Gospodarstvo

Žito ponuja 1680 SIT za delnico

Ljubljana, 23. 10. 2006 08.27 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Žito je objavilo konkurenčno ponudbo za prevzem Milinotesta, za katerega se poteguje tudi Pekarna Blatnik.

Ljubljansko Žito je po napovedih danes objavilo konkurenčno ponudbo za prevzem ajdovskega Milinotesta, za katerega se poteguje tudi Pekarna Blatnik. Ponudba se nanaša na vseh 2.389.177 delnic Mlinotesta, Žito pa za delnico ponuja 1680 tolarjev. Prag uspešnosti ponudbe je postavljen pri 33 odstotkih, ponudba pa traja do vključno 22. novembra.

Žito je objavilo ponudbo za prevzem Mlinotesta
Žito je objavilo ponudbo za prevzem Mlinotesta FOTO:

Žito je namero za prevzem objavilo 13. oktobra. Ob objavi prevzemne ponudbe ljubljanska družba nima v lasti nobene delnice Mlinotesta, 17,04-odstotni delež v ajdovski družbi pa ima Pekarna Vrhnika, ki je Žitova odvisna družba. V primeru uspešne ponudbe bo tako Žito skupaj z odvisnimi družbami pridobilo najmanj 50,04 odstotka delnic Mlinotesta.

Prevzemna ponudba se razveljavi, če urad za varstvo konkurence do izteka roka za sprejem ponudbe izda odločbo o neskladnosti koncentracije s pravili konkurence, na podlagi katere zavrne izdajo soglasja k ponudbi, je objavilo Žito. Pridržalo si je tudi možnost, da prekliče ponudbo, če bi nastopile okoliščine, določene v prospektu, pri čemer bo Žito nosilo vse posledice, če bi pristojno sodišče odločilo, da je odstop neupravičen.

Ob objavi prevzemne ponudbe Žito nima v lasti nobene delnice Mlinotesta, 17,04-odstotni delež v ajdovski družbi pa ima Pekarna Vrhnika, ki je Žitova odvisna družba. V primeru uspešne ponudbe bo tako Žito skupaj z odvisnimi družbami pridobilo najmanj 50,04 odstotka delnic Mlinotesta.

Žito delničarje Mlinotesta, ki so do objave konkurenčne ponudbe že sprejeli prvo prevzemno ponudbo Pekarne Blatnik, še obvešča, da lahko skladno z zakonom o prevzemih odstopijo od prve ponudbe in sprejmejo konkurenčno. Pekarna Blatnik v ponudbi, objavljeni 3. oktobra, za delnico Mlinotesta ponuja 1600 tolarjev.

Kot je znano, je Žito samo postalo prevzemna tarča Pekarne Blatnik, ki je 19. oktobra objavila namero za prevzem. Zaradi tega so se pojavile različne interpretacije zakona o prevzemih o tem, ali Žito sme objaviti prevzemno ponudbo za Mlinotest. Nadzorni svet Žita je minuli petek sklenil nadaljevati začete prevzemne aktivnosti.

Pekarna Blatnik preučuje Žitovo ponudbo

V Agenciji za trg vrednostnih papirjev ne komentirajo dogajanja glede prevzemanja ajdovskega Mlinotesta. "Agencija na podlagi zakona o trgu vrednostnih papirjev ne more komentirati zadev, za katere je izvedela v postopku nadzora ter s tem postopkov, ki so še v teku, dokler ti ne postanejo javni po določbah zakona," so pojasnili na agenciji.

V Pekarni Blatnik preučujejo danes objavljeno ponudbo Žita za prevzem ajdovskega Mlinotesta in pravne možnosti za prevzem. Hkrati pa s potencialnimi vlagatelji že potekajo pogovori za nakup Žita, so sporočili iz Pekarne Blatnik, ki se prav tako poteguje za Mlinotest.

Žito za delnico Mlinotesta ponuja 1680 tolarjev, kar je 80 tolarjev več kot Pekarna Blatnik. Blatnik sicer prevzema tudi Žito, zato so se v javnosti v zadnjih dneh pojavila ugibanja, ali lahko Žito ponudbo za prevzem Mlinotesta sploh objavi. Kot menijo v Pekarni Blatnik, se morajo o tem, ali je ponudba Žita pravno upravičena ali ne, izreči ustrezne institucije.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.