Gospodarstvo

Znamenita Vinagova vinska klet spet odpira vrata

Maribor, 24. 09. 2014 14.12 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Po neslavnem propadu, ko je šla letos spomladi v stečaj, mariborska vinska klet Vinaga s pomočjo azijskega kapitala spet odpira vrata. V začetni fazi so v podjetju zaposlili 15 ljudi, še dodatnih 30 jih začasno dela v vinogradih.

Znamenita Vinagova vinska klet pod mariborskim mestnim središčem po propadu nekoč pomembnega vinarskega podjetja danes znova odpira svoja vrata. Podjetje je nedavno v najem prevzela družba Vinmar, za katero stoji azijski kapital in jo zanima tudi nakup, za promocijo vinske kleti pa bodo skrbeli v sodelovanju z Zavodom za turizem Maribor-Pohorje.

Vinag - 3
Vinag - 3 FOTO: Kanal A

Stečajna upraviteljica Vinaga Brigita Kraljič je sicer pred kratkim najemno pogodbo sklenila z družbo Marestate, ki je v stoodstotni lasti Nizozemca Harma Jana Prinsa, a je najeto Vinagovo premoženje v upravljanje prevzela v ta namen ustanovljena družba Vinmar, ki je v deljeni lasti Prinsa, Kitajca Sang Weija, Japonca Natsukija Tamure in Tajvanca Robina Hsina Pan Shuna.

Kot je na današnji novinarski konferenci povedal direktor Vinmarja Harm Jan Prins, je njihov namen obuditi blagovno znamko nekoč uglednega mariborskega podjetja ter ga pripeljati na mednarodni vinski trg. Prav mešana družba lastnikov iz azijskega sveta jim omogoča odpiranje na nove perspektivne trge, kjer se poraba vina povečuje.

"Vinag je trenutno relativno majhen proizvajalec vina, a želimo se vrniti v zgodovino, ko je že bil eden največjih vinarjev v regiji. Ob lastnih vinogradih bomo vzpostavili tudi sodelovanje z ostalimi pridelovalci grozdja v regiji," je povedal Prins in dodal, da bodo samo letos v obnovo podjetja vložili 1,1 milijona evrov.

Do konca leta do 40 novozaposlenih

V začetni fazi so v podjetju zaposlili 15 ljudi, še dodatnih 30 jih začasno dela v vinogradih, Prins pa računa, da bodo število zaposlenih do konca leta povečali na 35 do 40. Večina jih bo delala v proizvodnji, nekaj med njimi pa tudi v izvoznih dejavnostih, zlasti na azijske trge. Vse svoje proizvode bodo prodajali pod blagovno znamko Vinaga, za lokalno okolje pa bodo obdržali tudi uveljavljeno znamko Mariborčan.

Letošnja letina bo skromna, okoli 100.000 litrov vina, nekaj grozdja pa bodo pri Vinagu odkupili še od drugih pridelovalcev.
Letošnja letina bo skromna, okoli 100.000 litrov vina, nekaj grozdja pa bodo pri Vinagu odkupili še od drugih pridelovalcev. FOTO: Thinkstock

Sicer pa vlagatelje po najemu zanima tudi kasnejši odkup podjetja, kar bo odvisno tudi od ponujene cene, a je bilo za hitro rešitev obstoječih vinogradov nujno najprej skleniti najemno pogodbo. Letošnja letina bo skromna, okoli 100.000 litrov vina, nekaj grozdja bodo odkupili še od drugih pridelovalcev. Od skupaj 72 hektarjev vinogradov jih je namreč stečajna upraviteljica skoraj polovico letos dala v najem drugim vinarjem, a v Vinmarju upajo, da jih naslednje leto dobijo nazaj.

Glavnina aktivnosti podjetja je vezana na novejšo klet v Košakih, stara klet v središču mesta, ki je od aprila letos samevala, pa bo poslej v skladu z dogovorom z Mestno občino Maribor in Zavodom za turizem Maribor Pohorje znova na voljo tudi za ogled obiskovalcem ter nekatere protokolarne aktivnosti občine.

"Mesto najstarejše trte na svetu si zagotovo zasluži, da se lahko ponaša z res atraktivno kletjo, ki si jo bodo znova lahko ogledali vsi naši obiskovalci, z njo pa se bodo pobližje lahko spet seznanili tudi Mariborčani. Vinska zgodba bo našo destinacijo lahko ponesla v še bolj svetlo turistično prihodnost," je dejala direktorica zavoda Janja Viher .

 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

jouzi123
26. 09. 2014 10.42
+1
Izvozimo Slovenijo v Češko republiko!
gangsterist
25. 09. 2014 11.06
+0
mariborčan, čmiga od čmige. še za špricar ni vredu
janezpodre
24. 09. 2014 19.29
-2
Toteki, to je pa tko, ko da bi Kenijci Eskimom prodajal ledene kocke.
bossanoga
24. 09. 2014 19.20
+1
Zapomnimo si to novico in se je spomnimo spet čez eno (1) leto, če bo še tako optimistična ali pa bo že v črni kroniki.
Bla24w3r
24. 09. 2014 21.53
+12
Nevem, zakaj ste tako pesimistični. Slabše kot tko itak ne more bit... In bogatašni ponavadi ne vlagajo denarja, če ne vidijo prihodnosti.