Inšpektor

'Znanje o hrani je v vrtcih, šolah, domovih za ostarele ... večinoma slabo'

Ljubljana, 23. 02. 2019 07.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min
Avtor
24UR Inšpektor
Komentarji
83

Ob robu afere z mesom je novinarka Petra Čertanc Mavsar za rubriko 24UR Inšpektor preverjala, kako pride meso od kmetije in klavnice do vaših krožnikov. In kakšno meso jemo. Dejstvo je, da javni zavodi, vrtci, bolnice, šole, domovi za ostarele ... težko naročajo samo kakovostno ali slovensko, tudi če bi to želeli. To pripovedujejo tudi v teh zavodih.

A vseeno bi bila lahko marsikje na krožnikih boljša, bolj kakovostna hrana. V mnogih vrtcih, šolah in domovih za starejše je namreč znanje o hrani in njenih značilnostih pomanjkljivo. To ugotavlja inšpekcija za varno hrano. "Ugotovili smo, da nimajo znanja, da bi pogledali, katero živilo je ekološko, katero ni, kaj pomeni prva, kaj druga kategorija," pripovedujejo na inšpekciji. Zato je stanje ponekod porazno, pravi dr. Aleš Kuhar. In to je pomanjkljivost sistema – edino vodilo je cena, ne pa tudi kakovost. "Bolniki in otroci tako dobijo hrano slabše kakovosti."

Več o tem, kako spremeniti sistem, smo lahko nocoj slišali v oddaji 24UR Inšpektor.Ob tem pa še o drugih aferah z mesom, njihovih posledicah, odnosu kupcev/potrošnikov ... o razmerju cena–kakovost, o uvozu in izvozu mesa ... 

Celoten prispevek najdete na VOYO.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (83)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

GROM10
16. 03. 2019 08.13
V mnogih vrtcih, šolah in domovih za starejše je namreč znanje o hrani in njenih značilnostih pomanjkljivo. Ni pa v zaporih ,kjer se spoznajo zaporniki na dobro prehrano.
Principat
25. 02. 2019 08.28
+2
pišete kar ste slišali od starejših , kako varno , dobro in okusno hrano smo nekoč uživali ,,, ,, tega nikoli več ne bo ,,,, žal mi je , da potomci nikoli ne bodo mogli ohusit originalen vonj,okus bilo katere vrste mesa , ki se uživa ,, v prejšnjem stoletju smo kot jugoslavija bili edini , ki smo imeli najdalj časa naravno in zdravo prehrano ,, ,, to potrjujejo vsi dokumenti do 1994 leta ,, in potem se je začelo z gnilim pohlepnim kapitalizmom
nikhrast
24. 02. 2019 17.09
-6
Res čudno kako se navade po svetu tako razlikujejo. V Severni Ameriki topla malica sploh ne pride v poštev, na šiht neseš sendviče, sadje, mogoče kakšno solato. Delavci imajo v lunch bucketu še thermos flašo s kavo. Večerja je pomembna, to je po šestih zvečer ko ko vsi že pridejo domov. Za plačano malico, pa plačan prevoz..., pa sindikat ne bi privolil, to si naj vsak plača sam. Ej, pomembno je koliko dobiš na uro., sindikat pa poskrbi za penzion, pa podporo za brezposelnost, pa dodatno zdravstveno zavarovanje...
tornadotex
24. 02. 2019 17.58
+7
Ja to je povsem napačno prehranjevanje...dobra večerja po 6 zvečer.zato imajo vsi take trebuhe in malo se pozanimaj koliko jih umre zaradi kronoarnih bolezni,kar je posledica napačnega prehranjevanja...to pa ti verjetno ne bodo povedali....Vse to pa je pri nas v Evropi znano in se borimo proti takšnemu prehranjevanju že na državni ravni....imamo zdrave zajtrke že v vrtcih,prehrana v firmah teži k boljši zdravi hrani in to organizirano za celo podjetje, težimo vse bolj k lokalno pridelani hrani brez pesticidov in da se ta hrana tudi djansko znajde na naših krožnikih... Vidiš,to pa je razlika med nami in tvojo Kanado,ker pri nas ljudje vse več dajo na dobro zdravo domačo hrano...
Veles_zaš?itnik
24. 02. 2019 19.24
+7
Hvala bogu da nismo Amerika. Ti pa kar uživaj v blagodatih ameriškega načina življenja.
nikhrast
24. 02. 2019 19.48
-3
Poglej, delamo do petih, šestih..., v privatnem biznisu končamo po sedmih zvečer, potem pa, "Kaj bo za večerjo?" Za kosilo pa nobeden nima cajta, kaj na hitro v usta. Opazil sem strehokrovce, eden vzame naročila, laufa v take-out restavracijo, prinese nazaj, pojejo v 15 minutah, pa nazaj na delo. Ob lepem vremenu delajo ves dan, do teme, pa saj računajo vsako uro.
HorstWiesel
25. 02. 2019 07.23
+3
Tale prehranjevalna navada v tvoji severni ameriki je pa čist mimo. Zdravo prehranjevanje vsebuje 4-5 dnevnih obrokov, ki so sestavljeni iz zdravih in svežih živil in junckfood in take-outa.
Cati74
24. 02. 2019 12.17
+12
V srednjih šolah je cena tople malice 2,42. Ne pomnim, da bi se v zadnjih 10tih letih sprrmenila. Katere surovine si lahko privoščijo?
tornadotex
24. 02. 2019 17.59
+3
Občine krepko subvencionirajo,tako,da to ni realna cena...
Cati74
25. 02. 2019 07.43
+2
Ne mešajte osnovnih in srednjih šol. Srednje šole so financirane LE s strani ministrstva, NIČ s strani občin in cena je LE 2,42.
ecnarf
24. 02. 2019 11.32
+1
v zdrahrski državi dela vsak po svoje tisti ki bi morali delati pa ne opravljajo svojega dela
Darko32
24. 02. 2019 10.32
+13
Tukaj je več kot jasno, da se prikriva nekaj, kar je kriminal brez primera. Namreč v celi zgodbi okrog KEBABA ni jasno kdo je bil uvoznik in kdo je bil distributer. NAmreč ko smo polsušali izjave so vsi govorili, da prodajajo Slovenski KEBAB. Sočasno pa je popolnoma tiho kdo pa je bil uvoznik tega kebaba. Zato je tukaj na NOVINARJIH, kateri so pisali okrog tega, da javno poizvejo kdo je bil dobavitelj kebaba. Me zanima ali bomo prišli do samega presvetlega mojsta ali pa bo sve tiho.
matej1111
24. 02. 2019 09.10
+26
Dajte povejte mi kak je lahko hrana kvalitetna, če se pri nam ne splača bit kmet, ker garaš za tistih par centov, medtem ko drugi sedijo po pisarnah, nič ne delajo pa več za služi, kot kmet ki gor drži vso človeštvo. Prav tak, da se to dogaja, ker si druga tudi ne zaslužimo.
Darko32
24. 02. 2019 10.42
+8
Poglej MATEJ točno to, kar praviš je res. Greva malo v zgodovino. V komunizmu so pobrali zemljo in jo potem nacionalizirali. Tako so dobili zastonj zemljo in lastnike spravili k matildi. Po osamosvojitvi pa so to zemljo si razdelili tisti, kateri so se drli AVANGARDA delavskega razreda. Sedaj pa spet se gremo cuzanje poštenih pridelovalcev v kmetijstvu. Tako imamo anarhijo, da ga ni para. Sem malo se poglobil na to področje in moram priznati, da mi ni jasno nekaj in to je: VETERINARJI kontrolirajo hrano za ljudi in tukaj vidimo, da nas zavajajo, da se kar kadi. Tudi ta članek je novinarka lepo opisala. Sočasno pa ugotavljamo, da na področju kontrole hrane za živali ni inštitucije, k ibi to nadzirala. Potem pa še je neka druga anarhija in to je, da je nadzor nad celimi kosi mesa urejen ko pa pridemo na predelovalno industrijo pa vidimo, da je svinjarija da je ni para. Tako dobimo smešne primere, da se prodajalci KEBABA hvalijo, da prodajajao Slovenski KEBAB in sočasno javno vidimo in slišimo, da smo pojedli 4 tone spornega KEBABA iz POLJSKE. Torej kdo se dela norca iz ljudi. Si pa upam trditi, da je odkup živine za naše potrebe v Sloveniji narejen izključno zato, se goljufa z sledljivostjo mesa in sirovin za izdelavo KEBABA, Kransjkih klobas, Hrenovk in mešanic za pleskavice in Čevape. Tukaj mislim in zagovarjam, da je potrebno narediti red in ločiti kdo se ukvarja z naravno pridelavo mesa in ne uporablja umetnih gnojil za hranjeneje živali. Posledično pa takšno meso razvrstiti v nadzorovano vrsto in omogočiti pridelovalcu, da lahko sam prodaja te izdelke ali pa v združenju več pridelovalcev.
NeMoresVerjet
24. 02. 2019 09.06
+8
Kje smo mi dobili idejo, da je slovensko meso avtomaticno tako dobro je se boljse vprasanje. Nase krave so vse na hormonskih dodatkih, piscancje meso na koncu zakola ze leta z injekcijami filajo z vodo, da lahko prodajajo 'kilsko' meso. V bistvu piscancje/puranje meso ze pred tem ni moglo slediti kvaliteti madzarskega(kar spet ni ne vem kaksen kompliment). Zakaj hudica bi zaradi afere kupovali slovenskega. Prodaja naj se kvalitetnega, pa ce je to iz Brazilije ali pa Horjula. Prepove naj se uvoz in prodaja mesa, ki je namenjena revnim regijam. Svica vec kot ocitno nikoli ne bomo lahko bi pa vsaj zahtevali robo, ki je dovolj dobra za Nemce in Avstrijce. Ce si lahko privoscimo 40% obdavcitev bomo pa se za kvaliteten zrezek spraskal.
tornadotex
24. 02. 2019 18.03
+2
Ne klobasaj,če ne poznaš dejstev....Slovenska hrana-meso,ima najman hormonsko antibiotičnih dodatkov,,Dokazano,, Najhujši pa so Italijani...
01xxy
24. 02. 2019 08.59
+15
Naj poskusi v Avstriji kak lopov pokupiti najboljše meso in ga izvažati, po Evropi pa kupovati mesne odpadke in jih prodajati po avstrijskih vrtcih, bo hitro spoznal moč avstrijske-normalne države. Takoj bo za rešetkami. To je to.
hotchilipoper
24. 02. 2019 07.35
+17
Če se vlada odloči da bomo jedli svinarijo jo pač bomo,ker domače meso gre v izvoz za pol cene,samo da je izvoz
nikhrast
23. 02. 2019 22.49
+8
Vsak prinese svojo malico na šiht, v šolo..., pa zadeva rešena. Pa to je navada po Severni Ameriki, delavci imajo svoj lunch bucket, šolarji lunch bag, nekateri prinesejo malico kar v papirnati vreči, gor pa ime, tako da zjutraj vsak vzame svojo malico. No, precej jih pomeče to malico v smeti če mama da notri kaj narobe.
Uporabnik1385495
24. 02. 2019 08.09
+9
In tisti,ki doma hrane nimajo,ne prinesejo s sabo nicesar!Ne mi z Usa nabijat,ker slabse in manj socialne drzave ni na svetu.
batman
24. 02. 2019 08.22
+9
Lepo si napisal vsak svojo malico na j prinesena šiht. Je pa problem če se ne hraniš v tovarniški menzi ti ukinejo regres za prehrano razen če imaš zdravniško potrdilo. Očitno imajo firme korist od tega saj je cena enotna za obrok neglede ali je to topli obrok ali sendvič ili sadje ali solatni obrok.Verjetno dobavitelj hrane ne zaračuna vsega enako.Tu nekaj ne štima. Me pa zanima če ljudje ki odločajo o javnih naročilih hrane v javnih zavodih tudi sami jedo najcenejšo hrano in s tem posledično tudi manj kvalitetno. Naj se malo zamislijo kaj zaradi takega sistema jedo naši otroci v vrtcih in v šolah. SRAMOTA .
periot22
24. 02. 2019 09.34
+6
Kaj si boš golaz nesel na siht a na masini segrel ali pa vsak dan samo mrzlo hrano jedel! Tisti ki v pisarnah sedijo njim sploh ni treba jest delavec si pa zasluži ko dela fizično!
Brabus
24. 02. 2019 10.44
+3
Ja,nima hrane, je pa pir v hladilniku in čiki v omari. Seveda, za otroke vedno zmanjka, kar država naj poskrbi za nekatere otroke.
Brabus
24. 02. 2019 10.48
+3
Seveda, v pisarnah delajo roboti. Celo življenje sem fizikalc, pa spoštujem tud delo po pisarnah, kjer je ogromno šikaniranja in zaničevanja.
batman
24. 02. 2019 16.21
+2
periot: saj obstajajo termusi če še nisi šlišal zanje
HorstWiesel
23. 02. 2019 19.56
+13
Mogoče bi blo treba uvest carine na uvoz hrane in obvezen inšpektorski pregled že na meji.
flatearth
23. 02. 2019 19.11
+6
Kdo bo pa sploh kuhal in se s hrano za druge ukvarjal za minimalca, pa itak imajo skoraj že vsi vsaj eno diplomo v žepu,
periot22
23. 02. 2019 20.33
+4
kebbab
23. 02. 2019 21.23
+4
Daj ne nakladaj.Zakaj bi bilo meso sporno? Večina vas je finih tu gor potem grem pa v E.Leclerc in čakam pol ure pri mesarju za dva stejka wtf???
Dule Med
23. 02. 2019 18.54
+3
Kaki odnos ima človek do drugih, do živalih, do matere Zemlje, taki odnos ima do samega sebe, do svoje Duše, do svojega zdravja.
Thinc25
23. 02. 2019 18.14
+19
V javnih ustanovah morajo naročati preko javnih naročil, posledica je, da naročajo najcenejšo hrano...
giiinem
23. 02. 2019 17.22
-4
Paradižnik raste v zemlji
provni
23. 02. 2019 16.59
+9
V šolski hrani je preveč mesnih omak, krompirja in zrezkov ter piščannčjih bedrc, nikoli pa ni npr. pohanih sardel. Pravih fižolovih minešter tudi ni.
HorstWiesel
23. 02. 2019 19.19
+8
Preveč sladkorja v vseh oblikah, hrane z visokim glikemičnim indeksom, ...
Viejo cabron
23. 02. 2019 16.51
+8
Prehranjuješ se slabo in postaneš debel. Kot tak debeluh potem vse do svoje smrti obremenjuješ Zdravniški proračun. Manj stane subvencionirana zdrava in uravnovešena hrana, kot pa nezdrava (krompir, meso, sol, sladkor, bela moka, ogljikovi hidrati, maščobe,....itd.). Samo politiki morajo biti za to!
Viejo cabron
23. 02. 2019 16.53
+11
Govorim o subvencijah samo zdrave in doma pridelane hrane!!
Viejo cabron
23. 02. 2019 16.53
-1
Sicer pa letno ne pojem več kot 2 kg rdečega mesa, če sploh!
Devilz Pff
23. 02. 2019 14.27
+2
vseh sort bakterije, hormone, zdravila naštevate kot škodljivce v mesu a že meso samo je sporno tudi tisto najboljše kvalitete.
HorstWiesel
23. 02. 2019 19.20
+6
Transformerji
23. 02. 2019 13.22
+23
Kakšno mesto jemo? DEJSTVO in resnica: preselili smo se na vas v delno dograjeno hišo. Imeli smo prazen prostor, pa smo si omislili, da bi lahko tam namestili enodnevne piščance. Samo 14 dni smo jih redili s krmili, potem pa samo s koruznim šrotom (koruzo smo namreč zmleli), pa z otrobi in pšenico. Res pa je, da so bili zreli za zakol šele po dveh mesecih in pol. Okus je bil čisto drugačen od sedanjih, kosti so bile čisto bele, sedaj so črne. Ravno tako smo v tistih časih vedno kupili pujska v Vojvodini (smo imeli možnost), pujs se je pa hranil kar na njivah. Meso je bilo pa odlično. V čem je torej problem? Vedno več ljudi in vedno manj obdelovane zemlje. Kar navadimo se, da bo naša mesna prehrana ničvredna, da pa postanemo vegetarijanci, je pa tudi nerazumljivo. Kajti tudi v pridelovanju zelenjave in sadja se dogaja isto - preveč ljudi, premalo obdelovalne zemlje, k temu pa prištejmo še vedno bolj ekstremno vreme - počasi se bomo navadili na vse in ne bomo se več pritoževali!
Viejo cabron
23. 02. 2019 16.47
-12
Preračunaj koliko rastlinske hrane pojedo prašiči in govedo v svojem življenju, da prehranijo z njimi nekaj ljudi in koliko bi te rastlinske hrane nahranilo ljudi!!
HorstWiesel
23. 02. 2019 19.21
+9
Ja, ampak ljudje ne mormo jest enake hrane k goveda,....? Smo vsejedi