Zavarovalnica Adriatic Slovenica kupila poslovno stavbo SCT

Po več neuspelih poskusih prodaje je poslovno stavbo SCT na Slovenčevi ulici za 1,91 milijona evrov kupila zavarovalnica Adriatic Slovenica. Stečajni upravitelj Benigar Tošič pa je napovedal, da bo zaradi ogromnih stroškov v času prisilne poravnave uveljavljal odškodninsko odgovornost nekdanjega poslovodstva.

Leon Benigar Tošič

Stečajni upravitelj Benigar Tošič meni, da je nekdanje vodstvo SCT povzročilo škodo s prisilno poravnavo. (Foto: Blaž Garbajs)

Po več neuspelih poskusih je poslovno stavbo SCT na Slovenčevi ulici v Ljubljani v stečajnem postopku za 1,91 milijona evrov kupila zavarovalnica Adriatic Slovenica. Stečajni upravitelj Benigar Tošič je medtem napovedal, da bo zaradi ogromnih stroškov v času prisilne poravnave uveljavljal odškodninsko odgovornost nekdanjega poslovodstva.

 

Stečajni upravitelj SCT Leon Benigar Tošič je poslovno stavbo na Slovenčevi ulici v Ljubljani neuspešno prodajal na treh javnih dražbah, nato pa se je odločil za zbiranje ponudb. Končno je stavbo za 1,91 milijona evrov kupila Adriatic Slovenica, je razvidno iz ta teden objavljenega zapisnika seje upniškega odbora, ki je prodajo odobril. Stavba je bila sicer prvič na dražbi konec leta 2011 po izklicni ceni okoli štiri milijone evrov.

Med drugim so bili že prodani poslovni prostori na Slovenski cesti v Ljubljani, kjer je bil sedež SCT, za skupno nekaj manj kot 1,6 milijona evrov, samski dom na Šmartinski cesti v Ljubljani za okoli 800.000 evrov in obrat Brdo za nekaj manj kot tri milijone evrov.

Kot kaže poročilo upravitelja za zadnje četrtletje leta 2012, objavljeno na Ajpesu konec januarja letos, je upravitelj od začetka stečajnega postopka junija 2011 do konca lanskega leta med drugim prodal za 3,3 milijona evrov nepremičnin, za pet milijonov evrov težke mehanizacije, za 4,6 milijona evrov vozil in za 1,3 milijona evrov drugega premičnega premoženja.

Na računu SCT je bilo v tem obdobju skupno 20,5 milijona evrov prilivov, po plačilu upnikov, stroškov postopka in davka pa je ostalo 7,9 milijona evrov. Večina od tega je namenjena za poplačilo ločitvenih upnikov.

Iz stečaja bi lahko poravnali obveznosti do zaposlenih

Upravitelj ugotavlja, da če bi poslovodstvo namesto prisilne poravnave, ki je potekala od konca leta 2010 do junija 2011 in je povzročila "enormne" stroške, takoj predlagalo stečaj, bi družba lahko poravnala vse obveznosti do zaposlenih iz naslova odpravnin in plač.

Od začetka stečaja je bilo poplačanih 3,5 milijona evrov oz. 40 odstotkov stroškov, ki so nastali v prisilni poravnavi.

V zvezi z "neutemeljeno prisilno poravnavo ter njenim zavlačevanjem" bo uveljavljal odškodninsko odgovornost nekdanjega poslovodstva, je napovedal.

Družbo so ob vložitvi predloga za prisilno poravnavo vodili Ivan Zidar, Janez Jamnik in Aleksander Meze.

Prenesi v

Glasuj

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:
 

Komentarjev: 33
 
ak64 12.03.2013 21:04:24
sramota kako kradejo in prodajajo opremo SCT Tošič in kompanija
Več komentarjev