Gospodarstvo

Žito prevzema Mlinotest

Ljubljana, 20. 10. 2006 10.08 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Nadzorni svet Žita je podprl dokončanje že začetih postopkov v zvezi s prevzemno ponudbo za Mlinotest.

Blatnik se je za prevzem Žita odločil, ker bi koncentracija lastništva med Mlinotestom in Žitom oslabila njegov položaj na trgu
Blatnik se je za prevzem Žita odločil, ker bi koncentracija lastništva med Mlinotestom in Žitom oslabila njegov položaj na trgu FOTO:

Člani nadzornega sveta družbe Žito so se danes zjutraj sešli na seji, na kateri so razpravljali o tem, ali lahko Žito kljub temu, da je samo tarča prevzema s strani Pekarne Blatnik, objavi prevzemno ponudbo za Mlinotest. Uprava Žita je prek spletne strani Ljubljanske borze sporočila, da je nadzorni svet podprl dokončanje začetnih postopkov v zvezi s prevzemno ponudbo za Mlinotest. Žito bo tako v ponedeljek objavilo ponudbo.

Žito je namero za prevzem Mlinotesta objavilo 13. oktobra. V četrtek, ko so v družbi prejeli dovoljenje Agencije za trg vrednostnih papirjev za objavo prevzemne ponudbe, pa je Pekarna Blatnik, ki se prav tako poteguje za prevzem Mlinotesta, objavila namero za prevzem Žita.

Kot ključni razlog prevzemne namere so v družbi navedli obrambo pred močno koncentracijo tržnih deležev, ki bi jih za slovensko pekarsko proizvodnjo pomenila morebitna združitev Žita in Mlinotesta.

Blatnik poskuša z objavo namere za prevzem Žita onemogočiti, da bi v ponedeljek objavili ponudbo za prevzem Mlinotesta, za katerega se bori tudi Blatnik, so prepričani v Žitu. V Mlinotestu pa menijo, da če nameri Pekarne Blatnik za prevzem ne bo sledila tudi ponudba za odkup delnic Žita, je mogoče da gre za manipulacijo Pekarne Blatnik.

Ali lahko Žito prevzame Mlinotest?

V Žitu so pojasnili, da bi s prevzemom del pekovske proizvodnje, ki je v Ljubljani že predvidena za preselitev, prenesli v Ajdovščino in s tem povečali izkoriščenost obstoječih Mlinotestovih zmogljivosti. Ob tem bi v Ajdovščini skoncentrirali proizvodnjo testenin, ohranili pa bi tudi mlevsko dejavnost.

Žito je odločitev o prevzemu Mlinotesta objavilo še preden je Blatnik napovedal namero za prevzem. Tako so pravne razlage ali lahko Žito prevzame Mlinotest različne. Ena razlaga pravi, da Žito lahko nadaljuje s prevzemnimi aktivnosti Mlinotesta, saj odločitev za prevzem ajdovske družbe ni uperjena proti Blatnikovi nameri za prevzem Žita. Druga razlaga, kot poroča današnji Dnevnik, pa pravi, da bi moralo Žito sklicati izredno skupščino, na kateri bi dobilo soglasje delničarjev za objavo prevzema Mlinotesta.

Žitu gre sicer v prid namera Pekarne Blatnik, da prevzame 75 odstotkov družbe Mlinotest, kar brez nakupa deleža Vipe Holding ni mogoče. Včeraj je bil sicer zadnji rok, ko bi Pekarna Blatnik lahko znižala prevzemni prag, vendar tega ni storila.

Tomaž Blatnik sicer priznava, da sam ne bo mogel financirati obeh prevzemov, zato naj bi že začel pogovore z drugimi investitorji, ki se zanimajo za Žitove nepremičnine. Kot poroča Dnevnik, naj bi v ozadju stali tudi avstrijski velikani na področju mlinarstva, Kropfitsch Mühle Viktring iz Celovca. Sicer pa je direktor družbe Martin Kropfitsch zanikal, da želi prek Blatnika vstopiti na slovenski trg. Dnevnik še navaja, da naj bi z Blatnikom sodeloval tudi diskontni trgovec Hofer ter Istrabenz.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Gruub73
20. 10. 2006 15.05
Aha, če pa Blatnik prevzame Žito in Mlinotest, pa to ne bo tržna koncentracija. Nekako je za Janševce 1 2 3 manj kot 2 3.