Gospodarstvo

ZDA s 14-milijardno kaznijo majejo Deutsche Bank: ameriške zunanjepolitične igrice ali 'vzgojna ura' za pohlepne bankirje?

Berlin/Ljubljana, 13. 10. 2016 06.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 12 min
Avtor
Natalija Švab
Komentarji
61

14 milijard dolarjev naj bi nemška Deutsche Bank plačala ZDA zaradi goljufivih poslovnih praks, ki so se jih posluževale velike banke in zakuhale finančno krizo. A mnogi menijo, da je kazen previsoka, ZDA pa obtožujejo, da visoke kazni za evropske banke niso naključje, ampak podaljšana roka ameriške zunanje politike.

Ameriški nadzor
Ameriški nadzor FOTO: 24ur.com
"Ne vem, ali naj se smejim ali jočem, ko se ima banka, ki je špekuliranje spremenila v poslovni model, za žrtev." Sigmar Gabriel, nemški politik

Potem ko so bila zadnja leta oči evropske javnosti, ko je šlo za težave bank, večinoma uprte v Grčijo, Španijo, Italijo, na Ciper, pa tudi v Slovenijo, se je zdaj na naslovnicah znašla Nemčija, oziroma njihova velika banka Deutsche Bank, tudi eden od nemških simbolov.

Za sumljive poslovne prakse še v času pred krizo, so jim v ZDA naložili tako visoko globo, da se marsikdo boji, da bo banka klecnila. Vrednost delnic je zato pred dnevi doživela največji padec v zadnjih 33 letih. Črni oblaki, ki se zgrinjajo nad banko, pa sence ne mečejo le na ustanovo, ampak mnogo dlje.

Tako prinašajo potencialne nove težave v že tako turbulentno nemško politiko, pa tudi v EU, kjer je bančni sektor še precej oddaljen od "popolnega zdravja", povezava pa si po finančni in migrantski krizi ter "brexitu" še niti zares ni začela zdraviti ran.

Kazen za zamolčana tveganja

Luka Gubo, analitik Finančnih trgov ocenjuje, da je trenutno največja težava Deutsche Bank 14 milijardna ameriška kazen, ki si jo je banka prislužila, ker so pred krizo zavajali investitorje v hipotekarne obveznice in druge naložbe: "V poslu je banka posrednik, ki na ta račun zasluži provizijo, njena naloga pa je tudi, da investitorju razkrije potencialna tveganja, vezana na naložbo, ki jo prodaja. Ne le Deutsche Bank, tudi druge banke po svetu, tega dela naloge niso opravile, zato zdaj dobivajo kazni."

Kazen za Deutsche Bank je izjemno visoka. Bankirji vztrajajo, da je v tej višini ne nameravajo plačati. Da pri tem znesku najbrž ne bo ostalo, meni tudi Gubo. A težava bo že vsaka kazen, višja od 5 milijard dolarjev, kolikor so jih za ta namen rezervirali bankirji, po poročanju nemških medijev priznavajo v banki.

"Kazen sama po sebi ni težava, če ima banka dovolj prostih sredstev in dovolj visoko kapitalsko ustreznost. Ampak Deutsche Bank ima izmed vseh večjih igralcev na svetu - če gledamo Morgan Stanley, Citigroup ... trenutno eno najnižjih kapitalskih ustreznosti," razlaga Gubo. 

Finančni trgi "so nestrpni"

O tem, kako težave Deutsche Bank vplivajo na razpoloženje na finančnih trgih, Gubo pravi, da "so trgi nestrpni, vlada določen strah, ni pa večje panike". "Če bi prišlo do večjih težav, ki se jih trenutno iz bilanc banke še ne vidi in v najslabšem primeru do scenarija ameriške banke Lehman Brothers, ki je šla v stečaj leta 2008, pa bi to na borzah po svetu povzročilo večje padce tečajev, saj je Deutsche Bank zelo izpostavljena do različnih finančnih institucij in finančnih inštrumentov, in če bi prišlo do likvidacije, bi lahko cene hitro padle. Gre sicer za malo verjeten scenarij," ocenjuje sogovornik.

Kaj bo storila nemška vlada?

Ker gre za eno največjih evropskih in svetovnih bank, je interes, da se ustanovo reši, velik, saj je po mnenju mnogih enostavno "prevelika, da bi propadla".  "Ko gre za reševanje, imamo dva možna  scenarija - "bail out" in "bail in", pri čemer "bail in" pomeni, da se izbriše trenutne lastnike in se obveznice in celo depozite pretvori v kapital. Ali so izgube tako velike, da bo prišlo direktno do tega scenarija, je težko reči. "Bail out" pa pomeni, da se lastnike  pozove k dokapitalizaciji. Po tem scenariju država ne vstopi takoj, ampak šele, če dokapitalizacija ni uspešna," razlaga Gubo.

Državna dokapitalizacija - nočna mora za Angelo Merkel, načrt prestrukturiranja pa za 35.000 ljudi, ki bodo ostali brez dela

Da bodo prvi na potezi, da rešijo banko, njeni lastniki, je sicer nekako jasno. Kanclerka Angela Merkel, ki ima pred volitvami prihodnje leto že tako dovolj težav s padanjem podpore zaradi politike odprtih vrat do migrantov, si po mnenju nemških medijev enostavno ne more privoščiti, da bi v banko nakazala davkoplačevalske milijarde.

Nemški Focus je objavil javnomnenjsko raziskavo, po kateri 69 odstotkov Nemcev nasprotuje državni pomoči za banko, ki "je špekuliranje spremenila v poslovni model" - kot situacijo opisujejo kritiki. Le 24 odstotkov vprašanih bi se z državno finančno pomočjo strinjalo.

Prav tako je bila v času, ko je po Evropi lomastila finančna kriza, prav Merklova tista, ki je javno in ostro kritizirala domačo državno pomoč za padle banke v najbolj prizadetih državah in zahtevala, da se strinjajo z ostrimi pogoji "trojke".

V času, ko se s težavami še vedno soočajo tudi nekatere velike italijanske in grške banke, bi bila takšna rešitev politično tvegana tudi na evropski ravni ocenjujejo analitiki.

Vlada v Berlinu lahko zato le upa, da držijo zagotovila šefa Deutsche Bank Johna Cryana, ki je na zadnji septembrski dan zaposlenim zagotovil, da "banka trenutno izpolnjuje vse kapitalske zahteve, prestrukturiranje pa poteka po načrtih".

Zagotovilo je sicer slaba tolažba za vse, ki bodo po njegovem ambicioznem načrtu za prestrukturiranje banke, izgubili delo. Načrt predvideva, da bo banka v prihodnjih dveh letih z odpuščanji in odprodajo delov posla, število delovnih mest redno zaposlenih in pogodbenih sodelavcev, oklestila za kar 35.000. Zaprli naj bi posle v desetih državah in 200 poslovalnic v Nemčiji. Strategija je bila predstavljena že oktobra lani, potem ko je banka poročala o 6 milijardni izgubi. Analitiki ob tem še menijo, da gre za banko, ki so jih na evropskih stresnih  testih, ki so sledili hudi finančni krizi, ki je močno zamajala evroobmočje, najbrž nekoliko pogledali čez prste.

Nemški Focus je objavil javnomnenjsko raziskavo, po kateri 69 odstotkov Nemcev nasprotuje državni pomoči za banko, le 24 odstotkov vprašanih bi se z državno finančno pomočjo strinjalo.
Nemčija - menda dežela z največ bankami na število prebivalcev v evroobmočju

Deutsche Bank, sicer tudi tretja največja evropska banka, še zdaleč ni edina nemška finančna ustanova v težavah. Tudi konkurenčna Commerzbank AG je napovedala, da bo število sodelavcev oklestila za petino in zaprla več poslovalnic.

Medtem ko se banke v Italiji, ki je trenutno "najbolj problematičen otrok" evropskega bančnega sistema, srečujejo s težavo prezadolženosti, pri WSJ ocenjujejo, da se jedro nemškega problema skriva v strukturi njihovega bančnega sistema - preveč bank se gnete na premajhnem prostoru, zakonodaja pa onemogoča večjo konsolidacijo bančnega sistema.

Če je bil razdrobljen sistem majhnih bank pred desetletji v Evropi pogost, so se z reformami v drugih državah, banke večinoma združile v večje ustanove. V Nemčiji je ločnica med zasebnimi bankami, kamor spadata tudi Commerzbank in Deutsche Bank in državnimi bankami, ostala jasna.

Strokovnjaki menijo, da ima Nemčija danes enostavno preveč bank, sklicujejo se na poročilo ECB iz leta 2014, ki navaja, da ima Nemčija najmanj prebivalcev na kreditno ustanovo - 45.552 ljudi na ustanovo, medtem ko jih je na primer v Španiji 205.593.

Da bi se združevanja zgodila kmalu, pa večina dvomi, saj ima tukaj veliko besede politika, ki je soočena z dejstvom, da Nemci svojim manjšim bankam zaupajo bolj kot velikim alternativam, predvsem pa sektor tudi po zaslugi svoje razdrobljenosti zaposluje na tisoče ljudi.

Evro težave
Evro težave FOTO: Thinkstock
Kako ozdravljene so po krizi evropske banke zares?

Po krizi, ki je svoj pohod začela leta 2008, je bančni sistem v razvitem svetu šel čez fazo močnega razdolževanja in dokapitalizacij. Vzpostavljena je bila vrsta novih mehanizmov, ki bi naj skrbeli za regulacijo bank in preprečili nove krize. Pa so evropski bančni sistem ti prijemi res ozdravili? "Glede na leto 2008 so stvari z vidika višine kapitala boljše," ocenjuje Gubo. A dodaja, da to še ne pomeni, da so banke popolnoma varne.

"Težava bank je, da so tveganja stalno prisotna. Vedno, ko dajejo banke posojila za nepremičnine, avtomobile, posojila podjetjem, razvijajo svoje produkte ... je težko oceniti dejansko tveganje. In tukaj so v ozadju predpostavke. Od leta 2003 do 2007 je bila recimo predpostavka, da cene na ameriškem nepremičninskem trgu ne morejo pasti. To se je izkazalo za napačno predpostavko.  Na njeni podlagi je prišlo do ogromnega nepremičninskega balončka, ko je ta počil, je sledila kriza.  Kako regulirati banke, da do krize ne bo prišlo, je zelo nehvaležno vprašanje. Lahko jim naložimo, da morajo imeti 50-odstotno kapitalsko ustreznost, to vsekakor zniža tveganje finančne krize, a to pomeni, da so banke nedobičkonosne oziroma bodo dobički minimalni. Optimalni nivo regulacije je zato težko določiti. Tako z vidika, katerih naložb se banke sploh lahko dotikajo, kot kakšna mora biti njihova kapitalska ustreznost. Jasnega odgovora nima nihče, je pa vsekakor smiselno, da imajo banke večjo kapitalsko ustreznost, ker so tako bolj odporne na potencialne šoke," razlaga Gubo.

ECB jezi banke z obrestnimi merami, ljudje pa vseeno raje varčujejo kot zapravljajo

Med ustanovami, ki so najbolj glasne, ko gre za trenutno situacijo v Deutsche Bank, je IMF. Njegova prva dama Christine Lagarde je banko pozvala, da "reformira svoj poslovni model" in čim prej reši situacijo z ameriško globo. A banke imajo o ustanovah kot sta IMF ali ECB svoje - pogosto ne prav visoko - mnenje.

Nemške, pa tudi druge banke, se med drugim jezijo zaradi negativnih obrestnih mer, ki občutno klestijo njihove dobičke, po besedah Yvesa Merscha iz ECB pa naj bi se to nadaljevalo še vsaj pet let. Tudi za težave, s katerimi se Deutsche Bank sooča ob ameriški globi, mnogi krivijo prav ta ukrep ECB. Kljub temu pri ECB ocenjujejo, da bodo posledice takšne politike vseeno boljše - tudi za banke - kot če tega ukrepa ne bi bilo.

Nemški regulatorji so zato banke že pozvali, da pač začnejo denar pridobivati iz drugih virov. Na primer tako, da komitentom zaračunavajo za storitve, ki so bile prej brezplačne. Pa čeprav to jezi ljudi. "Komitenti imajo seveda radi brezplačne storitve, a brez jasnih alternativnih prihodkov, pri tem ne more ostati," je ocenil Felix Hufeld iz BaFin, ki ga povzema WSJ.

Negativne obrestne mere so bile ukrep, h kateremu so se zatekli pri ECB in na Japonskem, da bi pospešili pokrizno okrevanje. O učinkovitosti debata še poteka. Želeli so namreč doseči, da bi ljudje - namesto varčevali - zapravljali denar, a nekatere raziskave kažejo, da so se ljudje vseeno raje zatekli k varčevanju. Tudi tistemu "v nogavico". Številni so ukrep pospremili s komentarjem, da "gre za norost, saj da morajo zdaj za starost še bolj varčevati".

Analitik pri Morgan Stanley Andrew Sheets je za WSJ ocenil, da je takšna percepcija razumljiva: "Ljudje več zapravljajo, ko so optimistični glede prihodnosti. Negativne obrestne mere pa so izlet v neznano, ki ne vzbuja zaupanja."

Nekateri ob tem situacijo, kjer se (pretirano) klesti prihodke bank, vidijo kot nevarnost, da bi se le-te znova zatekle h "kreativnim" praksam, ki so bile pogubne že leta 2008.

Ameriške kazni - kdo plača, koliko in kam gre denar?

Na drugi strani Atlantika računajo, da bodo banke pred takšnimi skušnjavami streznile milijonske in milijardne kazni, ki so zdaj tudi v središču primera Deutsche Bank.

Američani so v procesu kaznovanja krivcev za finančno krizo, ki je izbruhnila pred osmimi leti, do lanskega maja nabrali 235 milijard dolarjev, je takrat poročal Reuters. Kako je mogoče, da je šlo tako hitro? Gubo ocenjuje, da po zaslugi njihovega učinkovitega pravosodnega sistema. "V takšnem postopku je treba ugotoviti, kje je nastala škoda, kolikšna je, podane so morale biti tožbe, postopki pa so trajali kar nekaj časa, saj gre za visoke zneske."

Medtem ko v Evropi jezo povzroča sam obstoj teh kazni, ni jih namreč malo, ki Američanom očitajo, da so zakuhali krizo, zdaj pa pobirajo kazni - s čimer se Gubo sicer ne strinja, saj, kot pravi, živimo v globalnem svetu, kjer so bili vsi podobno kreativni - pa se v ZDA sprašujejo, kaj njihova država počne z milijardami iz naslova kazni.

WSJ, ki se je potopil v porabo okoli 100 milijard tega denarja, je ugotovil, da za polovico pravzaprav ni povsem jasno, kaj je država s tem zneskom storila. Zakonodaja naj bi jih sicer zavezovala k podobnemu delovanju kot v primeru odškodnine, ki so jo pred leti naložili tobačnim podjetjem - po tem scenariju je šel denar za zdravstvo, preventivne akcije, šolstvo in infrastrukturo. Del denarja iz naslova kazni za banke, za katerega je bilo mogoče odkriti, kam je šel, pa naj bi država namenila oškodovanim potrošnikom, lokalnim skupnostim in za infrastrukturo.

 Kazni ameriških oblasti za banke do oktobra 2015 ...

BankaŠtevilo primerovKazen v milijardah dolarjev
Bank of America3477.09
JP Morgan Chase2640.12
Citigroup1818.39
Wells Fargo1010.24
BNP Paribas18.90
UBS86.54
Deutsche Bank45.53
Morgan Stanley74.78
Barclays74.23
Credit Suisse43.74

Vir podatkov: CNBC

Politični učinki izven meja Nemčije - koliko lahko nova bančna kriza zamaje krhko EU?

Medtem ko analitiki v Nemčiji menijo, da bi lahko poteze Meklove, ki bi bile v nasprotju s pričakovanji ljudi, nemške volivce še bolj potisnile v naročje skrajne AfD, poznavalci evropskega prostora menijo, da bi šle posledice napačnega reševanja Deutsche Bank precej dlje od zgolj domačega vpliva.

V že tako skrhani EU bi povzročile še več trenj, predvsem na relaciji Nemčija - Grčija, Nemčija-Italija in še poglobile "proti nemška čustva" v kateri drugi državi članici. Večina namreč še ni pozabila bolečega reševanja grških in ciprskih bank, kjer so posledice nepremišljenega ravnanja bankirjev ob lastnikih nosili tudi varčevalci.

Če bi Nemčija pri reševanju Deutsche Bank zaobšla evropska pravila, bi bil to posmeh takrat postavljenim pravilom. Če bi Nemčija v banke poslala denar, brez da prej svojo ceno plačajo lastniki, bi podobno potezo težko prepovedali Italiji,  naslednja žrtev takšne situacije pa bi bil po mnenju analitikov najbrž kar projekt evropske bančne unije.

Nekateri pa gredo še korak dlje. Analitik Jim Rogers je za RT dejal, da bi propad Deutsche Bank ali pa napačno reševanje, pomenilo kar konec EU.

Ameroški nadzor
Ameroški nadzor FOTO: Thinkstock

Teorije (ameriške) zarote - ali pa je morda vse res?

Ameriško igranje finančnega policista v evropskih bankah gre sicer marsikomu močno na živce. Tudi politikom. Predvsem francoski politiki so v zadnjih letih večkrat javno pozivali, da je čas, da "se konča svetovna dominacija ameriške valute".

Čeprav je Matthew Jones iz IMF pred dnevi zagotovil, da "ni dokazov, da ameriške oblasti, ko gre za kaznovanje bank, še posebej močne udarce pošiljajo v smeri tujih bank", mnogi menijo nasprotno - da ZDA takšne postopke izkoriščajo za uveljavljanje svojih zunanjepolitičnih interesov. Marsikomu gredo v nos tudi kazni za banke, ki poslujejo z državami, ki so na ameriških seznamih za sankcije.

Tudi velikanska globa za Deutsche Bank po mnenju več analitikov ni naključje. Nekako sovpada tudi z evropsko kaznijo za Apple. Da gre za načrtovan napad ZDA na evropsko konkurenco, je bilo slišati že v primeru Volkswagen. Čeprav seveda ne gre zagovarjati goljufivih praks družb, analitiki opozarjajo, da je nemški avtomobilski proizvajalec udarec doživel v času, ko mu je uspeval preboj na ameriški trg, kjer se je želela uveljaviti tudi Deutsche Bank. 

Ljubitelji teorij zarote so s primerom Deutsche Bank, predvsem ko gre za upravičenost višine kazni, dobili novo kost za glodanje, politika in stroka pa opomin, da vsa krizna in pokrizna vprašanja - tako o regulaciji kot o prihodnosti evropskega bančnega sektorja, še zdaleč niso rešena.
 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (61)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Real10
14. 10. 2016 08.56
+6
Complete List of BANKS Owned or Controlled by the Rothschild Family. Milsem da to use pove kaj pa kako...napiste na google tole pa boste vidl, da majo ameri use u zasebni lasti no druzina rothshild...se nasa nacionalna banka je njihova tko da mi igramo kakor oni spilajo...je pa tut DB njihova...tko da je vse skup sama ena politika in nategancija...
proofreader
13. 10. 2016 19.41
+16
Kdaj pa bomo mi ob bank pobrali nazaj nakraden denar?
Gospod .
13. 10. 2016 19.09
+12
Itak. Evropa se tako ali tako prevec pusti zda. Zato pa tonemo in ne vzdigujemo.
Real10
14. 10. 2016 09.47
+3
Real10
14. 10. 2016 09.47
+2
Grunf TNT
13. 10. 2016 17.09
+15
Še en bedast članek več. 14 mrd za DB ni nič pretresljivega. Za primer vzemite novo LB in njeno dokapitalizacijo in boste videli da na 24 ur zopet iz muhe delajo slona.
dannyer
13. 10. 2016 19.01
+4
slovenc59
13. 10. 2016 16.40
+12
Ne da bi zagovarjav DB , še zdaleč ne, ker so isti kriminalci kot oni čez Atlantik, vendar že vse od takrat ko je bil € močnejši kot dolar se opaža invazija na Evropo, na vseh področjih. Od avtomobnilske industrije do ekonomije, financ , interneta, IT industrije...., ni da ni. Ni ravno treba imet Nobelovo iz ekonomije, da se vidi, da ameri načrtno uničujejo EU, pa kakorkoli je že di sama poskrbela za to. Zato pa še posebej , se je treba lepo zahvalit za vsemogočne sporazume čezatlantske in ubrat svojo smer. Verjetnoje pa to žje, sploh če se gospoda juncvkerja vpraša !!!!! Pa tudi vsi ostali žalujoči i ajo svboje račune, seveda naši umetniki bodo pa tako ali tako prikimali vsaki neumnosti , ki jo bodo zavbezniki sproducirali !!!!! Kapnalo jim bo šele čez x let, kne bodo več na vladi.......
ochi
13. 10. 2016 16.54
-5
Gospod .
13. 10. 2016 19.10
+2
bus303
13. 10. 2016 16.33
+16
STOP TIPP CETA TISA
jakec1575
13. 10. 2016 14.41
+11
ker ZDA nimajo več manevra obrestnih mer, šopajo ze 4 kolicino denarja v obtok., posledicno denar izgublja vrednost še hitreje. Izlet v neznano. ECB je sledila tej politki, ki pa zal ne prinasa rezultatov. ker Ljudje imajo radi predvsem stabilne razmere. in ta izlet je izlet v neznano, kar pomeni, da ljudje šparajo. In to v štumfu. čeprav je denar neumno sparat. Kupite pravo zlato. ne izvedene instrumente zlata. Angela ni zaman opozorila svojih državljanov na 14 dnevne zaloge hrane in aktivirala postroj vojaskega zdravstva. zna se zgoditi, da ce pade banka bo nekaj dni zanimivih in zgodovinskih.
jakec1575
13. 10. 2016 14.37
+10
ni teorije zarot. 3 svetovna vojna je bila obljubljena kot vojna informacij in dezinformacij ter očitno tudi ekonomskega in bancnega podrocja. proksi vojne se pa izvajajo tam nekje dalec. amerika pade, če dolar pade kot svetovna valuta. obstaja kratka zgodovina, ki pojasni vse vzroke. vse valute so vezane na dolar, dolar pa zaradi slabe produkcije in vecnega tiskanja pada. Kitajska in rusija sta ustanovili svojo konkurenco IMF. Sedaj se bo šlo zares. Vojna je samo druge oblike. Na koncu bodo ekonomijo resile male hranilnice. Prlbem velikih sistemov je, da zahtevajo enormne kolicine, da spremenijo smer, so pa bolj odporni na vetrice. ko pa padejo, je pa katastrofa. pri tankerju ves ze 3 milje prej, da bo nesreca in da ti krmilo ne pomaga vec. Pametni se ze pripravljajo na obdobje po nesreci.
Sonja Rihter
13. 10. 2016 14.29
+6
FED je že od nekdaj imela kontrolo nad vsemi instrumenti in transferji.Popolnoma nelogično je, da se banka kot ustanova, pojavlja kot posrednik rizičnih naložb.Če že kdo, potem so zato pristojne družbe, ki pa jih mora banka kontrolirati, ne pa, da to počne sama.Med drugim so se pa ujeli v past in posnemali druge banke, predvsem ameriške, ki so propadle in zdaj so dobili udarec.V nobenem primeru ni bila za krizo kriva samo Amerika.Kazen je najmanj kar jih lahko doleti.Biti vodilna banka med top 25 je velika prioriteta pri izdaji bančnih instrumentov in špekulirati z njimi.
MeaCulpa
13. 10. 2016 13.33
+13
najprej vw pol migranti radi nas Majo zavezniki
User416781
13. 10. 2016 13.07
+7
Načeloma gre res za nesorazmerno kazen, čeprav bi jaz vsem tem bankam trajno odvzel licence za sklepanje tovrstnih poslov in odgovorne postavil pred sodišče. Plačilo kazni ni nobena rešitev, saj so na drugi strani lahko ustvarjeni taki dobički, ki finančno upravičijo tudi take kazni. In na koncu ogoljufani še vedno ostanejo ogoljufani - kazen pa pade v proračun.
heroj2000
13. 10. 2016 12.38
+5
Se pravi imamo na vidiku nov bankrot in še hujšo krizo v Evropi. Po moje bo prej še bankrot ZDA.
ginger 1
13. 10. 2016 13.24
+1
Yugoekonomist Mencinger je tudi pricakoval bankrot najbolj razvite ekonomije sveta...ostal je z dolgim nosom !
tron3
13. 10. 2016 12.22
+21
30 milijard za migrante na leto, 14 milijard Američanom itd. bravo teta Gela, še v bankrot spraviš Nemčijo!!!
Banion
13. 10. 2016 12.16
+21
Res je to je vzgojna ura, da se vidi kako se služi denar in kaj nam bodo počele korporacije če bomo podpisali bedasti trgovinske sporazum. To ni samo vzgojna ura za bankirje temveč za debilno avropsko administracijo in politike ki klečeplazijo pred Amiji in se v našem imenu tajno dogovarjajo kako nas bodo spremenili v poplne sužnje kapitala. Ne pozabite da so Amiji najdalj od vseh imeli sužnjelastniški politični sistem
hohoho
13. 10. 2016 11.14
+32
Evropa + Rusija = Dobro EU + Amerika = terror
Janez_53
13. 10. 2016 11.40
+1
aristotel
13. 10. 2016 11.08
+17
Uklonijo Nemčijo,zlomijo Evropo in Evro,dodatno oslabijo Rusijo plus begunci je eksplozivna mešanica neslutenih rasežnosti in Evropa mirno spremlja svoj zaton in propad,da je par tisoč ljudi močnejših kot pa praktično cel svet je katastrofa in nepojemljivo in skregano z realnostjo ampak pozabljajo tudi oni bodo zgubili to je dejstvo...
hotchilipoper
13. 10. 2016 11.04
+29
Amerika vse dela,da uniči Evropo,gensko spremenjena hrana,vojna,begunci,ki dobijo plačano,da se selijo v Evropo
BildiTheEmperor
13. 10. 2016 10.13
+42
Interes Amerike po destabilizaciji (enotne) Evrope, ni nobena skrivnost.
ochi
13. 10. 2016 09.42
+10
kar naj jim plačajo v jenih. se jim sesuje tiskarna v mesecu.
bu?e24 1
13. 10. 2016 09.53
+21
Ameriska hinavscina na vrhuncu zakaj ne vrnejo tone in tone zlata ki da drzijo od nemcev
ochi
13. 10. 2016 09.39
+6
se je že začelo. najprej se uniči temelje države, ki je finančni sistem. sledi porast uličnega nasilja, vštric z migranti in demonstranti. končno stanje bo vojaška ura.