Gospodarstvo

Združitev je skladna s pravili

Ljubljana, 04. 11. 2006 13.17 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Združitev družb Blatnik in Mlinotest je skladna s pravili konkurence in ji varuh konkurence ne bo nasprotoval.

Združitvi Pekarne Blatnik in Mlinotesta varuh konkurence ne bo nasprotoval
Združitvi Pekarne Blatnik in Mlinotesta varuh konkurence ne bo nasprotoval FOTO:

Urad za varstvo konkurence je 26. oktobra na podlagi priglasitve koncentracije izdal odločbo, s katero je v skladu z zakonom o preprečevanju omejevanja konkurence odločil, da je koncentracija družb Pekarna Blatnik in Mlinotest skladna s pravili konkurence in da ji ne bo nasprotoval, je zapisano na spletni strani urada za varstvo konkurence.

Pekarna Blatnik je priglasila koncentracijo zaradi nameravane pridobitve večinskega lastniškega deleža družbe Mlinotest na podlagi objave javne ponudbe za odkup vseh delnic ajdovskega podjetja. Na podlagi podatkov iz priglasitve in drugih razpoložljivih podatkov je urad ugotovil, da v zadevi priglašene koncentracije ni izkazan resen sum o neskladnosti koncentracije s pravili konkurence.

Kot je znano, je Pekarna Blatnik prevzemno ponudbo za Mlinotest objavila 3. oktobra. Za to ajdovsko podjetje pa se poteguje tudi Žito. Tako je 13. oktobra objavilo svojo namero za prevzem Mlinotesta. V Žitu so tedaj pojasnili, da skupina Žito želi konsolidirati slovensko pekarsko dejavnost, v Mlinotestovih programih pa vidi priložnost za velike sinergijske učinke in močnejši nastop na trgih širše regije.

Pekarna Blatnik je nato 19. oktobra objavila prevzemno namero za Žito. Med ključnimi razlogi prevzemne namere so v Pekarni Blatnik navedli obrambo pred močno koncentracijo tržnih deležev, ki bi jih za slovensko pekarsko proizvodnjo pomenila morebitna združitev Žita in Mlinotesta.

Žito je kljub temu 23. oktobra objavilo konkurenčno prevzemno ponudbo za Mlinotest. Ker pa je Pekarna Blatnik pred tem objavila še namero za prevzem družbe Žito, so se pojavile različne interpretacije zakona o prevzemih o tem, ali Žito sme objaviti prevzemno ponudbo za Mlinotest, če je samo tarča prevzema. Agencija za trg vrednostnih papirjev (ATVP) je nato Žitu odredila, da mora sklicati skupščino in nanjo uvrstiti predlog sklepa, s katerim skupščina potrdi odločitev uprave za objavo konkurenčne prevzemne ponudbe za odkup delnic Mlinotesta.

Žito je nato pred dnevi na ATVP poslalo ugovor zoper odredbo, da mora družba sklicati skupščino. Podrobnosti ugovora v Žitu ne želijo razkriti, dokler agencija o njem ne odloči, pričakujejo pa, da bo ATVP njihov ugovor preučila in odpravila izdano odredbo. Žito je skupščino sicer sklicalo za 21. november.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.