Gospodarstvo
Oglas

Zaradi napačne odločitve sem izgubila 32.122 evrov!

Ljubljana, 13. 01. 2017 06.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Nisem vedela, da me lahko bančnik zavede. Zaupala sem mu in izbrala tisto opcijo, za katero mi je rekel, da je boljša. Pokazal mi je dva izračuna in rekel, če izberete to opcijo, ste na varnem. In sem jo izbrala,” pripoveduje Sabina. “Ena sama napačna odločitev, zaupanje napačni osebi, je dovolj za izgubo več deset tisoč evrov! Danes vem, da takšne odločitve ne bi smela sprejeti sama.”

Kako sem izgubila 32.122 evrov?

"Pred dnevi sem se soočila z dejstvom, da sem zaradi napačne odločitve v letu 2008, izgubila 32.122 evrov. Pa ne zaradi kredita v švicarskih frankih, da ne bo pomote, čeprav bi o tej temi lahko veliko govorila, temveč zaradi pomanjkanja osnovnega finančnega znanja in nepoznavanja skritih bančnih pasti. Izgovor, da me o tem ni poučil nihče, ne starši in ne učitelji v šoli, mi danes čisto nič ne pomaga. Zakaj? Ker moram posledice napačne odločitve nositi sama. Izgubo moram kriti sama!" še pojasnjuje Sabina.

Vem da ne vem - 1
Vem da ne vem - 1 FOTO: Vem da ne vem

Ne, to ni izmišljena zgodba, to se je Sabini K. iz okolice Ljubljane v resnici zgodilo. Če menite, da se to ne more zgoditi vam, pomislite še enkrat. Morda imate tudi vi podobno zgodbo pa tega še ne veste! Sabina je naredila napako, a je preprečila vsaj nadaljnjo izgubo. Večina pa se nas niti ne zaveda kje vse izgubljamo denar, dokler nismo primorani paziti na vsak evro. A takrat je pogosto že prepozno za sanacijo.

Povprečen Slovenec izgubi 1.208 evrov letno! Kje izgubimo največ?

Verjeli ali ne, toda več tisoč ali celo več deset tisoč evrov izgubljamo na račun predragih kreditov, previsokih stroškov zavarovanj in varčevanj za pokojnino ali za druge dolgoročne cilje, kar je posledica pomanjkanja znanja - finančne pismenosti. Kje so še vse ostale napačne odločitve kot je izbira dragega bančnega računa, pa uporaba limita, plačilo previsokih cen za elektriko, telekomunikacije in slabo načrtovanje dopusta. Rešitev pa je enostavna, le oborožiti se moramo z znanjem, kar najlažje storite tako, da obiščete najpomembnejši dogodek na temo osebnih financ v letu 2017.

Vem da ne vem - 2
Vem da ne vem - 2 FOTO: Vem da ne vem

Predstavljajte si, da za primer vzamemo 5.000 "Sabin", saj je najmanj toliko Slovencev leta 2008 sklenilo kreditno pogodbo s tako slabimi pogoji. Skupaj to pomeni kar 488 milijonov evrov potencialne izgube! Izgube za vse, ki nimamo dovolj znanja, ko sprejemamo tako pomembne odločitve, kot je podpis dolgoročne kreditne pogodbe za nakup stanovanja. In ker ne vemo, da lahko preprečimo nadaljnjo izgubo, kot je to storila Sabina, ničesar ne spremenimo. Bančnik vas zagotovo ne bo poklical in vam ponudil ugodnejšega kredita, tako kot ni poklical Sabine. Zato morate ukrepati sami.

Naučite se ravnati z denarjem. 98 % Slovencev namreč tega ne zna!

Znanje s področja upravljanja z denarjem in osebnimi financami ni tako samoumevno, kot se nam zdi. Nihče nas tega ne uči, zato spada tovrstno znanje med izjemno redke dobrine in tu na slovenskem trgu vlada praznina. To praznino na trgu zapolnjujejo redki in eden izmed glavnih akterjev na področju finančnega opismenjevanja v zadnjih letih je Zavod Vem, da ne vem, katerega poslanstvo je izboljšati finančno pismenost odraslih Slovencev. Na ta način bo manj napačnih odločitev, prevaranih investitorjev in osebnih stečajev.

Kaj lahko naredite takoj?

Investirate v svoje znanje, saj vam tega nihče ne more vzeti. To je edina garantirana naložba, ki se vam takoj povrne. Ne verjamete? Rezervirajte si sedež, saj vam organizator ponuja 100 % garancijo na zadovoljstvo! Vsakemu, ki se bo udeležil dogodka in ne bo zadovoljen, bodo v celoti vrnili kotizacijo.

Vem da ne vem - 3
Vem da ne vem - 3 FOTO: Vem da ne vem

Naročnik oglasa: Vezovišek & Partnerji

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3