Gospodarstvo

Hrvaški mediji navdušeni: Podravka kupila slovenski ponos, že tretje veliko slovensko podjetje končalo v hrvaških rokah

Ljubljana, 21. 04. 2015 12.33 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min
Avtor
Natalija Švab/STA/J.S.
Komentarji
481

Žito je prodano, prodajalci so z novim lastnikom, hrvaško Podravko, zadovoljni. Na drugi strani pridelovalci pšenice prodajo družbi, ki domuje v državi, kjer je pšenica mnogo cenejša, ocenjujejo za katastrofo.

Več videovsebin
  • Iz SVETA: Žito prodano Podravki
    02:21
    Iz SVETA: Žito prodano Podravki
  • Iz SVETA: Katero pšenico bo kupovala Podravka?
    01:38
    Iz SVETA: Katero pšenico bo kupovala Podravka?
  • Iz 24UR: Gorenjko kupila Podravka
    02:52
    Iz 24UR: Gorenjko kupila Podravka
  • Iz 24UR: So bojazni zaradi prodaje odveč?
    00:59
    Iz 24UR: So bojazni zaradi prodaje odveč?
Pomoč Žita za BiH - 2
Pomoč Žita za BiH - 2 FOTO: Žito
Žito ima novega lastnika. Za ceno 180,10 evra na delnico je nekaj več kot 51-odstotni delež kupila hrvaška Podravka.

S prodajo so zadovoljni prodajalci in kupec, drugi odzivina prodajo pa so bolj zadržani.

Hrvaška na vrhu slovenske prehrambene industrije

Žito bo pod okriljem Podravke dobil možnost rasti na številnih tujih trgih, kjer je Podravka navzoča. Po drugi strani postaja slovenski trg eden od najpomembnejših trgov hrvaške družbe. Skupina Podravka se bo s tem prevzemom povzpela na sam vrh prehrambene industrije na slovenskem trgu s približno 900 milijoni kun (119 milijonov evrov) skupnih prihodkov letno.

Žito pomemben člen verige

Žito je eno največjih slovenskih prehrambenih podjetij in kot največji odkupovalec v Sloveniji pridelane pšenice pomemben člen slovenske žitne verige. Zato so mnogi črnogledi glede prihodnjega razvoja verig pridelave hrane, slovenski pridelovalci se bojijo, da zdaj svoje pšenice ne bodo mogli prodati.

Kupec: državno podjetje, a hrvaško

Medtem ko so pridelovalci pšenice po novici izjemno zaskrbljeni, agrarni ekonomist Aleš Kuhar ocenjuje, da to še ni najhujši del zgodbe: "Slovenija je tako ali tako, kar se tiče  krušnega žita, zelo odvisna od uvoza, zato tukaj velike tragedije ne bo, je pa zgodba vseeno tragična. Podravka je namreč podjetje, ki je v tričetrtinski lasti hrvaške države - bodisi neposredno ali preko upokojenskih skladov. In to, da državno podjetje manj razvite države prevzema enega od vodilnih agro-živilskih sistemov v Sloveniji, ni nekaj, na kar bi lahko bili ponosni ali menili, da je to dober strateški premik. Čeprav je prevzemnik ugledno ime in dobro posluje, je nenavadno, da prevzema podjetje v bolj razviti državi."

Žito sicer ni edino podjetje iz prehrambene verige, ki v zadnjih letih dobiva tujega lastnika, dosedanje izkušnje pa so bile v več primerih precej grenke.

"Težava je, da je v ospredju prodaj reševanje lastnikov teh podjetij, prodajajo pa jih večinoma lastniki, ki so nastali iz nuje - DUTB, banke in lastniki, ki so to želeli biti, a jim ni čisto uspelo. Vse skupaj je odraz zgrešenega ekonomskega modela, ki smo ga izvrševali zadnjih 15 let, vključno z nacionalnim interesom. Ker zdaj prodajamo iz nuje, gre samo za denar, ne zanima pa nas, kdo so novi lastniki, kaj bodo dolgoročno počeli s temi podjetji. S skopega ekonomskega vidika je kriterij cene sprejemljiv, ostaja pa vprašanje dolgoročnega ekonomskega razvoja te države v recimo prihodnjih 100 letih," meni Kuhar.

"Žal Slovenija nima kapacitet, da bi obdržala ta podjetja, seveda na transparenten način in brez napihovanja ideje nacionalnega interesa. Namesto tega gremo iz ene psihoze v drugo, ko je edini cilj dezinvesticija," še dodaja. 

Pšenično polje
Pšenično polje FOTO: Thinkstock

Pridelovalci: katastrofa!

Predstavnik pridelovalcev pšenice Franc Küčan prodajo Žita na kratko opisuje z izjavo: "Katastrofa."

Pričakuje, da se bo "ponovila zgodba z Mercatorjem", ki naj zdaj ne bi kupoval mesa živali, ki niso zaklane na Hrvaškem, kar v Mercatorju sicer odločno zanikajo, prav tako pravijo, da števila slovenskih dobaviteljev ne zmanjšujejo.

V primeru pšenice pridelovalci predvidevajo, da bo Žito uporabljalo veliko cenejšo hrvaško ali srbsko pšenico ali moko: "V Podravini čakajo, da prodajo 60.000 ton pšenice. Toliko je potem mi ne bomo mogli prodati."

Kot pravi, se je država očitno odločila, da po mesni in mlekarski industriji, pri nas uniči še žitno. "Če se državi tako mudi z umikom iz podjetij, naj da delnice državljanom," pravi. Prepričan, da bi znali s svojo lastnino upravljati bolje od države in tujih kupcev.

"Razočarani smo"

Sekretar Sindikata kmetijstva in živilske industrije Slovenije Boris Frajnkovič pravi, da so nad prodajo razočarani, saj  konzorcij prodajalcev "niti približno" ni upošteval njihovih predlogov zavez.

"Se vidi, da ima država pri različnih prodajah različne vatle," je poudaril. "Enkrat so zaveze, ki jih želimo vnesti v prodajno pogodbo, takoj t.i. nedovoljena državna pomoč, drugič pa ne, denimo v primeru prodaje Pivovarne Laško," je pojasnil.

V tej luči je spomnil, da je bilo pri prodaji Pivovarne Laško v prodajno pogodbo zapisano, da bo nov lastnik, nizozemski pivovarski velikan Heineken, še najmanj tri leta spoštoval podjetniško kolektivno pogodbo. Pri prodaji Žita tovrstne zaveze ni.

Na GZS zadovoljni s prodajo

GZS vidi tri razloge, ki potrjujejo smiselnost prodaje Žita. Slovenija ima med vsemi članicami EU največ večinskega državnega lastništva v podjetjih, Žito posluje v panogi, kjer državno lastništvo ni nekaj običajnega, poleg tega pa je na seznamu podjetij za privatizacijo, je dejal svetovalec generalnega direktorja GZS Goran Novković.

V Gospodarski zbornici Slovenije (GZS) ob tem sicer poudarjajo, da država pri prodaji podjetij ne sme slediti le kupnini, ampak mora izbrati takšne lastnike, ki bodo imeli jasno razvojno vizijo za prihodnost podjetij, v primeru Žita tudi njegovih domačih dobaviteljev, je še povedal Novković.

Tudi mali delničarji so lahko po mnenju predsednika društva Mali delničarji Slovenije Rajka Stankoviča s prodajo večinskega deleža Žita hrvaški Podravki zadovoljni. "Mislim, da je dosežena cena prava," je dejal Stankovič.

Dejan Židan - 2
Dejan Židan - 2 FOTO: Miro Majcen

Židan: Prodaja je škodljiva

Prvak SD in minister za kmetijstvo Dejan Židan je podpis pogodbe o prodaji Žita označil za škodljivo gospodarsko potezo. Vprašal se je, ali so v pogodbo vključene zaveze, med drugim, da ne bo prišlo do selitve proizvodnje. V SD obžalujejo, da jim koalicijske partnerice niso prisluhnile glede možnosti posega v prvi privatizacijski sveženj.

Židan se sprašuje, ali so v pogodbi o prodaji 51,55 odstotka delnic Žita hrvaški Podravki vključeni tudi zavezi, da se bodo ohranjale pravice delavcev in da se bo vlagal denar v tehnološki razvoj. Žito je eden od pomembnih gradnikov slovenske žitne verige, v katero je država vložila kar nekaj denarja, je opozoril.

Erjavec: Konec je velikih političnih projektov

Agrarni ekonomist Emil Erjavec je kritičen je do tega, da Slovenija ne razvije učinkovitih tržnih verig pridelave in predelave hrane, kar vodi v veliko ekonomsko izgubo, ki jo lahko merimo v stotinah milijonov evrov in deset tisočih delovnih mest. Po njegovem mnenju je prodaja Žita naslednji korak v nizu dogodkov, ki kažejo, da nam v Sloveniji ne bo uspelo razviti učinkovitih tržnih verig pridelave in predelave hrane, če se ne bo kaj spremenilo.

"V vseh razvitih državah od ZDA, Nove Zelandije pa do Francije, Nizozemske in Avstrije so tržne verige tiste, ki ustvarjajo dodano vrednost, omogočajo zaposlenost, stabilizirajo razmere in vodijo v primerno raven kakovosti in varnosti hrane. Verige so v lasti in organizirane po zadružnem principu ali po trdnih vertikalnih pogodbenih razmerjih, praviloma upravljane s strani trgovine. Ta primer samo potrjuje, da tega v Sloveniji nismo sposobni," je povedal Erjavec.

To je po njegovi oceni izraz kompetenc vseh deležnikov v verigi - od kmetov, zadrug, industrije do trgovine in javnega sistema. Kot pravi, vsak skrbi za kratkoročne koristi in se ni bil pripravljen odreči ničemer. "Desetletje govorimo o tem, učinkovite verige smo imeli celo v preteklem sistemu, kar pa imamo danes, pa so razbiti odnosi, kjer zmagujejo najmočnejši, in to so zdaj v glavnem tuji lastniki," je dejal.

Kakšna bo usoda Žita, ne vemo, je pa to po Erjavčevem mnenju "konec velikih političnih projektov o žitnih verigah". Zdaj po njegovem mnenju ni čas za to, da bi se spraševali, koliko manj domače pšenice bomo prodali, kar je po njegovem mnenju dejstvo, ampak da poskušamo učinkovite verige ustvariti tam, kjer se še da, npr. v mesni in vinski verigi, pridelavi jabolk in v mlečni verigi.

Hrvaški mediji navdušeni

Precej navdušenja pa po prodaji vlada pri sosedih. Jutranji.hr poroča, da je "Podravka kupila ponos Slovenije".

Kot pravijo, gre za nakup kvalitetnega in perspektivnega podjetja. Ob tem pa še izpostavljajo, da gre že za tretje veliko slovensko podjetje, ki je končalo v hrvaških rokah, potem ko je Emil Tedeschi kupil Drogo Kolinsko, Agrokor Ivice Todorića pa je prevzel Mercator. "Podravkin nakup Žita je eden najpomembnejših nakupov hrvaških podjetij v Sloveniji," ocenjujejo.

Minister za gospodarstvo Ivan Vrdoljak je zadovoljen, ker hrvaška podjetja kupujejo na regionalnih trgih, Podravkino potezo podpira tudi kmetijski minister Tihomir Jakovina.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (481)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Basti007
27. 04. 2015 18.34
+4
Škoda, da naše politike ne moremo prodati nikomur
Basti007
27. 04. 2015 18.34
+1
Škoda, da naše politike ne moremo prodati nikomur
luciluk
27. 04. 2015 14.42
-1
Žito pa res ni bil nikoli ponos Slovenije. Ponos je bil recimo Fruktal, obe pivovarni, Gorenje. Ne pa eno Žito.
arthur1982
27. 04. 2015 01.19
+2
Za hlapce rojeni, za hlapce vzgojeni. Koliko stoletij smo si želeli biti gospodar na svoji zemlji? Kaj drugega od hlapčevskih potomcev niti ni bilo pričakovati.
luciluk
27. 04. 2015 14.44
+1
ače delaš za tujca si hlapec???? čprav delaš v SLO, uporabljaš slovenščino, itd. Ja potem si tudi hlapec če delaš za Janeza. Ti ne razumeš smisla pregovora.
murinar
26. 04. 2015 10.12
+2
Židan -lopov,cerar nadlopov in ostali priskledniki!
murinar
26. 04. 2015 10.11
+2
Ni kaj lopovi levi in desni !
genovefas
24. 04. 2015 12.23
+1
ne rabimo meje saj smo že v Hrvaški
puspan
23. 04. 2015 20.04
+2
Kako lepo bi bilo, ce bi Avstrija kupila Slovenijo, potem bi bili sele ponosni.
.jest
23. 04. 2015 19.43
+1
Čeprav imamo Boruta so nam Hrvati podarili Borisa.
StašaLoko
23. 04. 2015 08.38
+1
Ne bi me motilo če bi podjetja prodajali kupcem iz razvitih držav kjer je delovna sila draga. Problem je ker prodajamo kupcem iz manj razvitih držav. Me zanima kaj nam bodo ti politiki obljubljali na prihodnjih volitvah.. Zanimivo bo !!!
Vsegrevkurac
23. 04. 2015 08.25
+3
Podalpska Hrvatska :)
Vsegrevkurac
23. 04. 2015 08.22
+2
Hahahah se mal pa nas bodo hrvatje od uzadaj, brez lubrikanta :) Ce bo peklo naj povedo tisti ki vejo :)
c00kies
23. 04. 2015 00.03
+7
Vse prodati, ja kaj pa te... druga tak niso sposobni ti naši cepci. Spet popolno razočaranje! Čimprej, da se sesuje ta klinc od države pa naj si ga deli kdor ga hoče. Dvomim, da se bo po vseh teh razporodajah sploh našel kdo, ki bo htel stopit na to prekleto zemljo. Gremo po stopinjah Kosova, očitno. Vsi ven.
juwel
22. 04. 2015 21.43
+6
...kot državljan "naše" rep., se počutim izigranega in oropanega s strani naših politikov .Še bolj pa sem prizadet in sram me je, ker tudi tisti, ki nas kupujejo ne morejo verjeti, da smo lahko tako neumni in se bodo iz nas delali v prih. še bolj norca. Pravzaprav me je čedalje bolj sram da sem slovenec ! ...vse bodo prodali , mojega glasu ne dobi več nikoli ne levica ne desnica , pokvarjenci !
strel?ek
22. 04. 2015 13.45
+10
Dokaz za dokazom, da Slovenski politiki niso sposobni voditi države,vse kar so ljudi ustvaril v zadnjih 70 letih so uničili,sicer so nas Balkanci imeli za pameten narod,a ne vem za kaj se sedaj kaže da so se motili,a ne...
razocarani
22. 04. 2015 18.42
+5
to je zalostna resnica ,,a mi narod se vedno nic in koliko fanaticnih podpornikov ima se vedno ta banda zlocinska ,,to kar so storili z nekoc naso imovino je ze genocid ,,pljunem na vsakega politika novodobne drzave ,,najraje pa bi navecji barabi kucana in janso ,,za njima pa vsa ostala zalega ,,vseh barv in pasem ,,
marsikajve
22. 04. 2015 13.01
+3
Slovenija je v globalnem svetovnem sistemu ovira med vzhodnim in zahodnim svetom pretoka blaga in storitev.. Zato mora propasti. Vodilni pretok iz vzhoda na zahod bo prevzela HRVAŠKA ( Zaledje cela Jadranska obala in odprt prehod preko Balkana). Pri vsem tem Slovenija predstavlja oviro , ki jo je potrebno odstraniti, kot motnjo v pretoku blaga in storitev na zahod. Zato tudi Slovenija ne bo dobila NIKOLI pristopa na odprto morje, ker to pomeni , da HRVAŠKA izgublja vodilno vlogo na BALKANU pri pretoku ljudi in blaga. Zadnji prevzemi slovenskih podjetij s strani HRVAŠKE to teorijo potrjujajo, ker je potrebno SLOVENIJO gospodarsko in politično uničiti. Povzeto po zadnjem zasedanju globalnega gospodarskega razvoja za BALKAN, USA in trgovskih gibantov ZAHODA in VZHODA). Komentiraj
EnKandidatDosmrtniMandat
22. 04. 2015 09.52
+14
Še dobro da imamo Cerarja. To kar so naši predniki 70 let skupaj spravljali, on uspe prodati čez noč. Brez analiz, brez strategije, brez zavez! Kako obožujem zdolgočasene pravnike brez vizije na vodilnih položajih - garancija za neuspeh.
razocarani
22. 04. 2015 18.46
+5
no tale je samo zabil zadnji zebelj ,,zaceli pa so gospodje ze pred 23 leti ,,takrat so spejeli take zlocinske zakone da so vse unicili ,,cisto vsi ki so sedeli v tem zlocinskem parlamentu so krivi in sokrivi ,,brez izjem ,,dragi drzavljani ,,na naslednjih volitvah dajte spet glas za vse te zlocince ,,zal gospa z koso ,zelo pocasi dela ,,ti debelokozci so prevec trdozivi ,a bi ji bilo kar dobro pomagat
kratkovidni
22. 04. 2015 21.21
+1
NaravaInDruzba
22. 04. 2015 09.31
+5
Sliši se kruto, ampak bolje to kot pa da si podajajo podjetja od enega nesposobneža do drugega. Kaj ne vidite, da je prihaja obdobje, ko je treba na novo graditi. Za to sta potrebna volja in pogum. Daleč od medijev so se v Sloveniji že začela razna gibanja, ki sodelujejo samo s slovenskim kmetom in preko teh društev, organizacij dobite zdravo ekološko hrano po občutno manjši ceni kot v trgovini (govorim o ekološko pridelani hrani). Organizirajo tržnice in hrano kupite direktno od kmeta. Poiščite, Lj, Ce, Mb vsakih 14 dni ;) Da se izognemo uničenju s strani medijev in "gospodarstvenikov" nazivov ne pišem, ker jim enostavno ne zaupam. Tisti ki ima vsaj malo volje bo poiskal. Lp
NaravaInDruzba
22. 04. 2015 09.32
+2
In seveda s tem na pravi način podprl slovenskega kmeta. Glede na spodaj napisano in koliko vas je, ki po tipkovnici podpirate slovenskega kmeta jim bo kmalu veliko bolje. A ne ;)
marsikajve
22. 04. 2015 13.07
+0
Tvoje besede v božja ušesa in mislim , da veljajo besede Ivana C. Narod si bo pisal sodbo sam, ne bo mu jo pisal ne vrag in ne talar!!!
majo2
22. 04. 2015 09.16
+14
Vse države okoli nas kupujejo v Sloveniji-Avstrijci(Helios),Danci(Laško)Hrvati(Merkator,Kolinsko,Žito::::).Zelo bi me veselilo, ko bi mi Pahor in vsi politiki v parlamentu odgovorili-KAJ JE DO SEDAJ V DRUGIH DRŽAVAH KUPILA SLOVENIJA-ja burek vsaki dan!!! Tajkuni kot so Pavček,Zidar,Kordeš,Šrot,in ostali kompanjoni, so nam dobro zakuhali-še 50 let si ne bomo opomogli.
VSEZNALECno1
22. 04. 2015 08.21
+10
Višek sprenevedanja in licemerstva je SD glasuje in potrdi spisek podjetij za prodajo tujcem in to tudi izvede v drugi vladi ..v javnosti se pa zgražajo....hinavščina lopovska
EnKandidatDosmrtniMandat
22. 04. 2015 09.58
+4
Mislim, da je višek licemerstva SMC, ki tekom kampanje ni uspel podati odgovora kaj in kako s prodajo državnih podjetij. Sedij jih pa prodaja kar počez. Kolikor vem je SD podprl seznam podjetij za prodajo v prejšnji vladi, sedaj so pa želeli analize, kaj prodaja posameznega podjetja pomeni za državo - pa je zato moral odstopiti minister!? Da lahko Cmerar prodaja v megli...