Gospodarstvo

Zlata gazela za Instrumentation Technologies

Ljubljana, 22. 10. 2008 20.11 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Najhitrejše rastoče podjetje v letu 2008 je Instrumentation Technologies. Kipec zlate gazele je direktorju družbe podelil minister Vizjak.

Zlata gazela je šla letos v roke družbi Instrumentation Technologies.
Zlata gazela je šla letos v roke družbi Instrumentation Technologies. FOTO: Dare Čekeliš


Minister za gospodarstvo Andrej Vizjak je danes v Ljubljani na sklepnem izboru za najhitrejše rastoče podjetje v letu 2008 direktorju družbe Instrumentation Technologies Roku Uršiču podelil kipec zlate gazele. Srebrna gazela je družba Monting SK in bronasta družba Mimovrste.

Instrumentation Technologies deluje na področju merjenja lege elektronskih gruč v pospeševalnikih osnovnih delcev. V podjetju je 42 redno zaposlenih, v svoje vrste pa privablja ugledne strokovnjake iz Slovenije in tujine.

Edinstvenost podjetja je v orientiranosti na najzahtevnejše svetove trge — njegove stranke so najuglednejši znanstveni in raziskovalni laboratoriji od Kitajske, ZDA in Avstralije do slovite Evropske organizacije za jedrske raziskave (Cern), ki jim instrumenti podjetja Instrumentation Technologies omogočajo opravljanje znanstvenih eksperimentov s prej nepredstavljivo natančnostjo. Podjetje je v sodelujočo skupnost povezalo znanstvenike vsega sveta, ki pri svojem delu uporabljajo njegove instrumente.

Direktor Montinga SK, ki izdeluje in montira stroje za proizvodnjo kamene in steklene volne, Silvester Knez, je nagrado prejel iz rok francoske veleposlanice, predsedujoče članice EU, Chantal de Ghaisne de Bourmont. Direktorju Mimovrste, v katerem razvijajo spletne rešitve in opravljajo storitve e-trgovine, Jugoslavu Petkoviću, pa je nagrado podelil predsednik uprave časopisne družbe Dnevnik, ki je organizatorica izbora za slovensko gazelo, Branko Pavlin.

V petih letih 9344 delovnih mest

V petih letih, od leta 2002 do 2007, je 500 najbolj dinamično rastočih slovenskih podjetij ustvarilo 9344 delovnih mest. Zabeležila so za 3,65 milijarde evrov prihodkov od prodaje, ob tem pa so slovenske gazele v omenjenih letih za 5,6-krat povečale vrednost prodaje, navaja organizator izbora.

Podjetje na letošnji lestvici je v povprečju zaposlovalo 34 ljudi, lani 31. Letošnje gazele so, podobno kot lani, v petih letih več kot podvojile število zaposlitev — indeks rasti števila zaposlenih je 222, lani je bil 228. To pomeni, da je bilo od vseh delovnih mest v 500 gazelah več kot polovica oziroma 9344 ali 55 odstotkov delovnih mest ustvarjenih na novo.

Kot še navaja organizator izbora, letošnje gazele presegajo lansko generacijo tudi po vrednosti kapitala in sredstev. Povprečna vrednost kapitala na lestvico uvrščenega podjetja dosega 1,6 milijona evrov (lani 1,3 milijona evrov) in povprečna vrednost sredstev 10,8 milijona evrov (lani 7,9 milijona evrov).

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Follow me
08. 04. 2015 14.05
In po 7 letih lahko beremo ..... Ovadeni, ker naj bi slovenski proračun oškodovali za 660.000 evrov
fantodfare
23. 10. 2008 17.37
Kdo bo pa zlati polž letošnjega leta?