Gospodarstvo

Davčne blagajne: spremembe so nujne, sicer se bo porušilo prostovoljstvo

Ljubljana, 19. 04. 2016 13.06 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Številna lokalna društva, takih je v Sloveniji 17.000, delujejo prostovoljsko, imajo pa tudi nizke prihodke. Davčne blagajne morajo vseeno uporabljati, ker v zameno za članarino ponudijo kakšen izlet, zanj pa izstavijo račun. Številna društva so tako na robu preživetja.

Več videovsebin
  • Iz 24UR ZVEČER: Težave z davčnimi blagajnami
    01:51
    Iz 24UR ZVEČER: Težave z davčnimi blagajnami
  • Iz 24UR ZVEČER: Z novelo zakona v pomoč društvom
    05:48
    Iz 24UR ZVEČER: Z novelo zakona v pomoč društvom

Kot smo pisali že januarja, morajo davčne blagajne uporabljati tudi mala društva, tako športna kot planinska in upokojenska. A ta pravijo, da imajo od boja proti sivi ekonomiji le sive lase. Zakaj?

Poglejmo nekaj primerov:

Ana Kolenko, računovodkinja Društva upokojencev Vrhnika, je povedala, da je za njihovo društvo največji problem organiziranje raznih srečanj in izletov. Ta so namreč morali korenito spremeniti. Zdaj gotovine od udeležencev namreč ne pobirajo več, ampak vsak udeleženec na lokaciji plača ponudniku storitev. Če bi delovali kot prej, bi morali kupiti mobilno blagajno, ki stane 300 evrov, pa še plačevati bi morali mesečni strošek interneta. Hkrati pa nihče od upokojencev noče prevzeti odgovornosti za vodenje teh blagajn.

Iz fiskalizacije naj izvzamejo koče, kjer ni telefonskega signala.
Iz fiskalizacije naj izvzamejo koče, kjer ni telefonskega signala. FOTO: Thinkstock

Gabrijel Jelovšek, predsednik Planinskega društva Drago Bregar – Ljubljana, ki upravlja Bregarjevo zavetišče na planini Viševnik, na višini 1620 metrov, pa je povedal, da imajo v najemu kočo z desetimi prenočišči ter majhno depandanso s petimi. Že najem obeh stavb je za društvo velik strošek, poleg tega pa plačujejo tudi vzdrževanje. Pri njih je največja težava blagajna. V koči namreč ni telefonskega signala, okrog koče pa ga je najti le v kakšnem kotu, pa še tu se velikokrat porazgubi. Na Fursu so mu svetovali, naj podatke vpiše v blagajno, nato pa gre 'lovit' signal. ''Ko pride deset posameznikov v kočo, moramo napisati deset računov. Zdaj se je treba pa odločiti, ali bomo pisali račune ali bomo kuhali čaj,'' je povedal in dodal, da traja pot do koče do pet ur peš, ter do dve uri z avtomobilom v eno stran. Oseba, ki pride v kočo, da potrdi vezano knjigo računov za to potrebuje cel dan, ''zdaj pa si predstavljajte, da pride peš, za kar porabi pet ur, potem dela, nato pa potrebuje še pet ur, da pride v dolino''.

Od davčne blagajne si lahko obetamo samo dodatne stroške, država pa nič, ker zavetišče že tako in tako dela minus. Če pa nam ne uspe dobiti signala, pa bo še huje, ker bomo očitno morali račune po mnogih letih zopet pisati na roko. In to danes, ko je vse elektronsko. Gabrijel Jelovšek

Brane Jeršin s Športne zveze Jesenice je povedal, da imajo na Jesenicah sankaški klub, ki letno pripravi dve tekmovanji, za kateri prostovoljci 9000 ur urejajo progo. Za tekmovanje poberejo štartnino 10 evrov na osebo, tekmovalcev pa nikoli ni več kot 50 ali 60. Za obe tekmovanji skupaj zberejo tako okoli 2000 evrov donacij, kar ne zadostuje niti za malico za prostovoljce, kaj šele, da bi za ta denar morali kupiti davčno blagajno.

Še slabše je v društvu Swing Story na Ptuju. Kot je povedal Franjo Rozman iz Športne zveze Ptuj, so člani omenjenega društva decembra pričeli s postopkom ukinitve društva. Imeli so nekaj čez 20 članov, ki so se udeleževali različnih plesnih tečajev in prireditev na Ptuju in drugod po državi. Zaradi nove zakonodaje pri poslovanju z gotovino je vodstvo dvignilo letno vpisnino, da bi lahko pokrili vse stroške. ''Pa ni šlo, ker nihče ni hotel prevzeti vloge blagajnika zaradi novih pravil. Enostavno preveč dela in birokracije za prostovoljce društva, ki nima niti 1000 evrov prihodkov. V sezoni 2014/2015 so bili organizirani plesni tečaji za skupine v treh različnih nivojih, organizirali so več kot deset dogodkov, posneli videospot... letos se ne bo dogajalo nič,'' je zaključil.

Novinarska konferenca
Novinarska konferenca FOTO: 24ur.com

In prav tega, da se bo porušilo prostovoljstvo, se boji tudi Janez Sušnik, podpredsednik Zveze društev upokojencev Slovenije, ki apelira na vlado, naj se davčnih blagajn ne vzpostavlja tam, kjer imajo društva do 10.000 evrov letnega prihodka. S tem se strinja tudi Goran Forbici, direktor Centra za informiranje, sodelovanje in razvoj nevladnih organizacij (CNVOS). Kot je namreč prepričan, v državno blagajno preko teh društev ne bo priteklo nič denarja, le društva bodo imela stroške.

In zato so vsem poslanskim skupinam predstavili predlog Zakona o spremembah in dopolnitvah zakona o davčnem potrjevanju računov. Že na začetku je vodstvo organizacij pobudnic povedalo, da ''ne glede na to, da absolutno podpiramo vladna prizadevanja za učinkovitejše pobiranje davkov in pravičnejšo porazdelitev davčnih bremen med vse, pa ne bi smeli spregledati, da gre pri obremenjevanju majhnih lokalnih društev z davčnimi blagajnami za izrazito nesorazmeren ukrep''.

Zato predlagajo, da se iz fiskalizacije izvzame majhna lokalna društva in druge nevladne organizacije z manj kot 10.000 evri letnih prihodkov ter da se na območjih brez mobilnega signala, kjer delujejo predvsem planinske koče, zavezancev ne sili k uporabi arhaičnega svinčnika in papirja, ampak se še naprej dopusti uporabo registrskih blagajn, ob pogoju naknadne davčne potrditve računov.

Davčne blagajne morajo uporabljati vsa društva, ne glede na letni prihodek.
Davčne blagajne morajo uporabljati vsa društva, ne glede na letni prihodek. FOTO: Thinkstock

Forbici ob tem poudarja, da to ne pomeni, da ne bi izdajali računov ali da njihovo gotovinsko poslovanje ne bi bilo sledljivo. Še vedno bi zanje veljala obveza, da morajo račune izdajati iz vezane knjige računov ali pa uporabljati registrsko blagajno, ki je ni mogoče spreminjati, tako da bi lahko vsak tržni ali davčni inšpektorat na terenu preveril, ali je bil račun izdan.

Pobudo so marca že predstavili vsem poslanskim skupinam in vrhu finančnega ministrstva. Podporo so ji že izrazili v treh opozicijskih strankah (SDS, NSi in PS nepovezanih poslancev) in vladnem DESUS. V SMC pa menijo, da je treba počakati do konca leta, ko bodo na voljo vse analize. Žal pa je ravno čas tisto, česar v marsikaterem društvu, kjer zaradi težav s fiskalizacijo razmišljajo, ali sploh še vztrajati in se truditi, nimajo. 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (120)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

SDS_je_poden
21. 04. 2016 11.06
-1
Ja kaj pa je problem napisat račun v vezano knjigo računov? Sej imajo ful mal prometa, kot pravijo. V čem je problem?
gogidolec
21. 04. 2016 09.31
-2
Po ustavi RS smo vsi enaki in ne vidim razloga zakaj bi bili nekateri (v tem primeru društva) izjema? Skoraj vsa društva so neprofitna in delajo prostovoljno (tako zatrjujejo sami) dejansko pa velika podjetja in legla mafije. dobivajo denar od države in velike zneske iz razno raznih skladov Evropske unije katerega razdelijo vodilni društev med sabo.
?akula
20. 04. 2016 20.10
+1
Je dacar ustavil stranko, ki je prišla iz trgovine račun. "Nimam ga" pravi le ta. "kako da ne?" vpraša dacar. "zato, ker sem ukradu" odgovori. "No, potem pa v redu" pravi dacar.
žlikrofi
20. 04. 2016 12.02
+11
a bo prišel čas da se obdavčijo cerkvene nabirke
SDS_je_poden
21. 04. 2016 11.08
+2
Cofar
20. 04. 2016 11.45
-1
ce si mali s.p. pa komaj shajas iz meseca v mesec pa vseeno moras imeti davcno blagajno. Drustva so za moje pojme pralnice denarja. Davcno blagajno v vsako drustvo in dobrodelno organizacijo. Seveda pa je potrebno lociti med prihodki, ki so zgolj dobrodelne narave, ne pa da potem vsi prodajajo hrano in pijaco in vso mozno kramo ki vsebuje logo drustva - to pa je trgovina za kar bi moral dat racun.
cefre
20. 04. 2016 16.37
+3
Vsem malim kot društvom naj davčno blagajno priskrbi FURS z brezplačnim najemom, pa naj zadeva ostane
sagesse
20. 04. 2016 10.54
+3
Niti za 0,1 % ni manj sive ekonomije-razloga s katerim so upravičevali davčne blagajne.Tisti ki pred uvedbo davčnih blagajn ni izdajal računa,ga tudi danes ne in je v bitu še več nelojalne konkurence.Ko bodo prvega,pleskarja,mehanika ali gostinca ujeli,da ni izdal računa in mu posledično vzeli vse premoženje,se bo nekaj spremenilo,,tako pa je vse to,cel kup stroška za prazen nič.........
sagesse
20. 04. 2016 10.50
+2
Davčne blagajne niso izumili slovenci?? res je toda V tujini.tudi na hrvaškem, za mikro poslovne subjekte,davčna blagajna ni obvezna,ker se zavedajo,da nekdo,ki ima 5000 eu letnega prometa ,je to 0 davka,ker ti subjekti niso davčni zavezanci,in vse kupujejo z davkom.Če ima nekdo 5000 eu prometa na leto,tudi nima davka na dobiček,zato so takemu subjektu nakopali dodaten strošek in ga silijo k zaprtju dejavnosti... včasih je potrebno biti malo bolj elastičen in posledično bi moral biti pogoj,,da vsi v javni upravi,bi morali imeti delovne izkušnje v gospodarstvu,da bi razumeli pravila igre...
Skunk Works
20. 04. 2016 10.45
+3
Te zadeve so rezultat od realnosti odklopljenih.....ne rečem da ni potreben red, vendar red v celi državi na inputu in autputu.....kaj tu na hiši nucajo nova okna, če te hkrati ne briga za streho, ki pušča.....Poleg tega bodo te blagajne zajele slo notranji trg malega podjetništva in obrtništva, kjer so cene storitev od leta 2008 prepolovljene, strošiki pa so enaki ali višji.......ne moreš kaj veliko postrgati tam, kjer je že vse postrgano.....pa tudi država bi morala močno zmanjšati svoje stroške, ter kaj narediti na izboljšanju pogojev za podjetništvo, potem bi se pa začelo dogajati samo od sebe......če kmet ne gnoji njive, zastonj pričakuje dobro letino.......lep dan....
Cofar
20. 04. 2016 11.49
+2
se strinjam s tabo. Prej bi pricakoval, da bo drzava nizala kake davke in prisevke v zameno za vec pobranih dajatev. Zato pa je potrebno naredi plan. Ko delas v nekem podjejtu se tocno ve koliko stanejo bruto place, stroski in potem vemo koliko dobicka imamo. Drzava pa bi samo pobirala brez plana kako in kaj. Ljudem bi moral javno razgrnit koliko denarja moramo pobrat, da smo na zeleni veji in kaj bomo VSI MI imeli od pobranega denarja. od najrevenjsega prebivalca SLO do najbogatejsega SLO v drzavi. Ne pa, da so zdej cvetlicarke in gostinci krivi za veliko gospodarsko krizo 2009 :)
.::.
20. 04. 2016 10.07
-1
tisti primer planincev je res eden na tisoč. ampak da se pa ukinjajo društva in plesne šole se mi pa zdi mimo! kot prvo je davčna blagajna zastonj. tudi če je treba v društvu izdat 30 računov naenkrat, se to lahko naredi zastonj preko finančne uprave. ne rabiš dajat 300 eur za mobilno blagajno. lahko pa se tudi odločite da ne poslujete več z gotovino. odprite TRR in namesto računov ljudem dajajte plačilne naloge. tako bodo tudi sredstva bolj transparentna, ne pa da si tajniki, računovodje in sekretarji potem denarce še v žepe bašejo. lahko uvedete tudi prispevke/članarine, kjer bo vsak društvu letno dal nek pavšal (recimo 50-100 EUR) in se potem iz tega fonda hodi na izlete. imam dejavnost in mi je zdaj dvakrat lepše kot prej, ko sem račune pisal v wordu, še prej pa na roza bloke.
sagesse
20. 04. 2016 10.22
+5
Očitno ste državni uslužbenec,ker o ekonomiji nimate pojma in e manj pojma imate,kako se na prostem trgu zasluži 100 eu. Vsekakor sem za transparentnost,toda v tem primeru se pogovarjamo o subjektih,kateri imajo prihodkov pod 5000 eu na leto,medtem ,ko je samo 1 setnikar cankar,pokradla za 650.000 eu,, in nič,,se je opravičila kajne!!!.Dokler bo Slovenijo vodila profesorska kamarila-v bitu javni sektor,kateri nimajo pojma o ničemer,razen o nakladanju všečno izbranih stavkov,se bodo vse normalne firme izseljevale iz slovenije,tujih pa tudi ni na vidiku.Imamo nižjo brezposelnost na raćun 9000 slovencev kateri so se izselili iz slovenije,toda za statistiko je to super podatek,ker teh 9000 je sedaj manj na zavodu za zaposlovanje....
expost
20. 04. 2016 10.28
+0
@sagesse, še vedno ne razumem, zakaj takšen halo! Napisati račun za prodano kosilo v planinski koči, ker nimajo interneta, ne problem? Pa saj obstaja VKR, če je problem z internetom. Kje je tu problem, dajte mi razložit. Tudi sam delam "na prostem trgu" in ne vidim težave. Seveda, če pa hočeš kdo na hitro pospravljati stvari v žep, nastopijo problemi.
sagesse
20. 04. 2016 10.41
+4
expost// ni problem za ,,normalne,, poslovne subjekte,toda tisti,ki imajo prihodkov,reciva 100 eu na mesec-razna društva,jim je 30 eu za davčno blagajno 30 % strošek,kar je norost.Država je spremenila pravila igre in pošteno bi bilo,da bi osnovne aplikacije podarila subjektom,brez teh for, maksimalno 3 račune na dan,,kaj pa če jih ima nekdo 4??... tak program stane v zda 500 $.. in država bi si ga brez problema privoščila, toda zakaj,če lahko kompletno vse prevalijo na poslovne subjekte.Slovenija ima eno od najbolj nesposobnih javnih uprav na svetu,kar se pokaže ko potrebuješ nasvet.Jaz osebno sem prodajal intelektualno lastnino v državo izven EU.Od davčne do ministrstva za gospodarstvo mi niso znali povedati,kako speljati ta posel.Preko avstrijskega podjetja sem to naredil v 5 minutah...samo za primerjavo...
York
20. 04. 2016 10.06
+2
In kako imajo to urejeno v tujini? Davčne blagajne nismo izumili Slovenci, da ne bomo odkrivali tople vode!
ni_mi_vse_eno
20. 04. 2016 09.14
Sploh ni problema. Vsi prispevki naj bodo deklarirani kot prostovoljni prispevki. :)
BEEF-TECH
20. 04. 2016 09.09
+3
Treba je najprej poskrbet da vsi za svoje delo dobijo/mo pošteno plačilo. Prostovoljstvo pa naj bo skrajna sila, ko je ljudi, ki bi v konkretnem primeru bili primerni da pomagajo po svoji službi, premalo! Prav tako bi lahko bilo prostovoljstvo davčna olajšava - seveda ob potrdilu o interveniranju.
Abrams
20. 04. 2016 08.52
+6
Davčne blagajne niso nič spremenile. Sam dodatna obremenitev, v smislu denarja in obveznosti. Ostalo je vse enako. Žal pr nas ne razumejo, da država lahko iztrži samo od denarja, ki je v obtoku.
Explainator
19. 04. 2016 21.55
+28
jaz vedno ko je treba plačati, vprašam, če lahko poravnam z gotovino, kar v praksi pomeni, da nema računa in da dobim vsaj 10% popusta
Explainator
19. 04. 2016 21.56
+51
aja pa še to, boli me k za tole zjebano državo, kjer naj bi ta denar šel za kvalitetne ceste in železnico, super zdravstvo in fantastične pokojnine, IN NE, nisem jaz kriv, ampak enostavno mi je prekipelo!
Tone781
20. 04. 2016 08.16
+6
Imamo težavo ker imamo zelo močnega finančnega ministra, katerega naloga je seveda stiskati in stiskati. Na nasprotnem polu pa bi moral biti enako močan minister za gospodarstvo, ki bi financerja krotil in skrbel ,da ne bi delal neumnosti. V sredi pa predsednik vlade, ki bi zmogel in znal presojati kdaj in kje je prava korist za državo in državljane. Imamo pa nulo od gospodarstvenika brez vsake moči, ki ga ne vidiš in ne slišiš, in predsednika vlade , ki tako kot večina njegove ekipe nikoli ni delal za denar in je ravno tako zgubljen v ugajanju ter poziranju.
York
20. 04. 2016 10.11
+2
@Explainator ...... vedno, ko zavrneš račun pomisli na to, da tisti, ki ti je opravil delo ali prodal blago živi na tvoj račun. Koristi vse; zdravstvo, vrtec, šola, faktulteta, ceste, železnice, vsa JU in dražvni, občinski aparat, naprej si naštej sam ........... in ti to plačuješ, dodatno mu dokapitaliziraš Banke, pokrivaš dolgove tajkunom ..... itd. Zato on smuča/letuje v tujini, ti verjetno v bližnji okolici, če sploh.
Naiskreni
24. 04. 2016 18.29
york: eeem.. 72 miljard je poniknilo preko vlade... si res tako opranoglavi? pojdi umret...
Eki
19. 04. 2016 21.42
+68
Odvetniki še vedno vzamejo svojih 10 % od naših odškodnin pa nikamor ne prijavijo :) Kaznovana bo pa gospa , ki proda na tržnici svojo zeleno solato za katero gara od jutra do večera.
mikitr
19. 04. 2016 20.59
+4
Jih je za razumet in podpret.Sem pa opazil .da so včasih nekateri vedno dajali račune(in jih verjetno brisali),dons pa če te poznajo le malo enostavno razkirajo in računa ne dajo.
mastablasta
19. 04. 2016 21.05
+19
eh imajo toliko skoraj brezplačnih možnosti da jih ni za razumet. edino kar ni po moejm za razumet je to, da se lotevamo teh malih zadev, tam pa velik denar v panamo oz. anguilo in deviške otoke beži in odteka
Uporabnik215111
19. 04. 2016 20.55
+31
Kolikor vem ima država za 11 mio izgube zaradi teh davčnih blagajn... Spoznali so,da so branili v temo...
cefre
20. 04. 2016 16.27
Vendar nihče ne pove kdo bi za napake odgovarjal- ostal do življensko brez udobne državne službe!!
Shark51
19. 04. 2016 20.13
+26
Še vedno se krade ..
Shark51
19. 04. 2016 20.16
+33
Zobar te vpraša z računom al pa brez rač. HAHAHA.......
piko112
19. 04. 2016 21.11
+5
Mojster123
19. 04. 2016 21.23
+39
kraja ni če nekdo ne plača davka, kraja je ko si nekdo nezakonito prisvaja denar, ki se pobira iz davkov in na tej strani bi bilo treba začeti.
Skunk Works
19. 04. 2016 21.24
+11
gizmo28
19. 04. 2016 19.45
+10
na hrvaškem stvar deluje brez problema, pri nas pa ne, le zakaj.......
tali?ni tom
19. 04. 2016 19.35
+4
na dolenjskem zelo znano kolesarsko društvo in društvo vinogradnikov ki se prepletata z posameznikom ki muti kjerkoli more! mal bi morala dvačna pregledat zadevo , vendar,možak je kot jegulja,se nonstop izmuzne! drugače se pa prek društev dogaja marsikaj! sam sem bil blagajnik gasilcev in sem odnehal ravno zaradi težav ki lahko nastopijo zaradi nespametnega recimo predsednika in par posameznikov ki mislijo da se ne more zgodit nič! hvala bogu, v parih mandatih ko sem bil jaz se je vedno srečno končalo,dandanes nimam z društvom nobenega opravka več ravno zaradi tega!