Gospodarstvo

Zaušnica Airbusu

Frankfurt, 07. 12. 2006 10.34 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Lufthansa načrtuje nakup Boeingovih letal, s čimer je zadala nov udarec evropskemu proizvajalcu.

Lufthansa se je odločila za ameriškega proizvajalca
Lufthansa se je odločila za ameriškega proizvajalca FOTO: Reuters

Nemška letalska družba Lufthansa bo kupila 20 Boeingovih letal 787-8, v prihodnje pa bi lahko kupila še dodatnih 20 letal tega tipa. Lufthansa bo s tem postala prva potniška letalska družba, ki je naročila novo vrsto širokotrupnih Boeingovih letal za lete na dolgih razdaljah.

Odločitev Lufthanse za ameriškega konkurenta je presenetljiva zaradi dejstva, da je krovna družba Airbusa, industrijski in oborožitveni koncern EADS v skupni, francosko-nemški lasti.

Nemška Lufthansa bo Boeingova letala prevzela v letu 2010, ko načrtuje širitev v Severno Ameriko in Azijo. Družba je sicer ob Boeingovih letalih naročila še sedem Airbusovih širokotrupnih letal A340-600 z dobavo do leta 2008. Po Lufthansinih navedbah je kataloška vrednost nakupa vseh omenjenih letal 5,2 milijarde evrov. Kataloška vrednost naročila 20 Boeingovih letal pa po navedbah ameriškega podjetja znaša 4,14 milijarde evrov brez popustov.

"Lufthansa je znana kot družba, ki skrbno izbira svoja letala. Odločitev za ameriškega konkurenta je bila zagotovo težka, upoštevaje interese, ki jih ima Nemčija v večinskem lastniku Airbusa, koncernu EADS. Kljub vsemu so se za Boeing odločili in mislim, da bodo to opazile tudi druge letalske družbe, ki imajo v svojih flotah letala vrste 747," je dejal analitik iz ameriškega inštituta JSA Research Paul Nisbet.

Notranjost letala Boeing 787
Notranjost letala Boeing 787 FOTO: Reuters

Za evropskega letalskega proizvajalca Airbus to pomeni najnovejšo v nizu zaušnic, ki so jih podjetju zadali zaporedni terminski zamiki v dobavi največjega potniškega letala na svetu A380. To letalo je sedaj nekoliko zasenčilo Boeingovo letalo 787, ki omogoča boljši izkoristek goriva kot starejša Airbusova letala iz enakega velikostnega razreda. Lufthansa je 15 letal A380 naročila že decembra leta 2001, njihovo dobavo pa ne pričakujejo vsaj še do konca leta 2009.

Svetlejša usoda se letalu A380 vendarle nasmiha, saj naj bi mu ameriški in evropski organi 12. decembra le podelili certifikat o ustreznosti. Kljub odpovedi naročila s strani ameriškega letalskega prevoznika FedEx ima Airbus tako v žepu še vedno 149 naročil za A380, 15 letalskih družb pa je že napovedalo nakup skupno še dodatnih 12 letal tega tipa.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

theykilledKenny
07. 12. 2006 14.19
Pričakovano! Očitno v Airbusu niso sposobni uspešno konkurirati Boeingu. Res škoda... :(