Zgodovinska izguba, direktorju pa zgodovinska pokojnina

Britanci so na nogah. Vodja banke RBS bo kljub zgodovinskim izgubam banke prejemal zgodovinsko pokojnino. Prejemal naj bi kar 770.000 evrov na leto za nič dela pri svojih 50 letih.

Trenutno uporabljate Adobe Flash Player verzije 8.

Za napredno uporabo našega novega predvajalnika priporočamo Adobe Flash Player 9, ki omogoča celozaslonski ogled in najboljšo kvaliteto videa.
Priporočamo najnovejšo različico Adobe Flash Player verzije 9, ki si ga lahko brezplačno naložite tukaj

Video

Javnost v Veliki Britaniji je zgrožena. Banka Royal Bank of Scotland (RBS) je v letu 2008 pridelala največjo izgubo v zgodovini britanskega bančništva, kar 26,8 milijard evrov. Zato je življenjsko odvisna od pomoči države.

Royal Bank of Scotland

Banka UBS je zabeležila rekordno izgubo. (Foto: Reuters)

Njen nekdanji direktor Fred Goodwin pa kljub temu prejema neverjetno visoko pokojnino, skoraj 770.000 evrov na leto, in to kljub temu, da ima le 50 let. Novi direktor banke Stephen Hester se pred kritikami brani s pogodbo o pokojnini za Goodwina, pri kateri naj bi sodelovala tudi britanska vlada.

Britanski finančni minister Alistair Darling sedaj pravi, da vladni odvetniki delajo vse, da bi ugotovili, kako bi lahko pokojnino znižali. Opozicija pa vlado poziva, naj pove, koliko je o tem vedela in naj se sedaj ne spreneveda. Vlada sicer vztraja, da je bila z višino sporne pokojnine seznanjena šele minulo leto.

Fred Goodwin

Bogati upokojenec Fred Goodwin (Foto: Reuters)

Britanska vlada, na čelu s premierjem Gordonom Brownom, je Goodwina tudi že pozvala, naj se odpove delu izjemno visoke pokojnine, saj naj bi bil pravno to najlažji način za razrešitev zagate. A Goodwin tega ne želi storiti. Brown ga je še enkrat pozval in njegovo pokojnino označil za ''neupravičeno in nesprejemljivo'', a kot kaže ga tudi tokrat nekdanji direktor ne bo uslišal, poročajo britanski mediji.

Goodwina, ki uživa v predčasni prostovoljni upokojitvi, sicer javnost vidi kot arhitekta katastrofalne strategije banke RBS, ki je vodila v njen propad.

Prenesi v

Glasuj

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:
 

Komentarjev: 11
Nevenka Šmit 01.03.2009 09:33:14
naše gore list sem prepričežan
Več komentarjev