo tisto in tiste, ki so življenje v jugi naredili tako neznosno in državo pognali v propad, razpad in bankrot, celo v državljansko vojno. Razumi sedaj kdor more ta bebav narod,....potem pa se še čudijo, da jim gre slabo....in da jih ideološki dediči juge kradejo na vsakem koraku....
ficfiric 1
03. 07. 2016 10.19
+5
Mislim da tisti tvoji osmosvojitelji niso glih pokazal neke hude uspesnosti...no ja sej so vsi zivel na veliki nog...pa kreditki ki so jih pozabil odplacat itd..pa sej isti sedijo tam od 91.dalje...ja res se razlikuje desnica od levice v slo...bravo...
Skunk Works
03. 07. 2016 10.24
-2
srebrnibreg
03. 07. 2016 10.26
+4
.....Res si pokazal bebavost. Pa pluse si ne pozabi pod vsemi svojimi nicki ponarediti.
Kollerik
03. 07. 2016 16.12
+1
V jugi JE BILO BOLJŠE!!! Pa hebeš ti tiste klasično prototipne zgodibce desnosučnih o bananah, kavi in kavbojkah, po katere smo morali čez mejo... bile so službe, solidarnost, optimizem, ponos in še kaj....
dump
03. 07. 2016 10.17
Kdo bo plačal škodo, ki jo dela ta vlada g. Cerar ?
gasper07
03. 07. 2016 10.14
Res je, dela se nepopravljiva škoda s štrajkanjem v bilo katerem podjetju. A ne morem mimo tega kakšna škoda se je naredila ob osamosvojitvi pa do danes za katero nismo krivi delavci vendar naši politiki. Luka Koper je eno zadnjih podjetij na obali, ki dela denar. Da se razumemo... ima zelo neprijazno politiko do zunanjih izvajalcev... denimo plačilni rok najmanj 75 dni, vstopnina za vhod z avtomobilom v območje luke, urnik dela postavlja ona... prekinitev dela, ki ni plačan... mislim, da bi moral prej kdo drugi štrajkat. Skratka... ne vem, če je primerno, da štrajka samo Luka... če bi imeli jajca podjetja, ki so povezana s poslovanjem z Luko... od prevoznikov do gradbincev... bi jo zaprla že davnaj. Da bi jo nekateri najraje prodali zato, da si napolnejo žepe s podkupninami... to je pa vsem kristalno jasno. Ah.... Cmerar... glede na to, da je Luka v državnih rokah... zrihtaj, da bo račun plačan v 8h dneh po izdanem računu... najmanj to. Da Luko ne boste zjebali... to pa tko in tko nisi sposoben izpeljat.
mallonge
03. 07. 2016 10.12
-3
Da so ekipa brez kredibilnosti je Cerar priznal s tem, ko je po 10 dnevnem mešanju Jazbeca. Dragonje in Gašperšiča v reševanje klical Počivavška. seveda brez uspeha.
piljan
03. 07. 2016 10.14
+2
Pa sigurno držj tole?A spet samo pametuješ,ker ti je všeč?
brabusednet
03. 07. 2016 10.09
-3
No to je razultat,ko se rdeči tovariši gredo tržno gospodarstvo.Oni to razumejo,da je treba to vse pokrast.
piljan
03. 07. 2016 10.09
+5
Kako je pa kaj s podporo tem emigrantom,ki delajo škodo državi.Predvsem me zanima,če jih sekstaši dohtar ivana še vedno podpirajo,čeprav mahajo z komunističnimi simboli.
brabusednet
03. 07. 2016 10.13
-1
Pusti ti ivana ti se z svojimi sektaši ukvarjaj,ki ti državo uničujejo in ti norc vidiš tu ivana.Da nisi že malo obseden s tem ivanom.
piljan
03. 07. 2016 10.17
+2
Glej,če jim je pa dohtar ivan že vse pokazal kako se krade.Ta sedaj kradejo vsi.
gump3c
03. 07. 2016 10.08
Zakaj ne razkrijete identitete morilca slovenskega policista????
piljan
03. 07. 2016 10.11
+2
Vprašanje za napovedovalcaprihodnosti,na NORI cozmosjasnovidec,pravi,da je vse jasno videl in točno ve.
deratizacija
03. 07. 2016 10.08
A predsednik vlade ni delavec? Administrativni!
BrNuS
03. 07. 2016 10.07
+4
ne bom dopustil da bi delavci vodili državno podjetje...normalno, ker bi jim šlo veliko bolje kot tem tvojim skoruptiranim podganam!!! Prav da so zavzeli podjetje...vsa čast jim...poduk drugim delavcem, da se enkrat postavijo za svoje!!!
Moj?ica123
03. 07. 2016 10.03
Slovenija je propadla drzava,luka bo pa lih kar.Sicer pa sploh ni pomembno,saj smo v eur,globalizacija ne?Eden bo kupil,tako nekako.Kapitalizem bo pa v franze sel,tako kot eur.Brexit nas bo unicil,se malo boste ,bomo,pili tinto....
Klampfman
03. 07. 2016 09.56
+3
Dragi delavci. Podpiram 1 dnevni protest z jasnimi zahtevami. 3 dnevno izzivljanja in ogrozanja tisocih (slabse placanih) delovnim mest po Sloveniji pa ne.
DINAMIK
03. 07. 2016 09.54
+3
Cmerar še svoje zobe ne more postaviti v vrsto....,to pove vse o človeku na takšnem položaju!
piljan
03. 07. 2016 10.03
+6
Klampfman
03. 07. 2016 09.53
-3
Tes 6 2.0 Tudi tam je bil "spontani upor delavcev"
rekapaka
03. 07. 2016 09.47
+2
Lenobe luške pejmo že enkrat delat. Moje delnice Luke izgubljajo na vrednosti. Kot vas Matić z ekipo manipulira, je v TEŠu počel Rotnik. Ob zamenjavi so delavci TEŠa stavkali, potem pa je milni mehurček počil.
murinar
03. 07. 2016 09.52
+1
DonDonDan
03. 07. 2016 09.47
+0
Sploh ne vemo, zakaj se štrajka, kakšne so zahteve, kdo kaj od koga zahteva !!! Mutna posla !!!!!!!!!!!
donato
03. 07. 2016 10.04
+1
Zahtevajo odstop Gašperšiča in Dragonje. Pravilna zahteva!
piljan
03. 07. 2016 10.05
+1
DonDonDan
03. 07. 2016 10.09
+2
To je tako, kot bi v Drogi Portorož zahtevali odstop Baracka Obame al pa Putina, hahahahha
slo_veter
03. 07. 2016 10.45
in mir na svetu .. vse skupaj spominja na izbiro Miss. Luke Koper