Gospodarstvo

'Zgrešena in zmedena gospodarska politika vlade'

Ljubljana, 21. 09. 2012 15.46 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Ekonomist Mencinger meni, da povečanja zasebne potrošnje ne gre pričakovati, "če ljudem grozi odpuščanje, zniževanje plač in pokojnin ter napovedovanje bankrota". Njegovemu kolegu Damijanu pa se zdi napoved Umarja zelo optimistična.

V tiskovni službi evropskega komisarja za denarne in gospodarske zadeve Ollija Rehna so povedali, da Umarjevo napoved jemljejo na znanje. Ob tem so spomnili, da bo Evropska komisija svojo gospodarsko napoved za EU s podrobnimi podatki za vse posamezne članice, tudi Slovenijo, objavila 7. novembra in da bo to boljša priložnost za komentar o podatkih za Slovenijo.

Ekonomist Jože Damijan ocenjuje, da so napovedi Urada RS za makroekonomske analize in razvoj (Umar) o krčenju slovenskega bruto domačega proizvoda (BDP) še vedno zelo optimistične. Sam pričakuje, da bo padec letos precej večji, znašal naj bi okoli tri odstotke, naslednje leto pa verjetno približno dva odstotka.

Preberite tudi: Omenjeni urad je v predstavljeni jesenski napovedi gospodarskih gibanj dodatno znižal napovedi o gibanju obsega BDP. Namesto spomladi napovedanega 0,9-odstotnega skrčenja gospodarske aktivnosti se nam v letu 2012 obeta padec za dva odstotka, leta 2013 pa za dodatnih 1,4 odstotka.

Damijan pravi, da so se ocene Umarja glede na spomladansko napoved sicer nekoliko prilagodile dejanskim gospodarskim gibanjem, vendar so še vedno zelo optimistične. Meni, da bi morala vlada pri načrtovanju proračunov za leti 2013 in 2014 upoštevati bolj konzervativne napovedi od Umarjevih ali pa oblikovati ustrezno velike proračunske rezerve. "Razlogi za trendno slabšanje domačega trošenja so predvsem v že sprejetih varčevalnih ukrepih iz prve polovice letošnjega leta, ki bodo na trošenje in plače v javnem sektorju imeli učinek šele v drugi polovici leta, in v novem svežnju varčevalnih ukrepov, ki jih bo vlada sprejela v začetku oktobra in ki bodo dodatno zarezali v plače ter število zaposlenih v javnem sektorju," je zapisal.

Meni tudi, da bo morala vlada nujno zvišati davek na dodano vrednost (DDV) za dve odstotni točki, če bo letos želela uresničiti cilj o znižanju proračunskega primanjkljaja. "Vse troje skupaj pa povečuje negotovost, zmanjšuje zaupanje domačih potrošnikov in bo tudi vplivalo na zmanjšanje porabe gospodinjstev," je pojasnil.

Mencinger opozarja na zgrešeno gospodarsko politiko vlade

Nakupovanje
Nakupovanje FOTO: Reuters
Mencinger je pesimističen. "Mislim, da ta vlada tega, kar bi morala narediti, sploh ne zna in ne more narediti. Slovenska družba potrebuje predvsem umirjenost, politika pa ustvarja paranojo," je prepričan.

Ekonomist Jože Mencinger je ocenil, da je za slabo napoved kriva "povsem zgrešena in zmedena gospodarska politika vlade z vrsto nepremišljenih ukrepov, kot je na primer zakon za uravnoteženje javnih financ". Meni, da povečanja zasebne potrošnje ne gre pričakovati, "če ljudem grozi odpuščanje, zniževanje plač in pokojnin ter napovedovanje bankrota".

Potrebujemo pozitivne ukrepe

Damijan meni, da vlada kratkoročno teh trendov ne more obrniti, lahko pa s pozitivnimi ukrepi poskuša spodbuditi gospodarstvo, da bi v drugi polovici prihodnjega leta začelo rasti. Pri tem predlaga predvsem povečanje tistih naložb v javno infrastrukturo, ki ne zahtevajo velike kratkoročne dinamike javnih sredstev in kjer je mogoče uporabiti sredstva EU, npr. za drugi tir Koper–Divača, oziroma kjer je mogoče pridobiti tuje investitorje, npr. za tretji pomol v Luki Koper in naložbe v energetiko.

Poleg tega bi se morala vlada s tujimi kapitalskimi skladi dogovoriti o oblikovanju nekakšnega sklada, ki bi zbral sredstva na mednarodnih trgih in jih nato kot kapitalske deleže vložil v slovenska podjetja, ki imajo dobre programe in investicijske načrte, vendar zaradi kreditnega krča in prevelike zadolženosti ne morejo priti do svežih kreditov. "To bi spodbudilo rast predvsem izvoznega dela gospodarstva," meni Damijan.

Ob tem je opozoril na pomen strukturnih reform. "Ob teh stimulativnih ukrepih bo morala vlada narediti tudi svojo domačo nalogo glede izvedbe strukturnih reform (pokojninska, delovnopravna, administrativna) in sanacije bank, sicer se bo prosti pad Slovenije na mednarodnih finančnih trgih nadaljeval in bo bankrot postal neizbežen," opozarja ekonomist.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (129)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

odpisan2x
24. 09. 2012 11.37
+6
kaj imamo od političnih ekonomistov,in politične ekonomije-razpad sistema
POIVRE
24. 09. 2012 09.55
+0
Mencinger je pesimističen. "povsem zgrešena in zmedena gospodarska politika vlade z vrsto nepremišljenih ukrepov....". Vlada je sprejela krizne ukrepe, podobne ukrepom, ki so jih v krizi sprejele druge države. Stari ekonomisti so pesimistični, ker so ukrepi sprejeti brez njihovih strokovnih mnenj in dobro plačanih elaboratov.
Miha1972
24. 09. 2012 21.14
+8
poglejte kdaj se je začel turbokapitalizem pri nas. V času prve janševe vlade, kjer so sprejeli zakone da so naši tajkunčki lahko začeli za svoje krediti zastavljati delnice katere šele nameravajo kupiti. To kar pa pravi dr.Mencinger je pa nažalost čisto res. Vlada nima nobene vizije zato pa smo tam kjer smo. Reforme katere je predlagal že pahor je zbombandiral, sedaj pa hoče taiste reforme z rahlimi popravki prodati kot najboljše. Kot berem te komentarje hoče samo skregati tako imenovani javni sektor in privatni sektor. Moramo vedeti, da ni problem javni sektor kot celota(bolniške sestre, policaji , gasilci, učitelji,...), ampak samo državna uprava v kateri se zaposluje v vsaki vladi glede na VIP. Glavni krivci za to krizo ni javni sektor, kot hočejo pokazati, temveč finančni in bančni sektor, kateremu pa se na žalost ne zgodi nič, saj so preveliki da bi padli. Govorijo da je potrebno vse privatizirati, da potem bo pa vse v najlepšem redu. Sprašujem, zakaj so se v tujini privatne bančne in finančne ustanove reševale z davkoplačevalskim denarjem. Neoliberalistični kapitalizem je samo navadna kraja pravic malih ljudi in kraja našega denarja. Zato je potrebno regulirati bančni in finačni sektor, da ne bodo preveliki, torej sledi, če bodo slabo delali bodo propadli in nihče jih ne bo reševal z našim denarjem. Če se bo ljudem jemalo pravice in socialni denar, ob že nizkih plačah, pa je logično da se potrošnja ne bo povečala, temveč manjšala. Iz tega sledi, da bodo ljudje manj kupovali, podjetja manj proizvajala, posledica tega pa je da bo prišlo manj davka v proračun in smo že v začaranem krogu. kar se vidi že s tem, da so že govorili, da so bili rezi premajhni in da bo potrebno ponovno rezati. Sprašujem, kje so ukrepi za pospešitev razvoja gospodarstva, javne investicije in še bi lahko našteval. Tako da SDS-ovci priznajte si, da vaš Glanzkopf dela slabo oz .zanič in enkrat dajte prav tudi kritikom, kot je dr.Mencinger, ker ima na vašo žalost čisto prav
volek
25. 09. 2012 10.09
+0
Dej ne nabijaj Aleš Ravnik o socialnih pravicah in denarju pridobljenem na osnovi socilanih pravic. A boš ti eure tiskal za to.In zaradi zmanjšanja socialnih pravic, praviš, da ni zagona gospodarstva. Ti bi gospodarstvo totalno zagonil in ne zagonil. Krasti se je pa začelo družbeno premoženje že takoj po osamosvojitvi in to ne privatizirati ampak prav KRASTI, sploh pa ko je vrli Drnovšek ukinil SDK.
Miha1972
25. 09. 2012 18.56
+3
Ja volek maš prou SDK je bila napaka, če pa bi bil realen bi videl do so se največje kraje začele v Janševi vladi. Ker poglej delodajalce kako tulijo, da je delovna sila pri nas draga, zanimivo pa je da v sosednji Avstriji so povprečne plače še enkrat večje, pa gospodarstvo tam in ljudje skoraj ne opazijo krize. Maš pa dober ime, sam morem ti reči da nisi volek ampak naveden vol
Huey
28. 09. 2012 07.11
+1
Seveda je delovna sila draga, ko pa so davki nabiti do nebes za vsakega delavca. Nabiti pa so zato da se lahko iz njih futrajo pijavke v JS/JU!
Skdesni
23. 09. 2012 17.12
+24
'Zgrešena in zmedena gospodarska politika vlade' že 20 let.
ROMELS
23. 09. 2012 14.30
+7
Mencinger ,Tajnikar itd., bi morali že zdavnaj v pokoj.Kako hitro jih je povozi čas.Njihovi komentarji in mnenja niso več za javnost in rabo.Več bi koristili, če bi njihova mnenja ostala na vaškem gostilniškem nivoju.
urmek
23. 09. 2012 13.50
+3
Mencinger je zame nesposoben ekonomist.
gor do
23. 09. 2012 13.41
+17
nam še bog ne more več pomagat tako so nas zafurale te pohlepne riti
volek
23. 09. 2012 11.04
+16
Tisti majster, ki je podprl Kučanovo teorijo o nacionalnem interesu in tajkunskem divjem lastninjenju je bil prav tovariš MENCINGER. Naš nacionalni interes pa je sedaj na Cipru, Liechtensteinu, Švici, Luxembourgu, Kajmanskih otokih, v vilah v Portorožu, Jadranski obali, jahtah, luksuznih avtomobilih itd. V Sloveniji pa je od nacionalnega interesa ostala milijardna luknja v bankah, ki jo bo plačevala raja.
olyca
23. 09. 2012 21.05
+3
volek
23. 09. 2012 10.53
+6
Na financah preberite mnenje ekonomista Stanislava Kovača o teh dveh šalabajzerjih.
olyca
22. 09. 2012 22.09
+6
Kaj jodla Manzigar, saj je bil zraven, je komaj zdaj spregledu, adijo...............
kaja2222
22. 09. 2012 21.24
+2
Zanimivo je malo prebrat komentarje-eni za to vlado, eni za prejšnjo... Krasno je, če si neopredeljen, ker lahko tako z mirnim srcem kritiziram katerokoli, če nič ne naredi. Prejšnjo sem, pa tudi to bom, ker sem jo pač podprla na volitvah in bi rada, da se kaj pozitivnega zgodi. Živi bili, pa videli, pravijo tam nekje daleč na jugu, heheh.
mamica55***
22. 09. 2012 19.18
+2
"zgrešena in zmedena gospodarska politi te vlade " to pravijo "strokovnjaki", ki so v 3 etih zagonil 8,000 000 000 € za svoje riti !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
prašek
22. 09. 2012 20.03
+4
Janševa vlada je v štirih letih zagonila 25 milijard za svoje in prijateljske riti !!!!!!
mamica55***
22. 09. 2012 20.46
+1
v teh 25 miljard je všteta tudi tvoja zapufana rit !
mali_mali
22. 09. 2012 17.20
+25
Vsi modrijani in znanstveniki Slovenije še do sedaj niso ugotovili, da lahko na cesto zmečejo vse zaposlene pa še vedno ne bo bolje če ne bodo preskrbeli kvalitetnih poslov. Samo trgovina in zdraviliški turizem sta premalo da bi slovenci preživeli. Kako pa naj ljudje kupujejo če nimajo denarja in so na socialcu? Tisti ki bi pa morali skrbet da bi šlo na bolje, pa se še danes niso zmenili ali so beli ali rdeči in se samo medsebojno obtužujejo da so krivi za sedanje stanje. Da bi bilo kaj bolje jih pa sploh ne briga, zase so poskrbeli.
Tonček Balonček
22. 09. 2012 15.15
+17
Še sreča, da smo imeli perdčasen volitve in imamo novo bvlado, ki uresničuje 10+100 orogram iz rumene knjižice. Si perdstavljate, d aše vedno imeli PAhorja? Ne bi bilo zagona gospodasrtva, odpravljanja kreditnega krča, imeli bi pokojninske reforme, višje davke in velala bi se brezposelnost.. Sam bog nam je poslal AJnšo, Viranta in Žerjava, Erjavec pa utrjuje naš ugled in pozoicijo v svetu!
prašek
22. 09. 2012 16.09
+17
Bog nam jih je poslal , tisti z druge strani naj jih pa vzame ☺
dukenukem
22. 09. 2012 19.10
+6
Beno Pavlic
22. 09. 2012 13.53
+27
Nisem ekonomist vendar mi je nekaj jasno: 1. ne moreš dvigat davkov in stiskat državljanov zato, da lahko napajaš javni sektor, ampak moraš le tega prilagoditi prilivom, ki prihajajo 2.Če hočeš dvigniti potrošnjo moraš spustiti davke 3.Slovenci ne moremo obstati s preprodajanjem (3/4 gospodarstva je sama preprodaja (trgovine, gostilne in trženje izdelkov in znanja tujcev)) ampak moramo uporabiti svoje resorse in te pretvoriti v končne izdelke z višjo dodano vrednostjo ...potem pa mogoče še kaj bo iz nas
Jimi1
22. 09. 2012 15.05
+19
Inženirji v paničnem begu iz države, če ti to kaj pomeni ? Enako ostala mladina.... Prihodnost de dežele je bila ukradena iz strani elite, ki bo tudi sama zaradi naraščujočega kriminala kmalu zapustila to državo ali pa se v bunkerje vsak dan ob mraku skrila.....
antonino
22. 09. 2012 13.26
+27
zakaj pa naši ključavničarji ne delajo v TEŠ-u. Ne da niso dobri, ampak ne dajo provizije - KONEC KRIZE BO, KO BODO KONČANE LUMPARIJE - a kdo verjame, da se bo to kdaj zgodilo. Med tem pa plačujemo razne umarje in podobne, da nakladajo kot vremenoslovci - pa še ti večkrat zadenejo.
dukenukem
22. 09. 2012 19.11
+8
puer2
22. 09. 2012 12.47
+10
Mencinger je imel zmeraj več ali manj prav. Slabo se nam piše. Glede na večino komentarjev si pa kake druge vlade niti ne zaslužimo. Slovenceljni smo ovce in butci ..
volek
23. 09. 2012 10.55
+1
Mencnger je imel prav, pravijo tajkuni, saj se je zavzemal za Kučanov NACIONALNI INTERES. Puer2, če ne veš, ne pametuj.
klekipetra
22. 09. 2012 11.49
+5
Če ni povpraševanja ni proizvodnje, če ne kupujemo, komu naj prodamo? Zakaj so ZDA tako razvite? Zato ker spodbujajo porabo, resda živijo na kredit in se jim kot velesili ni treba bati znižanja bonitetnih ocen in da tiskajo denar kot jim paše, za evropske pojme pregrešno, ampak, nekaj pozitivnega od te ga bi pa lahko evropljani prevzeli. Kaj se tiče Mencingerja, je še danes alfa in omega za mlade ekonomiste.
Gosposvetski
22. 09. 2012 11.54
+5
klekipetra
22. 09. 2012 12.05
+7
Ja, pri takšnih politikih ki se bolj spoznajo na ekonomijo kot ekonomisti plus te ga še požrešni na denar, potem nas nihče ne reši.
Huey
22. 09. 2012 13.37
+9
Klekipetra, pri nas je tako da vsak ki je plačan iz proračuna je še kako požrešen na denar. Samo suženj na minimalcu pa mora hodit na RK in Karitas po vrečko riža. Toliko o sposobnosti države, politike, ekonomistov in komplet JU/JS pri nas!
klekipetra
22. 09. 2012 14.34
+8
Če nismo na legalen način sposobni zamenjat vodilne politike potem lahko zamenjamo lahko samo državo.Vsi vidimo probleme ko pa pride čas rešitve pa zopet skoraj v enakih odstotkih volime ene in iste. Ali smo pa mazohisti?
neonis
22. 09. 2012 09.03
-5
Zaslužim neto plače 1000 €/mesec, nekateri dobivajo 1000 € pokojnine/mesec, NI VARIJANTE! POKOJNINSKA REFORMA: DANES_ 65 let mejnik, več vplačil + 2 steber. VČERAJ _60 let mejnik, manj vplačil, brez stebrov, samo 1 steber.
AlternativeFacts
21. 09. 2012 23.41
+6
Bil je tako prikupno zmeden da sem takoj .... lalalalalalala .....a jaz se mu lahko samo smejal/a .... lalalalalalaaa
Syrena
21. 09. 2012 21.09
+27
Še vedno je pa na koncu res držalo tisto kar je Mencinger napovedal. razni novodobni ekonomski guruji so svetili pri nas kot zvezde repatice, malo so pomešali meglo, nato pa poniknili- Mrkaić, Damjan, Pezdir......, da o amorfnem Lahovniku niti ne izgubljam besed..
cirenij
22. 09. 2012 08.44
+21
Točno. Stara šola. Pa še brez bonitet kot so razna delovna mesta kontrolorjev ipd. Kam so nas pa novodobni jezikavi ekonomisti pripeljali?
gulmor
22. 09. 2012 09.00
+5