Gospodarstvo

Žito ugovarja sklicu skupščine

Ljubljana, 02. 11. 2006 12.12 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Žito od AVTP pričakuje, da bo odpravila odredbo o sklicu skupščine, kjer bodo odločali o odkupu delnic Mlinotesta.

Uprava Žita se je za objavo prevzemne ponudbe odločila kljub temu, da je sama prevzemna tarča Pekarne Blatnik
Uprava Žita se je za objavo prevzemne ponudbe odločila kljub temu, da je sama prevzemna tarča Pekarne Blatnik FOTO: POP TV

Žito je v ponedeljek na Agencijo za trg vrednostnih papirjev (ATVP) poslalo ugovor zoper odredbo, da mora družba sklicati skupščino, na kateri bodo delničarji odločali o prevzemni ponudbi za odkup delnic Mlinotesta. Podrobnosti ugovora v Žitu ne želijo razkriti, dokler agencija o njem ne odloči, pričakujejo pa, da bo ATVP njihov ugovor preučila in odpravila izdano odredbo, so pojasnili v Žitu. Žito je skupščino sicer sklicalo za 21. novembra.

Uprava Žita se je za objavo prevzemne ponudbe odločila kljub temu, da je sama prevzemna tarča Pekarne Blatnik, sklic skupščine pa je družbi agencija naložila prejšnji četrtek. V odredbi je agencija zapisala, da mora Žito sklicati skupščino družbe, na dnevni red seje pa uvrstiti predlog sklepa, s katerim skupščina potrdi odločitev uprave za objavo konkurenčne prevzemne ponudbe za odkup delnic družbe Mlinotest.

Žito za delnico ajdovskega podjetja ponuja 1680 tolarjev, kar je 80 tolarjev več od Pekarne Blatnik, ki je svojo prevzemno ponudbo za ajdovski Mlinotest objavila 3. oktobra, namero za prevzem Žita pa 19. oktobra.

Kot je znano, je družba Žito objavila konkurenčno ponudbo za prevzem ajdovskega Mlinotesta, za katerega se poteguje tudi Pekarna Blatnik. Ker pa je Pekarna Blatnik pred tem objavila še namero za prevzem družbe Žito, so se pojavile različne interpretacije zakona o prevzemih o tem, ali Žito sme objaviti prevzemno ponudbo za Mlinotest, če je samo tarča prevzema.

Po zakonu o prevzemih poslovodstvo družbe, ki je tarča nameravanega prevzema, brez predhodnega soglasja skupščine ne sme sklepati poslov, ki bi lahko resneje ogrozili poslovanje družbe ali onemogočali prevzemno ponudbo. Od vročitve odredbe ATVP in do izteka roka za sklic skupščine, ponudba Žita za odkup delnic Mlinotesta ne velja, zato se je zadnji datum za sprejem ponudbe z 22. novembra premaknil na 27. november.

Na Žitovo prevzemno ponudbo so se v Mlinotestu že odzvali. Uprava ocenjuje, da bi uspešen prevzem omogočil velike sinergijske učinke, svet delavcev Mlinotesta pa je izrazil bojazen zaradi morebitnih negativnih posledic prevzema na zaposlovanje.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.