Gospodarstvo

Na vidiku novi rezi. Bi si z njimi Slovenija povrnila zaupanje?

Maribor/Ljubljana, 09. 08. 2012 07.22 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min

Ministrstvo za finance naj bi pripravljalo nov paket varčevalnih ukrepov, ki bi posegli v plače, nadomestila za brezposelne, regres pa bi kompenzirali z napredovanji. Pleskovič, ki je nekoč vodil Svetovno banko, pa pravi, da imajo bonitetne hiše tudi svojo zgodbo. "Denar kupi vse," dodaja.

Radovan Žerjav
Radovan Žerjav FOTO: Damjan Žibert
Minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Radovan Žerjav je jasno povedal, da je stanje v slovenskem gospodarstvu slabo, projekcije pa kažejo, da bo še slabše. Žerjav zato meni, da je nujno, da politika doseže konsenz pri ključnih projektih. "Najprej je nujno zajeziti nadaljnje padanje bonitetnih ocen, ki se žal odraža tudi v bonitetah slovenskih podjetij. Če bomo s tem nadaljevali, bo začel padati tudi izvoz, kar se za zdaj še ne dogaja," je bil jasen Žerjav.

Gospodarski minister meni, da je konsenz treba najti predvsem pri ključnih vprašanjih reševanja bank, saj brez tega ne vidi prav nobene možnosti za resen zagon slovenskega gospodarstva. Ob tem dodaja, da je pri tem v največji meri za to odgovorna koalicija, pričakuje pa jo tudi od opozicije, zlasti glede vprašanj fiskalnega pravila in sprememb referendumske zakonodaje, kjer je potrebna dvotretjinska večina. Ustanavljanje holdinga za upravljanje državnega premoženja se mu pri tem ne zdi glavna prioriteta.

Na njegovem ministrstvu ob tem snujejo tretji paket ukrepov, ki bo šel znova v smeri ustvarjanja konkurenčnejšega poslovnega okolja, predvsem kar se tiče urejanja trga delovne sile, dela na črno in pokojninske reforme. Kot pravi, bo za ta po njegovem mnenju odločilen paket potrebno več časa in pogajanj s socialnimi partnerji, a je nujno, da ga politika sprejme vsaj do konca letošnjega ali začetka naslednjega leta.

Napovedi so negativne

Bonitetna agencija Fitch je sledila bonitetnima hišama Moody's in Standard & Poor's (S & P) in znižala bonitetno oceno Slovenije. Fitch je oceno za dolgoročni dolg v domači in tuji valuti znižal za eno stopnjo, z A na A–, razlog za to pa naj bi bilo nadaljnje poslabšanje razmer v bančnem sistemu. Tudi kreditno oceno kratkoročnih poslov v tuji valuti je Fitch znižal za eno stopnjo, in sicer s F1 na F2.

Po mnenju Fitcha slovenske banke bremenijo slaba posojila, zaradi česar bo potrebna dodatna dokapitalizacija. V teh razmerah pa ni zanimanja zasebnega kapitala za vlaganje v banke. Največje breme bo tako pri tem nosila država, ki bo po oceni Fitcha morala naslednje leto v bančni sistem vložiti dodatnih 2,8 milijarde evrov. Slovensko gospodarstvo se bo po pričakovanjih letos skrčilo za 1,1 odstotka.

Bonitetne hiše imajo svojo zgodbo

Mojmir Mrak
Mojmir Mrak FOTO: POP TV

Mojmir Mrak, eden boljših poznavalcev mednarodnih ekonomskih odnosov, je za oddajo 24UR povedal, da se ne spomni, da bi katera koli bonitetna agencija za znižanje bonitetne ocene državi navedla notranje politične razloge. bonitetna hiša Standard & Poor's je namreč kot razlog za znižanje ocene Sloveniji navedla vse večjo politično polarizacijo.

Nekdanji direktor Svetovne banke Boris Pleskovič pa je za oddajo 24UR povedal, da je sedemodstotna pričakovana donosnost na državne obveznice že tako visoka obrestna mera, da si je ne more privoščiti nobena država. Zaradi zniževanja bonitetne ocene pa bi lahko bila ta cena zadolževanja še višja, dodaja.

Pleskovič pravi tudi, da imajo bonitetne ocene svojo zgodbo. "Denar lahko kupi vse," dodaja in pojasni, da v teh agencijah nimajo najboljših kadrov. "Te hiše služijo privatnim interesom. Lehman Brothers naroči bonitetno oceno in če jim veliko plačaš, ti bodo napisali dobro bonitetno oceno. Moji sošolci s Harvarda in MIT so najprej iskali službo v Svetovni banki, v privatnih bankah, univerzah, tisti, ki so bili na dnu razreda, pa so šli v konzultatske firme. Mckinzey ... ali pa bonitetne hiše," je povedal.

Mrak in Pleskovič pravita, da Slovenijo tepe izguba kredibilnosti. Da ni več zagotovil, da bo ukrepe, ki jih je obljubila, tudi izpeljala. Zelo preprosto, pravi Mrak, ne verjamejo nam več. Zato je Mrak prepričan, da bo kakršno koli odlaganje reform zelo kontraproduktivno.

Potreben svež kapital, ki ga bo verjetno morala zagotoviti država

Za oddajo 24UR je govoril tudi Matteo Napolitano, ki je za agencijo Fitch pomagal pripravljati bonitetno oceno Slovenije. Povedal je, da bodo slovenske banke do konca prihodnjega leta potrebovale 3,5 milijarde evrov svežega kapitala, od tega pa bo morala država prispevati skoraj tri milijarde. Prvič zato, ker ima v lasti velik delež bančnega sektorja, pa tudi, ker domači in tuji zasebni vlagatelji, ki si lastijo preostanek bančnega sektorja, niso pripravljeni ali niso zmožni vložiti svežega kapitala.

Glavni dejavniki tveganja, pravi Napolitano, so na prvem mestu, ali se bomo jeseni sploh še lahko zadolžili, reforme – ali bodo ali jih ne bo – pa tudi slaba zmogljivost politike, da ukrepe sprejme in predvsem izvede.

Pojasnil je še, da pri oblikovanju ocene vsako državo obiščejo, ob tem pa ni povedal, s kom so se sestajali. Razkril je le, da imajo stike tako z ministrstvom za finance kot tudi z ljudmi v Banki Slovenije. Očitkov, ki se pojavljajo tudi v slovenski javnosti, da ameriške bonitetne hiše pogosto udarijo po evropskih bankah, ko se kažejo težave v ameriških, pa ni želel komentirati.

Znižanje bonitetnih ocen je udarec za kapital, meni Erker.
Znižanje bonitetnih ocen je udarec za kapital, meni Erker. FOTO: Reuters

"To je udarec za kapital"

Da so ocene bonitetnih agencij upravičene, se strinja finančni analitik Igor Erker. V oddaji 24UR OB ENIH je dejal, da so ocene pravilne in gredo v pravi smeri. Meni, da je dobro, da se soočimo s sliko, ki jo imajo tujci o nas.

Znižanje bonitetnih ocen namreč ne prinaša nič dobrega. Slovenija sicer ne potrebuje novega dolga, a problem je že obstoječi dolg, ker se mora refinancirati in postaja vedno dražji, je dejal Erker in poudaril, da znižanje ocen negativno vpliva tudi na kapital. "Slovenija potrebuje predvsem kapital in tudi kapital je tisti, ki gleda na te ocene bonitetnih agencij. Če nekdo iz Nemčije, Velike Britanije ali ZDA prebere, da bonitetna agencija meni, da se bo stanje poslabšalo … zagotovo je to zelo neprijeten šum. Tudi za tistega, ki želi prinesti kapital. To je udarec tudi po kapitalu," je pojasnil.

Dodal je še, da je prepričan, da so bonitetne agencije enako stroge tako do Slovenije kakor do kakšne večje države, kot je na primer Španija. Prepričan je, da je način odločanja enak za vse. Meni pa, da je lahko način, kako bonitetna agencija sporoči javnosti svojo odločitev, bolj senzibilen pri večjih in manj pri manjših državah. "Ampak to je bolj problem nas Slovencev, ker nas je pač dva milijona, ne pa 80," je zaključil.

Bomo rešili Slovenijo z dodatnim varčevanjem?
Bomo rešili Slovenijo z dodatnim varčevanjem? FOTO: Thinkstock

Novi varčevalni ukrepi?

Neuradno naj bi ministrstvo za finance že pripravljajo nov paket ukrepov za varčevanje, in sicer za leti 2013 in 2014, so poročali v spletnem Delu. Ukrepi naj bi spet posegli v plačno maso javnega sektorja, za dodatnih pet odstotkov bi oklestili stroške dela, zamrznili bi minimalno plačo, znižali nadomestila za brezposelne, za polovico bi se zmanjšale premije, ki jih država vplačuje v pokojninski sklad javnih uslužbencev, prihodnje leto pa tudi ne bi izplačali regresa, kompenzirali bi ga z napredovanji, so še poročali v časniku.

Na ministrstvu so pojasnili, da zdaj drugih virov kot restriktivne in uravnotežene javne finance za zagon rasti ni ter da notranje in zunanje okolje tako dodatno otežuje zastavljen načrt za uravnoteženje javnih financ v obdobju 2012–2014, kar je treba upoštevati pri proračunih za prihodnja leta, so zapisali v Delu in dodali, da na ministrstvu opozarjajo, da je za kredibilnost Slovenije, kar potrjuje tudi znižanje bonitetne ocene, nujno pripraviti proračun v okviru realnih finančnih zmožnosti in zavez.

Kdo bo plačeval račune privilegirane kaste, se sprašujejo v SDS.
Kdo bo plačeval račune privilegirane kaste, se sprašujejo v SDS. FOTO: Thinkstock
Kdo bo plačeval račune?

Stranka SDS se je na svoji spletni strani spotaknila ob predsednika stranke Pozitivna Slovenija (PS) Zorana Jankovića in predsednika SD Igorja Lukšiča, ki naj bi s pomočjo predsednika Zveze svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS) Dušana Semoliča in predsednika republike Danila Türka blokirala ustavne spremembe ter druge nujne ukrepe za izhod iz krize. Če bodo s tem početjem nadaljevali, bodo pogoji za Slovenijo še slabši, trdijo v SDS. Kot so prepričani Jankovića to, da bodo pogoji še slabši, očitno ne skrbi.

Lukšič je na pisanje SDS odgovoril z besedami: "Če gre vladi za interes Slovenije, naj umiri politično klimo, pripravi predloge rešitev in končno, v skladu s prevzeto odgovornostjo, začne opravljati svoje naloge." Z urada predsednika pa so sporočili, da trditev SDS ne komentirajo. Semolič je odgovoril, da komentira le stališča vlade, ministrov ali drugih državnih funkcionarjev, strankarskih stališč pa ne. Tudi druge osebe, ki so bile omenjene, smo prosili za komentar, odgovore pa še čakamo.

"Tuji mediji enoglasno pišejo o trdih ostankih socializma v Sloveniji ter ceni, ki jo davkoplačevalci  plačujemo za velikanske zamude in blokade s strani izkoriščevalske elite, ki se boji ugotavljanja odgovornosti za že drugi izrop slovenskih državnih bank v manj kot 20 letih ter za svoje privilegije," so zapisali.

V SDS se spotaknejo tudi ob nekdanjega predsednika republike Milana Kučana, ki naj bi si, preden se je upokojil, dal napisati in sprejeti poseben zakon, ki mu zagotavlja privilegirano pokojnino in druge ugodnosti. "Danes so člani izkoriščevalske elite bogati, privilegirani in zaščiteni bolj kot kočevski medvedje. Srečko Prijatelj in Vladimir Vodušek sta ali že obsojena in v zaporu ali v priporu, kar pomeni, da se da, če se hoče. A v primeru Hilde Tovšak, Ivana Zidarja in Zorana Jankovića veljajo druga pravila," so kritični v SDS, kjer se sprašujejo: "Privilegirana kasta bo svoje privilegije in svojo nedotakljivost branila očitno do konca. A kdo bo sedaj plačeval njihove račune, ko so nam bonitetne ocene tako padle, da se praktično ne moremo več zadolževati?"

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (2667)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

El Koronito
12. 08. 2012 13.23
+3
Dam za gajbo tistemu, ki mi zrihta podatek, katere nepremičnine ima v lasti RKC. Prav zanimivo, bi bilo to objaviti tu gor... To sem enkrat že napisal pa so me zbrisali. Le zakaj...
nenasedaj
12. 08. 2012 12.19
+4
Varčevanje nima nobene zveze z reševanjem krize, predvsem ne na tak način, kot to dela Janševa vlada. So lani minirali pokojninski zakon, ki bi lahko bil osnova za začetek prenove Slovenije, danes pa jemljejo tistim, ki nimajo in puščajo pokvarjenim vse, še več, dajejo jim dodatne milijone.Pripravljam za jutri daljši zapis o Hollandu, vam bo potem jasno, da je Janševa vlada preprosto dihurska združba z manj pameti kot dihurji.
HooplaToopla
11. 08. 2012 23.52
+5
To, da si naj manjšamo plače, zato da nam bo nekdo zaupal je glupost. Problem je treba rešiti dolgoročno in učinkovito.. Vlada bi se morala dogovoriti s Putinom, da lahko v Kočevskem rogu Rusi postavijo večjo raketno in tankovsko bazo. V zameno pa nas Rusija popolnoma oskrbuje z manjkajočo energijo. Energetske potrebe takšnele kmetije, kot je Slovenija, se Rusom še poznale ne bi. Gospodarstvo pri nas bi pa cvetelo, kot zvončki pomladi. Bilo bi tako kot na Kubi v 60. letih. Samo roko stegneš in odtrgaš banano. Še vstati ne bi bilo treba. Evropa gre kot kaže tako ali tako 'zugrunt'. Mi bi pač pet let prej prekinili matrarijo.
Jaka Planinc
11. 08. 2012 09.10
-9
S PRAZNIM ŽAKLOM,PRAZNO DENARNICO, DRŽAVNO KASO,ki jo je prejela TA VLADA jo napolni lahko samo BOG in KOMUNISTI,ki so vse že PREJE v PREJŠNIH VLADAH POHOPSALI,LEVA RUKA DESNI ŽEP V SVOJE MALHE,SEDAJ PA SEVEDA PRAZEN ŽAKELJ TEŠKO STOJI POKONCI. Nov vlada pa pa ne more DELATI ČUDEŽEV,"POBEGLEGA" DENARJA pa ne dajo nazaj,ker so ga KOMUNAJZARJI poslali v SVOJE skrivne OAZE,ZATO NE KRIVITE TE VLADE PO BRANJEVSKO.
El Koronito
12. 08. 2012 12.58
+3
Kradejo vsi, al ti to še vedno ni jasno. In ja, tudi vaš ljubljeni vodja - tudi on krade. In to veeeeliko.
linj
13. 08. 2012 09.33
rešilo nas bo preimenovanje vojašnic, pa morda Mate na čelu kakšne uprave ...itd
nahrbtnik
10. 08. 2012 18.46
+15
me prov zanima kdo bo moj kredit odplačal-naj reršujejo banke tisti, ki so jih zafurali in tisti, ki so dobili kredite, ki jih ne bodo nikdar odplačali. večina slovencev nima nič od tega, razen, da naj bi krili svoje pufe, davke plačevali , pa svoje položnice, pa še državo, ki so jo zagonili rešela, al kaj... DOST JE!!!! jesen bo letos res vroča!!
volek
12. 08. 2012 11.05
-2
odpisan2x
10. 08. 2012 18.40
+15
dejmo janša će se greš nekega šefa naj prinesejo denar nazaj,ne jokat,al pa odstopi
volek
12. 08. 2012 11.06
-1
To mora narediti naše krivosodje in ne Janša.
odpisan2x
10. 08. 2012 18.37
+12
nobenih pufov denar nazaj, akcija če niste tega sposobni spelte se
odpisan2x
10. 08. 2012 18.33
+3
kako mi nekddo z svojimi bedastmi zakoni lahko kroji življenje
RED_line
10. 08. 2012 18.53
+4
odpisan2x
10. 08. 2012 18.32
te ki se imao zapolitike poslat v-
Geronemo
10. 08. 2012 15.38
+15
Kaj vam je, kaj je bolj pomembno: zaupanje bank v Slovenijo ali zaupanje Slovenskega naroda v svojo državo. Ta članek in te izjave so vam jasen dokaz da smo v lasti Bank in da se njihovi lakaji v naših parlamentih trudijo na vse pretege da postanemo absolutni odvisniki nekih inštitucij. ZBUDITE SE IN ZAHTEVAJTE NAZAJ KAR JE VAŠE. Vi mislite da imate pravice????? Razmislite še enkrat!!!!! Mi vsi smo ovce ki služijo bančnemu konglomeratu religij in velikih podjetij.
El Koronito
12. 08. 2012 13.00
WikiX
10. 08. 2012 15.31
+8
Zdaj, ko sonam fapšisti vse pokradli, nas kriminalizirali, zadolžili in zasužnjili še za stoletja naprej ter diskriminatorno uničili vse svoje nasprotnike, bodo najbrž predlagali reset pravnega sistema in ustanovitev močne države, milico bodo zmanjšali na minimum in uvedli močne žandarje. To je namreč nacional socializem, kakršen je vedno bil, le da so orožje zamenjale laži in propaganda, ker si Evropa trenutno ne more privoščiti nekih hudih neredov, ampak tudi to še pride.
odpisan2x
10. 08. 2012 15.25
+6
islandija je zakon
WikiX
10. 08. 2012 15.31
+6
enasmrklja
10. 08. 2012 13.01
+14
še enkrat: Petrol, Delo, NKB, ABanka, Zavarovalnica Triglav, Pozavarovalnica Sava, Dars, Mura, Telekom, Pošta Slovenije, SIB, in še in še.... to so ustanove, kjer so politično nastavljeni direktorji, in kjer se uprava in člani nadzornega sveta izmenjujejo, da se ščitijo.... sicer pa nisem povedala nič novega- to je bilo že od nekdaj. sicer pa so povedali že na POP tv v neki oddaji, da je v SLO 50 direktorjev, ki si menjajo stolčke... in v teh firmah so delavci isto kot v JU. Preverjeno.
_KissMyAss
10. 08. 2012 14.10
+8
Pozabila si razno razne direktorate, institute, razvojne agencije....
nogomet12
10. 08. 2012 12.30
+17
Draga vlada, odstopite, da ne bo treba referenduma plačevat. Hvala za razumevanje, vaš razočarani državljan.
odpisan2x
10. 08. 2012 12.20
+5
država SLOVENIJ A zaradi dopustov kao politikov vsak dan zgubi 6 m eu,naj vas hudič,in vi meni ste moja vlada,
korintos1
10. 08. 2012 12.25
+2
veš koliko Patrij bi za to lahko kupili? In koliko bi spet eni zaslužili!
odpisan2x
10. 08. 2012 12.08
+11
predlagam naslednje ukrepe za odpravo krize v moji državi SLOVENIJI 1-znebimo se ljudi ki se imajo za politike,birokratov 2.podprimo vse ki imajo že uveljljavljeno ime firm ,če potrebujejo denar za razvoj vsak prispevamo po 1 eu 3.ljudi ki imajo dobre poslovne in znanje v moji DRŽAVI sloveniji je DOVOLJ ZNANJA stopimo skupaj pa brez barab
unikat.33
10. 08. 2012 12.03
+3
Takšno blatenje SDS-a po internetu in javno blatenje Slovenije pa nam res korosti v mednarodnih vodah. Kaj pa so naredili? Samo menjavajo vodilen in nadzornike ... konkretnega pa nič! Potem pa pišejo o priviligiranih (Kučanu, Jankoviču...), kaj so pa oni? Kako je lahko brat o JJ dobil proklop ečeltičnega omrežja, če nima gradbebnega dovoljenja????????
unikat.33
10. 08. 2012 12.04
+5
odpisan2x
10. 08. 2012 12.42
+4
ne blatim nikagar samo vse vlade so zatirale ljudstvo,vse vlade do sedaj so bile nesposobne,islandija je zakon
odpisan2x
10. 08. 2012 11.41
+10
to državo ne morejo več voditi ljudje ki se imajo za neke politike,o vsem bi moralo odločati ljudstvo,
mamica55***
10. 08. 2012 12.06
-4
nogomet12
10. 08. 2012 12.07
+3
odpisan2x
10. 08. 2012 12.46
+4
prašek
10. 08. 2012 11.19
+13
Kje ste mladi ??? Čas je da se prebudite !!!
Pecikltigr
10. 08. 2012 11.21
+11
V pojstlah pod kovtrom, ker je včeri bla močna fešta na študentu! Bo že ata zrihtau! Do takrat pa ful gejmat pa kak đoint, ker je ful dolgcajt!
Kaktus111
10. 08. 2012 12.41
+6
Počakaj , da se dost penzije zmanjšajo , da jih ta stari ne bodo mogli več futrat !!!
skoljka11
10. 08. 2012 11.14
+8
Ker ocitno ta vlada im vsi ze na pol poklicni politiki niso sposobni, se bolj pa nocejo zarezati tam kjer je treba, narod pa to ve, je edina moznost, da drzavljani izpeljejo referendum kjer se zahteva takojsmji sprejem zakonov, ki bodo urejali ta vprasanja. Hrvaska je s strami EU prisiljena to hitro urejati, ker je to tudi pogoj za vstop v EU. Sloveniji tega ob vstopu ni bilo treba, ker je vstnpila v drugacní okoliscinah, potem pa je lahko brez pogojevanj EU cvetela korupcija, lazni manegerski prevzemi in nastanek bogatasev brez svojega denarja in kapitala. Dobro bi bilo narediti primerjavo materialnega polozaja in lastnistva nepremicnin vseh tajkunov, pa bankirjev, manegerskih prevzemnikov podjetij, politikov, itd,. preden so zavzeli polozaje in sedaj. In bi vsi videli, da to ni iz plac, saj niti najuspesnejsim in mocnim podjetnikom kaj takega ni uspelo v pickih 7 letih.