Gospodarstvo

'Živeli smo od imidža'. Leta 2012 novodobni zgled rasti in zaposlovanja, zdaj podjetje iz Ajdovščine zadolženo, direktorja skrbijo grožnje

Ljubljana, 04. 06. 2016 08.48 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
Natalija Švab
Komentarji
50

Nekdanja primorsko-notranjska gazela, družba Bia Separations, je v hudih težavah. Medtem ko nekdanji zaposleni krivdo pripisujejo slabemu vodenju in zapravljanju denarja, ki ga ni bilo, vodstvo s prstom kaže v neurejene lastniške odnose.

Leta 2012 je družba Bia Separations postala primorsko-notranjska gazela. Gre za odmeven Dnevnikov projekt iskanja hitro rastočih podjetij.

Solastnik podjetja in eden njegovih prvih vlagateljev je takrat ob tem povedal, da je družba "zametek multinacionalke". To je bilo v času, ko so si obetali le rast in uspehe. Pozitivno se je končala dolga patentna pravda z ameriško multinacionalko General Electric, branža, v kateri delujejo, pa je – kot so poudarjali – hitro rasla.

A to je bil le vrhunec zgodbe o uspehu. Že leta 2005 je direktor podjetja dr. Aleš Štrancar, doktor biotehnologije, postal podjetnik leta. Njegov portret je kazal na nekoga, ki se ni vdal, ko je ostal brez službe, ampak je situacijo spremenil v recept za uspeh. Svojo podjetniško idejo je uresničil s pomočjo tveganega kapitala in tako postal tudi nekakšen zgled bodočim zagonskim podjetje.

K ugledu, ki si gaje v javnosti na hitro ustvarilo podjetje, je prispevalo vsaj še troje. Najprej področje, na katerem delujejo. Njihovo področje so inteligentni filtri, ali – kot je Štrancar ob prejemu naziva razložil za časopis Podjetnik - "monolitni kromatografski nosilci, omogočajo do petnajstkrat učinkovitejše čiščenje biomolekul, kot sorodni izdelki. Tehnologija pa je uporabna na zelo širokem področju, od diagnostike do industrijskega čiščenja". Takrat je še ocenil, da je tržna niša velika približno milijardo dolarjev in hitro raste. Drugi takšen razlog je bil, da je družba zaposlovala vrhunske strokovnjake, med njimi je bilo v času, ko so imeli okoli 70 zaposlenih, tudi 20 doktorjev znanosti. Tretji razlog pa je bila odmevna selitev v velike, sodobne prostore v Ajdovščino. Torej na območje, kjer so imeli precejšnje težave s propadanjem nekoč znanih podjetij, Bia Separations pa je postala nekakšen "svetilnik nove dobe visokotehnoloških podjetij na območju".

Opešana gazela: bitke med lastniki, bankrot, delavci brez plač

Če se pretekli uspehi slišijo odlično, preskok v današnjo sliko žal kaže povsem drugačno podobo. Da se dolgoročno najbrž kuhajo težave, bi bilo mogoče sklepati že iz Štrancarjevega intervjuja za Podjetnika leta 2005. Na vprašanje, kakšna je njegova največja podjetniška napaka, je odgovoril: "Če bi še enkrat začeli, bi že na začetku zelo jasno uredili razmerja med solastniki podjetja in vse odnose formalizirali. Mi jih nismo. Na začetku, ko podjetje ustanavljajo prijatelji in kolegi, tega ne narediš, pozneje pa je že prepozno."

Leta 2012 je solastnik in vlagatelj dr. Matej Penca za Dnevnik pojasnil, da je družba Bia Separations d.o.o., registrirana v Sloveniji od leta 1998 in ima vse patentne pravice, da pa so leta 2007 ustanovili še družbo v Avstriji – zaradi lažjega dostopa do tveganega oziroma lastniškega kapitala.

Leta 2015 je ta avstrijska družba končala v medijih kot sta Industriemagazin in Wirtschaftsblatt, ker je ob 11 milijonih dolga in jeznih upnikih, bankrotirala in končala na sodišču, ki bi naj razrešilo situacijo. Odgovorni so v svoj zagovor povedali, da so dolgove nakopičili visoki stroški za vstop na trg in poslovanje s tveganim kapitalom.

Se pa težave očitno niso končale na avstrijsko-slovenski meji. V hudih težavah je tudi naša Bia Separations. Zapustilo jo je kar nekaj sodelavcev – vrhunskih strokovnjakov. Kot so nam povedali, zaradi kaotičnih razmer, ko gre za plačevanje plač in prispevkov.

Direktor: Smo v težavah, več zaradi groženj ne morem razkriti

Da težave so, je za 24ur.com potrdil direktor Štrancar. "Skupina podjetij BIA Separations je od sredine leta 2015 tarča poskusa sovražnega prevzema iz strani enega od solastnikov podjetja BIA Separations GmbH, Avstrija, ki je 75-odstotni solastnik podjetja BIA Separations d.o.o., Ajdovščina. Omenjeni poskus je popolnoma blokiral delovanje GmbH, ki slovenskemu podjetju dolguje 3,5 milijonov evrov - za opravljeno delo na projektu z japonsko multinacionalko SDK. Posledično je podjetje BIA Separations Slovenija v hudih finančnih težavah."

Podjetje je zaradi omenjenega dolga konec leta 2015 doseglo soglasje z japonsko multinacionalko SDK za prenehanje projekta in s tem sprostilo kadre za sklepanje novih projektov, pojasnjuje Štrancar in dodaja, da so že sklenili nekaj novih strateških partnerstev. "Za uspešno okrevanje podjetja pa bo potrebna predhodna finančna sanacija, ki je v teku," pravi.

A več o tej sanaciji, predvsem pa, kdaj bodo poplačani delavci, pa Furs in kakšna prihodnost se obeta podjetju, ne želi razkriti: "Glede na to, da sem deležen različnih izsiljevanj in groženj s strani sovražnega prevzemnika vam v tem trenutku ne morem dati dodatnih pojasnil."

Podobno skop z informacijami je bil prokurist družbe Penca: "Podjetje je v zadnjih mesecih pridobilo nove strateške partnerje, ki že rezultirajo v skokoviti rasti prodaje. V procesu finančnega prestrukturiranja je potrebno rešiti finančne težave nastale zaradi 3,5 milijona evrov dolga. Ko bo načrt potrjen, bo podjetje finančno stabilizirano in nared za vstop strateškemu partnerju, ki čaka, da se omenjeni postopek zaključi." Kdaj se bo ta postopek zaključil, ni razkril.

"Družba je prehitro rasla, živeli smo od imidža in investitorskega denarja. Večala se je poraba sredstev, a promet temu ni sledil. Zapravljali smo denar, ki ga nismo imeli."
"Družba je prehitro rasla, živeli smo od imidža in investitorskega denarja. Večala se je poraba sredstev, a promet temu ni sledil. Zapravljali smo denar, ki ga nismo imeli." FOTO: Thinkstock

Nekdanji zaposleni: Ukvarjali smo se tudi s projekti, za katere je bilo jasno, da iz njih nikoli ne bo nič

Bolj zgovorni so nekdanji zaposleni, a tudi ti so prosili, da njihovih imen ne razkrivamo. Pa ne zato, ker bi jim grozil solastnik avstrijske družbe, ampak naj bi bili, ker so zapustili podjetje, v nemilosti Štrancarja.

Kot pravijo, so odšli, ko je zamujanje s plačami preseglo vse razumne meje, in ko tudi sami niso več videli dolgoročne perspektive podjetja, ki sicer deluje na perspektivnem področju. Plače vodstvenih delavcev naj bi zamujale pet mesecev, plače drugih delavcev okoli tri mesece.

Prispevki delavcev naj ne bi bili plačani, prav tako naj bi imela družba okoli 375.000 evrov dolga do Fursa.

Se pa zgodba delavcev o tem, zakaj je nekdanja gazela klonila, občutno razlikuje od zgodbe vodstva podjetja. Nekdanji zaposleni so namreč prepričani, da so za padec bolj kot zunanji vzroki, na katere je mogoče le malo vplivati, krivi notranji razlogi, predvsem način vodenja.

"Družba je prehitro rasla, živeli smo od imidža in investitorskega denarja. Večala se je poraba sredstev, a promet temu ni sledil. Zapravljali smo denar, ki ga nismo imeli," ocenjujejo. Tako naj bi v treh letih iz okoli 40, prešli na 70 zaposlenih, gradilo se je nove, razkošne prostore, katerih stroški gradnje naj bi bili na koncu dvakrat večji od predvidenih, tudi zato, ker takšno podjetje potrebuje posebne laboratorije.

Prav tako menijo, da se podjetje ni dovolj resno spopadlo z realnostjo na trgu genske terapije. "Leta 2006 so med kliničnimi študijami teh zdravil umrli pacienti, zato je razvoj tega trga zastal za več let – nekje do leta 2012," ocenjuje naš vir. "A dokler so bile plače, se ni nihče ukvarjal s tem, odkod denar," še dodaja. Pa saj to niti ni bilo zaželeno, še poudari. Direktor naj bi bil namreč pri svojem vodenju zelo samovoljen, vsako malenkost naj bi želel odobriti sam, med odobrenimi pa naj bi se znašli "tudi tehnološko in strokovno slabi projekti, za katere je bilo že vnaprej jasno, da zanje tehnologija, ki jo ponuja podjetje, ni najbolj primerna". "Manjkal nam je fokus," pravi vir.

Število zaposlenih naj bi se medtem – predvsem od maja lani - zmanjšalo za polovico. "Vzdušje je obupno," pravi vir. Čeprav naj bi zaposlili nekaj novih kadrov, ki naj bi s tem prišli v službo, kjer plača ob koncu meseca ni nujno dejstvo, naj to težav ne bi reševalo. "Odhajajo ljudje, vrhunski strokovnjaki, ki so bili v podjetju več kot 10 let, tega ni mogoče kar nadomestiti z novimi ljudmi."

Glede prihodnosti družbe niso optimistični. Da bi gazela znova dobila energijo, bi se namreč, kot pravijo, v podjetju moralo kaj "korenito spremeniti".

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (50)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Rocky16
07. 06. 2016 08.56
+1
Razna financiranja političnih strank, katere omogočajo in podpirajo nečedna dejanja vodilnih v podjetju.
Jimi1
06. 06. 2016 15.52
+5
Tudi sam sem delal v takšnem podjetju "zlata gazela" v Žužemberku... Do razglasitve je kar še šlo po tem pa je direktorji Z.Ž. žečelo "rasti perje". Vtepel si je v glavo, kako je kot "najmanenger" izključno sam zaslužen za slednjo "gazelo". Postal je sumničav do slehernega strokovnjaka v podjetju, nadzoroval zaposlene v času po delu v času privatnosti. Tudi vsa rast podjetja se pri plačah zaposlenih ob vseh uspehih ni poznala. Čutili smo zgolj stalinistično obliko gonje in podtikanj ter pritiskov brez primere... Uspehi so sledili takšnemu razmišljanju "najboljšega menežerja".... Začetek krize je pomenil izgubo trgov in naročil, za kar je tudi finančno začel obremenjevati one, ki so še ostali.... Ko sem odšel, mi je krivec za propad kmalu s sestopom sledil, kot sem mu napovedal... Zakaj živim v državi s takšno bedno menežersko kulturo ???
_endrug
05. 06. 2016 17.58
+13
Največji problem je, da hoče imeti direktor popolno kontrolo nad vsem. To gre pri petih ljudeh, več pa ne.
Shisui
05. 06. 2016 12.49
+1
Ja čudno res. Firmi naša država pobere 60% dohodka, da lahko JS dobiva redne regrese... Kako nek bodo privatniki dobro živeli?!
BURGA
05. 06. 2016 21.16
+7
Ni kriva država in JS, temveč pohlep klerikalcev z Janšo na čelu.
dostojevski II
05. 06. 2016 11.11
+2
29.11.2011...Družba BIA Separations je danes v Ajdovščini odprla nov razvojni in proizvodni objekt. Slovesnosti ob današnjem odprtju objekta, v katerem je trenutno zaposlenih 54 ljudi, se je udeležil tudi predsednik SDS Janez Janša.
žlikrofi
05. 06. 2016 16.01
+10
U TEŽAVAH SO ZATO SO POKLICAL POGREBNIKA JJ
_endrug
05. 06. 2016 17.57
+6
mvlm1
05. 06. 2016 09.15
+17
Solastništvo mora biti urejeno, več lastnikov je že marsikatero firmo potonilo. Prav tako prehitra rast
ONniON
04. 06. 2016 19.27
+9
tako je prav naj vse crkne, slovenija itak nikoli ne bo na zeleni veji
slovenija981
04. 06. 2016 18.03
+7
Kaj OZS še obstaja??? Še kdo to fotra?????
vrtojb
04. 06. 2016 15.30
+15
podobno bo pisalo kmalu za nase podjetje
taurus111
04. 06. 2016 15.24
+16
Ajdovščina mesto prve slovenske vlade, nekdaj uspešno industrijsko mesto je začelo propadat tedaj, ko si je SDS in RKC prilastila vsa podjetja? Ljudje so volili črno belo opcijo sedaj pa imajo rezultate,Janshizma, še Pipstrel se izseli k lahom in so prav bosi.....
Mil?007
04. 06. 2016 15.49
-21
Prva slovenska vlada je bila ustanovljena 1918 v Ljubljani, najbrž misliš prvo komunistično slovensko vlado.
taurus111
04. 06. 2016 16.25
+16
Ljudsko vlado NovaTv. Tisto 1918 ne zasluži imena vlada, zaradi nje so nam taljani pokradli 1/3 ozemlja.
Mil?007
04. 06. 2016 17.01
-15
Kako a pol Majstrova vojska, ki je 1918 osvobodila Maribor tudi ni prva slovenska vojska al kako to misliš. Pa tigrovci najbrž tudi niso bli prvi borci proti fašizmu al kako. Štetje se ne začne z komunizmom ne takšno ne drugačno, no mogoče tako šteje kdo z opranimi možgani, samo mene pač ni med njimi.
nazor
04. 06. 2016 21.38
+0
Slovenijo ste v najvecji meri pokradli levaki, ki ste bili na oblast vsa od leta 45 v taksnih in drugacnih preoblekah. Pokradl ste vsa podjetja in najvecje banke, ki so bile vse v vasih rokah, Dopoldan v drzavnih sluzbah kradete in lazete, popoldan pa si ga doma mecete na kip Kardelja ali sliko Jovanke Broz
komarec
04. 06. 2016 15.21
+27
A se tud v kapitalizmu rabi denar, ki ga nimaš? Še veliko več kot v socializmu, le da kapitalisti razlagajo svoje zgodbe, ki so še večji gnoj kot v socializmu.
LazniviZares
04. 06. 2016 15.15
+32
Kdo podeljuje te gazele...prav vse primorske so pocrkale....
komarec
04. 06. 2016 15.26
+33
thetech
05. 06. 2016 08.14
-2
Vidim, da vidva sploh ne razumeta definicije gazele..
Jimi1
06. 06. 2016 15.57
Predlagam, da slednji dokazani osli v bodoče podeljujejo OSLE namesto gazel.... Bi vsaj manangerji dobitniki en malo bolj pri tleh ostali, tako pa se gredo brez izjeme "EL CONDOR PASSA" in polomijo ob padcu na tla vratove teh podjetij na koncu....
JanezNovakJohn
04. 06. 2016 14.36
+28
Ne more vsak biti podjetnik. Za dobrega organizatorja se človek rodi in ima to v genih, šele nato to dogradi z doktoratom. Amaterji v podjetništvu ne vejo, da je prehitra rast podjetja pogreb.
taurus111
04. 06. 2016 16.28
+21
JNovak, vsak je lahko podjetnik , če ima žilico in znanje ekonomije. Ne sme pa biti pohlepnež in zahrbtnež.
damirg@email.si
04. 06. 2016 14.10
+5
res je, pokradli so. investitorji so bili pa navadni ljudje, ki so darovali celice ipd ter za to še fino plačali.
korintos23
04. 06. 2016 14.09
+1
Kje so sedaj tista let 2004-2008?
Jimi1
06. 06. 2016 15.59
+1
Pod pogrebnikom JJ se je takrat vse zafuralo.....
JanezNovakJohn
04. 06. 2016 13.52
+0
JanezNovakJohn
04. 06. 2016 14.28
+4
Zelenci kot amaterji in zelenci kot dolarji. Oboje.
CastrumFF
04. 06. 2016 15.07
-2
Ka pa mislis
04. 06. 2016 12.31
+3
Slovenci direktorji se skregali in pokradli.. Nc novga.
+35
Ta podeljevanja podjetniških nagrad in liste najbogatejših v SLO itd, so milo rečeno smešna. Naj podjetnik je lahko nekdo ki ima podjetje že 30+ let (in to podjetje kaže veliko stabilnost tudi za vnaprej), pa četudi v občasnih težavah. Saj te so nekaj normalnega. Bogataš pa je lahko samo nekdo ki ima najvišji equity (prerez stanja na današnji dan ko se poplačajo vsi dolgovi). To pa nek Janković niti slučajno ne more biti. On spada med največje reveže. Če ima kaj nezakonito skritega, se not ne more štet. Če lahko še vedno dobro živi na račun dolgov, je pa nekaj narobe s sistemom. Se prav čuti da smo živeli v socrealizmu in s vse vrednote podrte. Visokoizobraženi ljudje so funkcionalno nepismeni.
Die einemaister
04. 06. 2016 12.37
+2
no dej FED, živi od pufov če smo že tukaj amerika ima puf do kitajske u obveznicah za 3500 miljard, če kitajci zahtevajo poplačilo useh obveznic z nominalno obrestno mero vred, se amerika sesuje
+9
A res? Te obvzenice so namreč v ameriških dolarjih. Amerika samo cifro napiše na računalniku pa je. A ti to ločiš? Ali ti je socrealistično šolski sistem to onemogočil? Pa ne da ti misliš da si pametnejši od FEDa?! Zato boste pa potopili Slovenijo ker ne ločite med dolgovi v lastni ali tuji valuti. Da pa je 3500 milijard tak denar ki lahko Ameriko sesuje, to lahko isto misli samo nekdo ki osnov matematike ne pozna. 100x višji dolg jih ne bo ogrozil. Prek Amerike gre polovica svetovnega pretoka denarja. Polovica svetovnih gospodarskih aktivnosti je povezana z njimi (posredno ali neposredno).
korintos23
04. 06. 2016 14.10
-7
Bilder, ti v slaščičarni samo Dolarje sprejemaš?
Die einemaister
04. 06. 2016 15.57
-4
dej ne bluzi beadrij, sploh veš kaj je dolg?? Ne, pojma nimaš ker nisi ne računovodja ne nula, ameriški doar ni vreden več nič, tiskarne so odprte 24/7, si prebral pogodbene obveznosti med kitajsko in USA?? Ne, torej kaj lupaš u prazno, kaj če piše, da morajo vrniti dolg v zlatu? Matematika?? Kaj ma veze tu matematike indjanc?? Osnov ekenomije nimaš in se samo smešiš, če ameriki odvzamejo orožje in vojne, in Iran in Kitajska začnejo poslovati v zlatu kot to že počnejo ampak še v ostalih poslih, je že tako nič vreden dolar samo še za si ga na roko metat, "Amerika samo napiše cifro pa je" kaj si hotel s tako butastim stavkom povedat? DA si neumen, sem že skontal, si hotel še kaj drugega???
+7
Ameriški dolar ni vreden nič? Ja potem Amerika tudi dolgov nima a ne?! Saj so vse obveznice v dolarjih.
Die einemaister
04. 06. 2016 20.18
+1
A mogoče veš, da se pri vsakem nakupu obveznice, izpogajaš poplačilo?? Ne ker pojma nimaš jaz lahko kupim obveznico v kunah ,zahtevam v pogodbi pa plačilo v jenih, zlatu, nafti itd, če pojma nimaš na finančnem področju ne lu p aj kjer se smešiš
+2
To obveznic nimaš, kitajci pa imajo take ki so v ameriških dolarjih. Za te dolarje pa dobiš tako zlato kot nafto kot karkoli. Tudi vse socialiste.
Die einemaister
04. 06. 2016 21.34
+1
vidiš kako bluziš, brez znanja na tem področju, kitajci z iranom poslujejo v zalu, po tvoje zakaj?? Kot drugo obveznice so lahko poplačljive z usako borzno kvoto, ki itak ti pojma nimaš kaj je,in kot tretje pogodbenih klauzul med obema stranema ti nikakor ne moreš vedet, tako,da dejse na tem področju malo izobrazit preden butaš bedarije
Mil?007
04. 06. 2016 12.03
+24
Ajdovščina je itak ena sama prazna hala, Kovinska, Lipa, Primorje, plus bivše YU armija vojašnice. Tile novi podjetniki vsi zidajo nove hale na najboljši zemlji na Ajdovskem polju, ko propadejo za njimi ostanejo samo znova in znova gole razpadajoče betonske hale.
Mil?007
04. 06. 2016 15.51
-4
Kar sprehodi se enkrat mimo da vidiš, kako so obdelane njive pod avtocesto
proofreader
04. 06. 2016 11.28
+1
Nič ni večno, vse nekoč propade.